Meldingen
Alles wissen

Witte wijndruiven concentraat ervaringen mogen hier

Pagina 6 / 6

OrangeLoo
Berichten: 136
Registered
(@orangeloo)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Bedankt voor de uitleg. Ik ga een deel overhevelen voor wijn en de rest met rust laten.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6671
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Deze week pas mijn champagne gebotteld. Heeft heel lang koud in de fermenter gestaan. Smaak is heerlijk, nu een beetje te zoet door de 12 gram bottelsuiker per liter, maar dat komt vast goed. Alles mee naar huis genomen voor de hergisting op fles, want in het magazijn van Stookwinkel komt de temperatuur ook niet ver boven de 10 graden uit ? mischien heb ik zo toch nog bubbelz met nieuwjaar!

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1408
Registered
(@evds)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

ben al aan de 30l er staat weer 50l te vergisten in de ton !!!! goed spul jan en ik heb mij voor genomen dit vat is alleen voor druiven te vergisten (extrect)

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1408
Registered
(@evds)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

ja ben al aan de 30l extr. gewoon lekker heb er een 60l vatje voor gekocht alleen voor de druivenextr.
mvg erik

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 403
Admin
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Ik heb voor het bier van die fermentatie drops gekocht. Kan ik dat ook in een fles wijn doen en bubbels creëren? 

Beantwoorden
2 Reacties
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 6671

@stephan inprincipe wel. Maar mijn wijn was al zo helder dat ik bang was dat het niet meer tot hergisting zou komen omdat de gistdeeltjes al bezinken waren. Na een test met een schepje suiker bleek dat ook zo te zijn. Na 2 weken nog geen bubbeltje te zien na het openen. Ik heb toen een zakje extra Champagne gist door het geheel geroerd en gebotteld in champagne flesjes. Deze hebben nu een goede bubbel 🍷

Beantwoorden
Stephan
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 403

@stookforum hm, ik wilde het eigenlijk maar met één fles proberen. Gewoon om te kijken of het wat is. Ik wilde eerst een paar flessen als wijn houden en de rest stoken, maar de wijn is zo lekker dat ik alle wijn ga bewaren als wijn. Zo kweek ik nog een beetje goodwill thuis 🤣 ..

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6671
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Haha dan zou ik er niets aan doen en het lekker zo houden. Om mooie basisalcohol te maken kun je nu je Grainfather gebruiken met granen. Dan mochten deze druiven dit keer echte wijn worden 😁

Proost!

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6671
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik vroeg me nog af hoe het nu gaat met de rijpijng van de Brandys/Cognacs gemaakt van dit concentraat. Ik drink er zelf de mouserende wijn van en ga nu een Cognac maken.

Hoe zijn de ervaringen tot nu toe?

Binnen nu en 2 weken krijgt Stookwinkel origineel houtvuur geroosterde Limousinhout Chunks binnen in Medium en Medium PLUS.  Om zo nog beter de echte Cognac smaken te bereiken. Tegen die tijd heb ik mijn Eau de Vie wel gestookt. Dus kan ik dit mooie hout als eerste gaan proberen 🙂

Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@stookforum Mooi om te horen Jan. Ik heb het zelf op onbehandeld (dus ook niet getoast) Frans Eiken gelegd. Kan als je wilt binnenkort een sample naar je sturen, vanwege het niet toasten is het wel droger gebleven dus geen zoetje.

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 6671

@alchemist sample is altijd leuk!

Dan krijg jij als het binnen is een sample hout om eens te proberen.

Ben heel benieuwd naar jouw resultaat!

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@stookforum Komt in orde, neem straks contact met je op.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 316
Registered
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Beste,  

Is er er ook een blauwe druiven concentraat toevallig?

Beantwoorden
3 Reacties
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 6671

@rvdh Nee, ook sap van een blauwe druif is wit. Rode wijn verkrijgt zijn kleur door het inweken van de schil. Als je een blauwe druif perst en de schillen niet mee laat weken dan krijg je dus wit sap. Het sap kan dus afkomstig zijn van zowel witte als blauwe druiven. Dat weet ik in dit geval niet precies.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@stookforum. Precies Jan, rode wijn - schil en pitjes, rosé-alleen pitjes, witte wijn -alles er zo snel mogelijk uit. Witte wijn kan van rode of groene druiven gemaakt zijn rode wijn alleen van rode druiven. Ik denk dat het voor je gestookte drankje niet zoveel uit maak of het van rode of witte druiven is gemaakt, maar meer hoeveel suiker er in zit.

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 316

@rumo  haha jij snapt mij. En ik snap jullie.  Als ik niet genoeg druiven kan vinden straks om mijn rakia te stoken, dan is dit zeker een goed plan B. Thanks

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6671
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ook weer een emmertje neergezet afgelopen donderdag. Omdat ik uit de IBC tapte ben ik iets uitgeschoten naar 6 liter. Aangevuld tot ruim 25 liter wat neerkwam op een SG van 1085.

Zakje Champagnegist er wachten maar. Hij is over de helft nu. 

1615291463-Screenshot_20210309-101843_Tilt-2.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@stookforum

Vorig jaar maart  heb ik voor de tiny projects van druiven sap concentraat alcohol gemaakt . ( was Voor  het stookwinkel  concentraat )

Dat was dit filmpje : 

Een klein deel van de alcohol achter gehouden en op hout gezet . ( Hetzelfde soort eiken wat nu  toevallig ook aangeboden wordt . een restje limousine ) 

Nu 1 jaar later even geproefd en het hout eruit gehaald even ook  dop gewisseld .

Nu al Prima brandy ..

tijd geeft gewoon nog steeds de beste rijping .

Fles gaat nu weer terug in kelder . Tot ik hem weer eens vind in vere toekomst .

 

 

1615308389-IMG_20210309_173820857.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@robbert, 1 jaar het hout er in gelaten, bij mij wordt het dan bitter. Hoeveel hout had je in de fles gedaan, en hoeveel was het alcohol percentage?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@rumo het percentage was 46 ,% . De hoeveelheid hout  weet ik niet in gewicht .Ik heb een aantal kleine 'latjes " splinter's uit een lat geslagen met een beitel . (splinters waren  Ongeveer 7 tot 10 cm lang mm of 8 bij 8 . Ongeveer ) en deze in enkele dagen in water geweekt  daarna even verhit zodat poriën open gaan ( niet geroosterd ) en daarna toegevoegd .  En dat was  vorig jaar rond deze tijd . Ergens vorige zomer eens geproefd . Terug gezet en nu vanmiddag weer eens te te voorschijn gehaald en geproefd vanwege toppic vraag .

Geen looizuur tanine bitterheid. En kleur zie je op foto .

(Tanine smaak neemt sowieso af in tijd . )

 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@robbert, ik heb een paar potten waar ik niet tevreden over was weg gezet, die zal ik weer eens opzoeken misschien is de smaakt nu beter.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@rumo zou kunnen en als er nog teveel tanines / looizuren overheersen probeer dan neerslagkalk erdoor. . en na week affilteren .

Beantwoorden
Kapisjon
Berichten: 519
Registered
(@kapisjon)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik heb nu 3 flessen in de gistkast staan op 22 graden. 

het gist is er wel te koud bij gevoegd maar het gist nu naar behoren 👍

1616185260-2C156BFE-9C8C-44E7-82EA-81D949433B54.jpeg
Beantwoorden
8 Reacties
Kapisjon
Registered
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 519

2 jerrycans druivenconcentraat 

afgetopt tot 25 liter totaal. 

1616185474-E390BDEE-2AF2-4A11-9A98-F41AE7B77CB0.jpeg
Beantwoorden
Kapisjon
Registered
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 519

Cider gist m02 erbij

1616185528-0568B394-67FF-46CB-84D9-580B322B2AF4.jpeg
Beantwoorden
Kapisjon
Registered
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 519

De kast is nu lekker op temperatuur

1616185708-4904DEEA-1153-4999-98F5-BF7FA0CF0D9C.png
Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 6671

@kapisjon klinkt goed. Veel succes! Als het goed is heb je je Limousin hout chunks ook binnen 😉 gaat een prima Cognac worden!

Beantwoorden
Kapisjon
Registered
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 519

@stookforum deze zijn inderdaad binnen! 

deze 3flessen worden overgehaald, daarna gaat de opbrengst bij elkaar en wordt het nog een keer overgehaald. 

daarna is mijn idee het te verdunnen en inderdaad met de snippers te laten rijpen !

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 6671

@kapisjon ja hoor dat komt zeker goed!

Je kunt ook op volle sterkte laten rijpen, maar dat is een keuze. Cognac wordt op volle sterkte gerijpt en beetje bij beetje rustig op drinksterkte gebracht. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden 😉

Beantwoorden
Kapisjon
Registered
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 519

@stookforum zoiets had ik ook gelezen, 

 

wellicht dat ik dat ook ga doen,

 

zal alles een beetje hier plaatsen.

Beantwoorden
Kapisjon
Registered
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 519

@stookforum het was via de Facebook post dat ik hem zag ochtend

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6671
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Voor wie het gemist heeft. Er is naast druiven nu ook pruimen en kweeperen concentraat. Vanaf nu in stevigere 5 liter cans.

https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/vergistbare-vruchtenconcentraten-en-melassse/?orderby=popularity

 

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Registered
(@orangeloo)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Ik heb ook weer 5 liter gekocht.

En nu zit ik nog eens dit topic te lezen. Wat ik mij afvraag:

Begin van het topic wordt het zuurgehalte gemeten, daarna wordt er alleen nog maar gesproken over de zuurtegraad in PH maar  dat is toch niet hetzelfde.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 721

@orangeloo is idd niet het zelfde. Zuur per liter is meer iets voor de wijnmakers heb ik het idee. Dit omdat het soort zuur uitmaakt in mondgevoel. Zo is melkzuur minder agressief in de mond dan appelzuur (vandaar dat vaak malolactische fermentatie wordt toegepast, om van appelzuur melkzuur te maken). Ook wordt zuur per liter uitgedrukt in wijnsteenzuur. Met andere zuren, die je wel weer nodig hebt voor complexiteit, moet je weer kijken naar hoe zuur die zijn in verhouding tot wijnsteen om zo tot zuur per liter te komen. T is beetje vage materie, maar staat veel over in wijn hobby boekjes.

Voor distilleren zijn ook wel weer zuren belangrijk aangezien het voorlopers zijn van esters (trouwens ook bij wijn het geval maar in mindere maten of over langere tijd). Maar doorschieten in pH doet zeker af aan kwaliteit en ook opbrengst van ditillaat. Als pH in aanvang goed is en gisting loopt goed, zal je minder kans lopen op doorschieten dan met een lage pH al starten.

Aangezien zuren voorlopers zijn van esters is het soort zuur wat ontstaat en ook wel zelf toevoegd misschien wel van groter belang dan we denken 🤔 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 40
 Bazz
Registered
(@bazz)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Mezelf ook een vaatje druivenconcentraat cadeau gedaan, ben van plan na vergisting hier cognac van te maken.

Ben van plan deze eerst aan te zuren, gezien bovenstaande reacties hopelijk levert me het een goede opbrengst op, vergisting zal ik ook met champangegist uitvoeren.

Nog niet zo lang bezig maar inmiddels diversen likeuren Whisky's Rum enz gemaakt, mijn visie oefening baart kunst, en dus elke vrije minuut gebruikt om te stoken danwel te fermenteren en apparatuur te volmaken, nu zo'n 15 liter met van alles en nog wat staan, eerdaags komen wat doorgewinterde drinkers mijn lading testen 😀 

Zelf kleine beetjes geproeft en tot nu toe vindt ik het resultaat TOP maar kan altijd beter.

Verwacht van een een batch van 25 liter toch zo'n 3 liter te kunnen oogsten is dat reeel?

Beantwoorden
Moonshiner79
Berichten: 87
Registered
(@moonshiner79)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ik heb intussen ook 5L van het concentraat vergist.

Maar nadat ik mijn vergistingsvat had leeggehaald, bleven vele zachte witte bolletjes over in het vat (zie foto). Zou dit calcium zijn die van de schelpen komt? Ik heb namelijk een kookzakje vol schelpen toegevoegd als zuurbuffer.

 

1646859061-witte-bolletjes.jpeg
Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6671
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Er komt 27 mei weer een batch vers druivenconcentraat binnen. Het kan nu met korting als Pre order besteld worden voor 32,50 per 5 liter.

Eventueel in het weekend op 28 en 29 mei op te halen in combinatie met de rietsuiker melasse afhaaldagen.

Voor de Pre order met korting klik hier: https://www.stookwinkel.nl/product/5-liter-witte-druiven-concentraat/

Voor de rietsuiker afhaaldagen klik hier https://stookforum.nl/forums/vraag-en-aanbod/suikerriet-melasse-project-2022

Beantwoorden
Pagina 6 / 6
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?