Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse basis recept

Pagina 9 / 9

Sven.
Berichten: 11
(@sven-2)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goede avond medestokers,

misschien voor jullie gesneden koek, voor mij m’n eerste mash op basis van melasse en rietsuiker ( recept uit de start van dit toppic ) alles keurig opgevolgd en volgens mij gaat alles prima, pruttelt thans prima.. heb de blauwe rum turbo gebruikt met die piraat erop. Valt mij echter op dat de vergisting in de emmer behoorlijk in temperatuur opgelopen is naar 34*celcius.. ruimte waar emmer staat is 20*celcius. Is het normaal dat bij een fermentatie proces zoveel warmte ontstaat? Is beduidend hoger als bij m’n sugar wash vergisting. 

alvast bedankt voor jullie reacties! Gr Sven

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ben op dit moment mijn eerste suiker wash aan het maken en kijk nu al uit naar een rum recept 🤩 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@rossieking er staan er genoeg op het forum ik zou even kijken of er een van Robbert staat die schrijft alles behoorlijk duidelijk op.

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik kwam ergens op internet ook nog een plek tegen waar ze voor een goed prijs melasse verkopen😉. https://www.stookwinkel.nl/product/10-liter-rietsuikermelasse-rum-melasse/  

Beantwoorden
Berichten: 36
(@profiteur)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eerste rum gestookt (met airstill)had nu met de spirit run 6 L van 45%. Vond wel dat hij snel gestopt was met gisten .Heb er na een 1 1/2 week eens terug suiker(+- 200-300gr denk ik) in gedaan en gisting begon terug voor een dagje ofzo  dan een week later nog eens geprobeerd met een handvol suiker en dat was weer goed voor een dagje gisten. Toch vond ik dat de mash precies nog een beetje zoet smaakte en had het gevoel dat alleen de rietsuiker vergist was.Maar 6 liter van 45% vermoed ik toch de het goed zat .Heb niet het sg gemeten

Beantwoorden
5 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@profiteur de gist heeft een beetje tijd nodig de complexere suikers af te breken, dus niet heel gek dat het nog zoet smaakte.. je hebt gewoon 3 weken geduld nodig, soms 4. Door dan suiker bij te voegen krijg je lucht in je mash en dat kun je beter voorkomen. SG meten is wel aan te raden. Stoor de gisting zo min mogelijk. Een waterslot dat niet bubbelt zegt niet dat de gisting gestopt is. De hoofdgisting wellicht, maar nagisting is nooit zo ruig. Houdt anders een aansteker boven je vermoedelijk uitgegist beslag. Aan = gaan (stoken), uit = stel uit (gistvat afsluiten en verder laten gisten)

Beantwoorden
(@profiteur)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@pikketanus Ben altijd wat ongeduldig heeft er wel ongeveer 3 weken gestaan.ga zeker voor de volgende het begin en het einde SG meten.Een ander vraagje ,hoeveel dunder mag je gebruiken in je volgende mash ? En hoelang kan je de dunder ongeveer bewaren?

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@profiteur daar is geen eenduidig antwoord op te geven; afhankelijk type dunder, kwaliteit melasse, verkregen manier van dunder (burned ale of dunderpit) en werkwijze.

Als ik mee zou vergisten (zelf nog niet gedaan) zou ik voorzichtig zijn ivm invloed op zuurtegraad. Geen idee hoeveel anderen hier van gebruiken..

Hoewel ik het niet meeneem in gisting, stook ik wel delen dunder (burned ale) mee. Het doel van mijn dunder is dus iets anders. Heb hier cola flesjes dunder in koelkast, dat kan wel een maandje of anderhalf staan opzich. Altijd even ruiken voor gebruik. Buiten koeling zou ik het 2 weken aan durven mits afgesloten, maar er zijn er ook genoeg die het juist expres verder laten fermenteren/rotten/schimmelen, dus is ook persoonlijke voorkeur. 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1969

@profiteur, ik zelf gebruik 8 liter dunder voor 27 liter stookwijn(mee vergisting). Ik stook een keer of 4 achter elkaar en dan vernieuw ik de dunder iedere keer. De dunder wordt dus keer op keer mee genomen. Na het stoken maak ik binnen 2 weken een nieuwe stookwijn klaar. Na deze RumRun gooi ik de dunder weg, maar de volgende keer zal ik dat niet doen. Volgens een recept is het juist aanbevolen om de dunder te bewaren en dat kan makkelijk(of moet juist) een paar maanden. Je zet de emmer dan afgedekt met alleen een doek op een rustige plek. Maar of de smaak beter wordt zal nog wel even duren voor dat ik daar achter ben, ik heb namelijk mijn laatste dunder weg gegooid. En de RumRun 21 laat nog even op zich wachten.

Beantwoorden
(@profiteur)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@rumo bedankt voor de info ,ik hou de dunder bij voor mijn volgende stook wijn met 10 liter melasse kan ik 3 maal een stookwijn maken dan kunnen we volgend jaar de rumrun 2021 doen he 😉 .daarna iets anders he weer iets anders he.

Beantwoorden
Berichten: 36
(@profiteur)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dus zoals ik al heb geleerd de laatste tijd ,probeer maar wat en leer uit uw fouten. ben nu 5 maand aan bezig en heb al heel veel bijgeleerd, durf zelf al zeggen dat mijn gin vele malen lekkerder is dan aangekochte. Nu nog de rum en.....

 

Beantwoorden
Berichten: 13
(@rik000)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb het basis recept redelijk aangehouden (iets meer melasse, wat minder suiker) hij gaat tekeer als een gek, nog nooit eerder zo'n heftige fermentatie gehad! 

erg benieuwd naar het resultaat.... nog een paar weekjes geduld op brengen 🙂 

ik heb al en 8 liter vaatje wachtend op de rum!!

 

Rik

Beantwoorden
Berichten: 86
 Peet
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Denk dat probleem met de mash witte dingen drijven er op

1625673803-20210707_174736.jpg
Beantwoorden
9 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10245

@peet heb je een betere foto ?

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 86

@robbert denk dat deze beter is

1625675593-20210707_174740.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10245

@peet het kan begin van kaam zijn . Of een begin van een schimmel infectie . 

Te veel zuurstof aan oppervlakte kan oorzaak zijn .

Hoever ben je in de vergisting en wat is het PH ?

 

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 86

@robbert ben nieuwe in dit ik heb erg veel schomeling in tempertuur ph water waarde is normaal 7 wat uit de leiding kom kan nu niet meten mijn ph meter is er mee gestopt . denk zelf ook dat het schimmel is

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10245

@peet bij te hoog ph kunnen schimmel infecties gemakkelijk ontstaan .te laag ph slechte trage gisting en kans op te veel acetaat vorming  . Te trage gisting dan is er weinig co2 dus aan oppervlakte weinig bescherming tegen zuurstof en kans op kaam vorming . . Temp schommelingen kunnen gist stress geven .

 

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 86

@robbert top bedankt voor deze info denk deze partij niet redden is .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10245

@peet witte schimmel en kaam hoeven niet meteen het eind van het brouwsel te betekenen .

Als geur verder goed is. En het is niet blauwe of zwarte schimmel kun je de schimmel afscheppen en afstoken als sg ergens rond 1000 -1010 zit .

Ook kaam kan geen kwaad als je maar oplet dat niet doorslaat in zuur . 

Eventueel schelpen , eierschaal , krijt  toevoegen kan remmen waardoor zuur niet doorslaat .

Wanneer er geen zwavel , modder , lijm , zwammen  geur is kun je in in 9 van de 10 x alsnog een goed resultaat hebben .

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 86

@robbert het ruik nog goed het gist ook weer lekker nu maar afwachten

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10245

@peet inderdaard geef het tijd en hou de geur in de gaten .

Een beetje witte schimmel of kaam kan niet  meteen kwaad . 

Komt vast goed . 

Beantwoorden
Berichten: 36
(@profiteur)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het tweede vaatje is nu uit gegist bij mij en hierbij zag het er meer uit als een normale vergisting.dit weekend tijd maken om het te verstoken met mijn nieuwe aanwinst (het keteltje van Gompie)alleen is min vraagje welke temp moet ik aanhouden voor de striprun (is dit ook al op vermogen stoken?)of gewoon vol vermogen en .........?Mijn eerste rum stook ,denk dat het wel goed komt ,zit nu te rijpen op eiken schilfers .alleen dat wachten he..

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@profiteur)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

De rum met de hout schilfers zijn aan het rijpen en de witte rum laat ik ook nog wat liggen .maar de smaak is echt zoals rum moet smaken.maar mijn zoon wilt eigenlijk spicy rum zoals captain morgan.Hoe zou ik daar best aan beginnen?recept is super.laatste stookwijn had ik mij zelf vergist van gist (had de whisky gist gebruikt van wd i.p.v. de rumgist) maar alles is goed gegaan.

Beantwoorden
Berichten: 18
 cary
(@cary)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo, hulp aub! Ik heb volgens het boven genoemde recept rum willen maken. Ik heb wel turbo gist gebruikt. 

Na bijna 2 weken heb ik het gedistilleerd in een T500. na ongeveer 2,5liter (91%) begon bruine spul heel snel uit de uitgang slang te spuiten. temperatuur liep snel op.

Ik heb het een tijd af laten koelen, met als gedachte dat het mogelijk is gaan schuimen??. Vervolgens weer aangezet met dat was het.

Nu heb ik 2,5 liter. Moet ik dit tot ongeveer 40% brengen en dan opnieuw in mijn t500 doen of ??? mijn gedachte is dat ik dan ongeveer 5,5 a 6 liter 40% heb. dat ik niet veel om te distilleren (of wel?).

Ik heb geen ph o SG meter. Wel een alcohol meter. Ik ben net begonnen en moet mijn apparatuur uitbreiden.

 

Graag advies hoe verder. Dank alvast.

 

Beantwoorden
Berichten: 62
(@zender)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na srippen van mij mash hield ik naverdunning tot 40% 44 liter rum over. Tijdems mijn eerste fijnstook van 20 liter verbaas ik mij dat ik nogsteeds een alcoholpercentage van >80% na 6 liter.

Wat kan ik nog verwachten?

Smaak is nogsteeds goed. 

1656258712-IMG-20220626-WA0016.jpeg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@rumolist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 14

@zender heb je dit recept gevolgt? Ik krijg echt niet meer dan 2.5 liter van 50% uit m'n mash. Ben wel benieuwd want het kost mij nu meer geld dan dat ik een dure rum uit de winkel haal 😅

Beantwoorden
Berichten: 2
 remi
(@remi)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

een vraagje jullie hebben het over citroenzuur is dat sap van verse citroën of zijn het citroenzuur korrels?

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 494
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zelf gebruik ik alleen citroenzuur in korrelvorm.

Beantwoorden
Berichten: 68
(@kena1979)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heeft er iemand ervaring met het fermenteren van een full molasses wash en deze te verstoken met klassieke alambiek zonder versterker? Welk rendement inzake alcoholpercentage hou je voor ogen bij de eerste en tweede stook? Is dit rendabel, of is versterker toch beter inzake rendement?

Beantwoorden
Berichten: 27
(@hoentie)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hi,

 

ik heb 14 liter rietsuikermelasse gekocht op Stookwinkel en nu wil ik een lekkere rum maken. Ik heb al eea gelezen, maar iuk heb toch nog even twee basisvragen:

 

1) in de meeste rumrecepten (zo ook het basisrecept waar dit topic mee begint) wordt de melasse aangevuld met (riet-)suiker. Waarom is dat? Is dat een smaakkwestie of heeft dat te maken met fermenteerbare suikers? 

2) Ik heb straks ook wat whiskydunder over. Is het lekker om dat erbij te doen? En doe ik dat dan bij de liters wash, of voeg ik dat pas toe als ik de wash ga stoken? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3201

@hoentie een puur melasse vergisting geeft een soort rum die wat minder bekend is, de echte variant 😉 , vele soorten rum die we hier kennen zoals die met de vleermuis zijn nog nabehandeld om zwaardere smaken eruit te halen door bijvoorbeeld eerst vatrijping en erna met actieve kool.

 

De volledige melasse rum (zoals Angostura) heeft wat zwaardere smaken zoals laurierdrop en gebrandde suiker, ik persoonlijk ben een fan van die smaken. Maar toegegeven de melasse is niet volledig te vergisten onbehandeld, je kunt deze ook zuiveren (even zoeken op het forum), maar een S.G. van 0.990 ga je niet redden 😉 .

 

Ik zou voorlopig geen dunder van welke soort gebruiken, en als je dingen gaat hergebruiken doe het in ieder geval bij dezelfde soort drank

Beantwoorden
Berichten: 27
(@hoentie)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De melasse die ik gebruik heeft inderdaad zware lauriersmaken. Ik ga het zonder extra suiker proberen. 20 liter mash met 4 liter melasse lijkt me (als ik het andere topic) goed gelezen heb voldoende voor een goeie stookwijn. 1:5 dus, ipv 1:4. Goedkoper, maar ook beter voor de vergisting. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@hoentie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 27

Update: de rum is al een tijdje klaar. Ik heb het op amerikaans eiken gelegd, na een maandje rijpen al duidelijk een verloop van laurier en zweetvoeten naar zoethout en bruine suiker. Hij moet nog wel even, vooral de geur is nog erg voetbalsok. 

Leuk om elke week een klein beetje te proeven en te merken hoe de smaak evolueert. 

Beantwoorden
Pagina 9 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?