Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse basis recept

Pagina 1 / 9

Stookforum
Berichten: 6694
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Een prima basis rum recept voor 30 liter mash. Pas de hoeveelheden aan voor grotere of kleinere hoeveelheden mash.

Dit recept is een basis en het is niet de intentie geweest een perfect recept te schrijven. Het is een leidraad zodat beginners met hun melasse snel van start kunnen gaan.

Dit recept kan dus naar eigen inzicht worden aangepast, gebruik daarvoor naar hartenlust de informatie uit het grote Rum van melasse topic.  Bespreek alle variaties dus daar.

Ingrediënten

2,5kg rietsuiker 3,5 liter rietsuikermelasse

10 liter water, of 7 liter water en 3 liter dunder van je vorige stook. Gebruik je geen dunder maar alleen water, voeg dan 1 of 2 theelepels tomatenpuree of een theelepel citroenzuur toe.

Bovenstaande verhouding melasse en suiker mag je naar hartenlust variëren.

Gebruik een gist die om kan gaan met melasse. Hiervoor is speciaal rumgist ontwikkeld, deze bevat ook de juiste enzymen om bepaalde bestanddelen in de melasse beter vergistbaar te maken.

De vergistingstemperatuur mag gewoon op kamertemperatuur, houd deze dus ongeveer tussen de 20 en 25 graden celcius.

Ga je dit recept een 2e of 3e keer maken? Dan kun je een deel van het water vervangen door de uitgestookte rum mash van de vorige stook. Dit noemen we de dunder.

Het maken van de mash:

Los de melasse en de suiker op in kokend water en roer voor een paar minuten tot het een geheel is. Laat het een nacht afkoelen en vul het de volgende morgen bij tot 30 liter of uw eigen gewenste hoeveelheid met water.

Nu mag de gist er bij. Strooi de gist bovenop en laat het een kwartiertje hydrateren alvorens het door de mash te roeren.

Er wordt soms een klein mespuntje vitamine C poeder toegevoegd om chloor of chloramine in leidingwater te neutraliseren. Hoeveel chloor er in zit verschilt natuurlijk per regio en je kunt dus zelf beslissen of je dit wilt of niet.

Zorg dat je vergistingsemmer groot genoeg is. Tijdens de wilde gisting kan het anders door het waterslot naar buiten komen. 25 liter in een 30 liter emmer is prima. Stel het recept dus een beetje af naar de grote van je vergistingsemmer.

Nu de gist is doorgeroerd en het deksel met waterslot is aangebracht zal de vergisting snel op gang komen. Laat volledig uitgisten, hier hoef je in de tussentijd helemaal niets meer aan te doen.

Stoken

Laat het nadat het volledig is uitgegist nog enkele dagen (of langer) staan om te bezinken. Hevel de vloeistof over naar de stookketel zonder het bezinksel mee de ketel in te nemen.

Nu strippen, dus alle alcohol er uit stoken. Dit doe je met een potstill/alambiek. Je hoeft dus nog geen cuts te maken of voor en naloop te scheiden. Als je alle alcohol er uit hebt gestript verdun je indien het boven de 40% alcohol is terug naar 40% en kun je opnieuw stoken. Dat noem je de spiritrun. Hier scheid je de voorloop en ga je cuts maken, je vult gedurende de hele stook glaasjes met je opbrengst en zet ze in volgorde op rij. Deze ga je ruiken en proeven, en als je ze lekker vindt dan gooi je ze bij elkaar. Dat is dan je uiteindelijke rum opbrengst. Voor meer info over het maken van cuts is er al erg veel te vinden op het forum.

Dit eindresultaat kun je zelf aanlengen naar drinksterkte.

Nu heb je rum, deze kun je zo drinken (blanke rum) maar je kunt hem ook op een vat laten rijpen voor een donkere rum. Er zijn nog talloze variaties mogelijk als je deze basisrum eenmaal hebt.

Hier nog enkele weetjes:

Rietsuiker melasse weegt ongeveer 1,4 kg per liter, en het gehalte aan suiker is ongeveer 50%. Zo bevat een liter 0.7 kg fermenteerbare suikers.

Melasse is vaak laag in stikstof, dus extra moet worden toegevoegd. DAP (di-ammonium fosfaat) werkt erg goed. Maar heb je dit niet in je keukenkastje liggen dan Kun je dit vervangen door 1 eetlepel tomatenpuree. Dit heeft geen invloed op de smaak.

Een hydrometer om het suikergehalte af te kunnen lezen heeft weinig zin bij een wash van melasse. De onvergistbare suiker, vaste stoffen en de hoge viscositeit van melasse geven valse hoge meetresultaten. Ga dus voor gewichten en volumes en bereken zo zelf wat het SG ongeveer zal zijn.

Commerciële distilleerderijen zuiveren meestal hun melasse alvorens het te gebruiken. Hun zuiveringswijze is een beetje ingewikkeld met vele stappen, maar er is een eenvoudige manier om dit thuis te doen. Voeg 2 delen water op 1 deel melasse (volumeprocent) en meng goed. Vervolgens verwarmen tot ongeveer 85 ºC Roer zeer goed door. Leg de deksel op de pan en laat het staan voor ten minste enkele uren.

Ten slotte hevel je voorzichtig de schone vloeistof van de vaste stoffen (als sediment op de bodem). Volgens sommigen zorgt deze wijze voor een veel zachtere smaak en je ketel wordt er een stuk minder vies van 😉 Ook zorgt het er voor dat tijdens de distillatie de mash minder schuimt, maar dit kan sowieso al voorkomen worden door een klein scheutje distilling conditioner toe te voegen.

Beantwoorden
167 reacties
8 Reacties
Pulle
Registered
(@pulle)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 255

@stookforum Ik ben net begonnen met bovenstaande instructies. (wat ruft die melasse zeg)....

 Het is of puree of citroensap, niet beide.

Correct? 

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 740

@pulle beter citroenzuur en wat DAP (gistvoeding). Tomatenpuree als gistvoeding is een beetje achterhaald en vele zijn overgestapt naar andere voeding. Denk aan verkleuring van gistvaten maar ook bijsmaken in product. Een hand gekookt graan, bonen, of wat DAP is de logische keuze

Beantwoorden
Pulle
Registered
(@pulle)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 255

@pikketanus

Rijst werd ook genoemd en havermout.

We gaan gewoon kijken wat goed werkt. Voorlopig blijf ik nog wel even stoken. 

Beantwoorden
slukske
Registered
(@slukske)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 22

@stookforum kun je dit stoken met een t500? of kan er pas na het destilleren smaaktoevoegingen gedaan worden?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1413

@slukske ik snap niet helemaal het verband tussen deze 2 dingen. Maar het is mogelijk om met de T500 rum te stoken(het liefst dan met de koper dome) En je kan er voor kiezen om voor of na het distilleren smaaktoevoegingen toe te voegen. De keuze is aan jou,. Ik hoop dat ik je geholpen heb 😆

Beantwoorden
slukske
Registered
(@slukske)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 22

@rumo bedankt voor je snelle respons. Ik heb een t500 maar niet de uitvoering met "helm". Ik had begrepen dat als je een "rumwash", of welke andere dan ook, stookt de smaak verdwijnt. ik heb tot nu toe alleen suikerwash gestookt.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2567

@slukske Het ligt er eigenlijk aan wat voor soort stijl rum je wilt hebben, veel van de rums tegenwoordig worden op een Coffey Still gemaakt (ergo reflux kolom), deze behouden minder de smaak van de melasse (vind het zelf op laurierdrop lijken) en vind je meer in de toevoeging in cocktails. Nu is nederland sowieso niet echt een rum land en veel wat je in de slijterij vindt is gemaakt op een coffey still en niet een pot still. De zwaardere rums zijn doorgaans op een pot still gemaakt. 

 

Er zijn genoeg rums die op een coffey still gemaakt zijn en nog voor honderden euro's de fles verkopen, natuurlijk wel mits deze op eiken gerijpt hebben gedurende jaren. De vraag is of je meer in de kant van Bacardi (minder smaak) of bijvoorbeeld een Angostura (veel smaak maar zwaarder) kunt vinden.

Beantwoorden
slukske
Registered
(@slukske)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 22

@alchemist bedankt, ik ga eens kijken wat er van te maken 🙂

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4146
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik heb 120 liter melasse vorig jaar vergist om een vaatje vol te krijgen en wat zeker werkt is een zakje rumgist ( ik had vorig jaar een wit merk van stookwinkel ) 6 kilo melasse mengen tot 25 liter mash tusse 25 en 30 graden, zakje gist erbij en gaan. Kan niet mislukken. Voor de rest kan je lekker spelen met alle varianten. De een kiest de moeilijke weg de andere voor een wat makkelijkere weg. Maar mislukken kan het nooit. 

Eventueel kan je achteraf ( als de melasse grotendeels is vergist) nog een paar kilo rietsuiker toevoegen voor meer alcohol maar nooit meer dan een halve kilo per keer want het spuit anders de ton uit zo agressief valt het gist de suiker weer aan. My 2 cents

en dan komt het op stoken aan en proeven. 

Beantwoorden
Sebastiaan(bassien)
Berichten: 209
Registered
(@bassien)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

hoeveel gist mag erbij vermengt worden?

 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6694
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

1 heel zakje gist per emmer. 1 zakje is bedoeld voor ongeveer 25 liter maar dat komt niet heel precies. Omdat dit speciaalgist is gebruik je het gehele zakje omdat je alle voeding en  hulpstoffen nodig hebt.

Heel veel rumvragen en antwoorden vind je hier 

Beantwoorden
14 Reacties
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 147

@stookforum Vraagje Jan: Ik heb jouw recept gemaakt met de rumgist van Still spirit, moet je dan nog gistvoeding toevoegen?  Klopt het dat deze niet in het zakje zitten zoals bij de turbogist?

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 6694

@hilly hoi Hilly, klopt, als je de Still Spirits zakjes gebruikt kun je zelf gistvoeding en enzymen toevoegen volgens de specificaties van Still Spirits. Maar melasse heeft zelf genoeg voeding, ik zou er niet al te veel aan toevoegen hoor.

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 147

@stookforum Duidelijk,  ik had er ook niets aan toegevoegd maar heb een verloop van gisting die naar mijn idee niet goed gaat, er was een hele langzame gisting die naar 2 weken is gestopt en ik vraag mij af of dit kan kloppen met deze gist?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2567

@hilly S.G. waarde en p.H.?

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 6694

@hilly 2 weken gisten is niks mis mee. Wat was je begin en eind SG? Dat zegt meer.

 

 

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 147

@stookforum @alchemist  Sg niet gemeten omdat ik had gelezen dat deze niet betrouwbaar is bij molasse, hij staat nu op 1028. PH is nu 5.2 en was rond de 5 ik weet niet hoe betrouwbaar dat is omdat het met de donkere vloeistof moeilijk te zien was.  Goed om te horen dat 2 weken prima kan met de Still spirit gist.

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 147

@stookforum hij had dus toch aardig staan gisten, ik heb hem vorige week gestookt tot 3,5 liter van 55%, hij staat nu te luchten en binnenkort een 2de stook.  Hij begint al wel lekker te ruiken, de smaak is ook aardig, ik heb wel het idee dat opbrengst niet voldoende is?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1413

@hilly, mijn melasse vergisting komt meestal langzaam op gang(2 dagen) daarna gaat het een dag of 3 hard tekeer en dan nog eens 2 weken rustig. Ik trek voor het vergisten 3 weken uit en dan nog 1 week klaren.

Beantwoorden
dumo
 dumo
Registered
(@dumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1210

@rumo

Hoy,

Ik laat hem langer klaren want rum zakt nogal gemakkelijk uit tijdens het stoken, met gevolg een dikke  bruine laag vanonderen in de ketel.

ik werk wel met n'en weerstand onderin de ketel.

grts.

dumo

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1413

@dumo daarom was ik de melasse. De smaak wordt daar door zachter, maar je ketel blijft ook schoner.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@rumon

na het uitkoken van de riet  grofweg de vaste delen uit zeven.

Daarna kun je  calsium hydroxide toevoegen aan de Melasse 

Tijdens gisten ontstaat co2 wat de calsium omzet naar carbonaat en deze slaat vervuiling neer .

Meteen Na gisting gaat op bezinksel laagje na alles in ketel .

Te lang laten staan of " klaren " geeft kans of infectie en binden van zuren du kans op  acetaat vorming wat niet te goede komt aan de latere drank .

Het bezinksel dat na destilatie overblijft kan men meteen wegspoelen of laten zitten als burned ale ( dunder ) en met volgende batch mee gestookt .

Beantwoorden
Pulle
Registered
(@pulle)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 255

@rumo leg me dat aub even uit.

Melasse wassen.

Hoe doe je dat? 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1413

@pulle, 1 deel melasse 2 delen water dat 20 min. op 85 graden houden en goed roeren, dan een nachtje laten staan en dan af gieten of hevelen zodat de dikke drap (of een deel er van) achter blijft in de pan. Het gedeelte wat achter blijft in de pan gebruik je niet.

Beantwoorden
Pulle
Registered
(@pulle)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 255

@rumo OK, bedankt voor de uitleg.

Zal ik de volgende poging eens proberen. 

Beantwoorden
hobbyman
Berichten: 318
Registered
(@hobbyman)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

mijn variatie hierop is 7,5 liter melasse en een tikkeltje rietsuiker voor een kleine 30 liter. Lummel, hoe rap gaat de vergisting? deksel los laten zitten?

en bedankt voor de melasse!! 

Beantwoorden
hobbyman
Berichten: 318
Registered
(@hobbyman)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

en Pino bedankt voor de melasse!!

Beantwoorden
hobbyman
Berichten: 318
Registered
(@hobbyman)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

God kanonnen, gister de gist erop vandaag de ton buiten. Die gaat als een rakket

Beantwoorden
Willempy
Berichten: 120
Registered
(@willempy)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Lummel, even check. Je doet er dus geen rietsuiker bij? Alleen melasse, water en gist?

 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6694
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Hoi Willempy, sommigen doen het met, en anderen doen het zonder toevoeging van suiker. Het grote rum topic vind je hier:  http://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-stoken/

 

Beantwoorden
RenéR
Berichten: 661
Registered
(@rrillaerts)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Hoi Willempy, sommigen doen het met, en anderen doen het zonder toevoeging van suiker. Het grote rum topic vind je hier:  http://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-stoken/

 

bedankt voor de extra rumgist... Laat de melasse maar komen ik ben er klaar voor 🙂

Beantwoorden
Sebastiaan(bassien)
Berichten: 209
Registered
(@bassien)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Even een vraag: ik kwam deze tegen op internet. Zou dit ook geschikt zijn om te vergisten ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5128
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Alles waar (vergistbare) suikers in zit kun je vergisten.

Beantwoorden
RenéR
Berichten: 661
Registered
(@rrillaerts)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

het is inderdaad een suikerriet melasse . het enige wat erbij staat en me dan ook afvraag is dat het een mix is met weinig suiker. misschien eens bij de leverancier de voedingswaarden en juiste ingridiënten navragen. 50.95   euro voor 25 liter is zekert geen slechte prijs als het goed is

Beantwoorden
taxdefax
Berichten: 4
Registered
(@taxdefax)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

De NAF molasse bevat volgens het etiket 44,3% suikers

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
Registered
(@gompie)
Prominent Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Er staat bij:

NAF Melasse is een mengsel met een relatief laag suikergehalte en gemakkelijk schenken.

Het is dus verdunt, dan is de prijs misschien niet zo goed.

Het kan ook zijn als je er rum van maakt dat je na 2 glaasjes gaat hinniken.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 9
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?