Bij de ruwstook van whiskey stook je dan de ketel droog of als hij stopt na een tijdje op 95 graden ?
hoy,
ik meet het alcohol gehalte, en als het onder de 20 % zakt bij de ruwstook dan denk ik er al aan om te stoppen.
meestal rond de 15 %
k' weet niet of dit een goed systeem is, maar zo werk ik momenteel
groetjes
Vreemde vraag en vreemde antwoorden.
De ketel droogkoken is niet verstandig (beschadigt de ketel) en ook onzinnig: dan heb je immers niks bereikt met je ruwstook.
En bij destilleren kookt de inhoud van je ketel natuurlijk, anders verdampt er niks.
Ikzelf vergist op het graan en destilleer ook op het graan. Nou heb ik (nog) geen whisky gemaakt, maar bij graanstooksels neem ik het vloeibare sap dat boven het bezinksel staat en doe dat in de ketel terwijl ik de dikkere pap die bezonken is in het bijvat doe. Dan brandt er niks aan en kan ik alle smaak en alcohol winnen.
Wel even opletten dat je genoeg sap in de ketel hebt en desnoods aanvullen met water.
Tot hoever je doorstookt is een kwestie van smaak, denk ik, maar tot 1/3 van het oorspronkelijke volume is wel een soort vuistregel.
Nou Kees
ik vind de antwoorden niet dom maar behulpzaam
maar misschien ben ik dom
en wat mij vraag betreft ieder recept zegt dat de ruw stook de hele stook is vandaar
Bij ruwstook (de eerste overhaal vanuit het gegiste beslag) ga ik wel door tot ik in de uitstroom 10 % abv meet. Wat dan de kooktemperatuur van het kooknat is? Geen idee, ik meet daar niks en ik heb daar ook geen thermometer zitten. Maar ik vermoed dat het bijna 100 graden is. Bij fijnstook meet ik de temperatuur op de brug, kijk naar ik het percentage in de uitstroom en komt de temperatuur op de brug eigenlijk nooit in de buurt van 95 graden. De smaak is dan al lang gekeerd.
groeten Catnip