hartelijk dank, drank zeker een optie n 50liter vat is kleiner dan mijn hond is en zo heb ik jarenlang drinkgenot naast mijn bank staan haha
hartelijk dank drank, n 50 liter vat is kleiner dan mijn hond zo heb ik jarenlang drinkgenot naast mn bank staan
hallo ik ben André ik ben al een tijdje whisky mash recepten aan het zoeken maar geen succes op internet hebben jullie geen idee of tips om die recepten te vinden op google of wat dan ook b.v.d
Als je rechts bij recepten kijkt, zie je 3 whiskyrecepten staan!
Is het nodig om mout te vermalen? Of kan er vooraf vermalen mout worden gekocht? Waar?
Aangekocht geschroot mout of zelf geschroot mout maakt niet uit als het maar geschroot is. Bij aangekocht geschroot mout dit wel zo snel als mogelijk opmaken ivm smaakverlies!
let op . brice 3010 schroten is anders dan vermalen tot meel .
Schroten is grof malen of pletten .
ah Daar was je al Erik . ik had net in ander topic al even naar jou verwezen . ?
In het oorspronkelijke recept van Jan wordt er vanuit gegaan dat het mout gemalen wordt. Het is geen kwestie van goed of fout, het is een andere manier. Wanneer je (traditioneel) gaat maischen wordt het mout geschroot. Bij schroten wil je dat de kafjes zo veel als mogelijk heel blijven omdat dit je filterbed wordt wanneer je de bostel uit gaat spoelen. Maal je het mout fijn en laat je alles mee vergisten dan kun je het fijner malen.
Kafjes bevatten looizuur. Wanneer je op een te hoge temperatuur gaat maischen of de kafjes mee laat gisten wordt deze (bittere of bitter-zure) smaak uit de kafjes getrokken en levert smaakafwijkingen op. Ook door een te hoge pH (hoger dan 6) worden ze eruit getrokken. Met goed maischen, spoelen en je pH in de gaten te houden kun je dit voorkomen.
Wanneer je moutsoorten gebruikt zoals bv tarwe, spelt en rogge welke geen kafjes hebben, gebruik je het best rijsthulzen om het spoelen te vergemakkelijken.
ah Daar was je al Erik . ik had net in ander topic al even naar jou verwezen . ?
Ja, en mijn excuus naar iedereen hier! Ik had eerst hier gepost en dacht, omdat er eerst geen antwoord kwam, om dan maar een topic op te starten. Sorry voor mijn dubbele posting en heel erg bedankt voor alle respons!
hoeveel whiskey hou je hier aan over??
Ff makkelijk rekenen.
als je 100 liter mash hebt van 8% hou je in theorie 8 liter v 100% over.
dat gaat natuurlijk niet lukken.
maar als je 6 liter van 100% over hebt gehouden dan kun je dat verdunnen tot 50% en heb je 12 liter van 50%
na veroudering mag je blij zijn als je 45% overhoud.
suiker toevoegen kan wel, levert meer alcohol op maar ik ben bij whisky geen liefhebber van suiker.
dit recept is dus best een mooi recept.
Bovenstaand recept zegt :
Per kilo mout, 3 liter water toevoegen en verwarmen tot 50 gr.
Hoeveel liter wort houd je dan over ? ,
er zal vast veel water in de mout vast worden gehouden...
Bovenstaand recept zegt:
Per kilo mout, 3 liter water toevoegen en verwarmen tot 50 gr.
Hoeveel liter mash krijg je dan ?