Meldingen
Alles wissen

Volle smaak spirit


Berichten: 32
 Gmp
Topic starter
(@gmp)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedemorgen allemaal ik heb een vraagje. 

Ik heb een leuke batch rum gemaakt en al een paar dagen laten luchten. Daarna de rum verdunt naar 55 procent. 

Er gaat ongeveer 4 liter een vaatje in en ik heb ongeveer 1 liter met wat  heavy toasted  eiken in een weckpot gedaan. 

Deze heeft al mooi kleur gekregen en smaakt al behoorlijk goed. 

Alleen mis ik het volle mondgevoel van een commerciële  spirit. 

Is dit een kwestie van rijpen en geduld hebben? 

Of kan ik nog iets doen om dit proces te versnellen ? 

Alvast dank 

Beantwoorden
10 reacties
6 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@gmp bij likeuren wordt er glycerine, een 10 ml per liter, toegevoegd voor een voller mondgevoel. Geen idee of dat bij rum ook kan werken. Misschien een testje doen met een glas?

Beantwoorden
 Gmp
(@gmp)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@odeviehoi odevie 

Ik heb hier ook al aan zitten denken maar ben bang dat de wrange zoete smaak van de glycerine in de drank naar boven komt. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@gmp zeker bij rum moet je het tijd geven om op smaak te komen .

Er is geen een drank die na paar dagen al op smaak is .

Ook als je geforceerd wil verouderen zal je eerst een aantal dagen moeten wachten met dat te doen  als eetste moet het water waarmee je verdunt huwen . ( "Samengaan " )

Te vroeg proberen te verouderen dus wanneer smaken nog niet zijn samen getrokken  kun je ook de smaken dusdanig verknallen dat ze niet goed meer samentrekken .

Geef het meer tijd .

Beantwoorden
 Gmp
(@gmp)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@robbert dank voor de tips.

 Het is hobby waarvoor veel  geduld vereist is (helaas ) 😀 

Ben benieuwd wat het in het eiken vaatje doet. 

Deze ben ik wel van plan lekker te laten staan en af en toe te proeven. 

Beantwoorden
(@hannabis)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@robbert Ik ga binnenkort ook met rum aan de gang en ik wil ook graag een spiced batch maken. Wanneer voeg je de spices toe, voor het verdunnen of erna ? Kun jij je licht hierover laten schijnen ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@hannabis er zijn verschillende methoden toegepast .

Je kunt het destilaat over de kruiden percoleren . Dit gebeurt dan op sterkte af ketel  en daarna op Drinksterkte brengen .

Ook kun je een kruidenbox gebruiken . Deze komt dan tussen helm en koeler . En daar passeer je de alcohol door . ( Fabrieks methode ) 

Ook kun je een secondair vat gebruiken waar een  alcohol maceraat in zit waar je de damp over passeert .

Of je kunt ook de gin methode gebruiken en in de hals van ketel een kruiden korf hangen .

En de huisvrouwen methoden , door in de drank na het destileren enige weken kruiden  laten trekken . Dan gebruik je een aangelengde sterkte van 48 -55 % .

Bij de verschillende methoden wel letten op verhouding kruiden per liter .

 

 

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb mijn laatst gestookte rum nu een maand staan en deze begint nu pas een beetje op smaak te komen. 

Beantwoorden
2 Reacties
 Gmp
(@gmp)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@paolo hoe hem jij hem opgeslagen? 

Vat/weckpot of fles ? 

Beantwoorden
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@gmpik heb deze in zo’n 5 liter fles de twee weken met een prop keukenpapier erin om de drank te luchten. Doe ik met alle drank. Ik heb deze ook al een keer 4 uurtjes in de sous vide (in warm water) 50graden gehad na een week en toen nog een week de prop erin.

Beantwoorden
Berichten: 32
 Gmp
Topic starter
(@gmp)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi Paolo  

Ik beschik ook over een sous-vide bak en stick 

En vind het eigenlijk wel interessant  wat het met de smaak doet. 

Ik ga hier wel zoals Robbert zei even een week of twee mee wachten tot de rum en het water gehuwd zijn. 

 Ik was wel benieuwd hoe jij hem  in de bak zet 

1. Glazen fles/pot met of zonder deksel ? 

2. Evt hout erin (of geeft dit teveel smaak/kleur af op deze temp )

3. Een week dicht en daarna prop  ?

Ik ben benieuwd wat jullie ervaring zijn. 

Groet Gmp

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?