Whisky We gaan ongeveer 1 liter whisky maken. Deze versie is niet al te simpel maar met de juiste spullen goed te doen. Stap1: Maischen Neem 1 kilo rookmout en 1 kilo gerstemout en maal dit fijn in een schrootmolen,zodanig dat het meellichaam fijn is maar de kafjes nog heel zijn. Doe alles in een vat en giet hier 4 liter water over van 55 graden C. Roer alles goed door elkaar en zet het vat goed geïsoleerd weg. Na 35 minuten gooi je er kokend water op tot de temperatuur is opgelopen tot 65 graden C. Laat alles een uur rusten wel af en toe roeren. Nu gaat het vat op het vuur en roerend warmen we alles op tot 72 graden C. Zet alles weer goed geïsoleerd weg en laat het 30 tot 45 minuten staan. Stap 2 Spoelen Giet alles over in een ander vat met een zeef die de kafjes tegen houdt. De "wort" ,een zoetige sap loopt snel door de zeef. Als de restanten,de "bostel" bijna droog valt gaan we naspoelen. Neem water van ongeveer 80 graden C en spoel de uitlopende wort af tot alle suiker weggespoeld is. Probeer uiteindelijk op zo'n 10 liter vocht uit te komen. Gooi de bostel weg. Stap 3 Koelen Het koelen moet in verband met infecties rap gebeuren. Je kunt hiervoor zelf van koperbuis en koelspiraal maken en daar koud water door laten stromen. Hang de spiraal in de wort en koel alles af. Stap 4 Gisten Doe alles in een gistvat en voeg de gist erbij en laat alles gisten bij zo'n 20-25 graden. Alles 2 maal per dag goed schudden voor de beluchting. Na 3 dagen is de gisting voorbij (meten met de hydrometer=weten).
Gebruikbaar je T500 ook voor whisky of heb je daar aparte ketel voor?
T500 met Copper dome en alembic condensor. Dus niet met de kolom.
Bij de andere topic had ik een goedkope brouwketel neergezet waarmee ook bier gebrouwd kan worden en die ook bij het voortraject van whisky gebruikt dient te worden
De alambic die je bij de T500 kunt kopen is een "stookketel" en géén brouwketel, immers dien je op meerdere lagere temperaturen je wort te verwarmen, dan te spoelen, te zeven en te koelen naar ongeveer 25 graden
Daarna de whisky-gist erbij doen (met waterslot) en nadat deze is uitgewerkt, kun je met deze stookwijn met elke stookketel whisky gaan stoken.
Munckerik
Ten overvloede, deze T500 is een stookketel, of er nu een kolom op staat of een alembic, het is en blijft een STOOKKETEL.
Het voortraject bij whisky is in een KOOKKETEL, net als bij bier.
Pas als de maisch gedurende div. tijden op verschillende temperaturen daarna is gezeefd, gekoeld en daarna whiskygist bij is gedaan en na een bepaalde tijd is uitgegist, kun je deze gaan stoken
Ik bedoelde het vervolgens stoken van het brouwsel. Dan heb je dus copper dome nodig. Dat brouwen hoop ik vanaf eind december te kunnen gaan doen met Igulu bierbrouwmachine.
Klopt, ik interpreteerde de vraag anders en meende dat er al naar het stoken gerefereerd werd.
Maar je kunt natuurlijk wel e.e.a. verwarmen in de ketel van de T500, het is gewoon een boiler (dus zonder kolom of alembic). Ik heb geen grote pan waar zoveel in past dus verwarm ik ook alles in de T500 boiler.
De T500 heeft geen temperatuurregeling, dus volgens mij gaat je mout naar de kloten.
Dan kun je nog beter een weckketel gebruiken, daar kun je wel de temperatuur en tijd van regelen.
Ik heb zelf een weckketel staan die ik voor alles gebruik.
Je kunt er o.a. zelfgemaakte genever mee verouderen (au bon Marie)
Ik maak er ook mijn advocaat mee.
Maar je kunt hem ook als brouwketel gebruiken. Die brouwpakketten zijn meestal maar voor 15 liter bier en is hij daar groot genoeg voor. Je moet er dan wel bijblijven i.v.m. het instellen van de klok en de temperatuur. De hop doe ik dan apart in een hopzakje.
Het is uiteraard geen ideale manier maar in vergelijk met een pan op het vuur zie ik weinig verschil. Met een pan op het vuur moet ik ook een thermometer gebruiken om de temperatuur in de gaten te houden, net als met de T500.
Ik heb geen weckketel 🙁
Site is niet bereikbaar
het koelen is daar nog niets anders op gevonden dan die spiraal,bv ijs of namaak ijs,of iets wat we in de diepvries stoppen ,of kan dit niet ,????????
Hoi Wally,
Bij een Whisky mash is het versneld koelen niet belangrijk. Bij biermaken wel, maar bij stoken volstrekt overbodig.Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de mash af laat koelen voordat je de gist erbij doet, maar het is niet nodig om dat versneld te doen zoals bij bier. Je hebt dus geen wortkoeler of spiraal nodig. Tenzij je niet kunt wachten om je gist erbij te doen natuurlijk 🙂
Je kunt ook de emmer met mash in de badkuip zetten en de koude kraan aanzetten, dan gaat het afkoelen een stuk sneller 🙂 Eau Bain Marie afkoelen dus!
Nog altijd niet helaas 🙁