Kan/wil iemand mij vertellen hoe je een stookwijn kan maken met bakkersgist van 25 liter in totaal?
Ik ben al een aantal keren aan het stoken geweest met de bekende turbo gist en nu ben ik toch nieuwsgierig hoe je het met bakkersgist kan doen. Alleen kan ik een echt duidelijk recept niet vinden op het forum.
Zou graag ook een stookwijn willen maken met bakkersgist en dan het verschil ervaren!
Hoop dat iemand mij wil helpen.
Juist bakkersgist is een van de meest voorkomende en ook simpelse .
5,5 kilo suiker in inverteren in ongeveer 3 liter water .
Met toevoeging van ongeveer 7 - 10gr citroenzuur .
Afkoelen laten en aanvullen met water waardoor je op 25liter komt .
Hierbij een gist voeding . Dat kan ook simpel met diammonium fosfaat . 7- 14 gr.
Eventueel een handje gekookte witte bonen of rijst .
Je kunt ook voor andere natuurlijke voedingen kiezen .
Er wordt vaak een minimale hoeveelheid gist gebruikt maar een hogere pitch zorgt voor betere start waardoor ook minder vervuiling uitstoot van gist.
70 gram droge bakkergist .
Vergisten duurt 18 tot 21 dagen bij 23 graden .
Moeilijker is het niet .
(Eventueel kun je met wat eiwit schuim het suiker bij het inverteren nog nazuiveren . )
Men neme 6 kilogram suiker, eetlepel citroenzuur, 4 zakjes bakkersgist (als je die nu nog kunt vinden heet dat), 10 gram gistvoeding in de vorm van diammoniumfosfaat.
Los de 6 kilogram suiker op in 10 liter water, voeg de citroenzuur toe en breng het al roerende aan de kook.
Laat gedurende 30 a 90 minuten koken met omroeren.
Voeg dit aan het gistvat toe en vul aan met koud water tot 25 liter.
Voeg de gistvoeding toe, roer nog eens lekker.
Meet de temperatuur, rond kamertemperatuur is prima anders laten afkoelen.
Voeg de 4 zakjes bakkersgist toe.
Te traag weer.
Meng in een ruime pan 5 kilo suiker met 3 liter water.
Voeg 5 gram citroenzuur toe en breng aan de kook.
Voeg 2 eetlepels droge bakkergist en een kopje havervlokken toe. Dit dient als voeding voor de later toe te voegen gist. (Gekookte gist is een prima bron van vitamine B). Blijven roeren zodat het niet aankoekt/aanbrandt.
Laat dit een kwartiertje zachtjes koken.
Vul aan met koud water tot 25 liter. Lekker spetteren om veel zuurstof in het water te krijgen.
Voeg 10 a 15 gram DAP (diammoniumfosfaat) toe.
(Als je DAP aan warme vloeistof toevoegt komt er ammoniak lucht vrij. Dit is een normale reactie). Zodra de temperatuur van het mengsel onder de 30 graden is kun je de droge bakkergist toevoegen (30 gram of zo).
Je kunt het er op strooien of er door roeren. Daar zijn de meningen over verdeeld.
Dit laten uitgisten in 2 a 3 weken, op een warme plek.
Klaren gaat eigenlijk vanzelf als het is uitgegist.
Nu afhevelen (zodat de gistlaag op de bodem achter blijft) en stoken.
Ik heb slecht een telefoon toesenbord en type met 1 vinger
Ha ha... populair topic...
Ik heb je wel eens zien typen op een telefoon, dat gaat niet snel inderdaad 😉
Stookforum komt hier alleen open tussen de aktes door op t werk dus zie de dingen vaak wat later.
Ik wil ook nog wat schrijven, maar jullie zijn zo snel 🙂 🙂 5kg suiker,1th lepeltje citroenzuur, 1kg mout, 4- 42gr. blokjes gist bakkersgist van 21gr. totaal 25liter stookwijn.
1kg mout gebruik ik altijd bij iedere vergisting, daar zit echt alle voedingsstoffen in.
Allen komen zeer overeen . Goed dat mensen ook een fatsoenlijk en betrouwbaar gist gebruiken inplaats van moderne gemanipuleerde troep .
Een beetje standaard is zuinigheid maar bakkersgist is niet duur .
Velen gebruiken altijd een minimale pitch .
Omdat in aanvang de gist in zuurstof zich gaat vermenigvuldigen zal daarbij ook weinig tot geen alcohol worden geproduceerd maar meer afval en bijproducten .
Een high pitch zorgt voor een sneller opraken van zuurstof omdat er meer gist aanwezig is dus ook snellere overgang naar anearobe toestand waarbij de gist de ethyl gaat produceren.
Het is daarom aan te bevelen om iets meer gist toe te voegen .
Op 25 liter met 5 a 6 kilo suiker 70 gram droog en ongeveer het dubbele gewicht bij nat .
Over pitching geeft draad vorming maar zal pas optreden bij 4 x hoeveelheid van 70 gr.
Bij grotere hoeveelheden stookwijn dus 50 of meer liters kan de pitch iets lager aangehouden .
Ik raak altijd van slag als we het over gist hebben.
ik gebruik bakkersgist.
of droge gist.
jullie blijkbaar droge bakkersgist.
is droge bakkersgist nu wat in een zakje zit?
of zijn dat die blokjes gist van 42 gram?
Droge gist zijn korrels en buiten koelkast te bewaren ( wel op koele plaats)
Natte gist is blok of vloeibaar zacht . Koelkast of beperkt in vriezer
Dat weet ik.
maar als we het over droge bakkersgist hebben? Dat is dus droge gist, die in een zakje van 7 of 13 gram.
ik bak al vele jaren mijn eigen brood, het ene moment gebruik ik droge gist.
het andere moment bakkers gist,
vandaar de vraag wat is droge bakkersgist, maar ik begrijp dat het gewoon droge gist is.
HAHA zo kunnen we nog wel even door gaan, maar ik doe ook mee.
Bakkersgist ken ik in 2 vormen:
7gr. zakjes in poeder vorm(droog)
42gr. blokjes(nat).
Gebruik de bakkersgist overigens alleen per uitzondering bij gebrek aan mijn eigen gekweekte gist.