Tsikoudia (Griekse brandewijn)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsikoudia
Op Kreta heb ik Tsikoudia gedronken in de lokale barettetjes en daar gekocht in van die plastic flessen. Voor diegenen die het wel eens gedronken hebben ... je vindt het lekker of .. niet te hachelen.
Recept (niet zoal het in Griekenland gemaakt wordt, maar zoals ik het maak - en lekker vind 🙂
(Recept is voor 5 liter wash - ongeveer 1 flesje Tsikoudia )
750 gram rozijnen (AH - AH Basic € 1,50)
2 eetleps Havervlokken (Lidl - 50 cent ofzo)
1 zakje gist (ook van de Lidl)
Om te beginnen spoel je rozijnen goed af met heet water, zodat er geen sulfiet meer op zit (of je koopt ongezwavelde rozijnen).
Stort de rozijnen in een hoge beker (is handig als je ze gaat blenden).
Giet er kokend water op totdat ze net onder staan (een litertje of zo).
voeg 2 eetlepels havervlokken toe.
Even laten staan zodat de rozijnen kunnen wellen.
Met een staafmixer nu het geheel tot een fijne prut blenden.
Aanvullen met koud water tot 5 liter totaal.
Check de temperatuur van de wash - is de temperatuur lager dan 30 graden: het zakje gist er bij.
Na ongeveer een week of 2 (afhankelijk van de temperatuur) is de wash uitgegist en kun je hem laten klaren.
Dat gaat sneller als je de wash in de koelkast zet.
Afstoken met een potstill en je hebt je eigen (Hollandse) Tsikoudia.
Gia mas,
Rik
Leuk idee.
Ik ga over niet al te lange tijd Iraanse sag-e sefied (witte hond) proberen.
En ik ben wel benieuwd of mijn Gelderse tsikoudia met die havervlokken veel verschilt.
(Hoop dat ze elkaar niet de fles uitvechten vanwege Thermopylae en Iskander.)
Ha ha, .. Tsikoudia verbroedert 😉
Die havervlokken doe ik er alleen voor de voeding.
Aan de smaak zal 't niet veel bijdragen denk ik.
Wat is die 'Íraanse hond' eigenlijk?
wil ik ook wel eens proberen
In Iran wordt arak gemaakt van rozijnen maar zonder anijs. Een bekend merk had een witte hond als beeldmerk. Sag (hond) sefied (wit).
Naar ik heb begrepen is dat een soortnaam geworden, zoals kwatta voor chocoladereep of kliko voor plastic afvalcontainer. Zelfs in de VSvA wordt white dog als soortnaam voor illegale alcohol gebruikt.
Maar havervlokken als voeding? Hebben de rozijnen zelf al niet genoeg voeding?
Als we dan toch in het grieks aan het schelden zijn: Tsipouro.
Een drank gedistilleerd van de overgebleven most van het maken van wijn. Boeren die wijn maken en alleen het sap hiervoor gebruiken laten na het persen van de druiven de most achter. Dit restproduct werd vroeger door de arme vergist en daarna gestookt. Het gaat hier om dr schilletjes, pitjes en al het andere rest afval van de wijnproductie.
Nou heb ik de druiven niet voor wijn gebruikt maar voor een lekker sapje. En daarnaast op deze wijze ook de most laten gisten en opgestookt.
2 totaal verschillende drankjes.
De druivensap een licht zoetig smakend distillaat, fris en fruitig erg lekker om weg te nippen op een warme zomerdag bij de bbq.
De tsipouro erg aards, groen, robuust en karakteristiek van smaak. Ook erg lekker maar meer voor als het buiten frisser wordt.
Misschien een volgend grieks idee voor jullie.
Kijk wel uit ivm aanbranden in de ketel.
Groetjes uit China
Kijk Hobbyman, daar word ik nu vrolijk van TSIPOURO mijn Griekse drankje.
Wij zitten veel in Griekenland en drinken daar inderdaad of tsipouro of raki (Kreta).
Als je de druiven perst is dat alleen voor de druivensap of laat je dit ook gisten ?
Hoe maak jij die tsipouro ?
vooral naar de tsipouro ben ik erg nieuwsgierig.
druiven most,water suiker en gist.laten vergisten en stoken.eigenlijk het afval vd.druiven,stoken de Roemenen ook.
OPA ! ...dit is mijn eerste bericht in deze forum....Ik ben een nieuw forum lid 🙂
Arak in Iraans....Raki in het Grieks en Tsikoudia komt uit Tsikouda( Tsikouda worden de druiven pittjes in de Kreta dialect ) ...Tsikouda worden " Koukoύtsia " in het Grieks genoemd.
Tsikoudia is wel sneaky hoor.....het begint vanaf je maag te branden en dan komt ie naar boven(in tegenstelling tot Ouzo die begint vanaf je mond en gaat ie naar beneden....) En met Tsikoudia besef je te laat dat je te veel heb gedronken.... 😀
Tsipouro is echt lekker en word meestaal (door de echte genieters) 3x gedistilleerd.
Gia mas 🙂
Ik kom er altijd te laat achter dat ik te veel gedronken heb?
Tsikoudia-tsipouro-raki zijn vrijwel het zelfde. Tsikoudia-Raki wordt in Creta gemaakt en Tsipouro in noord Griekenland (de originele en echte Macedonia) .
Ouzo is zo een 70% distilaat en 30% water + anijs.
Tsipouro-Tsikoudia-Raki zijn 100 distilaat.
Normaal gesproken Tsipouro word zonder anijs gemaakt maar tegenwoordig wordt anijs toch toegevoegd, In het verleden werden ook andere kruiden gebruikt zoals kaneel, masticha(uit Chios) or kardamon en andere. Beetje een regionale character te geven en soms gewoon als iets nieuws. De verschillen in smaak komt (natuurlijk) ook door de verschillen in de vorm van de ketel. Er is geen standaard vorm voor de ketels, maar in het algemeen werd de ui-vorm ketel gebruikt.
Die instalatie wil ik wel thuis hebben.mooi
ChrisV met zo een instalatia wordt het werk.
Goeie shit heey!! Nimpressed!
Nee zou ik voor prive gebruiken???