Meldingen
Alles wissen

Recept bakkersgist

Pagina 4 / 4

Tommeke
Berichten: 2
Registered
(@tommeke)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Heeft iemand deze variant al  gebruikt?

Beantwoorden
I ❤ likeurtjes
Berichten: 110
Registered
(@p)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Staat inmiddels ruim1 week warmer, waterslot begint na eerst meer activiteit nu iets minder actief te bubbelen. Wacht maar rustig af toet stopt ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even het sg wegen is misschien handig .
Dan weet je meer .
een waterslot is een stank afsluitertje in een ontsluchtings gat meer niet .
Het is GEEN indicator !

Zien van bubbels in waterslot is bijkomstigheid maar je kunt er niet van opaan .
misschien leuk om te zien maar meer is het niet.

Beantwoorden
I ❤ likeurtjes
Berichten: 110
Registered
(@p)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ga ik vanavond inderdaad eens doen

Beantwoorden
Odevie
Berichten: 94
Registered
(@odevie)
Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Allen komen zeer overeen . Goed dat mensen ook een fatsoenlijk en betrouwbaar gist gebruiken inplaats van moderne gemanipuleerde troep .
Een beetje standaard is zuinigheid maar bakkersgist is niet duur .
Velen gebruiken altijd een minimale pitch .
Omdat in aanvang de gist in zuurstof zich gaat vermenigvuldigen zal daarbij ook weinig tot geen alcohol worden geproduceerd maar meer afval en bijproducten .
Een high pitch zorgt voor een sneller opraken van zuurstof omdat er meer gist aanwezig is dus ook snellere overgang naar anearobe toestand waarbij de gist de ethyl gaat produceren.
Het is daarom aan te bevelen om iets meer gist toe te voegen .
Op 25 liter met 5 a 6 kilo suiker 70 gram droog en ongeveer het dubbele gewicht bij nat .
Over pitching geeft draad vorming maar zal pas optreden bij 4 x hoeveelheid van 70 gr.

Bij grotere hoeveelheden stookwijn dus 50 of meer liters kan de pitch iets lager aangehouden .

Bij commerciele gisten wordt afgeraden om grotere volumes te vergisten omdat de temperatuur dan te hoog oploopt. Geldt dat ook voor bakkersgist? Ik bedoel kan je met bakkersgist stookwijn laten vergisten in vaten van 120 of 220 liter (niet nokvol uiteraard)? Hou je dan ook 200 tot 240 gr suiker per liter aan en hoelang duurt de vergisting? Graag praktische tips, dank bij voorbaat.

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 477
Registered
(@pikketanus)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

170 a 180/L, week of 3 gisting. Bakkersgist trekt dat prima, zie het topic "ChrisV2000" dacht ik dat t heet. Chris zweert bij bakkersgist en werkt ook met bescheiden volumes?

Beantwoorden
Odevie
Berichten: 94
Registered
(@odevie)
Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Mijn suikerwash van 5 kilo geconverteerde suiker in 25 liter met toevoeging 5 gr gistvoeding (volgens handleiding) en 70 g droge bakkersgist is na vier en een halve week van een SG van 1072 gezakt naar een SG van 1020. Laten verder pruttelen of gisting stoppen en stoken?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@webstorestudio als er nog gisting is gewoon nog even laten staan. .

4 weken is wat lang , staat het vat  wat koud of bij wisselende temperaturen ? 

(Zet het vat op een krukje dus niet op koude vloer . )

Beantwoorden
Odevie
Berichten: 94
Registered
(@odevie)
Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Het waterslot pruttelt rustig verder. Het vat staat op een rek bij een cosntante temperatuur van 20 - 21 graden. Stabieler kan niet.

Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

En hoe is het verder gegaan?  Ik had 29 dec mijn eerste suikerwash gemaakt van 20L  alleen had ik geen sg meter.  Nu 4 weken later getest met aansteker en die bleef aan.  Sg meter is binnen en heb 1010 gemeten..  niet laag genoeg als ik hier meet maarja. 

Ik ben hem nu aan het stoken. (Super gaaf de eerste paar druppels) heb nu 1L van 60% het % zakt wel nu. Ik meet om de 100ml en meet nu 50%

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 118
Registered
(@stefanjo)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Mooi hoor,  ik ben jaloers...

Hoe veel heb je eruit gehaald, en hoe lang ben je ongeveer bezig(met stoken) geweest?

Beantwoorden
11 Reacties
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@stefanjo Pfoe... Ik denk dat ik van 19.00 tot 00.00 bezig ben geweest.  Ook even schoonmaken natuurlijk.  Ik heb dus 1Lvan 60% 1L 48% en 0.8L 35%  Ik ben gestopt toen er 20 - 25% uit druppelde.

Maar je ziet goed het verschil tussen de flessen. 

50ml voorloop = bauw/bruin achtig

1l 60% helder maar toch iets blauwig

1L 48% kraakhelder

0.8L 35% beetje troebel

Ik zag dat verschil pas toen de flessen naast elkaar stonden, anders is het bijna niet te zien.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1662

@johnny Blauw is meestal geen goed teken, toevallig teveel gistvoeding (DAP) toegevoegd?

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@alchemist  Als gistvoeding heb ik een handvol gekookte bruine bonen gebruikt.  Ik denk ook niet dat het echt blauw is. Als het lukt zal ik er een foto van maken, maar ik ben bang dat je het op een foto niet ziet.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1662

@johnny Welke ketel heb je gebruikt?

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@alchemist deze ketel

1614882537-ketel-2.jpg
Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@johnny gebruik je een koperen ketel ? Was er een aanslag ergens in de ketel die de verkleuring heeft veroorzaakt ? 

Heb je de alcohol met hard kraanwater verdunt . Hierbij kan er vertroebelen ontstaan door calsium en magnesium zouten die uiteenvallen in calsium  magnesium sulfaat en bicarbonaat . Dit geeft een waas .

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@robbert Verdunt heb ik hem niet.  het was de eerste stook van deze ketel (en van mij) Ik heb de ketel schoongemaakt met azijn en citroenzuur en flink nagespoeld met kraanwater, evenals het spiraal.  Ik wel bezig een liebig koeler te maken.  Spiraal is wel leuk maar je kan niet controleren of hij van binnen schoon is 🤔

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@johnny  ik vermoed dat eer dan iets van koper oxidatie is vrij gekomen wat de verkleuring veroorzaakt

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@robbert  Oh dat is sund..  Ik wou hem nog een keer overhalen samen met wat er uit de volgende suiker-stook komt.  2 keer ruwstook bij elkaar zeg maar. Maar dan hou ik die oxidatie nog zeker?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@johnny ketel en spiraal goed reinigen en alles opnieuw sicuur overhalen

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@robbert  oke dan kan ik dat toch volgens doen. Goed schoonmaken en mijn 2e suikerwash stoken. Dan de 2 ruwstoken samen voegen en rustig aan fijn-stoken.  

Ps: Ik heb net nog even geprobeert een foto te maken maar daar zie je geen verschil op. Maar als ik de 3 flessen tegen het licht houd denk ik dat juist de fles van 60% het helderste is.  Bij de andere 2 drijven hele kleine witte vlokjes in. Of stof net hoe je het noemt.

 

Beantwoorden
DutchGold
Berichten: 135
Registered
(@dutchgold)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Weet iemand zo de alcoholtolerantie van bakkersgist en de vergistingsgraad van bakkersgist? Ik kan me ook voorstellen dat dit per merk anders is.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1662

@dutchgold Dat is van meerdere factoren afhankelijk dan alleen het merk bakkersgist. Ik heb voorbeelden gezien waarbij mensen een procent of 11 a 12 redden met bakkersgist.

Dingen die verder van invloed zijn;

  • Start S.G. , deze is zeker lager dan bij de turbogisten.
  • Hoeveelheid gistvoeding.
  • Temperatuur en hopelijk weinig fluctuatie tijdens de vergisting.
  • Type grondstoffen wat gebruikt wordt om te vergisten.
  • De pitch (ergo hoeveelheid gist waarmee je start).
  • p.H. van het spul wat gaat fermenteren.
  • Hoe vaak je lieve woordjes fluistert.
Beantwoorden
DutchGold
Berichten: 135
Registered
(@dutchgold)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik vind het een mooie uitdaging om dit soort percentages thuis te gaan halen. Ik zat zelf te denken aan vergisten op 23 graden in een klimaatkast, starten met een sg van 1050 en deze ook op 1050 te houden door het toevoegen van een dextroseoplossing. PH van 4 en natuurlijk heel veel lieve woordjes. 

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1662

@dutchgold Je wilt tussendoor meer suikeroplossing gaan toevoegen? p.H. is ook wat aan de lage kant, zou 5,5 adviseren.

 

Het toevoegen van suikeroplossing tussendoor zie ik niet zitten om meerdere redenen.

  • De gist bouwt alcohol op en andere gifstoffen daar zit ook een maximum aan qua wat de gist aan kan.
  • Je brengt zuurstof opnieuw in de oplossing met allerlei problematiek zoals infecties, verzuring etc.

 

 

Beantwoorden
DutchGold
Registered
(@dutchgold)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 135

@alchemist Ik vind beginnen op 1100 nogal hoog vandaar dat ik suiker toevoeg, Ik heb zelf wel wat ideeën hoe ik de oplossing kan toevoegen zonder dat er zuurstof bij kan. Ik dacht zelf aan een lage ph om de gist te stimuleren maar voor een test is 5.5 inderdaad misschien wel beter.

Beantwoorden
Tommeke
Berichten: 2
Registered
(@tommeke)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ik heb de birdwatchers gedaan met bruggeman blauw, 110liter.

3 stripping runs, hard en snel.

40L aan 42% overgehouden, spirit run "low and slow" in mijn ccvm reflux ketel.

meer dan 10L aan 90% geoogst. 
Conclusie: bakkersgist is prima voor mij 👍 

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?