Meldingen
Alles wissen

Whiskey filteren


Berichten: 8
Topic starter
(@kimikuklinsky)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedenavond,

 

Ik heb gisteren voor het eerst gestookt met m'n grainfather. Ik had chateau heavy peated malt gebruikt, en na 2 keer destilleren had ik een prachtig helder resultaat. Ik heb de heads en de tails geblend ( de heads waren eigenlijk allemaal goed, de tails een stuk minder ( van de 3 tails maar 1 gebruikt). Nu heb ik twee versies gemaakt, ik had rookhout voor het bbqen en heb dus een versie met oude whiskey vaten eikenhout en een versie met oude rode wijnvaten eikenhout. Uiteraard is het heldere er wel weer vanaf, daar er dingen van het hout loslaten. Wat betreft het filteren zat ik zelf te denken om dit te doen met actieve koolstof, maar hoor als beginner graag hoe jullie hier in staan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het destilaat (na het verdund te hebben naar 45%) nu al erg lekker vind smaken, dus hopelijk komt er een goede whiskey uit. Volgende vraag is dan gelijk, hoe lang moet ik dit op z'n minst laten staan en hoe lang moet het hout erin blijven? Ik hoor graag van jullie!

 

Beantwoorden
25 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@kimikuklinsky actief kool filteren raak je smaken door kwijt . 

ook gewoon kool filteren kun je maar ook dan raak je het robuuste kwijt .
Wanneer je snippers of iets dergelijks gebruikt kun je ze het best even spoelen dan heb je nagenoeg geen last van troebel worden . je kunt met papier filteren of wat aquarium filter doek .

Eventueel met een simpel klaring s middel .

Maar je kunt ook gewoon laten bezinken.

Tijd van rusten op hout zal afhangen van hoeveel je gebruikt , wat voor soort en wat je zelf als smaak wil krijgen .

 

 

Beantwoorden
(@kimikuklinsky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert Super bedankt, dan gaan we het gewoon op de simpele manier proberen. Ik had overigens niet verwacht dat het na eerste destillatie al zo goed zou smaken. Alleen de heavy peated smaak is wel heel erg naar de achtergrond gedrongen. Enig idee hoe je dit op kunt wekken/ nadrukkelijker aanwezig kunt laten zijn?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@kimikuklinsky de peated smaak krijg je door de temperatuur van af begin niet te laag te houden maar wel zorgen dat je kooknat ook nooit boven 95 gr komt . Ook het mout moet na het roken op de turf niet te lang blijven liggen . 

Bij het rijpen zal ook pas na enkele weken de smaak meer opkomen .

Het heeft tijd nodig

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

 

  • Filteren van de gemaakte Whisky, het makkelijkste en ook om de meeste smaak te behouden is het door 1 a 2 laagjes keukenpapier te filteren. Actieve kool (of houtskool bij het Lincoln Country Proces) zal een aantal smaken weghalen die je eventueel wilt behouden, actieve kool met name zal een hoop wegpakken. Houtskool pakt meer de hogere alcoholen weg die onder andere voor de "mout"smaken zorgen, Jack Daniels doet dit bijvoorbeeld met hun charcoal mellowing proces. Makkelijker is om vooraf het hout wat je gaat gebruiken goed af te spoelen onder de kraan, maakt het leven een stuk makkelijker erna. Houtskool raad ik in deze ook niet aan sinds je al gaat voor een wat rauwere Whisky (heavy peated malt).
  • Hoe lang de Whisky moet staan, hoeveel hout erin gaat etc. is een kwestie van smaak onder andere. Het beste blijft proeven, kan ergens rond de 20 a 100 dagen zitten. Een optie die je hebt is eerst de Whisky een 10 a 14 dagen te laten staan met een prop watten in de hals en daarna (aangezien je toch een Grainfather hebt) de fles gedurende 2,5 uur te verwarmen op 55 graden, dat trekt de Whisky zienderogen vooruit.
Beantwoorden
13 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@alchemist, ik weet niet of ik het goed gelezen(of te snel) maar het filteren door de houtskool wordt dan voor het lageren gedaan. Dus als de drank(nog geen Whisky he) nog heldere is. Na het lageren worden wel technieken als eerst koelen gebruikt ofzo, maar hier door zal je altijd wat smaakjes verliezen. Ik zelf spoel mijn houtsnippers af met kokend water en filter na het rijpen een paar keer door een koffiefilter. 

Overigens blijf ik dat lageren en rijpen op hout heeel lastig vinden.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rumo Je hebt gelijk, dat wordt inderdaad ervoor gedaan, echter is de drank van KimiKlukinsky 2 dagen oud nu, dus nog geen man overboord als hij het nu zou doen.

 

Chill-filtereren zou ik niet aanbevelen, ik heb een aantal man het zien toepassen met vooral teleurstellende resultaten. De sturing van de temperatuur is van belang en de deeltjesgrootte van de filter. Dat wordt thuis al snel de vriezer in en door keukenrol halen.

 

Met het hout vooraf spoelen (met water op kamertemperatuur) en eenmaal door 2 lagen keukenrol halen na het rijpen is bij mij alles kraakhelder in ieder geval, Whisky, Rum, Brandy etc. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist  Het is trouwens bij een normale rijping van whiskey op vat  niet niet nodig om te filteren . En zou je ook op kruik lageren de Normale 3 j en 1 dag is filteren overbodig .

Alles bezinkt in die tijd en wat onder in zit ( of onder tapje ) gaat weg . 

Beantwoorden
(@kimikuklinsky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@alchemistDie 2,5 uur op 55 graden, is dit om de 'nevel' uit de whiskey te krijgen? Het (voor mij) bijzondere is dat de pot met eikenhout van rode wijnvaten helemaal glas helder geworden is maar dat er in de pot met whiskey vaten eikenhout een soort van mist in de whiskey is ontstaan. Niet heel nadrukkelijk maar toch een soort lichte waas. Enig idee hoe dit kan en wat voor boek raad je me aan om te lezen als beginnende stoker?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@kimikuklinsky kan een mineralen zweem zijn , of een loskomen van deeltje uit hout oppervlakte door een tevoren gedane behandeling of als je snippers of schaafsel gebruikt een stof zweem   . Krijg je niet weg met warmte behandeling.

Beantwoorden
(@kimikuklinsky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@alchemist Mag ik trouwens vragen wat die 2,5 uur op 55 graden doen? Ik heb overal gezocht maar kan het nergens vinden. Ben erg benieuwd! Alvast bedankt

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@kimikuklinsky Sommige dranken die op hout rijp kun je versneld verouderen door deze op 55 graden te verwarmen, de vluchtige componenten gaan er wat uit, bij Whiskies (gemaakt van granen en niet suiker) verdwijnt die moutsmaak en geur (gedeeltelijk) en trekt het de smaak langer. Ook zie je in sommige gevallen dat de kleur meer doet dan alleen op kamertemperatuur verouderen. 

Afhankelijk van de soort drank en de componenten zitten er wel wat kanttekeningen bij, zo kun je bij Whiskies het beste een 2 weken wachten voordat je het doet, na de 2,5 uur verouderen kan het mogelijk zijn dat je het nog eens wilt doen, wacht eerst een tiental dagen voor de tweede keer.

 

1617258197-Picture1.png
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@alchemist vertel eens wat je gedaan heb op die foto's. 1 liter drank van hoeveel % met hoeveel gram hout voor hoe lang???

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rumo 

Dit is een experimentje om dezelfde soort basis drank op verschillende soorten hout te laten rijpen om zo de invloed van hout te laten zien.

Worden proefsetjes voor familie, (stookforum) vrienden en collega's. Even ter info, de hoeveelheden zijn al vergeven. 

 

De "Rum" is vergist met Mangrove Jacks West Coast, de gebruikte ingrediënten zijn keukenstroop, rietsuiker, pruimen en hibiscus. De vorige versies lieten zien dat dit een borrel wordt maar mist duidelijk nog elementen van een rum. Daar loopt nog een ander experiment voor.

 

Zondag gedestilleerd en 4+ liter opbrengst van 43%. Destilleren is gestopt bij een overloop van rond de 60%.

 

Maandagavond op hout gezet;

  • 7 gram Kentucky Bourbon vaten chips
  • 7 gram Oloroso Sherry vaten chips
  • 7 gram zwaar geroosterd frans eiken en sloveens eiken (verhouding 1:3)
  • 10 gram Limousin houtvuur gerookte blokjes (merci Jan), deze iets meer vanwege het kleinere oppervlak

 

Keuze van de houtsoorten berust op beschikbare voorraad, wat voor rum gebruikt wordt en een beetje nieuwsgierigheid.

 

Woensdagavond 2,5 uur op 55 graden in de Grainfather doorgebracht.

 

Ik heb ze nog niet verder bekeken, ruiken en proeven heeft weinig zin als het 55 graden is, dus ze hebben vannacht afgekoeld. Vanavond zal ik eentje proeven om te kijken hoe ver ze al zijn en wat ik er verder mee ga doen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo  opgrammen werken met schilvers in verhouding tegenover  is altijd afwijkend in resultaat .Contact oppervlakte ,  hardheid van het hout ( verschild in groei en uit welk deel het van de stam komt ) hoe lang heeft het gelegen ( tijdens droging maar ook na drogen zal ook ook de tannines en looizuur afbreken )  dan ook hoe is het behanded is het behandeld met zwaveldioxide ? Is het gedroogt bij hoge of lage temperatuur ?  Is het in een oventje beetje verhit bij 220 graden of echt even boven een vlam (  boven 400 graden .) Kort boven vlam of in oven lijkt hetzelfde in kleur maar struktuur verandering is verschillend .

Je zult dus iets meer moeten doen dan alleen kijken naar gewicht en tijd die wat een ander gebruikt . 

Ook naast gehalte alcohol is de zuurwaarde van de drank en daarin aanwezige stoffen ook weer wat verschillen brengt .

Een mooie Kleuring is ook niet meteen een teken dat de veroudering tijd goed is .

( Sommige drank kan maar enkele maanden met een bepaalde hout in contact kunnen.  Hier staat drank  al enkele jaren in een vat  in de kelder ) 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Ik kan ook nu eerlijk zeggen dat we er nog lang niet zijn, alle vier nog scherp en weinig body. De invloed van t hout begint wel al merkbaar te worden, kijken hoeveel verder ze uit elkaar trekken.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@alchemist Appelsap gevonden zie ik 😉   Top he

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rvdh Bijna goed, de AH Perensap 😉

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Posted by: @rumo

Overigens blijf ik dat lageren en rijpen op hout heeel lastig vinden.

 

Is het ook, en voor de hobbyist is de informatie ook erg verspreid te vinden en moet je een hoop dingen aan elkaar gaan verbinden (in de hoop dat die nieuwe theorie klopt). Ik ga eens een opzetje maken morgenavond en eens Robbert lastigvallen.

Beantwoorden
3 Reacties
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@alchemist Helemaal mooi zou zijn als je hier een soort flowchart van zou kunnen maken met keuzemomenten en daarbij dan de verschillende meest gebruikte methodes toe te lichten zodat iedereen zelf zijn pad kan kiezen op basis van de flowchart. Deze zou je dan zo uitgebreid kunnen maken als je zelf wil maar als je het voor elkaar krijgt om dit goed te doen maak je de informatie wel heel overzichtelijk. Het lijkt me overigens heel leuk als iemand denkt dit goed te kunnen doen hier bij te helpen.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@dutchgold Het probleem met die aanpak is dat de stort, gist, maischschema, vergisting, ketel, gekozen begin- en eindpunt en gewenste smaak dusdanig verschillend zijn dat ik mensen eerder op een verkeerd been dan wat anders zal zetten. Whisk(e)y kan zo verschillend zijn onderling qua basisdrank dat de houtinvloed ook anders gaat werken. Dan hebben we het nog niet eens over rum, cognac, tequila etc.

 

De uitleg zal ook meer de mogelijkheden gaan behandelen en hoe men het beste, met name in het begin, rijpen kan uitvoeren. Ikzelf wil afhankelijk van het type Whisky andere resultaten krijgen dan iemand anders hier. Smaakinvloeden zijn afhankelijk van het type hout, hoe oud het is, de manier van toasten, eventueel branden, welk type drank eventueel gebruikt wordt om smaakinvloed te krijgen. Tussen rode wijn (aangezien deze in het begin genoemd wordt) is al een stevig verschil qua smaak. Als ik dadelijk uitga van een goede wijn en iemand gaat AH Huis"wijn" gebruiken (of vice versa) dan komt er wat anders uit.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@alchemist, begin je mijn probleem te begrijpen 😓 Volgens mij los je dit alleen op door heel veel ervaring op te doen en goed bij te houden wat je gedaan heb.

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik filter al jaren door twee of 3 laagjes keukenpapier met daar tussen wc papier,wel reukloos nemen en wit,ook als je drank een beetje grijs is dan werkt dat perfect.dit doe ik zo al min 10 jr.ik heb een hekel om een fles op tafel te zetten die niet helder is

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@chriswisky, reukloos wc-papier, ik kom wel eens anders tegen 🤭

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@rumo voor of na gebruik?

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Rumo dan zal jij wel het papier aan beide zijden gebruiken ,maar dan is het ook niet wit😂😂😂

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?