Meldingen
Alles wissen

Problemen bij upscalling en filtratie van gemacereerde gin


Berichten: 4
Topic starter
(@bugno)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo,
Ik volg al een tijdje dit forum en ik moet zeggen 'mijn God wat een bom aan info'. Daarom dat ik ook besloot lid te worden en zelf wat vragen te stellen.
Ik ben bezig met mijn eigen gin te macereren vanuit pure alcohol. Dus kort samengevat. Alcohol verdunnen naar 60° kruiden erin en laten trekken. Dan filteren door koffie filter zodat de kruiden eruit zijn en dan weer verdunnen naar 40°. Deze filtreer ik dan weer met een still spirit EZ filter om de kleur eruit te krijgen. (Destileren heb ik geen mogelijkheid toe)
Nu kom ik bij twee Problemen:
1) bij het upscalen van 100ml met x aantal kruiden naar 500ml met 5x aantal kruiden heb ik een smaak verschil.
Ik gebruik dus een zelfde veelvoud aan kruiden dat ik omhoog ga in ml. Hoe pakken jullie dit aan
2) ook heb ik de indruk dat er bij filtratie door de EZ filter een deel van de smaak verloren gaat. Klopt dit?

Opmerkingen en tips zijn welkom
Kruiden die ik gebruik zijn kardemom pit groen(heel)… gedroogde jeneverbes (heel) koriander zaad (heel) en zeekraal (heel). Misschien is het beter om dit allemaal te kneuzen dat is misschien een derde vraag ?.

Alvast bedankt voor de hulp.

Beantwoorden
9 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Bugno,

  1. Dat probleem ben ik zelf nog niet tegenaan gelopen eerlijk gezegd.
  2. De EZ Filter is een actieve kool filter, die zal inderdaad meer doen dan alleen de kleur eruit halen ja. Het is een filter bedoeld om ethanol of water te zuiveren van allerlei andere componenten, die kunnen juist smaak geven aan jouw maceraat.
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een EZ filter gaat inderdaad ook ten kosten van smaak .
Ja je moet zeker de zaden kneuzen.
Anders wordt de schil , overheersend over de kern smaak .
de hoeveelheid die kruiden afgeven in smadk is verschillen .
Soms moet je bij vergroten van aantal liter . Zelfde vergroting doen op kruiden , ook zijn er kruiden die je dan x 1,5 verhoogd maar ook die juist iets afnemen in vermenigvuldiging .

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@bugno)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoe raden jullie dan aan om mijn maceraat te filteren zonder de koolstof. Ik heb reeds een koffiefilter gebruik maar de kleur blijft erin.

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@bugno)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Korter gezegd ik wil mijn maceraat filtreren zodat de kleur eruit is, maar alles van smaak erin blijft zitten. Ik was tevreden van de smaak enkel niet van de kleur ?

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Normaal gesproken verdwijnt de kleur door te stoken, maar dat is bij jou geen optie begrijp ik. Als je kruiden laat trekken op alcohol zal je behalve smaak ook kleur mee krijgen in je maceraat, actieve kool zal veel van beide weghalen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Afgezien van het feit dat gin zowiezo een over kruiden gestookte drank van oorsprong is en geen maceraat !
Er zijn ook gewoon amber gin types verkrijgbaar .

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@bugno)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Enkel bij distilled gin spreekt men van distillatie na maceratie. Volgens aardig wat opzoek werk is de enige voorwaarde op je drank gin te mogen noemen dat is minstens 37,5° is en de smaak overwegend jenever bes is en ook nog vooral uit landbouwproducten moet bestaan (te lang en irrelevant om te typen). Nergens staat expliciet bij vermeld dat het MOET gedistilleerd worden enkel bij distilled Gin. Ik word graag in mijn onrecht bewezen want dan leer ik weer wat bij. Maar als je alle maceraat gins(niet 'distilled gins' )uit de rekken moet gaan halen, dan gaan er maar weinig overblijven

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tegenwoordig gebruikt men ook industriële alcohol uit suiker biet en noemt men het ook gin .
Oorsprong van gin is uit de tijd dat de Engelse tegen de Spanjaarden hier op de lage landen vochten .
Door een groot deel van europa werden toen brandewijnen gemaakt en kruiden op mee.gedestilleerd na maceratie . Zo ook de genever . De jenever uit omgeving leiden werd toen over korven gestookt vanwege gebrekkige ketel op hout vuren die nogal gauw aanbrande op vaste stoffen .
Uit die tijd en omgeving is de drank en stoken gekopieerd . Door gebrek aan zelfde kruiden en ook andere kruiden uit andere handels wegen in Engeland is daar dus veranderingen in smaken gekomen .

in Engeland is een destilleerij waarin ook een gin museum is gevestigd.

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je zou eventueel wat inspiratie kunnen opdoen uit het filmpje op Robbert zijn YouTube kanaal. Hier laat hij zien hoe je met weinig middelen toch kunt destilleren ! 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?