Goedenavond,
Ik heb gisteren voor het eerst gestookt met m'n grainfather. Ik had chateau heavy peated malt gebruikt, en na 2 keer destilleren had ik een prachtig helder resultaat. Ik heb de heads en de tails geblend ( de heads waren eigenlijk allemaal goed, de tails een stuk minder ( van de 3 tails maar 1 gebruikt). Nu heb ik twee versies gemaakt, ik had rookhout voor het bbqen en heb dus een versie met oude whiskey vaten eikenhout en een versie met oude rode wijnvaten eikenhout. Uiteraard is het heldere er wel weer vanaf, daar er dingen van het hout loslaten. Wat betreft het filteren zat ik zelf te denken om dit te doen met actieve koolstof, maar hoor als beginner graag hoe jullie hier in staan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het destilaat (na het verdund te hebben naar 45%) nu al erg lekker vind smaken, dus hopelijk komt er een goede whiskey uit. Volgende vraag is dan gelijk, hoe lang moet ik dit op z'n minst laten staan en hoe lang moet het hout erin blijven? Ik hoor graag van jullie!
- Filteren van de gemaakte Whisky, het makkelijkste en ook om de meeste smaak te behouden is het door 1 a 2 laagjes keukenpapier te filteren. Actieve kool (of houtskool bij het Lincoln Country Proces) zal een aantal smaken weghalen die je eventueel wilt behouden, actieve kool met name zal een hoop wegpakken. Houtskool pakt meer de hogere alcoholen weg die onder andere voor de "mout"smaken zorgen, Jack Daniels doet dit bijvoorbeeld met hun charcoal mellowing proces. Makkelijker is om vooraf het hout wat je gaat gebruiken goed af te spoelen onder de kraan, maakt het leven een stuk makkelijker erna. Houtskool raad ik in deze ook niet aan sinds je al gaat voor een wat rauwere Whisky (heavy peated malt).
- Hoe lang de Whisky moet staan, hoeveel hout erin gaat etc. is een kwestie van smaak onder andere. Het beste blijft proeven, kan ergens rond de 20 a 100 dagen zitten. Een optie die je hebt is eerst de Whisky een 10 a 14 dagen te laten staan met een prop watten in de hals en daarna (aangezien je toch een Grainfather hebt) de fles gedurende 2,5 uur te verwarmen op 55 graden, dat trekt de Whisky zienderogen vooruit.
Overigens blijf ik dat lageren en rijpen op hout heeel lastig vinden.
Is het ook, en voor de hobbyist is de informatie ook erg verspreid te vinden en moet je een hoop dingen aan elkaar gaan verbinden (in de hoop dat die nieuwe theorie klopt). Ik ga eens een opzetje maken morgenavond en eens Robbert lastigvallen.
Ik filter al jaren door twee of 3 laagjes keukenpapier met daar tussen wc papier,wel reukloos nemen en wit,ook als je drank een beetje grijs is dan werkt dat perfect.dit doe ik zo al min 10 jr.ik heb een hekel om een fles op tafel te zetten die niet helder is
Rumo dan zal jij wel het papier aan beide zijden gebruiken ,maar dan is het ook niet wit😂😂😂