Hoi, Ben nieuw hier en zou graag mijn eigen whiskey willen maken, ben verlekkerd op een jack Daniels honey, zou in het begin willen werken met spirits flesjes en honing wat zou ik hier het best voor kunnen gebruiken om toch mijn favoriete whiskey te kunnen benaderen? Of zou ik beter toch een volledige melasse maken en hoe dan? ik kan stoken met een t500 wie kan me op weg helpen? Alvast dank.
Ha Geert, ik ben ook 'nieuw' hier maar heb de afgelopen weken heerlijk gelezen op het forum en er is zat te vinden. Simpele recepten die niet kunnen mislukken zijn bijvoorbeeld odins rogge whisky of de meergranen borrel.
Of het echt wat is er ik niet (ik heb de eerste nu zelf 2 werken in een gistvat staan tot ik een eigen ketel heb) maar de reacties zijn positief en proberen, proberen, proberen is volgens mij wat je nodig hebt voor er wat smakelijks uitkomt.
De stort van de gewone Jack Daniels bestaat uit;
- 80% Mais
- 8% Rogge
- 12% Gerstemout
Maar dan ben je er nog niet natuurlijk, de gist die gebruikt wordt is iets wat ze zelf opgekweekt hebben vanuit gerstemout en rogge (dus zitten er melkzuurbacterien bij). Verder gebruikt Jack Daniels iets wat tegenwoordig het Lincoln County Process genoemd wordt, het filteren van de net gedestilleerde drank door houtskool waardoor de zwaardere smaken weggefilterd worden.
Jack Daniels Honey is mierenzoet dus de honing wordt er achteraf bij gedaan, een tussenstap die je kunt overwegen is het gebruik van moutextract zoals;
Dit maakt het geheel wat makkelijker om te starten en vanuit daar te gaan spelen met het rijpen op hout en erna de honing toe te voegen.
Ik heb zelf ook de G30 en zo'n hoog aandeel aan mais kan problemen opleveren met het maischen zelf, denk met name aan zetmeelafzetting op de bodem waardoor de droogkookbeveiliging aanslaat. Als je direct met de G30 wilt starten dan adviseer ik wel om eerst te starten met gerstemout, koken hoef je niet te doen dus je maximum temperatuur kan 72 of 80 graden zijn. Let wel dat een hoog aandeel aan gerstemout in het begin een typische geur en smaak geeft die je niet zult herkennen uit whisky's die je geproefd hebt dus het een tijd laten rusten in een fles waarin papier of watten in de hals zit, is zeer sterk aan te bevelen.
Ter inspiratie :