Meldingen
Alles wissen

Witte wijndruiven concentraat ervaringen mogen hier

Pagina 3 / 6

Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier in de Conical fermenter op 20 graden continue, bubbelt heerlijk stabiel. Ruikt naar verwachting heerlijk naar wittewijn uit het slotje.

Vandaag nog 50 liter aan een stokerijtje verkocht dat naast Whisky ook een wat anders wil gaan proberen πŸ™‚ hoop op het forum veel leuks hierover terug te lezen.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2686
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beerenauslese... top wijn.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In Duitsland leren kennen als "Engelen pis" ? een neefje van een maat werkte op een wijngaard bij diens oma, en kwam op de parking van de festivalcamping in de late uren ineens terug uit de camper met een fles zoete witte wijn "engelen pis"... ik dacht het zal wel, dus flesje ging rond en iedereen vond hem geweldig, dus ook aan de mond gezet, en meteen verliefd? flesje was gauw leeg. Toen werd er gezegt dat het een speciale wijn was omdat de gaard er maar een hele kleine oplage van maakte, en dat flesje normaliter voor +€700,- over de toog ging...
Als je van zoete wijn houdt, is zulke het topje van de ijsberg wat mij betreft. Natuurlijk zijn er vele andere mooie dessertwijnen...

Betreffende flesje van de foto heb je voor een tientje, 375ml. Dat is ongeveer €30 per liter, wat heel schappelijk is. Maar heb gemerkt dat de 2016er al anders in smaak is. Seizoen kan veel uitmaken..
Vanaf €50,- worden ze wat complexer al

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ga je de gist op fles in de bodem houden of ga je de halzen ook bevriezen? Dat zou wel gaaf zijn

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet niet goed hoe ik dat moet doen. Ik heb geen stiktof voor handen. Ik zie filmpjes van mensen die het zonder bevriezing kunnen. Ik gebruik 29mm kroonkurken ipv champagnekurken en ik denk dat ik die snelle slag wel kan. Daar ben ik vrij zeker van.

Ik wil ipv bottelsuiker het druivenextract gebruiken als liqueur dd Tirage. Maar hoeveel is de vraag. Daar ben ik nog niet over uit.

Ik gebruik in mijn bier 6 gram suiker per liter. Dat mag bij mijn Champagne het dubbele zijn. Nu moet ik nog gaan rekenen hoeveel extract ik straks op 25 litet nog moet toevoegen.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vloeibaar stikstof is een beetje lastig ja...
Aha, je gaat de gist afspuiten door de dop heel even te lichten?

Met 12g/L bottelsuiker en extract met brix 80%....
12Γ·80Γ—100= 15ml/L = 375ml op 25L?

Beantwoorden
Berichten: 24
 DonQ
(@donq)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vloeibare stikstof temperaturen zijn naar mijn weten niet nodig bij degorgeren, dat past niet echt bij zo een traditionele methode. Mocht zout water en de vriezer onvoldoende zijn dan kan ik droogijs en alcohol aanraden. Dit vereist overigens wel extra veiligheidsmaatregelen, want in tegenstelling tot stikstof verdampt koude ethanol niet bij contact met de huid en dus moet contact absoluut vermijd worden.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nice, er zijn gelukkig dus meer wegen die naar Rome leiden?

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn doel is vooral om het simpel te houden. Ik zit meer in om de zooi die ik heb van 60 flesjes ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt na gisting creΓ«eren door als gisting bijna ten einde is de drank af te hevelem em sg met b.v. druivensuiker op 1006 te brengen dan bottelen .
Nagisting in de fles geeft bubbels .

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wil hiervoor ook het druivenxtract gebruiken. Maar nadat het uitgegist is ga ik eerst een malo doen, daarna de liqueur de tirage en dan flessen vullen.

Ik heb nog een rekje nodig om ze schuin of ondersteboven te kunnen laten hergisten.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ga je ook dΓ©gorgement oftewel gist uit de fles halen net als bij champagne?

Heb ik wel al een paar x gedaan. Met champagne bier.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Je hebt geen stikstof nodig. Gebruik 1 kg zout op 1 liter water. Oplossen en 24 uur in de vriezer. Zorgen dat je flessen zo koud mogelijk zijn. een nacht buiten in de vrieskou bijvoorbeeld. Daarna de flessen op zijn kop in het pekelwater, en daarna gaan met die banaan. Normaal gebruik je onder de 29 mm kroonkurk een klein plastic cupje. Hierin verzameld de gist zich. https://www.braumarkt.com/onderdopje-v-kroonkurk-29-mm-champagnefles-25-st

Β 

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn doel is vooral om het simpel te houden. Ik zit meer in om de zooi die ik heb van 60 flesjes ?

De prop er uit laten schieten in een vat van 60 liter wat je op zijn kant legt. blijft de zooi redelijk beperkt. Er zijn speciale openers voor, betje jammer dat ze er zovel geld voor vragen. https://www.brouwland.com/en/our-products/winemaking/corkers/bottle-openers-and-accessories/d/disgorging-tool-manual

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat ik het zonder speciale opener af kan. Ik kan nog even oefenen πŸ™‚ wat sapjes vergisten en dan oefenen. Ik denk dat als je de slag te pakken hebt dat het reuze meevalt. Ik heb nog 70 ciders staan, daar kan ik het alvast eens mee proberen.

Eerst eens gaten boren in een houten plaat zodat ik de flessen met de hals naar beneden kan richten en ze zo makkelijk dagelijks een kwartslag kan gaan draaien πŸ™‚

Beantwoorden
Pagina 3 / 6
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?