een experiment
(zomaar wat geprobeerd)
ingrediënten:
3,3 kg vogelzaad van de plaatselijke molenaar
6 kg suiker
amylase
33 gram jeneverbessen
wodkagist (waarin overigens ook amylase zit - https://www.stookwinkel.nl/product/gist-voor-wodka-bereiding/)
- het vogelzaad heb ik fijn gemalen met een blender.
- het vogelzaad opgelost in 6 tot 7 liter kokend water en geroerd met een verfmixer op een boormachine.
- bij de steeds stijver wordende brij op 62˚c amylase toegevoegd en weer stevig doorgeroerd tot het een veel dunnere soep werd. de jodiumproef werkte bij mij niet goed uit - toch laat het eindresultaat zien dat er wel degelijk veel zetmeel in suikers moet zijn omgezet. de brij lekker laten afkoelen tijdens het werken aan de suiker.
- 6 kg suiker opgelost in 7 liter kokend water. schepje citroenzuur erop om de suiker te laten inverteren tijdens 15 minuten koken. het is mij overigens niet duidelijk of dit werkelijk helpt.
- vogelzaadpap en suikeroplossing in vergistingsvat gegooid en aangevuld tot 25 liter.
- de hele handel goed doorgeroerd met mijn boormachinemixer (klopt ook lekker veel zuurstof door de mash).
- af laten koelen naar 30˚c en toen de wodkagist eroverheen gestrooid.
- met de hand doorgeroerd
- denksel erop, waterslot gevuld, thermostaat (temperatuurregelaar van een aquarium) op 22˚c. en dan maar afwachten...
na tien dagen was het vergistingsproces voltooid. resultaat: ruim 20 liter (na aftrek van het vogelzaad) met 17% abv (gemeten met vinometer). nachtje laten klaren in een koude schuur.
gestookt in t500-boiler met koperen alambiek.
striprun (niets weggegooid) resultaat: 6 liter van 57% abv (gestopt toen nog maar 21% abv uit de condensor kwam)
spiritrun (met 33 gram jeneverbessen in het kruidenmandje):
200 ml voorloop weggegooid
225 ml head naar mijn overschottankje (voor latere destillaties)
225 ml head samengevoegd met heart
3 liter heart (overgegaan op tails bij 55% abv)
375 ml tails toegevoegd aan heart
225 ml tails toegevoegd aan overschot
325 ml end-tails (gemiddeld 28% abv) als overschot
uiteindelijk heeft dit me 6,6 liter jenever van 45% abv opgeleverd. dat verraste me.
de smaak verraste me ook. gek genoeg kon ik van het vogelzaad niet zo gek veel terugvinden in de smaak van het middengedeelte van de striprun - dus misschien is dat toch niet echt een smaakmaker. maar toch - en misschien komt dat wel vooral door de jeneverbessen - ben ik uitermate tevreden.
wel een tip voor de volgende keer: in plaats van 33 gram jeneverbessen in het 'mandje' is 20 gram misschien verstandiger. de smaak van de bessen overheerst sneller dan ik had verwacht. ik denk dat ik een deel van deze jenever-batch een beetje ga aanlengen met 45% alcohol uit een volgende run.
Goed bezig!
Heb zelf vandaag ook een experimentje gedaan. Ben nog bezig met paardenvoer (Havens 5 granenmix). Had gekiemd en gisteren gemaischt. De wort staat nu lekker te pruttelen. Dit is nu de 3e batch en ditmaal heb ik het graan niet in de gistton gegooid, alleen de wort.
Ik had dus een pan graanresten over... Nu was het vandaag prachtig weer, ik moest de wilgen knotten en ik denk, weet je wat, ik stook een vuurtje. Heb een gedeelte van dat graan in een metalen keukenzeef in de rook gehangen.
Mijn 2e batch stookwijn is klaar om te stoken, dus dat vanavond opgezet, waaraan ik het gerookte graan in een filterzak in de ketel gehangen heb. Wauw, komt me daar een peated alcohol vanaf!
De rooksmaak is veel te sterk om zo te drinken. Een klein beetje van de middenloop toegevoegd aan eerdere whisky die alleen op in de oven gebrand eiken gestaan had, maar die naar mijn mening het rokerige karakter, wat sommige Schotse whisky's hebben, niet voldoende had. Een klein beetje (< 5%) bijmengen is ruim voldoende om die eerdere whisky op te halen en een prima rooksmaak mee te geven.
Weer een geslaagde dag!
Zal dit t.z.t. in een apart lijntje zetten.
Ik kan mezelf alleen niet vinden in vogelzaad.... Wat daar de meerwaarde van is... Of je fluit graag??
De gevormde alcohol is ook voornamelijk afkomstig van de suiker. Je had voordat je suiker had toegevoegd eigenlijk je SG moeten meten met een refractometer of hydrometer dan had je geweten hoeveel suiker het vogelzaad geleverd had.
De smaak van graan lijkt me ook beter/lekkerder dan die van vogelzaad
Mijn 2e batch stookwijn is klaar om te stoken, dus dat vanavond opgezet, waaraan ik het gerookte graan in een filterzak in de ketel gehangen heb. Wauw, komt me daar een peated alcohol vanaf!
Had je het vuurtje van turf gestookt?
Ik kan mezelf alleen niet vinden in vogelzaad.... Wat daar de meerwaarde van is... Of je fluit graag??
fluiten, nee, maar ik had gehoopt te kunnen vliegen. dat valt tegen. want hoe meer ik ervan drink, des te dieper ik lijkt te vallen...
De gevormde alcohol is ook voornamelijk afkomstig van de suiker. Je had voordat je suiker had toegevoegd eigenlijk je SG moeten meten met een refractometer of hydrometer dan had je geweten hoeveel suiker het vogelzaad geleverd had.
De smaak van graan lijkt me ook beter/lekkerder dan die van vogelzaad
het was ook maar een probeerseltje. op een amerikaanse site had ik over het verstoken van vogelzaad gelezen, en ik had hier nog ruim drie kilo staan. ik heb inderdaad niet het soortelijk gewicht gemeten. beginnersfoutje. heb trouwens ook geen hydrometer en mijn refractometer test alleen alcohol. aan dit soort dingen moet ik dus nog wel een beetje werken ;-).
Als probeersel of experiment is het zeker leuk vandaar dat het leuk geweest was wanneer je het SG gemeten had. Een refractometer of hydrometer is haast een must 😉
Het meten met een vinometer geeft m.i. teveel onzekerheid. Is het niet goed uitgegist dan geven de aanwezige suikers nog een afwijking. Het opgeloste gemalen graan kan ook een afwijking geven.
Weer een illusie armer ?
Weer een illusie armer ?
maar niet gedesillusioneerd
Had je het vuurtje van turf gestookt?
Nee, turf heb ik niet. Eerst klein vuurtje van berkentakjes en daarna eikenzaagsel erover om te roken en dat afgesloten. Ik heb een rookoven, maar met bbq en omgedraaide pan kan het ook. Dit lijntje gaat over vogelzaad dus zal ik het rookonderwerp straks ergens anders onderbrengen. Ben nog bezig met experimenteren. Vandaag weer een run gedaan. Morgen nog 1 en daarna alles voor de 2e keer overhalen. Die rooksmaak is nu te sterk. Ik ben benieuwd wat daarvan overblijft na de 2e keer overhalen.
Ik vroeg dat omdat peaty of peated op turf slaat. Peaty is niet hetzelfde als smokey 😉