Goede avond medestokers,
misschien voor jullie gesneden koek, voor mij m’n eerste mash op basis van melasse en rietsuiker ( recept uit de start van dit toppic ) alles keurig opgevolgd en volgens mij gaat alles prima, pruttelt thans prima.. heb de blauwe rum turbo gebruikt met die piraat erop. Valt mij echter op dat de vergisting in de emmer behoorlijk in temperatuur opgelopen is naar 34*celcius.. ruimte waar emmer staat is 20*celcius. Is het normaal dat bij een fermentatie proces zoveel warmte ontstaat? Is beduidend hoger als bij m’n sugar wash vergisting.
alvast bedankt voor jullie reacties! Gr Sven
ben op dit moment mijn eerste suiker wash aan het maken en kijk nu al uit naar een rum recept 🤩
Ik kwam ergens op internet ook nog een plek tegen waar ze voor een goed prijs melasse verkopen😉. https://www.stookwinkel.nl/product/10-liter-rietsuikermelasse-rum-melasse/
Eerste rum gestookt (met airstill)had nu met de spirit run 6 L van 45%. Vond wel dat hij snel gestopt was met gisten .Heb er na een 1 1/2 week eens terug suiker(+- 200-300gr denk ik) in gedaan en gisting begon terug voor een dagje ofzo dan een week later nog eens geprobeerd met een handvol suiker en dat was weer goed voor een dagje gisten. Toch vond ik dat de mash precies nog een beetje zoet smaakte en had het gevoel dat alleen de rietsuiker vergist was.Maar 6 liter van 45% vermoed ik toch de het goed zat .Heb niet het sg gemeten
Dus zoals ik al heb geleerd de laatste tijd ,probeer maar wat en leer uit uw fouten. ben nu 5 maand aan bezig en heb al heel veel bijgeleerd, durf zelf al zeggen dat mijn gin vele malen lekkerder is dan aangekochte. Nu nog de rum en.....
Ik heb het basis recept redelijk aangehouden (iets meer melasse, wat minder suiker) hij gaat tekeer als een gek, nog nooit eerder zo'n heftige fermentatie gehad!
erg benieuwd naar het resultaat.... nog een paar weekjes geduld op brengen 🙂
ik heb al en 8 liter vaatje wachtend op de rum!!
Rik
Het tweede vaatje is nu uit gegist bij mij en hierbij zag het er meer uit als een normale vergisting.dit weekend tijd maken om het te verstoken met mijn nieuwe aanwinst (het keteltje van Gompie)alleen is min vraagje welke temp moet ik aanhouden voor de striprun (is dit ook al op vermogen stoken?)of gewoon vol vermogen en .........?Mijn eerste rum stook ,denk dat het wel goed komt ,zit nu te rijpen op eiken schilfers .alleen dat wachten he..
Hallo, hulp aub! Ik heb volgens het boven genoemde recept rum willen maken. Ik heb wel turbo gist gebruikt.
Na bijna 2 weken heb ik het gedistilleerd in een T500. na ongeveer 2,5liter (91%) begon bruine spul heel snel uit de uitgang slang te spuiten. temperatuur liep snel op.
Ik heb het een tijd af laten koelen, met als gedachte dat het mogelijk is gaan schuimen??. Vervolgens weer aangezet met dat was het.
Nu heb ik 2,5 liter. Moet ik dit tot ongeveer 40% brengen en dan opnieuw in mijn t500 doen of ??? mijn gedachte is dat ik dan ongeveer 5,5 a 6 liter 40% heb. dat ik niet veel om te distilleren (of wel?).
Ik heb geen ph o SG meter. Wel een alcohol meter. Ik ben net begonnen en moet mijn apparatuur uitbreiden.
Graag advies hoe verder. Dank alvast.
een vraagje jullie hebben het over citroenzuur is dat sap van verse citroën of zijn het citroenzuur korrels?
Zelf gebruik ik alleen citroenzuur in korrelvorm.
Heeft er iemand ervaring met het fermenteren van een full molasses wash en deze te verstoken met klassieke alambiek zonder versterker? Welk rendement inzake alcoholpercentage hou je voor ogen bij de eerste en tweede stook? Is dit rendabel, of is versterker toch beter inzake rendement?
Hi,
ik heb 14 liter rietsuikermelasse gekocht op Stookwinkel en nu wil ik een lekkere rum maken. Ik heb al eea gelezen, maar iuk heb toch nog even twee basisvragen:
1) in de meeste rumrecepten (zo ook het basisrecept waar dit topic mee begint) wordt de melasse aangevuld met (riet-)suiker. Waarom is dat? Is dat een smaakkwestie of heeft dat te maken met fermenteerbare suikers?
2) Ik heb straks ook wat whiskydunder over. Is het lekker om dat erbij te doen? En doe ik dat dan bij de liters wash, of voeg ik dat pas toe als ik de wash ga stoken?
De melasse die ik gebruik heeft inderdaad zware lauriersmaken. Ik ga het zonder extra suiker proberen. 20 liter mash met 4 liter melasse lijkt me (als ik het andere topic) goed gelezen heb voldoende voor een goeie stookwijn. 1:5 dus, ipv 1:4. Goedkoper, maar ook beter voor de vergisting.