Meldingen
Alles wissen

Ruw stook whiskey


Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bij de ruwstook van whiskey stook je dan de ketel droog of als hij stopt na een tijdje op 95 graden ?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
26 reacties
3 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

Normaliter doe je ruwstook totdat je grofweg 1/3 deel van je ketelinhoud hebt opgevangen. Temperatuur zoals ik heb begrepen onder de 95 graden houden, aangezien anders het vocht in je ketel al aan het koken is en hiermee smaken 'verbranden'. 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@kevin

okay dan ben ik op tijd gestopt 

Dank je wel

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kevin Helemaal correct . 

1ste overhaal  tot 1/3 of dat de uitstroom troebel .

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

ik meet het alcohol gehalte, en als het onder de 20 %  zakt  bij de ruwstook dan denk ik er al aan om te stoppen.

meestal rond de 15 %

k' weet niet of dit een goed systeem is, maar zo werk ik momenteel

 

groetjes

 

Beantwoorden
7 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@dumo. Zo werk ik ook de laatste tijd.

Beantwoorden
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

voor de fijnstook werk ik met cuts zoals de meeste hier werken.

groetjes

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

Voor Whiskey is doorgaan tot 20% erg laag .

Beantwoorden
 grad
(@grad)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Active Member
Berichten: 17

@robbert  wat is dan het ideale percentage om te stoppen met de eerste overhaal?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@grad er os geen ideaal percentage . Ook voorloop ,naloop heeft geen exact percentage of volume .

Het hangt af van kwaliteit, samenstelling , werking ketel wanneer de ziel ,/ hart tijden stook percentage paar % hoger ligt kan er meer alcohol al uit zijn dan wanneer de ketel paar % lager doorgeeft .

Wil dus ook zeggen dat verhouding in vloeistof , smaakstoffen en alcohol iets afwijkt .

Er is geen ketel hetzelfde .

het kan zijn dat je heel langzaam terug loopt en percetage. Masr ook dat in enkele mililiter oneens van b.v. 78 naar 0 % instort .

bij whiskey stoken in eerste overhaal moet je opletten dat je stopt voordat het troebel wordt of voordat de drank een " kuilgras " lucht krijgt

in de regel is het zo dat je begint met een beslag met een alcohol percentage van zeg b.v . 60 liter ongeveer 13 % dan zou theoretisch je aan einde van 1st overhaal in opvang +/- 1/3 overzijn of een totale opvang  10 l met een alcohol percentage van rond 39 % 

Beetje afwijken kan  en   dan kom je ergens tussen  8 a 9 liter van  rond 40 % 

Het is inderdaad voor beginners lastig om te weten waar te beginnen en waar te stoppen .

Stook nooit te lang door .  Als de uitstroom niet helder meer is stoppen . Is de smaak weg , zuur of muf  stoppen.

 

 

 

Beantwoorden
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

@robbert

20 %

Bedoel je voor de ruwstook ( 1 ste stook)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926
  1. @dumo.  de 1e overhaal .-1e stook -  ruwstook . 
Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vreemde vraag en vreemde antwoorden.

De ketel droogkoken is niet verstandig (beschadigt de ketel) en ook onzinnig: dan heb je immers niks bereikt met je ruwstook.

En bij destilleren kookt de inhoud van je ketel natuurlijk, anders verdampt er niks.

Ikzelf vergist op het graan en destilleer ook op het graan. Nou heb ik (nog) geen whisky gemaakt, maar bij graanstooksels neem ik het vloeibare sap dat boven het bezinksel staat en doe dat in de ketel terwijl ik de dikkere pap die bezonken is in het bijvat doe. Dan brandt er niks aan en kan ik alle smaak en alcohol winnen.

Wel even opletten dat je genoeg sap in de ketel hebt en desnoods aanvullen met water.

Tot hoever je doorstookt is een kwestie van smaak, denk ik, maar tot 1/3 van het oorspronkelijke volume is wel een soort vuistregel.

Beantwoorden
10 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@kees22

 

wat bedoel je eigenlijk met bijvat ?

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@haak In het Engels wordt dat een thumper genoemd, maar ik gebruik liever een Nederlands woord. Bijvat, naar analogie van bijkeuken, bijbal, bijvrouw, bijnier etc.

Je neemt een tweede vat en leidt vanuit het eerste vat een pijp naar onder in het tweede vat. Je kunt dan zonder gevaar pap of prut verstoken.

1610485993-Bijvat.jpg
Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@kees22

bedankt voor de uitleg

denk dat ik het BIJna begrijp😁

moet nog veel leren. 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@haak Dat laatste geldt voor elke nieuweling, maar dat maakt het ook leuk.

Sterker nog: dat geldt ook voor oude rotten, dat ze nog veel kunnen leren.

Beantwoorden
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

@kees22

hoy,

mij hebben ze wijsgemaakt, als je met n'en trumper (bijvat) werkt dat het zelfde is als 2 maal destilleren, omdat de dampen in het bijvat dan zogezegd een tweede destillatie veroorzaken.

zodat je eigenlijk maar 1 maal hoeft te destilleren

Ik denk dat ze dan bedoelen dat dat dan is zonder dat je de  gistbodem (prut) in het bijvat doet.

groetjes

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@dumo Ja, dat kan. Je kunt het bijvat voor van alles gebruiken en als je begint met een leeg bijvat, krijg je inderdaad ongeveer een tweede destillatie.

Als je in ketel en bijvat hetzelfde doet, kun je ongeveer 1,5 destillatie krijgen.

Ik gebruik ze ook wel eens met water in de ketel en bijna vaste fruitpulp in het bijvat, dan krijg je een soort stoomextractie en maar 1 destillatie.

Ik vind het ding de beste uitbreiding van mijn spullen die ik gemaakt heb. Zeker op mijn fornuis, waar ik eventueel halverwege kan ontkoppelen en het vuur onder het bijvat kan aansteken.

Enige is: je moet na het einde van de stook METEEN ketel en bijvat ontkoppelen, anders gaat de afkoelende ketel het bijvat leegslobberen en als de pijp dan blokkeert, bijv. door dikke prut, implodeert je ketel!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22 

Het secondaire vat gebruiken bij Whiskey dan zou je de mash in primaire moeten stoken en het secondaire als rectificatie vat moeten worden gebruikt .

Het Amerikaanse simpele " thumper " youtube "opvatting van zoals zij het secondair gebruiken is erg kort door de bocht .

Een secondair kan als kuiden basket kunnen gebruikt , als rectificatie , als filter , als verzadiger , als drystill , als cleaner , als meteen een 2e opvolgende stook  maar ook als voorverwarmen waaruit weer met een 2e aansluiting terug gevoerd word op primaire ketel .

om simpelweg via een secondair  een deel wijn via de pulp zo te stoken zodat het niet aanbrand kan voordeling zijn maar je kunt ook op die manier omdat je weinig temperatuur controle erover hebt ook juist de lagere  niet gewenste stoffen of , de hogere  of beide over krijgen .

Een secondair gebruikt uitsluitend op damp temperatuur uit primaire vat is maar een van de manieren om te gebruiken .

Ook vaak worden secondaire vaten zelf wel voorverwarmt . Dat kan op lagere temperatuur zijn maar ook op hoger . 

zo word ook vaak in primair een complete wijn vergisting met pulp gestookt die dan via een andere  alcohol maceraat " likeur"  in secondair wordt overgehaald . 

Ook wordt het secondaire vat wel als tussen station gebruik met nog een derde vat erachter met daarna nog een reactie .

Het gebruik van meerdere vaten kan ook zijn dat er andere inrichtingen zijn in het vat dan de " Amerikaanse thumper ' .

Voor voornamelijk de ieren het destileren van whiskey naar Amerika brachten werden al in de vroege 16e eeuw destillaten van druiven en pruimen gemaakt met gebruik van meerdere vaten. Vaak ook als overstort waarna gelijk de 2 e overhaal erachter aan werd gedaan . Waarbij dan roosters in het secondair waren geplaatst waarop wortel , kruiden bessen en ook  wel soorten alsem werden geplaatst .

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

P.s. hou twn alle tijden rekening met viscositeit  en hoeveelheid vulling in " thumper " .

Wanneer de damp er zwaarder doorheen gaat of een opstructie onstaat  kan er druk opbouw op primaire ketel ontstaan .

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Tja, ik kan niet anders dan dit beamen!

Daarom ben ik ook zo tevreden over mijn bijvaten. 😎 😋 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22 ik heb diverse ketel configuratie mogelijkheden . 

Zowel stoken met  secondair als met secondair en  troisieme doe  ik ook wel een maar zeker niet voor alles .

Het moet echt zinvolle aanvulling geven en verbeteren maar niet afbreuk aan aroma .

Er zijn dranken waar voor het absoluut beter is met meerdere ketels te stoken maar voor andere is het de basis bereiding waar het palet wordt gemaakt en zal een enkelvoudige potstill het beste resultaat leven .

 

 

 

 

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nou Kees

 

ik vind de antwoorden niet dom maar behulpzaam 

maar misschien ben ik dom

en wat mij vraag betreft ieder recept zegt dat de ruw stook de hele stook is vandaar 

Beantwoorden
2 Reacties
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@haak Ik schreef ook niet "dom", maar "vreemd".

Met de hele stook wordt bedoeld dat alle alcohol overgehaald is, dus dat de laatste druppels uit je koeler tot (bijna) 0 % alcohol gezakt zijn. Dat is bij 100 graden.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@kees22

okay verkeerd begrepen 

zei ook dat ik een beetje dom ben 😁

 

vond het zelf ook al raar om om de complete inhoud over te stoken 

nou ja alle doende leert men

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij ruwstook (de eerste overhaal vanuit het gegiste beslag) ga ik wel door tot ik in de uitstroom 10 % abv meet. Wat dan de kooktemperatuur van het kooknat is? Geen idee, ik meet daar niks en ik heb daar ook geen thermometer zitten. Maar ik vermoed dat het bijna 100 graden is. Bij fijnstook meet ik de temperatuur op de brug, kijk naar ik  het percentage in de uitstroom en komt de temperatuur op de brug eigenlijk nooit in de buurt van 95 graden. De smaak is dan al lang gekeerd. 

groeten Catnip

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?