Meldingen
Alles wissen

Witte wijndruiven concentraat ervaringen mogen hier

Pagina 4 / 6

OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb het ook zonder speciale openen gedaan. Dat is behelpen, maar het gaat

Aan een plank was ik ook begonnen, tot dat mijn 7 gatenzaag het begaf. Moet eens een speedboor kopen.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vandaag nog even vlug om een speedboor geweest en natuurlijk de gaten geboord. Een plankje eronder dat ik hem in verschillende standen schuin kan zetten.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

LimonLoo, dat is idd precies wat ik voor ogen heb ?

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

er gaat wat gebeuren dit weekend ik bekom weer 5 x 30 l vaten en die worden dit weekend gevuld dus er staat wat op de planning

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 49
(@stumphole)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Gaat het bij jullie ook zo snel?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kouder zetten en vertragen die fermentatie .
Te snel gisten geeft minder aroma .
Estervorming is nodig .

Beantwoorden
5 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert welke temperatuur is ideaal? Ik heb hem nu op 22°C staan met de CL23. Zit er net in. Ph is 4.28

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshiner79 cl23  heeft een breed gebied waarin het werkzaam is. 14 - 32 graden. 

 je kunt het best rond 22- 24 graden aan te houden .

(Zet de ketel ook niet op een koude grond. .maar zo dat er geen kou in optrekt en het gehele vat een temp houd )

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert

Hey Robbert,

- Intussen zit de fermentatie erop maar deze is wel heel snel verlopen. In 7 dagen van SG 1067 naar SG 996! Ik lees dat het normaal gezien een 3tal weken zou moeten duren. Kan ik iets doen om dit in de toekomst langzamer te laten verlopen? CL23 gist gebruikt op constante temperatuur van 22°C.

 

- Een 2de probleem is dat de PH te hoog gestegen is. Gezien ik tijdens de fermentatie op reis was, had ik schelpen in een kookzakje gedaan en toegevoegd aan het sap. Begin PH was 4,2 maar die is gestegen tot 5,5. Waarschijnlijk veel te veel schelpen toegevoegd? Was een kookzakje vol (50tal schelpen). Heb je hier een richtwaarde voor zodat ik deze correcter kan inschatten?

Nu vraag ik me af hoe erg de smaak zal aangetast zijn door de snelle fermentatie EN een te hoge PH. Denk je dat ik nog steeds kan afstoken en de alcohol als basis kan gebruiken voor je lemon-lime recept? 

 

- Een 3de puntje gaat over het kookzakje waar de schelpen inzitten. Die is namelijk volledig gekristallisseerd (zie foto). Hoe zou dit komen? De kristallen hebben geen smaak. Hopelijk is dit niet schadelijk?

 

 

 

 

1645464201-kristallisatie.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshiner79 de snelheid van gisten lun je afremmen door op lagere temperatuur te gisten . Ph van 4.2  - 3.8 is prima.   Nu bij 5,5 is geen probleem en zal niet nadelig zijn in smaak. 

De kristallen kunnen door warmte ,  aminozuren , calsium , melkzuren zijn ontstaan rond een stofje of bijvoorbeeld de ruwe deeltjes van kookzak als kern  .

Nee is niet schadelijk. .

.

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert 

Dat is goed nieuws! Wederom bedankt voor je snelle reply! 👍 

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Lang leve de kistkasten,

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In de conical fermenter strak op 20 graden, in een week nu van 1087 naar 1044. Gaat heel relaxed en bubbelt nog rustig door. Benieuwd of de Champagnegist hem helemaal droog vergist.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hallo dat witte druiven extr. steekt in het vergistingsvat en niet zo maar 1 maar een speciaal uit rsv

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi vaatje om in te vergisten.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja andre mooi en duur maar ik wou dit hebben maarja ????

 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Buiten is het hier vandaag 36°C geweest... Temperatuur in de kelder is opgelopen tot 19°C, wat toch zeer stabiel is. Sinds het 5L vatje in de kelder staat is het hier minimaal 17,6°C geweest, tegenover maximaal 18,5°C. Vandaag dus een "uitschieter" naar 19°C, maar met 1,5°C verschil is dat nog steeds heel strak. Gisting gaat dan ook heel stabiel wat langzamer met de tijd. Verloopt dus heel goed?
Ook het tonnetje in de schuur doet haar ding, en bruist er nog lustig op los. Temperatuur is hier wat wisselvalliger met max 28°C en minimaal 16,5°C omgevings temperatuur, al hebben de vaten die hier staan daar minder last van vanwege het grotere volume (en dus beter buffer). Deze zal wat eerder uit gegist zijn, en is dan ook om te verstoken. Dat gaat mooi als gepland binnen m'n vakantie zijn verwacht ik?

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heeft iemand er al droge witte wijn van gemaakt? En zo ja, hoe was het resultaat?

Ik moet nog even wachten tot ik mijn vaatje in NL op kan halen, dus ik kan eerst rustig alle ervaringen afwachten ?.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb deze druiven sap concentraat nog niet geprobeerd van Jan .
Maar ik gebruik al diverse decennia dit soort producten . Zowel prive en ook via andere ooit professionele weg daar ervaring mee.
Voor wat ik begrepen heb os het een goede kwaliteit .
Een goed resultaat zal in vele varianten van gebruik zeker komen .
Een goede gist en verwerkings plan / stappen plan zal zeker mooie resultaten leveren .
Van wijn tot brandewijn en als basis alcohol voor likeuren .
Gist , p.h. gecontroleerde gistings en tijd van gisting en er is veel mogelijk

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben er morgen even, zal stiekem boven de gist een beetje aftappen en proberen. Ik kan al vrij vlot inschatten hoe de uiteindelijke smaak zal worden. Te jong bier is ook weinig aan maar bij het bottelen weet ik al wel of het goede gaat worden 🙂

Beantwoorden
Pagina 4 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?