Meldingen
Alles wissen

Whisky recept 1

Pagina 1 / 5

Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit whisky recept ontvingen wij van ons lid drankzonderkosten:

    • Whisky mout kopen.

 

    • Met een moutmolen malen, niet te fijn lekker grof.

 

    • Per kilo mout, 3 liter water toevoegen en verwarmen tot 50 gr.

 

    • 30 min laten staan

 

    • Verwarmen tot 60 gr

 

    • 30 min laten staan

 

    • Verwarmen tot 70 gr

 

    • 30 min laten staan

 

    • Verwarmen tot 75 gr

 

    • Spoelen; dit betekend dat je de mout uit het water spoelt. het water gebruik je om gist toe te voegen. Hiervan ga je later je whisky van stoken.

 

    • whisky gist toevoegen en 1 week laten staan.

 

    • Na 1 week overgieten in een ander vat. zodat je van het gist af bent (deels)

 

    • na 1 week weer overgieten. je bent nu bijna alle gist kwijt. alcohol nu +/- 8%

 

    • Stoken en alles bewaren nu heb je een ruwe mix van +/- 20%

 

    • Na het voorstoken rustig afstoken en cuts maken, proeven. voorloop en naloop weggooien.
Beantwoorden
65 reacties
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

jaah.. ik had geprobeerd de whiskey mout te maken.. 80 % mais en 20 % tarwemout.. dat tarwemout had ik nog staan maar dat mais maken was een spektakel..ik heb een verslagje gemaakt over dat avontuur.. lees maar

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier weer een vraag waar ik als begjnner tegenaan loop. Ik wil dus whiskymout kopen, maar nu kom ik deze termen tegen: 3 EBC PEATED 5 PPM 5 KILO,  

Wat betekent 3 EBC, Peated, 5 PPM?

Voel me echt een beginner (ben ik ook) en ik denk er maar aan dat een forum daarvoor bedoeld is ?

Bedankt!

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Die site heb ik ook gevonden inderdaad. Maar ik begrijp de bovenstaande termen niet en er staat ook geen uitleg bij. Ik lees ook bij sommige dat een storting van zo en zoveel procent mogelijk is, wat bedoelen ze daarmee?

Voor nieuwelingen moet het toch ook te leren zijn? Een beetje uitleg bij de producten zou vele nieuwelingen goed helpen lijkt mij

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

aah.. vrienden.. Nu komen wij in de theorie van het bierbrouwen terecht.. 

het EBC staat voor European Brewery Convention.. en die club heeft een standaard gezet voor de analyse / of groepering van Mout soorten.. lichte moutsoorten (pils -tarwe mout) hebben een lage EBC waarde en donkere mouten (specialB of cara mout) een hoge EBC waarde.. hoe hoger de EBC waarde hoe zwaarder/ dikker/ voller de smaak is het bier.. denk maar aan Guinness..waar veel gebrande mout in zit en dus bier met een mout van een hoge EBC waarde .. 

Vrienden.. EBC waarde gebruik je bij het bepalen van een bier recept.. moet het donker en zwaar bier worden of moet het lekker weg kletsen.. 

om hier meer over uit te vinden zou je.. de artikelen..  eens moeten lezen op de website van de amateurbierbrouwvereniging t' wort wat.. 
(twortwat.nl)

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier de URL van de vereniging 't wort wat met heel veel uitleg:

https://www.twortwat.nl/t-4/nieuws.detail?item_id=1149625589&type=4&back=1&page=/artikelen

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ben de 5 PPM staat voor het fenolgehalte in de mout PPM betekend Parts Per Million, hoger het fenol des te krachtiger de smaak

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heeft er iemand een idee hoe lang deze whisky op eikehout snippers moet rijpen? Normaal rijpt whisky minimum drie jaar en één dag op vat voor dat het whisky mag genoemd worden. Ik heb me wel laten vertellen dat wanneer je houtsnippers mee in de fles doet dit veel sneller gaat.

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi allemaal
waar en welke mais kan ik gebruiken om whiskey te maken, ik vind wel overal de voedermais, of graansoorten maar geen mais.
M.vr.grt Ron

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoi weet je ook waar maismout te koop is,
als ik houtsnippers erbij doe voor de rijping waar zijn die te verkrijgen of welke kan ik daarvoor gebruiken, ik heb eens gelezen dat er eikensnippers worden geroosterd om die daarna in je brouwsel te "hangen", bij zelf roosteren zou dat gewoon in de oven bij 150‘C moeten gebeuren, alleen de tijdsduur weet ik daarvan niet
M.vr.grt Ron

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een stuk eikenhout (15cm doorsnee) van boeren uit de buurt gekregen, die bomen vellen voor het brandhout.
Als tegenhanger van een eiken vat, zaag ik dan een plakje hout af van 1cm dikte, en laat dat een halfjaar in de drank zitten.
Vaten worden warm gestookt om de duigen te kunnen buigen, maar ik heb nog nooit gehoord dat vaten worden geroosterd, wel het graan!

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

thnx Betweeter,
wat ik op tv gezien had was dat ze de vaten vooraf gebrand hebben om er ook een bepaalde smaak aan toe te voegen, maar ergens op internet (en helaas in mijn enthousiasme de pagina niet opgeslagen) had ik dan gelezen om de snippers vooraf te branden om de zelfde smaak erin te krijgen.
De tip met de plak hout is natuurlijk opgeslagen in mijn geheugen.
hoe sla jij je drank op in houtvaatjes of kunststof

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lees deze maar eens 🙂 Leuk stukje en gaat precies over het versneld rijpingsproces.
http://www.foodlog.nl/artikel/whisky-veroudering/

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb jerrycans van kunststof met een grote gele ronde draaideksel, gekocht bij een caravanzaak om de plak eikenhout er in te krijgen als het nodig is. Wanneer mijn whiskey klaar is, laat ik de plak eikenhout erin zitten voor de volgende stook.
Kijk eens op de internetsite " ’t wort wat" (bier).
Er zit info bij die je ook voor whiskey kunt gebruiken, o.a. het branden.

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

in de link van stookforum staat precies beschreven wat ik dus bedoelde, geroosterde houtchips. Thnx beiden voor de tips, kunststof vaatjes dus, een heel suk goedkoper dan de eiken vaatjes van 30liter wat wel weer mooi uitziet in de woonkamer, waar ik dan telkens n glaasje van kan tappen.
blij dat ik dit forum ben tegen gekomen en mij aangemeld heb 😉

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?