Meldingen
Alles wissen

Schnaps van Diksap

Pagina 1 / 2

Frankv46
Berichten: 28
Registered
Topic starter
(@frankv46)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Iemand al eens Dixap Diksap gestookt ?
Ik heb 2 week geleden 5 liter Dixap appel gekocht, dit bevat 86% suiker. (niets toegevoegd).
daarbij 20 liter water en een zakje PRESTIGE – FRUIT EN SCHNAPPS – TURBO GIST / YEAST – 67 G.
Heeft +/- 1,5 week staan gisten, gisteren overgeheveld naar een schoon vat en klaringsmiddel toegevoegd.

As. donderdagdag gaan we 'm stoken, ik heb een VEVOR 21 liter stookketel uit China met een 2kw kookplaatje.
Stooktemperatuur en koelwatertemperatuur geregeld met 2 STC1000's

Dit is de Diksap: https://www.kruidvat.nl/covelt-dixap-appel/p/1594741

Ondertussen ook 12 flessen van de zomerfruit variant besteld 🙂

Beantwoorden
16 reacties
Robbert
Berichten: 7965
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Diksap is prima te vergisten en drank uit te stoken . Maar ook daarvoor geld : let op PH en zorg voor een goede start SG voor vergisten.

Beantwoorden
Frankv46
Berichten: 28
Registered
Topic starter
(@frankv46)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Heb net de sg meter besteld. Als ik het etiket mag geloven zit er 86 gram suiker per 100 ml in de diksap. Ik heb 5 liter diksap gebruikt, dat zou betekenen dat er 4250 gram suiker in zit. Als ik dit deel door 25 (liter) zou de sg dan ergens rond de 1170 moeten zitten ?

Qua PH, wat moet ik testen en wat is ideaal ? Heb nog wel een aquarium testje liggen met druppels...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7965
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

SG van de diksap 1170 kun je beter terug brengen naar 1090 .
Ph tussen 3.5 en 4.2

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6603
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De echte Diksap is net als ons druivenconcentraat. Het komt zelfs van dezelfde importeur. De importeur die ons druivenconcentraat importeert mengt voor Dixap/Diksap en voor diverse huismerken. Puur fruit zonder enige toevoeging en met Bio keurmerk.

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 115
Registered
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden
Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 45
Registered
(@stumphole)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nog nooit gestookt. Maar we maken vanuit Dixap jaarlijks cider. Waarbij we elke keer een andere smaak proberen. Zo hebben we afgelopen zomer de Appel-Aardbei geprobeerd. Viel wat tegen; meer appel dan aardbei. En iets te droog door laten gisten. Bovendien had ik ook van Jan’s druiven-concentraat wat flesjes weggezet. Die viel veel beter in de smaak. Die flesjes kregen niet eens de kans om lekker op smaak te komen. Voor volgend jaar staat de combinatie Peer-Perzik met Zomerfruit op de eerste zomerse dagen te wachten.
Doorgaans heeft een flesje Dixap concentraat een mengverhouding van 1:12. En de suikerwaardes op het etiket komen meestal aardig in de richting. Let op; meestal. Altijd het SG checken. Bij het aanlengen probeer ik in de buurt te komen van een SG van omennabij de 1060 á 1070. Haal ik dat niet dan voeg ik wat suiker toe. Verder let ik er op dat de zuurgraad lager is dan 6. Dit keer de Il Molino instant Dry Yeast voor pizza en brooddeeg geprobeerd. Ik gebruik geen klaringsmiddelen. Enkel van de droesem af hevelen. En daarna bottelen met wat extra suiker.
Maar zoals gezegd; nog nooit Dixap gestookt. Ben dus best benieuwd naar jouw resultaat.
De brandewijn vanuit Jan’s druivenconcentraat bevalt hier prima. Dus vanuit Dixap zou wellicht ook best wel lekker kunnen zijn.
@Jan; meen me te herinneren dat je van de druivenconcentraat een droge witte wijn had weggezet. Heb je daar al eens een flesje van open getrokken?

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6603
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@stumphole ja, is erg lekker geworden. Ik dronk hem gekoeld uit de fermenter. Hij stond al sinds juli in de conical fermenter, Gist was afgetapt. Dus geen probleem hem daar een poosje te laten. Inmiddels heb ik hem aangezoet met maar liefst 12 gram suiker per liter en is het in Champagne flessen gebotteld. Gisteren heb ik daar 1 flesje van op, het is een heerlijke mouserende wijn geworden. Ik denk dat hij met de tijd nog beter gaat worden. Dus probeer van de rest nog even af te blijven.

Ik ga zelf eerdaags nog wat te vergisten wegzetten voor een brandewijn.

Beantwoorden
Frankv46
Berichten: 28
Registered
Topic starter
(@frankv46)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Morgen gaan we 'm stoken, ben benieuwd ?

Beantwoorden
Frankv46
Berichten: 28
Registered
Topic starter
(@frankv46)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Gister de dixap gestookt, de eerste liter was mooi blank maar liter 2 en 3 hadden ook de appalsap kleur.gebeurd dat vaker dat de kleur mee komt ? Zit nog wel een scherpe alcohol lucht aan, wordt dat beter door 'm te luchten ? Wil 'm evt. Nog een keer stoken om de kleur er uit te krijgen, wat is jullie advies ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7965
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb je goede scheiding op tijd gemaakt ?
Met te lang door stoken en laat scheiden kun je kleur krijgen maar ook door op een misschien te hoge temperatuur aan te houden krijg je meer kleur over .
Als de smaak niet goed is zou een 2e overhaal zeker aan te bevelen zijn .

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6603
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb het de 1e keer stoken met kersenwijn eens gehad. Toen bleek dat het gevormde schuim in de koeler terecht kwam. Wat dus kleur en vervuiling gaf. Een beetje antischuim of een heel klein beetje zonnebloemolie in je ketel voorkomt dit.

Beantwoorden
Frankv46
Berichten: 28
Registered
Topic starter
(@frankv46)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Dan ga ik 'm nog een keer stoken, de scherpe smaak en geur, gaat die weg door het luchten en laten rusten ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7965
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Of luchten helpt hangt af van vluchigheid van stoffen aanwezig .
Sommige zijn vrij en andere gebonden en andere te zwaar om zonder destilatie te scheiden ..
Herkennen van bepaalde geuren zou kunnen helpen keuze van volgende stap .
Scherpe acetaatachige geuren zijn veelal gebonden ,
Maar zuren geuren ,
Zwavelachtige ,aardse , snijdende , prikkelen gas lucht kunnen verschillen en daarom ook remedie .
En daarom is moeilijk te zeggen via text vragen of luchten help.

Beantwoorden
Frankv46
Berichten: 28
Registered
Topic starter
(@frankv46)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

2e stook 🙂

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?