Meldingen
Alles wissen

Whisky recept 1

Pagina 2 / 5

Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hartelijk dank, drank zeker een optie n 50liter vat is kleiner dan mijn hond is en zo heb ik jarenlang drinkgenot naast mijn bank staan haha

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hartelijk dank drank, n 50 liter vat is kleiner dan mijn hond zo heb ik jarenlang drinkgenot naast mn bank staan

Beantwoorden
Berichten: 5
(@gorryborry)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hallo ik ben André ik ben al een tijdje whisky mash recepten aan het zoeken maar geen succes op internet hebben jullie geen idee of tips om die recepten te vinden op google of wat dan ook b.v.d

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je rechts bij recepten kijkt, zie je 3 whiskyrecepten staan!

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Is het nodig om mout te vermalen? Of kan er vooraf vermalen mout worden gekocht? Waar?

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aangekocht geschroot mout of zelf geschroot mout maakt niet uit als het maar geschroot is. Bij aangekocht geschroot mout dit wel zo snel als mogelijk opmaken ivm smaakverlies!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

let op . brice 3010 schroten is anders dan vermalen tot meel .
Schroten is grof malen of pletten .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ah Daar was je al Erik . ik had net in ander topic al even naar jou verwezen . ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In het oorspronkelijke recept van Jan wordt er vanuit gegaan dat het mout gemalen wordt. Het is geen kwestie van goed of fout, het is een andere manier. Wanneer je  (traditioneel) gaat maischen wordt het mout geschroot. Bij schroten wil je dat de kafjes zo veel als mogelijk heel blijven omdat dit je filterbed wordt wanneer je de bostel uit gaat spoelen. Maal je het mout fijn en laat je alles mee vergisten dan kun je het fijner malen.

Kafjes bevatten looizuur. Wanneer je op een te hoge temperatuur gaat maischen of de kafjes mee laat gisten wordt deze (bittere of bitter-zure) smaak uit de kafjes getrokken en levert smaakafwijkingen op. Ook door een te hoge pH (hoger dan 6) worden ze eruit getrokken. Met goed maischen, spoelen en je pH in de gaten te houden kun je dit voorkomen. 

Wanneer je moutsoorten gebruikt zoals bv tarwe, spelt en rogge welke geen kafjes hebben, gebruik je het best rijsthulzen om het spoelen te vergemakkelijken.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ah Daar was je al Erik . ik had net in ander topic al even naar jou verwezen . ?

Ja, en mijn excuus naar iedereen hier! Ik had eerst hier gepost en dacht, omdat er eerst geen antwoord kwam, om dan maar een topic op te starten. Sorry voor mijn dubbele posting en heel erg bedankt voor alle respons!

Beantwoorden
Berichten: 2
(@nonno)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hoeveel whiskey hou je hier aan over??

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ff makkelijk rekenen.

als je 100 liter mash hebt van 8% hou je in theorie 8 liter v 100% over.

dat gaat natuurlijk niet lukken.

maar als je 6 liter van 100% over hebt gehouden dan kun je dat verdunnen tot 50% en heb je 12 liter van 50%

na veroudering mag je blij zijn als je 45% overhoud.

 

suiker toevoegen kan wel, levert meer alcohol op maar ik ben bij whisky geen liefhebber van suiker.

dit recept is dus best een mooi recept.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bovenstaand recept zegt :

Per kilo mout, 3 liter water toevoegen en verwarmen tot 50 gr.

Hoeveel liter wort houd je dan over ? ,

er zal vast veel water in de mout vast worden gehouden...

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bovenstaand recept zegt:

Per kilo mout, 3 liter water toevoegen en verwarmen tot 50 gr.

Hoeveel liter mash krijg je dan ?

 

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?