Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse basis recept

Pagina 5 / 9

Sebas(bassien)
Berichten: 210
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hahaha toch het jaar niet volgemaakt? ( zo herkenbaar)

Beantwoorden
Locutus
Berichten: 11
(@locutus)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik las in het volkomen stookboek dat je in een nieuw vat het maar twee maanden mag laten zitten.

Kreeg spontaan vlekken had al 1 maand niet meer geproefd.

Dus gauw geproefd en hij was perfecto was dus denk ik net op tijd.

Staat nu in flessen te wachten totdat ik hem terug breng naar 40 %

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voor de eerste keer rum gemaakt.

dacht laat ik het gelijk goed doen hier volgt het recept.

....

Smaakt al prima maar heb een 5 liter eiken vat gevuld met 5 liter van 73% moet nu nog 352 dagen staan en dan heeft het 1 jaar en 1 dag op vat gerijpt. voor de molasse heb ik het onderstaande gebruikt. en ben zeer tevreden over de opbrengst en de smaak van de nu nog jonge rum en nu .......wachten....... wachten ........wachten tot eind september 2019

https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/meridian-molasses-60031070?skuid=031070&brandId=541

...

Elders op dit forum worden alternatieven voor klassiek verouderen van whisky op vat besproken:

  1. op fles met houtsnippers erin laten trekken gedurende dagen/weken
  2. in een ultrasoon bad met dito houtsnippers, op 5' hetzelfde resultaat als maanden/jaren op vat
  3. iemand sprak zelfs van een grote fles met daarin verzaagde eiken planken!

Is dit toepasselijk voor rum? Heeft iemand enige ervaring hiermee?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Op hout trekken, of dat een vat is of snippers is om het even. Ook of het whisky of rum is. Zorg wel dat je goed gedroogd eikenhout gebruikt wat onbehandeld is.

Je kunt het hout toasten of roosteren voor extra smaakcomponenten. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op eiken vat rijpen van dranken is het niet alleen trekken op hout van aroma maar een vat ademt . Met andere woorden Je krijgt dus ook andere oxidatie processen die over die periode van lageren invloed heeft .
Zuurstof , stikstof , argon , koolzuur,luchtvochtigheid trekt allen continu in en door het vat wat allemaal invloed heeft op het product.
Het rijpen op fles met gebruik van snippers trek alleen aroma's uit het hout .
Er zijn minder processen gaande , minder oxidatie .
langer Rijpen op vat geeft uiteindelijk meer zachtheid aan drank dan trekken op fles met hout toevoeging.

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat zou het beste zijn , de blackstrap molasse of deze die die hier boven afgebeeld staat .

De blackstrap molasse bevat iets meer suiker 60,5gr / 100gr en is iets duurder

Of maakt het geen verschil

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

vandaag in een halve liter rum (75%) een zakje vanillesuiker ,een zoethoutstokje (10cm) gevierendeeld, en 5 scheuten kaneel. Dit laat ik trekken . Meng dit over 10 dagen met 1.5 liter rum (75%) en verdeel dit over 4 flessen. Na een week filteren, en aanvullen . wordt ongeveer 40%. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ga nadien bij elke fles kijken, of één ingrediënt extra de smaak nog meer verbeterd. (één fles blijft basis)

Beantwoorden
Berichten: 1
(@veldkamp11)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

dit moet je niet doen het is de bedoeling dat het product alcohol verliest en je moet gewoon gedistilleerd water gaan toevoegen zodat het vat vol blijft 

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als ik 5 kg suiker neem bij 30 liter water krijg ik 9.8% alc.

Bij melasse moet je het dubbele nemen, maar ik heb liters i.pv. kilo's.

1 kg melasse is  0,715 liter,

moet ik dan 5 kg X 0,715 liter = 3,75 liter melasse nemen voor ongeveer 5% alc ?

of toch 5 liter ?

 

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het probleem is dat ik liters heb i.p.v kilo's....

Melasse is nog van verleden jaar en later.

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maar als je nu 56,8 x 7,4 = 420,32 gr. suiker  voor 1 bokaal                                                 420,32 x 12 = 5043 gram suiker voor 12 bokalen en dit vul je aan met water tot het zelfde volume als de 5kg suiker en 30 liter water,  denk ongeveer 33 liter dan heb je ook de 9,8 %alc.                                                                                                                 Zo doe ik het toch

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Stook 

Echt begrijpen doe ik het niet met jouw formule,

maar de zoetkracht is 568 gram t.o.v 1000 gram suiker.

Kg naar liters = 568 * 0,715 = ~ 406 gram t.o.v 1000 gram suiker.

1000 gram / 406 gram = ~ 2,46 X 

Dus 5 kg gewone suiker = 5 X 2,46 = 12,3 LITER melasse.

In 21,9 liter water geeft dat 11,8 alc in totaal 25 liter.

Dus berekenen als een suikerwash maar dan melasse 2,46 x zo groot nemen...

Dit klopt ????

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maar ik neem 12 van die bokalen van 740 gram en dan heb ik 5043 gram suiker , is ongeveer het zelfde als de 5 kg suiker maar met een volume van +- 12 liter en deze vul ik gewoon bij met water tot zelfde hoeveelheid als de suiker oplossing = 5 kg suiker + 30 liter water = +- 33 liter  voor de molasse heb je dan 12 liter molasse + 21 liter water = 33 liter oplossing

Beantwoorden
Pagina 5 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?