Meldingen
Alles wissen

Whisky recept 3

Pagina 2 / 4

Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thx Jan! Ik ga tzt wat oude jeneverkruikjes in de vriezer leggen en dan erin stoppen.

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thx voor je uitleg, ik begreep er nog niet zo veel van maar nu staat het er stap voor stap!:-)

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo, Betweter.

Β 

Na het koelen in uw wiskey recept, staat dat je na het spoelen Β (stap 2) moet afkoelen, moet de wort dan voor wiskey niet herkookt worden zoals bij bier, of is dat herkoken bij bier alleen voor de hop ?

mvg

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Β 

Dat koken op 100 graden bij bier is om alle evt. bacterien te doden voordat het gist erbij wordt gedaan + worden tijdens dat koken de diverse hops er op meerdere tijdstippen bijgedaan, afhankelijk van hun smaak en bitterheid en welk bierΒ menΒ bereid

VΓ³Γ³r dat kokenΒ worden meerdere temperaturen (onder de 100 graden)Β en tijden ingesteldΒ om de verschillende vergistbare suikersΒ uit de moutΒ op te lossen.

Omdat whiskymost daarna wordt gedestilleerd met een hoog alcoholpercentage, zullen de eventuele bacterien door de alcohol worden gedoodt

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Linkje moet naar mijn idee:

http://www.klinkerland.nl/stoken/whisky.html

Β 

zijn.

Β 

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo, Nu heb ik geen schrootmolen o.i.d. maar wil toch met granen aan de gang. Is er een andere oplossing om het meel te verkrijgen? bv zoals op het filmpje van stooktv om het in de blender te doen en alles fijn te malen?

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Mauser,

Dat kan natuurlijk. maar wil je het niet superfijn gemalen maar toch geschroot hebben, gooi de blender dan niet helemaal vol. Werk met korte stootjes. De blender die ik heb heeft verschillende standen. Als ik hem zet op ijs crushen bijvoorbeeld dan draait hij steeds met korte stootjes op laag vermogen. als je dan steeds maar 5 cm mout er in stopt dan wordt het geen poeder maar schroot πŸ™‚

Ik gebruik overigens de blender van Kitchenaid. Sterk ding met veel mogelijkheden dus.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik neem aan dat je wel gaat maishen en spoelen zoals in dit recept staat. Voor het spoelen is het belangrijk dat de kafjes niet fijngemalen worden. De kafjes werken als filter. Wanneer je e.e.a. in de blender doet dan kun je overweeg om je mout klam te maken. Klam dus niet nat! Lichtje besproeien met de plantenspuit.Β 

Beantwoorden
Berichten: 108
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vraagje,

Wat is een goede verhouding mout/vocht voor de whisky mash. In t recept van betweter staat 1 kg op 4 liter water. Ik kom deze in verschillende varianten tegen. Zelf heb ik de eerste mash van 5 kg op 20 liter gedaan. Dit volgens stookTV. Achteraf lijkt mij dit te veel aan mout, of te kort vocht. Wat is een mooie balans op een zakje whiskygist.???

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, het lijkt erg veel mout. Maar de vergistbare suikers haal je uit de mout, met dit recept behaal ik 11% alcohol. Je kunt er meer water of minder mout in doen maar dan zal je ook een lager alcohol percentage behalen . Enkel meer volume met minder alcohol om te stoken. Als je bier maakt is het natuurlijk een ander verhaal πŸ™‚

Er van uit gaande dat je geen extra suiker toevoegt blijft deze verhouding voor mij de perfecte balans.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij de Grainfather recepten gaan ze uit van 6,9 kilo mash-in op 22 liter water. Na het maischen gebruik je 9,9 liter sparge-water om het graan te spoelen en na de kook houd je 23 liter mash over om te fermenteren.

Β 

Dus het hangt ook van het recept en de te gebruiken apparatuur af wat een goede verhouding is.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, recepten zijn overal anders natuurlijk. Dit betreft een Whisky recept? Wisten jullie ook dat als je de Grainfather Connect hebt en je lid bent van het forum op de Grainfather.com website je de recepten zo kunt downloaden naar je connect box? Ook kun je de recepy creator gebruiken en daarna naar je connectbox downloaden. Wellicht staan er ook al Whisky recepten tussen. Maischschema's staan dan allemaal al geprogrammeerd in je connectbox.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Betreft dit recept:Β 

https://www.grainfather.com/media/wysiwyg/PDFs/V1_MJ_HARD_MOCHA_INST.pdf

Β 

Ik weet al wat ik allemaal kan doen met de app en de comunity πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jij bent echt een Die Hard ? hoelang heb jij je Grainfather al?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ach nog niet zo lang maar ik heb veel tijd (gehad) om me er in te verdiepen.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?