Hallo allemaal bijna twee weken geleden mijn eerste whiskey mash gemaakt.
Nu heb ik alleen nog wat vragen erover
Het was na 1.5 week al uitgegist en ruikt niet echt lekker (zwavel ).
Ik heb hier al een andere topic over gelezen en daar werd aangegeven dat het waarschijnlijk door een slechte vergisting komt.
Ik ga dit wel gewoon stoken om te kijken wat er uiteindelijk overblijft qua opbrengst en smaak.
Ik zal even stap voor stap neerzetten wat ik gedaan heb.
Recept
4 kilo whiskey mout (light peated)
200 gram Chocolat mout
600 gram havervlokken
20 gewelde en gehakte krenten
Gist
Prestige WD
Gistings temp
21 graden constant
Ik heb voor het maischen een brouwzak gebruikt en volgende schema aangehouden
1. Mout verschroot
2.haver 30 min gekookt
3.mout en haver 30 min op 55 graden
4.ph gecontroleerd 5.3
5. Temp verhoogt naar 64 graden 40 min
6.ph 5.3
7.temp verhoogt naar 72 graden 30 min
8.afgekoelt naar kamertemp 24 graden
9.sg gemeten 1060 (refractometer)
10.gist in het vat gestrooi en na 20 omgeroert
11.gistvat dicht en waterslot erop
12.na 3 dagen heftig bubbelen af en toe nog maar een blubje
13.na 7 dagen sg gemeten 1020
14 .na 3 dagen weer sg gemeten nog steeds 1020 en een zwavelachtig lucht (ruikt niet lekker )
15. Haal ik hem van het gist af voor de ruwstook
Zoveel vragen
Alhoewel ik nog niet het resultaat weet weet ik zeker dat er iets niet goed/beter kan.
1. Is het recept goed gegaan
2. Waren die krenten misschien overbodig ( qua gistvoeding )
3. Wat zal in deze de oorzaak zijn van de zwavelgeur ? Of is dit normaal ?
4. Komt de hoge eind sg door toch teveel onvermenteerbare suikers?
Vond het hele proces onwijs leuk om te doen maar het moet zeker perfectioneerd worden.
Ik hoor graag jullie mening hierover.
Groeten Gmp
Heb je bij stap 13 toevallig ook de p.H. gemeten? Soms wilt die laag uitvallen en dan stopt de vergisting.
Nee helaas niet de ph gemeten bij stap 13 omdat ik hoopte dat het sg nog zou zakken.
Ik heb het nog in het vat zitten dus misschien wel even interessant om vanavond even te meten ?
Groeten Gmp
Gmp, hoeveel stookwijn had je eigenlijk? Nog geen 5 kg mout is niet zoveel voor 25 liter stookwijn maar een SG van 1060 is wel acceptabel voor een whisky stookwijn. Je heb nu zeker 5% alcohol in je stookwijn zitten en dat is het stoken wel waard. Hou er wel rekening mee dat de nog aanwezige suikers tijdens het stoken kunnen gaan schuimen of aanbranden.
Dat de whisky mout niet zo lekker ruikt komt mij wel bekend voor, alleen bij deze mout wordt mij gevraag om de emmer aan de andere kant van de kamer te zetten 😝 En ja, nooit rozijnen of krenten in je stookwijn doen, is ook hellemaal niet nodig als de gist voeding in het mout zit zat.
Hoi allemaal gisteren de spirit run gedaan met mooi resultaat.
Gelukkig is er van de nare geur niks meer terug te vinden in de spirit.
De smaak ik nu erg smokey/turf achtig dus ben benieuwd wat deze op de lange termijn gaat doen.
Na de stripping run heb ik toch nog iets van 4 liter van 30% overgehouden dus ben benieuwd wat er dalijk overblijft als ik scheidingen heb gemaakt van de spirit run.
Jullie allemaal bedankt voor de goede tips en trucs.
Nu op naar het volgende avontuur
Groeten Gmp