Heeft iemand deze variant al gebruikt?
Staat inmiddels ruim1 week warmer, waterslot begint na eerst meer activiteit nu iets minder actief te bubbelen. Wacht maar rustig af toet stopt ?
Even het sg wegen is misschien handig .
Dan weet je meer .
een waterslot is een stank afsluitertje in een ontsluchtings gat meer niet .
Het is GEEN indicator !
Zien van bubbels in waterslot is bijkomstigheid maar je kunt er niet van opaan .
misschien leuk om te zien maar meer is het niet.
Ga ik vanavond inderdaad eens doen
Allen komen zeer overeen . Goed dat mensen ook een fatsoenlijk en betrouwbaar gist gebruiken inplaats van moderne gemanipuleerde troep .
Een beetje standaard is zuinigheid maar bakkersgist is niet duur .
Velen gebruiken altijd een minimale pitch .
Omdat in aanvang de gist in zuurstof zich gaat vermenigvuldigen zal daarbij ook weinig tot geen alcohol worden geproduceerd maar meer afval en bijproducten .
Een high pitch zorgt voor een sneller opraken van zuurstof omdat er meer gist aanwezig is dus ook snellere overgang naar anearobe toestand waarbij de gist de ethyl gaat produceren.
Het is daarom aan te bevelen om iets meer gist toe te voegen .
Op 25 liter met 5 a 6 kilo suiker 70 gram droog en ongeveer het dubbele gewicht bij nat .
Over pitching geeft draad vorming maar zal pas optreden bij 4 x hoeveelheid van 70 gr.Bij grotere hoeveelheden stookwijn dus 50 of meer liters kan de pitch iets lager aangehouden .
Bij commerciele gisten wordt afgeraden om grotere volumes te vergisten omdat de temperatuur dan te hoog oploopt. Geldt dat ook voor bakkersgist? Ik bedoel kan je met bakkersgist stookwijn laten vergisten in vaten van 120 of 220 liter (niet nokvol uiteraard)? Hou je dan ook 200 tot 240 gr suiker per liter aan en hoelang duurt de vergisting? Graag praktische tips, dank bij voorbaat.
170 a 180/L, week of 3 gisting. Bakkersgist trekt dat prima, zie het topic "ChrisV2000" dacht ik dat t heet. Chris zweert bij bakkersgist en werkt ook met bescheiden volumes?
Mijn suikerwash van 5 kilo geconverteerde suiker in 25 liter met toevoeging 5 gr gistvoeding (volgens handleiding) en 70 g droge bakkersgist is na vier en een halve week van een SG van 1072 gezakt naar een SG van 1020. Laten verder pruttelen of gisting stoppen en stoken?
Het waterslot pruttelt rustig verder. Het vat staat op een rek bij een cosntante temperatuur van 20 - 21 graden. Stabieler kan niet.
En hoe is het verder gegaan? Ik had 29 dec mijn eerste suikerwash gemaakt van 20L alleen had ik geen sg meter. Nu 4 weken later getest met aansteker en die bleef aan. Sg meter is binnen en heb 1010 gemeten.. niet laag genoeg als ik hier meet maarja.
Ik ben hem nu aan het stoken. (Super gaaf de eerste paar druppels) heb nu 1L van 60% het % zakt wel nu. Ik meet om de 100ml en meet nu 50%
Mooi hoor, ik ben jaloers...
Hoe veel heb je eruit gehaald, en hoe lang ben je ongeveer bezig(met stoken) geweest?
Weet iemand zo de alcoholtolerantie van bakkersgist en de vergistingsgraad van bakkersgist? Ik kan me ook voorstellen dat dit per merk anders is.
Ik vind het een mooie uitdaging om dit soort percentages thuis te gaan halen. Ik zat zelf te denken aan vergisten op 23 graden in een klimaatkast, starten met een sg van 1050 en deze ook op 1050 te houden door het toevoegen van een dextroseoplossing. PH van 4 en natuurlijk heel veel lieve woordjes.
Ik heb de birdwatchers gedaan met bruggeman blauw, 110liter.
3 stripping runs, hard en snel.
40L aan 42% overgehouden, spirit run "low and slow" in mijn ccvm reflux ketel.
meer dan 10L aan 90% geoogst.
Conclusie: bakkersgist is prima voor mij 👍