Meldingen
Alles wissen

stinkende meloen ferment


Berichten: 16
Topic starter
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste allen,

Ik ben momenteel cantaloupe meloen aan het vergisten. Dit was een flinke hoeveelheid meloen met schil en al. Met wat extra suiker en onder water gezet en met bakkersgist aan het fermenteren.
De vergisting ging zeer snel van start, het was zelfs door het waterslot heen vergist. Nu was ik even in de emmer aan het kijken en er kwam mij een onwelriekende lucht tegemoet. Deed me aan zuurkool/ zwavel denken. Voorheen heb ik al.regelmatig rood fruit vergist, en heb nog nooit dit geroken.
Heeft er iemand ervaring met meloen? En wat denken jullie , wegdoen of verstoken?

Groet Jasper

Beantwoorden
10 reacties
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gist het nog wel ?
Is het De geur van rotte gist cellen misschien ?

Je gist de schil mee ?? bestrijdings middelen lucht ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk ook dat die schil niet zo'n goed idee was om mee te vergisten. Kan ook goed zijn dat de schimmels eerder aan de slag zijn gegaan dan het bakkersgist. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het nog gist gooi er wat eierdoppen , schelpen of wat kalk in .
En voor afstoken even zien hoe het ervoor staat.

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik sluit me er bij aan, geen schil. 1 bestrijdingsmiddelen, 2 schimmels, 3 pectine en andere ongewenste delen die veel methanol produceren. Ikzelf heb een keer meloen geprobeerd (die met het groene vruchtvlees ben ff de naam kwijt) en kwam op het volgende uit:

geen scheel/pitten, alleen het vruchtvlees,
normale (langzame) gist, vergist wel maar te langzaam (het wordt uiteindelijk zuur/azijn achtig terwijl het nog gist)
na het stoken een zure drank met een meloensmaak op de achtergrond.
ook was de drank slijmerig en gewoon mislukt.

conclusie:
volgende ronde meloenen wordt:
vruchtvlees, suiker en een turbo gist.

ik verwacht dat de turbogist een de suiker vergist en een deel van de meloen suikers maar niet alles, na 2 weken gewoon stoken, ook als er nog suikers in zitten anders weer het risico op zurigheid. 

als ik jou was zou ik het lekker door het riool spoelen en opnieuw proberen zonder schil en pitten.

groet

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

alleen vruchtvlees , SG rond 1060 - 1080 , een neutraal gist met gist voeding omdat er al weinig aroma is Te snel gisten heb je geen smaak ! maar bij producten als meloen vergisten is erg belangrijk om met juiste PH te werken.
Een goed PH zorgt voor goed verloop van gisten en voorkomt ook indringen van andere schimmels .
Zijn de voorbereidingen goed 18 tot 21 dagen moet de vergisting voorbij zijn .

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dank allen voor de reacties, ga het idd maar weg doen. Het is momenteel een zure slijmerige onwelriekende massa geworden , ik kan me niet voorstellen dat dit nog een smakelijk drankje gaat worden. Was rest verwerking bij ons uit de keuken. Volgende keer zal ik alles van schillen ontdoen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Je moet het zo bekijken,ook van een mislukking leer je van.wij gaan ook nog wel eens op onze bek.als je niet probeert dan weet je het niet en leer je niet,volgende keer beter.

Beantwoorden
Berichten: 48
(@antonuithethogenoorden)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit topic is al even oud, maar ik ben benieuwd of meloenwijn bij iemand een succes is geworden.

 

Ikzelf heb afgelopen zomer een poging gewaagd om watermeloenwijn te maken, omdat ik dacht dat m'n vriendin het waarschijnlijk wel lekker zou vinden. Net als jij, puur vruchtvlees, alleen wat suiker bij gedaan om bij de 12% te komen, geen problemen tijdens of na de vergisting. Behalve dat het niet te zuipen was.. Gortdroog gegist, en helemaal niet lekker. Het smaakte gewoon naar het groene gedeelte van de meloen.. De watermeloen heeft de zoete suiker nodig om lekker te zijn. Hoe is het met andere meloenen uitgevallen? Is het de moeite waard om het met andere soorten te proberen? Of hebben ook die meer "schil" smaak?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na destilatie zou je eigenlijk ook een suiker siroop van rietsuiker moeten toevoegen .

Beantwoorden
Berichten: 48
(@antonuithethogenoorden)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

zou moeten

Hahaha!

Maar hoe was de smaak! Heb je er nog iets lekkers van kunnen maken?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?