Ok klinkt goed! Hoe heb je het verwerkt? Bedoel je dat je het aan het gisten hebt gekregen? Ga je rum maken?
Het is bekend dat melasse zeer moeilijk vergist. Er is speciale rumgist die wel met melasse kan omgaan. Omdat gewone gist bij melasse niet hoger kan komen dan 7%
Ik heb Gister voor het eerst Rum gemaakt . Had 4.5 kilo suiker riet melasse en 5 kilo suiker in 25 liter water opgelost en een zakje Rum gist erbij gedaan . Na het gisten had ik 11% alcohol .Dat rustig opgestookt ,Tot een eind product van 5 liter van ruim 65 % En 2 liter van effe ruim 30%. En het smaakt nu al geweldig .
Bij het proces van rietsuiker wordt melasse toegevoegd. Is het dan nog wel nodig om extra melasse toe te voegen bij de vergisting? Zijn er mensen met ervaring van alleen rietsuiker vergisten?
Groeten
Ik vroeg me iets af hoe moet dat beslag eigenlijk naar ruiken als het een week staat?
Zoet ,zuur ,geurloos???
Als je enkel suiker vergist zal het wat zurig ruiken. Vergist je melasse dan krijg je wat dropperige geur erbij.
Oke bedankt ik probeer het nu voor het eerst en de eerst keer met suiker
Voor de eerste keer rum gemaakt.
dacht laat ik het gelijk goed doen hier volgt het recept.
2220 gr Molasses
4,5 kg ruwe rietsuiker.
aangevuld tot 25 liter
Alcotec Rum Turbo 1 st.
leverde het volgende op toen hij uitgegist was.
1e striprun 4.8 liter van 55%
2e stook 2,4 liter van 70 % en 500ml van 45%
Smaakt al prima maar heb een 5 liter eiken vat gevuld met 5 liter van 73% moet nu nog 352 dagen staan en dan heeft het 1 jaar en 1 dag op vat gerijpt. voor de molasse hek ik het onderstaande gebruikt. en ben zeer tevreden over de opbrengst en de smaak van de nu nog jonge rum en nu wachten wachten wachten tot eind september 2019.
https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/meridian-molasses-60031070
Hallo.
Ik zal me eerst even voorstellen: pato. Wat een fijn forum om te hebben gevonden! Heb er al veel aan gehad. Net begonnen met stoken van de oogst van de boom met kweeperen in onze tuin. Vrij goed gelukt, zonder arrogant te willen overkomen.
Voor dit topic, over het stoken van bruine rum, waar ik nu mee ben begonnen heb ik een misschien interessante tip om de batch op de benodigde 25-28 graden te houden zonder veel kosten. Je moet echter wel in het bezit zijn van een sousvide apparaat. (Een vrij nieuwe kooktechniek, voor hen die deze term niet kennen: google is your best friend en dat is duidelijker dan wanneer ik dat hier ga uitleggen). Die dingen kosten tegenwoordig geen drol meer dus je verdient t snel terug.
Ik heb een kleine stuc-kuip in een grote stuc-kuip gezet, op twee balkjes en de tussenruimte gevuld met pur. Zet in de kleine kuip je emmer met je melasse-mengsel, op 28 graden en vul de kleine stuckuip met water van 28 graden. Zet nu het sousvide apparaat aan op 28 graden en dek de ruimte boven het water af met plasticfolie. Op deze wijze behoudt je de temperatuur vrij simpel en goedkoop.
Ik probeer er een foto bij up te loaden.
Handig dat er nieuwe snufjes zo te koop zijn voor redelijke prijzen.
maar nieuw is het niet . Dit dompelaartje met thermostaat is al meer dan 30 jaar in gebruik met simpel thermostaatje . voor diverse doeleinden .
thumper voor verwarming , macereren ,au bain marie verwarming ,sous vide , enz enz .
Hallo ik ben meindert, ik ben een beginner en dit bovenstaande recept leek mij leuk om mee te beginnen maar loop tegen het volgende probleem aan dat het niet wil gaan gisten. Wie kan mij helpen?
hoelang geleden op gist gezet ?
temperatuur rond 23 gr ?
gist niet te oud ??
Heb net nieuuwe gemaakt staat nu drie uur op gist zie nog niets in het waterslot, het andere mengsel wat ik had was per ongeluk met rietsuiker heeft vijf dagen gestaan en gebeurde ook niets. Het mengsel staat in even ruimte war het 24graden is. De gist is houdbaar tot 06-2020
3 uur zegt niks, 5 dagen is te lang. Ruikt het ook niet naar alcohol? Vaak lekt er gewoon co2 langs het waterslot of onder de rand van de emmer en gist het wel degelijk.
Hier boven praten ze over dat het proces 6 tot 14 dagen kan duren is 5 dagen dan te lang? Het rook wel dat het aan het gisten was
Nee hoor, maar ik bedoelde dat 5 dagen te lang is voor het begint met gisten ?
Als het ruikt naar vergisting dan gist het ook. Geen zorgen over maken, komt goed. Heb je een sg meter om het suikergehalte te kunnen meten? Dan heb je meteen een indicatie van het verwachte toekomstige alcoholpercentage.