Meldingen
Alles wissen

Whisky recept 3

Pagina 1 / 4

Piet
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Whisky We gaan ongeveer 1 liter whisky maken. Deze versie is niet al te simpel maar met de juiste spullen goed te doen. Stap1: Maischen Neem 1 kilo rookmout en 1 kilo gerstemout en maal dit fijn in een schrootmolen,zodanig dat het meellichaam fijn is maar de kafjes nog heel zijn. Doe alles in een vat en giet hier 4 liter water over van 55 graden C. Roer alles goed door elkaar en zet het vat goed geïsoleerd weg. Na 35 minuten gooi je er kokend water op tot de temperatuur is opgelopen tot 65 graden C. Laat alles een uur rusten wel af en toe roeren. Nu gaat het vat op het vuur en roerend warmen we alles op tot 72 graden C. Zet alles weer goed geïsoleerd weg en laat het 30 tot 45 minuten staan. Stap 2 Spoelen Giet alles over in een ander vat met een zeef die de kafjes tegen houdt. De "wort" ,een zoetige sap loopt snel door de zeef. Als de restanten,de "bostel" bijna droog valt gaan we naspoelen. Neem water van ongeveer 80 graden C en spoel de uitlopende wort af tot alle suiker weggespoeld is. Probeer uiteindelijk op zo'n 10 liter vocht uit te komen. Gooi de bostel weg. Stap 3 Koelen Het koelen moet in verband met infecties rap gebeuren. Je kunt hiervoor zelf van koperbuis en koelspiraal maken en daar koud water door laten stromen. Hang de spiraal in de wort en koel alles af. Stap 4 Gisten Doe alles in een gistvat en voeg de gist erbij en laat alles gisten bij zo'n 20-25 graden. Alles 2 maal per dag goed schudden voor de beluchting. Na 3 dagen is de gisting voorbij (meten met de hydrometer=weten).

Beantwoorden
82 reacties
8 Reacties
Johnnieboy
(@johnnieboy)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@betweter super. Dit zijn de beschrijvingen die ik als beginnen zoek. 

De suikerwash en stoken met de T500 lukt nu aardig. Toe aan de volgende stap dus 😎👍🏻

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@johnnieboy  whiskey is een van de simpelste drankem om te maken .  

Het klaar zijn met gisten in 3 dagen hangt van gist af en snel gisten is NIET verstandig. 

Wat voor ketel ga je gebruiken voor whiskey ?? 

Met een t500 ( zelfs met alembiek) kun je wel iets creëren maar je hou weinig smaak over  . 

 

Zie  ;

 

Beantwoorden
Johnnieboy
(@johnnieboy)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@robbert ik was juist opzoek naar de basis alcohol recepten uit graan. Om (graan)jenever of een whiskey te maken. 

maisen etc. Heb ik nog geen ervaring mee. En het vinden van verhoudingen graan, gerst, mout. 

ik heb een (oud model) t500 met alambiek en vermogensregelaar om rustig te kunnen stoken. 

tot nu toe heb ik alleen nog maar de reflux kolom gebruikt die ik ook bij de t500 heb met de simpele suikerwash en turbo gist. Dit is prima voor een limoncello maar mist body als ik hem weg leg op houtsnippers als whiskey 🙈

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@johnnieboy je kunt ook niet van suiker alcohol whiskey maken. 

Suiker alcohol gemaakt met een turbo gist is basis voor wat meng en roer alcohol met esseances voor goedkope party drankjes  .

Voor gewoon alcohol is t500 een leuk apparaat maar voor een goede  alcohol voor whiskey heb je mout en granen nodig en een kwaliteit gist  .

En daarnaast een whiskey ketel, potstill of iets soortgelijks  om een fatsoenlijk drinkbaar iets te maken.

 

 

Beantwoorden
Johnnieboy
(@johnnieboy)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@robbert dat heb ik gemerkt. Volgens de still spirits zou het met hun [pure] turbo gist en het zakje bourbon snippers een prima whiskey moeten opleveren….

graag zou ik eerst wat ervaring opdoen met het maken van de mash voor dranken op basis van graan voordat ik evt overga tot de aanschaf van een andere ketel. Immers de t500 heb ik nu toch al en zal een goed drinkbaar resultaat moeten kunnen geven bij een goede mash en juiste manier van stoken. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@johnnieboy t500 mag volgens still spirit uitsluitend heldere vloeistof in verstookt  . Vezels en dergelijke zal je moeten missen dus daaruit ook smaken. 

Turbo gist is leuk voor een hobbyist die snel een alcohol buzz wil bevredigen  .

Snel vergisten zal altijd een minder resultaat geven in smaak. Er is tijd nodig voor ester vorming en smaak infusie.

 

 

Beantwoorden
Johnnieboy
(@johnnieboy)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@robbert bedankt voor deze info. 

voor het maken van de mash heb ik best wat tijd over hoor. Zeker geen haast. Dat er geen vezels in mogen zal waarschijnlijk tegen het aanbakken zijn op de bodem. Evt is daar een oplossing voor te vinden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@johnnieboy ja je kunt met kookzak aanbranden iets voorkomen.

Een gewone whiskey's , brandy ,rum  , eau de vie ketel  of alembic of potstill in algemeen zal er makkelijker er mee om gaan en niet aanbranden met rauwe of pulp vulling.

Beantwoorden
Diogenes
Berichten: 33
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Gebruikbaar je T500 ook voor whisky of heb je daar aparte ketel voor?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5129
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

T500 met Copper dome en alembic condensor. Dus niet met de kolom.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5129
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Bij de andere topic had ik een goedkope brouwketel neergezet waarmee ook bier gebrouwd kan worden en die ook bij het voortraject van whisky gebruikt dient te worden
De alambic die je bij de T500 kunt kopen is een "stookketel" en géén brouwketel, immers dien je op meerdere lagere temperaturen je wort te verwarmen, dan te spoelen, te zeven en te koelen naar ongeveer 25 graden
Daarna de whisky-gist erbij doen (met waterslot) en nadat deze is uitgewerkt, kun je met deze stookwijn met elke stookketel whisky gaan stoken.

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

     
Ten overvloede, deze T500 is een stookketel, of er nu een kolom op staat of een alembic, het is en blijft een STOOKKETEL.
Het voortraject bij whisky is in een KOOKKETEL, net als bij bier.
Pas als de maisch gedurende div. tijden op verschillende temperaturen daarna is gezeefd, gekoeld en daarna whiskygist bij is gedaan en na een bepaalde tijd is uitgegist, kun je deze gaan stoken

Beantwoorden
Diogenes
Berichten: 33
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik bedoelde het vervolgens stoken van het brouwsel. Dan heb je dus copper dome nodig. Dat brouwen hoop ik vanaf eind december te kunnen gaan doen met Igulu bierbrouwmachine.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5129
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Klopt, ik interpreteerde de vraag anders en meende dat er al naar het stoken gerefereerd werd.
Maar je kunt natuurlijk wel e.e.a. verwarmen in de ketel van de T500, het is gewoon een boiler (dus zonder kolom of alembic). Ik heb geen grote pan waar zoveel in past dus verwarm ik ook alles in de T500 boiler.

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

De T500 heeft geen temperatuurregeling, dus volgens mij gaat je mout naar de kloten.
Dan kun je nog beter een weckketel gebruiken, daar kun je wel de temperatuur en tijd van regelen.
Ik heb zelf een weckketel staan die ik voor alles gebruik.
Je kunt er o.a. zelfgemaakte genever mee verouderen (au bon Marie)
Ik maak er ook mijn advocaat mee.
Maar je kunt hem ook als brouwketel gebruiken. Die brouwpakketten zijn meestal maar voor 15 liter bier en is hij daar groot genoeg voor. Je moet er dan wel bijblijven i.v.m. het instellen van de klok en de temperatuur. De hop doe ik dan apart in een hopzakje.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5129
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Het is uiteraard geen ideale manier maar in vergelijk met een pan op het vuur zie ik weinig verschil. Met een pan op het vuur moet ik ook een thermometer gebruiken om de temperatuur in de gaten te houden, net als met de T500. 
Ik heb geen weckketel 🙁

Beantwoorden
Stoutmoedig
Berichten: 21
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik heb iets samengesteld op mijn site.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5129
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Site is niet bereikbaar

Beantwoorden
wally
Berichten: 12
(@wally)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

het koelen is daar nog niets anders op gevonden dan die spiraal,bv ijs of namaak ijs,of iets wat we in de diepvries stoppen ,of kan dit niet ,????????

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6710
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Hoi Wally,

Bij een Whisky mash is het versneld koelen niet belangrijk. Bij biermaken wel, maar bij stoken volstrekt overbodig.Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de mash af laat koelen voordat je de gist erbij doet, maar het is niet nodig om dat versneld te doen zoals bij bier. Je hebt dus geen wortkoeler of spiraal nodig. Tenzij je niet kunt wachten om je gist erbij te doen natuurlijk 🙂

Je kunt ook de emmer met mash in de badkuip zetten en de koude kraan aanzetten, dan gaat het afkoelen een stuk sneller 🙂 Eau Bain Marie afkoelen dus!

 

Beantwoorden
Hoedjevanpapier
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Nog altijd niet helaas 🙁

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?