Meldingen
Alles wissen

Whisky mash maken van mout met de koelbox methode

Pagina 2 / 3

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Prachtig resultaat!

 

Beantwoorden
Berichten: 8
(@whiskystoker)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedoel je met een maisch dikte van 1/3 de verhouding in kg tussen mout en water?

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Menno... Je gebruikt je bostel daarna voor een vaatje suikerwater. Merk je daar iets van bij je Vodka? Die stook je dan met LM op smaak? Of neutraal??

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Whiskey stoker, dat is inderdaad wat ik bedoel.

En die suikerwater op het graan, daar stook ik een neutrale alcohol van inderdaad.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar de smaak ????

Als je m neutraal stookt ( LM of VM ) zal je er toch niets van meekrijgen ?

Nu moet ik zeggen, als ik rogge stook via VM heb ik een mooie roggesmaak in mijn neutraal.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Neutraal krijg je een stook nooit echt. Hoe hoog het percentage ook is (ik stook tot 94%) er zal altijd iets te proeven blijven. En dat mag ook, want ik wil er toch zeker iets van graan in proeven.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Menno

Mijn neutraal is toch echt neutraal

Geen bijsmaak met A48......

Maar je truuk van de bostel ga ik eens proberen ... Ben benieuwd.

 

Beantwoorden
Berichten: 8
(@sanderzo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Monoblock, goed en compleet verhaal, die Igloo kom t hier volgende maand ook. Op de foto lijkt het alsof je filterbodem iets bol staat. Is dat gezichtsbedrog? Laatste vraag: heb je die bodem zelf op maat gemaakt of kon je m gelijk gebruiken? Ik heb de Igloo nog niet dus weet de afmeting nog niet. Zou de bodem graag alvast bestellen.

Thanks!

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Sander, die bodem is bol, zodat de wort weg kan stromen en het filter niet bezwijkt onder het gewicht.

Je moet nog wel een doorvoering maken met een kraantje, stukje slang etc.

Bodem heb ik hier besteld, die past precies, hoef je niks aan te verbouwen

 

https://www.aliexpress.com/item/Diameter-30-5cm-Stainless-Steel-False-Bottom-for-Homebrew-Pot-Converts-Into-a-Mash-Tun/32510236088.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.pvvhmD

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En hier staat zo'n mooie koelbox met wortkoeler te koop!  http://www.stookforum.nl/thread/igloo-koelbox-voor-het-maken-van-whisy-mash-met-wortkoeler/

 

Beantwoorden
Berichten: 6
 Rst
(@rst)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hey monoblock en munckerik
Kunnen jullie mij uitleggen hoe je met spoelen in dit geval veel kunt winnen ?
Ik zou zelf ook graag een leuke whiskey maken
Suiker gehalte van 1060 zou het mooiste zijn begrijp ik of ?
En ik was benieuwd hoeveel % de 1e stook/striprun is en hoeveel liter je dan overhoud van een stook van 60 liter
En zodra deze gestookt is ( ruime schatting )op bijv. 30% en stel je houd daar 40 liter van over
Stook je dit dan daarna onverdund een 2e x ?
1e stook als potstil en 2e stook spiritstil/Reflux ?

Jullie zouden mij er erg mee helpen en hoop zelf ook een leuke whiskey te maken

Gr Roy

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Rst, wanneer je gaat maischen wordt het zetmeel omgezet in suikers. Vergeet je te spoelen dan blijven er veel suikers in je bostel en dat is zonde.

Een SG van 1.060 is aardig, wanneer je dat hoger kunt krijgen is het mooier want dan heb je in potentie meer alcohol uiteindelijk.

 

Je vraag over de eerste stook/striprun begrijp ik niet goed. Bedoel je het alcoholpercentage?

 

Een tweede stook altijd terug verdunnen naar 40% ABV of lager.

 

Eerste en tweede stook in potstill, je wilt tenslotte ook smaak.

 

Beantwoorden
Berichten: 6
 Rst
(@rst)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hey munckerik
Bedankt voor je reactie, ik snap hem nu idd! Vrij logisch eigenlijk.
De vraag over de 1e en 2e stook bedoel ik mee
Stel je heb een wash van 60 liter waarvan AVB 10 is, omgerekend zit r dan 6 liter pure alcohol in
Maar de 1e stook behaal je een percentage van ongv 25%
Dat zou dan toch betekenen bij 60 liter wash
Dat er de eerste stook zon 45 liter product weer uit komt a’ 25%
Die je vervolgens weer stookt waarbij je 70% ongv behaald
En dus uiteindelijk zon 10 liter eind product over houd...

Laatste x dat ik het maakte is er gok ik iets mis gegaan
Ik haalde uit een wash van bijna 30 liter maar ongv 7 liter eruit wat zon 20% was gemiddeld
Dat zou toch wel 20 liter moeten zijn ?

Ja potstil is idd meer smaak, maar ik lees ook dingen over stoken met bubblecaps dat die ook voor interessante smaak zorgen
Ik heb zelf een 2 inch torpedo van stil dragen
Daar dacht ik t is mee te proberen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb je berekeningen niet nagerekend maar de redenering klopt. Weet je wat er mis is gegaan de laatste keer?

 

Van bubblecaps weet ik (helaas) niets maar daar kan iemand anders wel antwoord op geven.

 

Beantwoorden
Berichten: 6
 Rst
(@rst)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben zelf geen reken wonder maar was ongv een schatting, ik had eerst behoorlijk teveel vermogen aanstaan dus hij ging zo hard dat het uit de condensor spoot, daar ging zon 3 liter aan verloren met waarschijnlijk een hoop alcohol
Verder weet ik t niet
Verhouding 1/3 gebruikt
Kilo mout en 3 liter water
Chateau whiskey mout gebruikt en ik speciale whiskey gist gebruikt die zon 10% zou moeten maken met die verhouding in 5 dagen ongv..
Maargoed gewoon nog maar eens proberen en dan een grotere hoeveelheid, ook makkelijker stoken voor mij
Mn ketel is 115 liter

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?