Ik kan me nog een discussie op stookforum herinneren dat sommige wodka's wel tot 14 keer worden overgehaald. Nu heb ik het wel eens 2 keer gedaan maar nooit 3 keer. Wil het voor de gein proberen met kirsch of rum maar weet niet of het de smaak ten goede komt.
Als dit een vraag is Lummel; ik heb dit wel eens gedaan om de kwaliteit te verbeteren. En de kwaliteit wordt er beter door.
Dat was inderdaad mijn vraag, en gaat dat niet ten kosten van de smaak, m.a.w. maak je hem niet neutraler en hou je uiteindelijk wodka over.?
Met de Grandfather op 25% vermogen komt de beste alcohol eruit met een verschil van ongeveer 5 graden tussen de inhoud van de ketel en de condensor is me opgevallen maar leer elke keer bij. Ik ga het in ieder geval proberen en desnoods een 4e keer.
Ja dat gaat ten koste van de smaak. Vandaar dat wodka wel 14 keer overgehaald kan worden en whisky of kirsch niet. De meeste wodka bevat uiteindelijk bijna niets anders dan ethanol.
Ik zou mijn kirsch niet 3 keer overhalen.
Het lijkt me ook niet verstandig maar als ik het niet probeer weet ik het ook niet. Dus ga het toch met 2,5 liter proberen en dan zo langzaam mogelijk stoken.
Daar heb je een punt Lummel.
Ik hoor graag je bevindingen.
Ik zie soms op flessen Wodka staan dat het 25 keer of wel 40 keer gedestilleerd is. Ik twijfel of dat ook inderdaad zo vaak overgehaald is. Is het niet een een mooimakertje voor destilleren met reflux? En dat je dan maar hoopt dat het gemiddeld zo vaak terugvalt? Heeft iemand hier verstand van?
Dan zullen die flessen wel serieus geld kosten. Ik ga het in ieder geval proberen. Verknoei ik de kirsch dan heb ik sowieso top wodka.
Whiskey wordt trouwens ook vaak minstens 2 keer gedistilleerd las ik net en sommige merken zelfs 4 keer en er zullen er vast nog wel zijn die vaker zijn gedistilleerd. Ik ga heb er ech zin in om dat ook eens te proberen. Met de Grainfather kost het toch nauwelijks moeite, alleen een beetje stroom en wat water.
Hoi.
Ik werk met een alambiek van 15 liter. Een dergelijke ketel word geprezen omdat je er heel goed smaak mee kunt overhalen.
Dat heb ik ook wel gedaan, vooral in de tijd dat ik er zelf mee begon. Met name appelsap omdat het goedkoop is en makkelijk te verkrijgen bij werkelijk elke buurtsuper. Maar ik heb ook wel gewerkt met abrikozen die in blik liggen in elke buurtsuper, en ook wel met mango's en dergelijke. Helaas moet je voor een goede deal hiermee naar een markt die we hier niet hebben, en maar net de mogelijkheid hebben om te wachten tot sluitingstijd op de zaterdag om het overrijpe overschot voor een prikkie.
Maar wat je daaruit haalt noem ik obstler. Een woord afkomstig uit het Duits, : obst = fruit.
Vooral met dat appelsap heb ik vaak gewerkt.
U probeert dit tevergelijken met wodka.
Wodka is van oorsprong een Russisch woord. Het is eigenlijk zoals we dat in het Nederlands noemen een verkleinwoord.
Voda = Water.
Vodka = Watertje
Hierin alleen al onderscheid vodka zich van obstler.
In een goede obstler is de smaak van het fruit waaruit ze afkomstig is goed te herkennen.
Een goede vodka echter smaakt naar niets.
Om nu terug te komen op uw vraag :
Als u veel smaak van de grondstof in uw destillaat wilt stoppen destilleert u een (1) maal. Zo brengt u zoveel mogelijk smaak van de grondstof over in het destillaat. Het is de aangewezen manier van werken voor dranken als calvados, whisky, cognac, obstler, et cetera.
De vuistregel hierbij is dat iedere keer dat u het overhaalt de alcohol wat puurder word. Iedere keer dat het overgehaald word krijg je de alcohol wat puurder, maar gaat er wat smaak van de grondstof verloren.
Zo komt het dus dat wodka in kwaliteit toeneemt als het vaker overgehaald word. Een goede vodka smaakt naar niets. Terwijl goede obstlers, whisky's en dergelijke dus zo min mogelijk overgehaald moeten worden omdat daarvan de smaak belangrijk is.
Ik hoop dat u nu begrijpt wat voor soort onzin vodka-producenten u verkopen met 10- of 15 keer overgehaald.
Verreweg de meeste ervaring heb ik met het maken vodka. Uit suiker, door middel van het Birdwatchers recept. Door het twee keer te stoken maak ik een vodka waar de duffe consument hier € 45,- per liter voor betaalt.
En dat tiendubbel stoken,
vijftiendubbel
veertigdubel ... ?
Vergeet het
Het staat voor de mate waarin u verneukt word omdat u teveel betaalt voor uw watertje.
Quirijn dat betekend,dat ik mijn druiven max 2 keer stook.stookte ze altijd een keer maar ik heb me laten overhalen om ze twee keer te stoken,maar ik ben er wel van overtuigd dat het ten koste vd.smaak gaat.ik proef over een tijd en dan weet ik of ik nog 2 keer stook.gr.?Chris.V.
Quirijn, Maar meten is weten hè? Chris, 2 keer stoken kost met een gewone ketel ook 2 keer zoveel tijd, gas en water dan moet het echt meerwaarde hebben. De Grainfather stel je super nauwkeurig in en je hoeft er nooit meer na te kijken alleen af en toe te proeven. Aan de ene kant saai maar toch ook wel verdomde lekker ik mis dat geklooi buiten en in de schuur absoluut niet.,
Lummel ik zie me niet met een ketel van100 ltr.en een koelvat van 200 ltr.inde keuken zitten,Adriana vermoord mij.hahaha.gr.?Chris.V.
Kan ik me voorstellen al wordt hier ook geklaagd als ik Op het eind zit dan gaat de alcohol serieus stinken. Daar heb je in de schuur geen last van. Zit zo meteen weer lekker met een biertje op de bank te kijken hoe het ding zijn werk doet. En blijf doen dat vooral. Geen geklooi meer met een gasfles. Hahaha begin het bijna te missen, maar voorlopig nog niet