Beste stokers,
Neutrale alcohol met een subtiele graan smaak, met zeer goedkope ingrediënten welke vrijwel allemaal in het dorp kunnen worden gevonden. De gisting start binnen een kwartier en de wash is binnen 4 dagen uit gegist. Hierna overhevelen en ontgassen door met een mixer de Co2 euit te kloppen. Indien mogelijk koud wegzetten. Na ongeveer 2 dagen kun je het stoken.
Voor een wash van 50 liter heb je de volgende spullen nodig:
50 Liter beslag:
Suiker 8 kilo
Tarwe Zemelen 500 gram
DAP 20 gram
Epsom zout 3 gram
Dode gist 25 gram
Bakkers gist 100 gram
Multivitamine B1 complex 100 1 tablet
Citroenzuur pH 5.4 5 gram
Gemalen oesters fijn 50 gram
Gist hydrateren in 700ml water temp 25 graden Vergisten op 28 graden
Wat koop je waar? Tarwe zemelen kun je overal kopen, maar ik heb een 10 kilo zak bij de voerboer gekocht:
DAP= Diammoniumfosfaat = gistvoeding, bij een brouwshop, misschien heeft de stookwinkel dit?
Epsom zout, Multivitamine B1, bij kruitvat
Citroenzuur, bij DA drogist, of bij stookwinkel
Gemalen oesterschelpen fijn: Bij de dierenwinkel
Pond bruggemans bakkersgist kocht ik bij de molen
Werkwijze: Breng een pan water aan de kook, doe daar de tarwe zemelen in en kook 10 minuten rustig door. Doe ook 25 gram gist erbij, dit dient als gist voeding. Doe 8 kilo suiker in het gistvat en stort de inhoud van de pan erin. Als je de juiste hoeveelheid heet water erin doet, kun je de suiker er in oplossen, en na bijvullen naar 50 liter met koud water kun je op 28 graden uitkomen. Voeg nu de overigere ingrediënten toe aan de wash. Deze temperatuur aanhouden tijdens de gisting. Je zult moeten verwarmen.
De reeds gehydrateerde gist kan erbij als de temperatuur van de wash onder de 30 graden is.
Het start SG zal uitkomen op 1.062. Hieronder zie je een grafiek waarin het verloop van de gisting te zien is. De TILT die ik bij stookwinkel heb gekocht is niet gekalibreerd waardoor je niet naar het start SG moet kijken, het dient slechts om het verloop van de gisting te laten zien.
Zijn hier al ervaringen mee? Ik gebruik dit recept nu zoń 9 maanden. De wijn is telkens binnen 4 dagen droog vergist. De stook resultaten zijn ook prima!
Heb dit recept nu een paar keer naar tevredenheid gemaakt. Heb zondag weer 25 liter weggezet, maar dan met een zakje Kitzinger champagne gist.
Start PH 4.75 en de temperatuur 15 graden. Helaas brak mijn laatste Hydrometer, maar begin zit normaal rond de 1070 sg.
Dit duurde veeeeel langer om op te starten. Pas na 24uur de eerste bubbels en dan nog maar om de paar seconden een paar. Ben heel benieuwd naar het resultaat met andere gist en koude en trage vergisting.
Misschien een domme vraag, maar aangezien ik nog nieuw ben hierin vraag ik mij af wat die 25 gram DODE gist is?
En de 100gram bakkersgist, neem ik aan dat dat natte gist is, die ik altijd koop in pakjes van 42 gram bij de lidl?
graag toelichting...B.V.D.
Mooi dat het recept nog leeft! Zoals al eerder gezegd, de dode gist is gist die word mee gekookt tijdens het koken van de zemelen. Dit dient als gistvoeding. De overige gist, die moet je even hydrateren en dan aan je stookwijn toevoegen. Alle gist is droge bruggemans bakkers gist. De reden dat er vrij veel gist word gebruikt, is omdat dan het aanwezige zuurstof snel wordt verbruikt, waarna de gisting snel start. Je moet de stookwijn dan ook niet beluchten. Er is voldoende gist voor een snelle start. Bij mij start de vergisting in 15 minuten.
Wel warm vergisten, anders duurt het veel langer. 26, tot 28 graden is perfect. Vaak moet je dan bijverwarmen
Ik gebruik op 50 ltr 120 gr natte bakkersgist,die staat ongeveer 3.5 weken,ik weet als ik er meer gist in gooi dat het sneller zou gaan ,maar ik heb geen haast,er staan er nu twee van 50 liter te vergisten en een is klaar,dat gaat mij snel genoeg
Ik heb dit recept ook geprobeerd en de vergisting bij temperatuur rond 26 graden gaat inderdaad erg snel. Ik heb mijn emmers na 5 dagen buitengezet om te klaren. De SH was toen rond de 995.
Ik heb nog weinig ervaring is dit was mijn 4e recept. Ik heb eerst de turbogisten gebruikt, van Still Spirits. Lekker snel en leuk als je weinig geduld hebt als beginner. Ik was dat vrij snel beu en las veel over bijsmaakjes, te duur etc dus ben toen overgestapt op bakkersgist en geïnverteerde suiker (bedankt Robbert). Dat beviel heel goed, de smaak was inderdaad beter dan de turbogist, minder scherp. En het kost ook een stuk minder, ook prima.
Toen las over dit recept, lekker snel, ook met bakkersgist en weer eens wat anders.
Dus ik ben er mee aan de slag gegaan, heb wel de suiker eerst geïnverteerd.
Verder precies het recept gevolgd.
Wat mij opviel was dat de lucht tijdens de vergisting niet echt aangenaam is.
Vergeleken met de bakkersgist zonder de extra's (alleen dap en citroenzuur) stinkt dit echt.
Ook de lucht van de stookwijn zelf is niet echt aantrekkelijk. Ik weet dat dat normaal is maar toch vind ik het behoorlijk stinken vergeleken met het recept zonder de tarwezemelen, vitaminepil, epsonzout en oestergrid.
Vandaag de eerste emmer gestookt met de T500 reflux.
Wat me daarbij opviel was dat na er ongeveer 1.5 liter minder lekkere alcohol uitkwam.
Raar luchtje en ook de smaak vind ik niet best. De eerste 1.5 liter waren wel prima.
Ik heb de boel uitgezet nadat ik deze bijsmaak ontdekte.
Bij mijn eerdere stoken had ik eigenlijk nooit last van deze naloop met vreemde bijsmaak.
Met de turbogisten (turbo yeast classic 8) wel altijd veel voorloop, meer dan de 50ml die Still Sprits vermeldt. Dat heb ik dan weer niet bij bakkersgist (ik gebruik overigens Bruggeman). Daar gooi ik maar heel weinig voorloop van weg, maar dus wel een duidelijk naloop. Ik vind het moeilijk om de smaak en geur te omschrijven. Muf, beetje dezelfde geur als de koperen en RVS zadels die uit de kolom komen (overigens voor deze stook nog gereinigd met bad en citroenzuur).
Paar vragen.
Wat zou de oorzaak kunnen zijn van deze onaangename geur tijdens de vergisting (dus de lucht uit het waterslot) en ook de uiteindelijke geur van de stookwijn. Ligt dit aan de toegevoegde tarwezemelen?
Wat zorgt ervoor dat deze vergisting 4-5 dagen duurt en mijn vorige vergisting (5.5 kg geïnverteerde suiker, bakkersgist,10gr DAP en citroenzuur) ongeveer 20 dagen duurde (bij 23 graden)?
Ligt dat puur aan het temperatuurverschil en de hoeveelheid suiker of spelen deze extra ingrediënten
ook nog een rol?
Wat zou dit recept (zoals boven beschreven) op moeten kunnen leveren aan alcohol in centiliters bij een perfecte vergisting? Voor mij was dit nu ongeveer 1.5L Wat er daarna uitkwam vind ik niet goed genoeg.
Ik ga voorlopig weer verder met bakkersgist en 5.5 kg geïnverteerde suiker, tot ik een nieuwe ketel ga aanschaffen om echt iets lekkers mee te maken. Want de hobby bevalt prima en het is tijd voor nieuwe stappen en uitdagingen.
Alvast dank voor een eventuele reactie of antwoord op mijn vragen.
En ik wil sowieso iedereen op dit forum bedanken voor hun bijdragen, ik ben dankzij dat al veel te weten gekomen en weet ook wat me de komende maanden te doen staat om deze hobby
verder te gaan uitbouwen. Echte rum en whisky staan op het programma.
@psychonaut. De bakkersgist is een Saccharomyces cerevisea van oudsher een biergist . Rond 1840 gebruikte men het al in likeur industrie . Nu nog steeds is het een van de meest gebruikte gist soorten . Dus het heeft zich al 160 j bewezen goed te werken . In de gewone vorm en gebruiks methode .
Dus lukt het niet om daarmee een goede alcohol te krijgen is dus meer door verkeerd gebruik door de gebruiker , of een niet goed werken met het destileer apparaat .
Volgens mij doen Epsom zout en citroenzuur hetzelfde als de oesterschelpen. Waterverharder en verlagen van de ph waarde. Is dus dubbelop.
Voor het ontwikkelen van de gistkolonie in de wash is zuurstof belangrijk. Zuurstof en de gistvoeding (DAP, dode gist en vitamine b) zorgen voor het vermenigvuldigen van de gistcellen. Pas als dit vermenigvuldigproces door zuurstofgebrek of gebrek aan voedingsstoffen stop, begint het gistingproces.
Als je reeds na 15 minuten vergisting hebt, is er vrij weinig zuurstof in de wash geweest en zijn alle voedingstoffen overkill en voegen onnodige smaak toe aan de wash. 100 Gram gist in 50 liter wash is meer dan voldoende om een goede gisting te krijgen.
Wil je echter minder gist gebruiken dan zijn alle voedingstoffen prima maar in combinatie met voldoende zuurstof. Zuurstof in de wash krijg je eenvoudig met de mixer of een aquarium-luchtpompje.
Interessante allemaal. Ik word steeds wijzer. Nog een vraag, wat is de ideale PH startwaarde bij een suikerwash met bakkersgist? En op welk moment meet ik die? Ik meet nu voor de gist erbij gaat, DAP zit er al in. Ik doe er citroenzuur bij tot ik onder de 5 zit. Meestal rond 4.8. Is dit de juiste manier?