Meldingen
Wis alles

Rum van melasse basis recept  

Pagina 1 / 8

Stookforum
Berichten: 6421
Admin
Maker van dit onderwerp
(@stookforum)
Illuster Lid
Lid sinds: 5 jaar geleden

Een prima basis rum recept voor 30 liter mash. Pas de hoeveelheden aan voor grotere of kleinere hoeveelheden mash.

Dit recept is een basis en het is niet de intentie geweest een perfect recept te schrijven. Het is een leidraad zodat beginners met hun melasse snel van start kunnen gaan.

Dit recept kan dus naar eigen inzicht worden aangepast, gebruik daarvoor naar hartenlust de informatie uit het grote Rum van melasse topic.  Bespreek alle variaties dus daar.

Ingrediënten

2,5kg rietsuiker 3,5 liter rietsuikermelasse

10 liter water, of 7 liter water en 3 liter dunder van je vorige stook. Gebruik je geen dunder maar alleen water, voeg dan 1 of 2 theelepels tomatenpuree of een theelepel citroenzuur toe.

Bovenstaande verhouding melasse en suiker mag je naar hartenlust variëren.

Gebruik een gist die om kan gaan met melasse. Hiervoor is speciaal rumgist ontwikkeld, deze bevat ook de juiste enzymen om bepaalde bestanddelen in de melasse beter vergistbaar te maken.

De vergistingstemperatuur mag gewoon op kamertemperatuur, houd deze dus ongeveer tussen de 20 en 25 graden celcius.

Ga je dit recept een 2e of 3e keer maken? Dan kun je een deel van het water vervangen door de uitgestookte rum mash van de vorige stook. Dit noemen we de dunder.

Het maken van de mash:

Los de melasse en de suiker op in kokend water en roer voor een paar minuten tot het een geheel is. Laat het een nacht afkoelen en vul het de volgende morgen bij tot 30 liter of uw eigen gewenste hoeveelheid met water.

Nu mag de gist er bij. Strooi de gist bovenop en laat het een kwartiertje hydrateren alvorens het door de mash te roeren.

Er wordt soms een klein mespuntje vitamine C poeder toegevoegd om chloor of chloramine in leidingwater te neutraliseren. Hoeveel chloor er in zit verschilt natuurlijk per regio en je kunt dus zelf beslissen of je dit wilt of niet.

Zorg dat je vergistingsemmer groot genoeg is. Tijdens de wilde gisting kan het anders door het waterslot naar buiten komen. 25 liter in een 30 liter emmer is prima. Stel het recept dus een beetje af naar de grote van je vergistingsemmer.

Nu de gist is doorgeroerd en het deksel met waterslot is aangebracht zal de vergisting snel op gang komen. Laat volledig uitgisten, hier hoef je in de tussentijd helemaal niets meer aan te doen.

Stoken

Laat het nadat het volledig is uitgegist nog enkele dagen (of langer) staan om te bezinken. Hevel de vloeistof over naar de stookketel zonder het bezinksel mee de ketel in te nemen.

Nu strippen, dus alle alcohol er uit stoken. Dit doe je met een potstill/alambiek. Je hoeft dus nog geen cuts te maken of voor en naloop te scheiden. Als je alle alcohol er uit hebt gestript verdun je indien het boven de 40% alcohol is terug naar 40% en kun je opnieuw stoken. Dat noem je de spiritrun. Hier scheid je de voorloop en ga je cuts maken, je vult gedurende de hele stook glaasjes met je opbrengst en zet ze in volgorde op rij. Deze ga je ruiken en proeven, en als je ze lekker vindt dan gooi je ze bij elkaar. Dat is dan je uiteindelijke rum opbrengst. Voor meer info over het maken van cuts is er al erg veel te vinden op het forum.

Dit eindresultaat kun je zelf aanlengen naar drinksterkte.

Nu heb je rum, deze kun je zo drinken (blanke rum) maar je kunt hem ook op een vat laten rijpen voor een donkere rum. Er zijn nog talloze variaties mogelijk als je deze basisrum eenmaal hebt.

Hier nog enkele weetjes:

Rietsuiker melasse weegt ongeveer 1,4 kg per liter, en het gehalte aan suiker is ongeveer 50%. Zo bevat een liter 0.7 kg fermenteerbare suikers.

Melasse is vaak laag in stikstof, dus extra moet worden toegevoegd. DAP (di-ammonium fosfaat) werkt erg goed. Maar heb je dit niet in je keukenkastje liggen dan Kun je dit vervangen door 1 eetlepel tomatenpuree. Dit heeft geen invloed op de smaak.

Een hydrometer om het suikergehalte af te kunnen lezen heeft weinig zin bij een wash van melasse. De onvergistbare suiker, vaste stoffen en de hoge viscositeit van melasse geven valse hoge meetresultaten. Ga dus voor gewichten en volumes en bereken zo zelf wat het SG ongeveer zal zijn.

Commerciële distilleerderijen zuiveren meestal hun melasse alvorens het te gebruiken. Hun zuiveringswijze is een beetje ingewikkeld met vele stappen, maar er is een eenvoudige manier om dit thuis te doen. Voeg 2 delen water op 1 deel melasse (volumeprocent) en meng goed. Vervolgens verwarmen tot ongeveer 85 ºC Roer zeer goed door. Leg de deksel op de pan en laat het staan voor ten minste enkele uren.

Ten slotte hevel je voorzichtig de schone vloeistof van de vaste stoffen (als sediment op de bodem). Volgens sommigen zorgt deze wijze voor een veel zachtere smaak en je ketel wordt er een stuk minder vies van 😉 Ook zorgt het er voor dat tijdens de distillatie de mash minder schuimt, maar dit kan sowieso al voorkomen worden door een klein scheutje distilling conditioner toe te voegen.

Reageer
119 Reacties
Lummel
Berichten: 4198
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Lid sinds: 4 jaar geleden

Ik heb 120 liter melasse vorig jaar vergist om een vaatje vol te krijgen en wat zeker werkt is een zakje rumgist ( ik had vorig jaar een wit merk van stookwinkel ) 6 kilo melasse mengen tot 25 liter mash tusse 25 en 30 graden, zakje gist erbij en gaan. Kan niet mislukken. Voor de rest kan je lekker spelen met alle varianten. De een kiest de moeilijke weg de andere voor een wat makkelijkere weg. Maar mislukken kan het nooit. 

Eventueel kan je achteraf ( als de melasse grotendeels is vergist) nog een paar kilo rietsuiker toevoegen voor meer alcohol maar nooit meer dan een halve kilo per keer want het spuit anders de ton uit zo agressief valt het gist de suiker weer aan. My 2 cents

en dan komt het op stoken aan en proeven. 

Reageer
Sebastiaan
Berichten: 201
Registered
(@bassien)
Actief Lid
Lid sinds: 3 jaar geleden

hoeveel gist mag erbij vermengt worden?

 

Reageer
Stookforum
Berichten: 6421
Admin
Maker van dit onderwerp
(@stookforum)
Illuster Lid
Lid sinds: 5 jaar geleden

1 heel zakje gist per emmer. 1 zakje is bedoeld voor ongeveer 25 liter maar dat komt niet heel precies. Omdat dit speciaalgist is gebruik je het gehele zakje omdat je alle voeding en  hulpstoffen nodig hebt.

Heel veel rumvragen en antwoorden vind je hier 

Reageer
hobbyman
Berichten: 324
Registered
(@hobbyman)
Zeer Actief Lid
Lid sinds: 5 jaar geleden

mijn variatie hierop is 7,5 liter melasse en een tikkeltje rietsuiker voor een kleine 30 liter. Lummel, hoe rap gaat de vergisting? deksel los laten zitten?

en bedankt voor de melasse!! 

Reageer
hobbyman
Berichten: 324
Registered
(@hobbyman)
Zeer Actief Lid
Lid sinds: 5 jaar geleden

en Pino bedankt voor de melasse!!

Reageer
hobbyman
Berichten: 324
Registered
(@hobbyman)
Zeer Actief Lid
Lid sinds: 5 jaar geleden

God kanonnen, gister de gist erop vandaag de ton buiten. Die gaat als een rakket

Reageer
Willempy
Berichten: 116
Registered
(@willempy)
Actief Lid
Lid sinds: 3 jaar geleden

Lummel, even check. Je doet er dus geen rietsuiker bij? Alleen melasse, water en gist?

 

Reageer
Stookforum
Berichten: 6421
Admin
Maker van dit onderwerp
(@stookforum)
Illuster Lid
Lid sinds: 5 jaar geleden

Hoi Willempy, sommigen doen het met, en anderen doen het zonder toevoeging van suiker. Het grote rum topic vind je hier:  http://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-stoken/

 

Reageer
RenéR
Berichten: 666
Registered
(@rrillaerts)
Respectabel Lid
Lid sinds: 3 jaar geleden

Hoi Willempy, sommigen doen het met, en anderen doen het zonder toevoeging van suiker. Het grote rum topic vind je hier:  http://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-stoken/

 

bedankt voor de extra rumgist... Laat de melasse maar komen ik ben er klaar voor 🙂

Reageer
Sebastiaan
Berichten: 201
Registered
(@bassien)
Actief Lid
Lid sinds: 3 jaar geleden

Even een vraag: ik kwam deze tegen op internet. Zou dit ook geschikt zijn om te vergisten ?

Reageer
Munckerik
Berichten: 5018
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Lid sinds: 5 jaar geleden

Alles waar (vergistbare) suikers in zit kun je vergisten.

Reageer
RenéR
Berichten: 666
Registered
(@rrillaerts)
Respectabel Lid
Lid sinds: 3 jaar geleden

het is inderdaad een suikerriet melasse . het enige wat erbij staat en me dan ook afvraag is dat het een mix is met weinig suiker. misschien eens bij de leverancier de voedingswaarden en juiste ingridiënten navragen. 50.95   euro voor 25 liter is zekert geen slechte prijs als het goed is

Reageer
taxdefax
Berichten: 4
Registered
(@taxdefax)
Nieuw Lid
Lid sinds: 2 jaar geleden

De NAF molasse bevat volgens het etiket 44,3% suikers

Reageer
gompie
Berichten: 975
Registered
(@gompie)
Prominent Lid
Lid sinds: 4 jaar geleden

Er staat bij:

NAF Melasse is een mengsel met een relatief laag suikergehalte en gemakkelijk schenken.

Het is dus verdunt, dan is de prijs misschien niet zo goed.

Het kan ook zijn als je er rum van maakt dat je na 2 glaasjes gaat hinniken.

 

Reageer
Pagina 1 / 8
Delen:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?