Meldingen
Alles wissen

Wodka van aardappelen

Pagina 1 / 4

Berichten: 112
 Ben
Topic starter
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi allemaal, Ik heb Wodka gist gekocht. Als ik Wodka uit aardappelen wil stoken, kook ik dan de aardappellen eerst helemaal tot ze van ellende uiteenvallen en is al het zetmeel dan vergistbaar? Of mis ik dan nog een stap? Wie weet de verhoudingen? Heb een 30 liter kunstof vat en een 12 liter pan. Ik vind het niet erg om de aardappels in delen te koken. Hoop dat iemand de juiste verhoudingen weet, wil graag eens iets echts maken zonder dat ik de suiker in de winkel hoef te kopen 🙂

Beantwoorden
59 reacties
Berichten: 35
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zetmeel is geen suiker en is dus niet vergistbaar, je hebt nu slechts een soort behanglijm van zetmeel gemaakt 🙂

Je hebt enzymen nodig die het zetmeel omzetten in suiker. Je kunt enzymen kopen of je voegt mout toe omdat daar ook enzymen inzitten die het zetmeel in de mout hebben omgezet naar vergistbare suikers.

En je moet de aardappelen niet koken, maak alles tot pulp, doe per 10 kilo aardappelen een kilo mout erbij en houd het geheel een aantal uren warm, maximaal 70 graden. laat afkoelen tot onder de 30 graden en doe dan pas de gist erbij.

Beantwoorden
Berichten: 5
(@nieuwstokertje)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@Bauke Dit is niet helemaal waar. als hij speciale wodka gist heeft kunnen kopen dan zit er hoogstwaarschijnlijk amyloglucosidase in. Een enzym dat idd van nature in mout voorkomt. Dit is dus aan de gist toegevoegd en zou dus moeten helpen het zetmeel om te zetten in vergistbare suikers.

Ik weet echter niet hoe snel dat gaat, als beiden (amyloglucosidase en gist) in 1 zakje aanwezig zijn, moeten de enzymen dus keihard aan het werk om de gist voldoende suiker te leveren. Weet dus niet of het heel goed werkt, maar ik zou zeggen probeer het! Vertel je ervaring hier weer en zodoende leren wij er ook weer iets van.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Veel verschillende meningen. Naar mijn idee zijn Ben zijn eerste stappen goed.

Laat de boel afkoelen tot zo'n 65 graden, mout erbij, idd per 10 kilo piepers zo'n kilo mout voor de enzymen. Laat afkoelen tot onder de 30 Graden. 

Gist erbij, als het na een paar dagen uitgegist is het vocht overhevelen en de prut weggooien. Vloeistof 2x stoken. Na 1e keer teruglengen naar 40% en 2e keer stoken. Filteren over actieve kool en weer teruglengen naar een % of 40.

Nu heb je een basis wodka waar je leuke dingen mee kunt doen. Puur als een gewone wodka dus, als basis voor likeurtjes met natuurlijke ingredienten of je kiest voor smaak essences. Er zijn er heel veel te koop en ze vallen zeker niet tegen!

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

"Laat de boel afkoelen tot zo’n 65 graden, mout erbij, idd per 10 kilo piepers zo’n kilo mout voor de enzymen. Laat afkoelen tot onder de 30 Graden. "

Ik zou nadat ik de mout toegevoegd heb de mout / aardappel mix even op temperatuur houden om de enzymen die in de mout zitten te activeren.. ik denk aan 40 tot 60 min rond de 65 tot 60 graden.. voor je het mix laat afkoelen.. 

in die tijd zijn de enzymen uit de mout wakker, en begonnen de suikers aan te maken..die het gist daarna moeten opvreten..   

maar laat ons weten hoe het verloopt..

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De amyloglucosidase (amylase) enzymen zijn nu te koop in de webshop. 1 zakje is goed voor 25 liter. Goedkoper dan mout en ook veel handiger 🙂

http://www.stookwinkel.nl/product/amylase-enzymen-zetmeel-omzetten-in-suiker /

Beantwoorden
Berichten: 23
(@gerard)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tot welke temperatuur blijven de enzymen in leven? Ik begrijp dat ze dus hogere temperaturen aankunnen dan gist?

Beantwoorden
Berichten: 35
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een enzym leeft niet en gaat dus ook niet dood. Een enzym is een eiwit. Het enzym kan wel kapot, maar van dood kun je  niet spreken. Een temperatuur van 75c kan het enzym gewoon aan.

Gebruik je echter gist waar het enzym inzit dan heb je daar natuurlijk niets aan, je gist gaat dan immers wel dood

Beantwoorden
Berichten: 5
(@bonton)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

kan iemand mij aangeven hoe de verhouding kilo's aardappelen/liter water/opbrengst aan wodka is? En waar het verschil in zit tussen Wodka uit aardappelen en Wodka uit de suikeroplossing

Beantwoorden
Berichten: 14
(@stijnar)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoeveel aardappelen heb je nodig voor deze 25 liter?

Beantwoorden
Berichten: 5
(@bonton)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb inmiddels van 10 kilo zeeuwse aardappelen een prima wodka liter gestookt. Gistingsproces wat lekker zuur en stonk redelijk. Maar de wodka is zeer helder en lekker aards. Nu maar een halfjaartje lageren.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoeveel ben je nou kwijt aan aardappelen, gist, etc., en had je er één liter wodka aan overgehouden?

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
Topic starter
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Bonton,

Fijn dat hij lekker is geworden! De kosten van de ingredienten vind ik zelf niet zo belangrijk Betweter. Het gaat om de hobby en de kwaliteit die je zelf kunt bereiken. Al zou ik meer kwijt zijn dan in de winkel, het smaakt sowieso beter doordat je het helemaal zelf gemaakt hebt. Daar doe ik het voor.

Beantwoorden
Berichten: 5
(@bonton)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Aardappelen o,oo betreft oogst van mijn zwagers. Gist een paar euro. Da's niet zoveel voor een zelfgemaakte wodka van aardappelen uit de buurt.. Wel super lekker.

Beantwoorden
Berichten: 5
(@bonton)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

zo is dat. Overigens voor de bereiding niet veel kwijt. De aardappelen waren graties. Mijn zwagers zijn boer hier in de buurt. Van waar, vandaar dus.

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?