hahaha toch het jaar niet volgemaakt? ( zo herkenbaar)
Ik las in het volkomen stookboek dat je in een nieuw vat het maar twee maanden mag laten zitten.
Kreeg spontaan vlekken had al 1 maand niet meer geproefd.
Dus gauw geproefd en hij was perfecto was dus denk ik net op tijd.
Staat nu in flessen te wachten totdat ik hem terug breng naar 40 %
Voor de eerste keer rum gemaakt.
dacht laat ik het gelijk goed doen hier volgt het recept.
....
Smaakt al prima maar heb een 5 liter eiken vat gevuld met 5 liter van 73% moet nu nog 352 dagen staan en dan heeft het 1 jaar en 1 dag op vat gerijpt. voor de molasse heb ik het onderstaande gebruikt. en ben zeer tevreden over de opbrengst en de smaak van de nu nog jonge rum en nu .......wachten....... wachten ........wachten tot eind september 2019
https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/meridian-molasses-60031070?skuid=031070&brandId=541
...
Elders op dit forum worden alternatieven voor klassiek verouderen van whisky op vat besproken:
- op fles met houtsnippers erin laten trekken gedurende dagen/weken
- in een ultrasoon bad met dito houtsnippers, op 5' hetzelfde resultaat als maanden/jaren op vat
- iemand sprak zelfs van een grote fles met daarin verzaagde eiken planken!
Is dit toepasselijk voor rum? Heeft iemand enige ervaring hiermee?
Op hout trekken, of dat een vat is of snippers is om het even. Ook of het whisky of rum is. Zorg wel dat je goed gedroogd eikenhout gebruikt wat onbehandeld is.
Je kunt het hout toasten of roosteren voor extra smaakcomponenten.
Op eiken vat rijpen van dranken is het niet alleen trekken op hout van aroma maar een vat ademt . Met andere woorden Je krijgt dus ook andere oxidatie processen die over die periode van lageren invloed heeft .
Zuurstof , stikstof , argon , koolzuur,luchtvochtigheid trekt allen continu in en door het vat wat allemaal invloed heeft op het product.
Het rijpen op fles met gebruik van snippers trek alleen aroma's uit het hout .
Er zijn minder processen gaande , minder oxidatie .
langer Rijpen op vat geeft uiteindelijk meer zachtheid aan drank dan trekken op fles met hout toevoeging.
Wat zou het beste zijn , de blackstrap molasse of deze die die hier boven afgebeeld staat .
De blackstrap molasse bevat iets meer suiker 60,5gr / 100gr en is iets duurder
Of maakt het geen verschil
vandaag in een halve liter rum (75%) een zakje vanillesuiker ,een zoethoutstokje (10cm) gevierendeeld, en 5 scheuten kaneel. Dit laat ik trekken . Meng dit over 10 dagen met 1.5 liter rum (75%) en verdeel dit over 4 flessen. Na een week filteren, en aanvullen . wordt ongeveer 40%.
Ga nadien bij elke fles kijken, of één ingrediënt extra de smaak nog meer verbeterd. (één fles blijft basis)
dit moet je niet doen het is de bedoeling dat het product alcohol verliest en je moet gewoon gedistilleerd water gaan toevoegen zodat het vat vol blijft
Als ik 5 kg suiker neem bij 30 liter water krijg ik 9.8% alc.
Bij melasse moet je het dubbele nemen, maar ik heb liters i.pv. kilo's.
1 kg melasse is 0,715 liter,
moet ik dan 5 kg X 0,715 liter = 3,75 liter melasse nemen voor ongeveer 5% alc ?
of toch 5 liter ?
Het probleem is dat ik liters heb i.p.v kilo's....
Melasse is nog van verleden jaar en later.
Maar als je nu 56,8 x 7,4 = 420,32 gr. suiker voor 1 bokaal 420,32 x 12 = 5043 gram suiker voor 12 bokalen en dit vul je aan met water tot het zelfde volume als de 5kg suiker en 30 liter water, denk ongeveer 33 liter dan heb je ook de 9,8 %alc. Zo doe ik het toch
Hi Stook
Echt begrijpen doe ik het niet met jouw formule,
maar de zoetkracht is 568 gram t.o.v 1000 gram suiker.
Kg naar liters = 568 * 0,715 = ~ 406 gram t.o.v 1000 gram suiker.
1000 gram / 406 gram = ~ 2,46 X
Dus 5 kg gewone suiker = 5 X 2,46 = 12,3 LITER melasse.
In 21,9 liter water geeft dat 11,8 alc in totaal 25 liter.
Dus berekenen als een suikerwash maar dan melasse 2,46 x zo groot nemen...
Dit klopt ????
Maar ik neem 12 van die bokalen van 740 gram en dan heb ik 5043 gram suiker , is ongeveer het zelfde als de 5 kg suiker maar met een volume van +- 12 liter en deze vul ik gewoon bij met water tot zelfde hoeveelheid als de suiker oplossing = 5 kg suiker + 30 liter water = +- 33 liter voor de molasse heb je dan 12 liter molasse + 21 liter water = 33 liter oplossing