In dit topic mogen ervaringen en resultaten gepost worden.
De jerrycans zijn verstuurd, dit topic is open....
Heel veel succes iedereen!
Het druivenconcentraat is hier te koop.
Dan zal ik vast beginnen, ik heb het tenslotte het eerst ontvangen 😛
Het doel was van 5 liter extract 25 liter wijn te maken. Maar ik had nog lek restanten van het vullen van de jerrycans en heb nu van 5,5 liter extract 25 liter gemaakt. Dit samen met een zakje Champagnegist in de fermenter. Start SG is 1087
Ik wil hier een mouserende wijn van maken. Als suiker voor hergisting in de fles zal ik weer extract gebruiken. De fransen doen dit bij de Champagne productie ook en noemen dit liqueur de Tirage.
Ik heb 60 Champagne flesjes van 3,75 CL met 29mm kroonkurk besteld. Als er iets Prosecco achtigs uitkomt is mijn vrouw al meer dan tevreen!
Bij het calibreren van de temperatuur ging wat mis. Uncalibrated is de juiste temp.
Zojuist afgehaald, natuurlijk al een pipetje geproeft... het is echt topspul, voor een wijn past champagnegist hier zeer goed bij dat proef ik al, maar ik ga nog genoeg experimenteren met giststammen wat er nog lekker bij gaat passen.
Eerste 25L ton stookwijn met 5L concentraat wordt gemaakt, kort daar op volgt een 5L fles voor wijn. De wijn wil ik aanzoeten met concentraat om er een soort dessertwijn van te maken.
Omdat ik aanleng met water van Ph van 7.5 tot 8 (en er in theorie zuiver water Ph 7 uitgedampt is) zal ik misschien nog iets aanzuren, maar als het niet nodig is laat ik het.
@Jan; zegt jouw Tilt ook iets over de zuurgraad? Ik krijg al kleurverschil onder de 2
Nee daar zegt de Tilt niks over, heeft iemand die het extract heeft een metertje bij de hand?
Ph zal van concentraat tussen 3,5 en 4,5 zitten .met toe voegen van water kom ne dus hoger uit .ligt aanzuren is verstandig .
Hou er wel rekening mee dat tijdens vergisten 0,2 a 0,3 verloop zal zijn .
3,8 is t minimum van t p.H. papier hier en dat gaf ie aan. Meter is even bij iemand anders nu.
Was dat onverdund of het concentraat ? in aanvang vergistingen beter dat niet niet lager zou wezen .
Onverdund, vanwege wat andere dingen op de planning zal dit pas een week of 2 starten.
Dus zo uit de canister
Aha. Dan zal het verdunnen met water het ph iets omhoog helpen .
Heel goed ?
Een vat met 27L met SG 1.067 gemaakt, trapsgewijs aangezuurd tot Ph 4.5 - 4.7 met wat wijnsteen- en appelzuur. Wat di-ammonium fosfaat toegevoegd en 2u laten rusten...
Het vat heeft een lekkend kraantje (ondanks test met water) en ben m'n pot vaseline kwijt.Heb nog nooit echt vaseline hoeven gebruiken, meestal stopt het druppen na een dag of 3 vanzelf met een verlies van half litertje, maar had nu geen zin om te wachten en te zoeken.
Dus heb gewoon 4,5L in 5L fles getapt en de overige 22,5 in een 26L tonnetje over gegoten.
M'n toverdoos der gisten eens open getrokken opzoek naar champagnegist. Ik kwam er naast een enkele nieuwe nog een stel tegen die ondergesneeuwd waren, met vervaldatum eind 2017? ach who cares, niet geschoten is altijd mis, al grappend dat het niet veel uit zal halen. Zakje geschud, klinkt los, dus vast oké. Ik pleur er gewoon 2 zakjes (10g) op voor de zekerheid...
Er zit enkel gist in het zakje (lees; geen gistvoeding of vitamines etc) dus geen ramp als het niet aanslaat, in dat geval heb ik nog een back-up zakje (houdtbaar tot 2022) dat er probleemloos achterna kan.
Maar wat schetst mijn verbazing nou, het slaat nog steeds aan! De 5L fles heeft een mooi randje met belletjes, en zoals ik van deze powergist gewent ben is opstart vaak "traag". Ik zie aan de fles dat het goed is, de gistkorreltjes stijgen en dalen als een lavalamp?
De vaten staan nu nog open, maar om 00:00 gaan de deksels er op en kijk ik morgen hoe het er voor staat
Goed bezig . Pikketanus
Sg van 1067 us mooie start 4,7 is iets hoog .mag iets zuurder .
Betere Ester vorming en iets minder kans op infectie's van buiten af wanneer ph wat lager is .
Hoe zuur raad je ong aan? 3.5 tot 4?
maakt het wat uit of je citroenzuur of wijnsteenzuur of appelzuur gebruikt?