Meldingen
Alles wissen

Aangenaam kennis te maken


BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo medestokers,

Omdat ik hier nieuw ben, wil ik mij graag even aan jullie voorstellen.

 

Mijn naam is Bas, ik ben 61, woon met mijn vrouw in 'de gezelligste buurt van Nederland' (google Croma reclame) en geef met veel plezier les bij een creatieve HBO-opleiding.

Omdat ik mij aan het voorbereiden ben op een leven buiten Nederland na mijn pensionering, wil ik naast de nieuwe taal ook een van de gebruiken in dat land leren, namelijk zelf distilleren.

De Vevor 21 liter is in bestelling, evenals een vergistingsvat, alcoholmeters etc. etc. Ik ga beginnen met een eenvoudige suikervergisting om proberen zuivere alcohol te maken die wordt gebruikt voor Limoncello en wellicht ook een gin-achtige.

Ik heb al gelijk een vraag waarvan ik niet weet in welk subforum hij thuishoort. Ik kan van een bevriende wijnhandelaar gratis 10 dozen Spaanse rode wijn krijgen die hij niet meer kan verkopen omdat hij geoxideerd is. Nou vraag ik mij af of je dat kan distilleren tot een drinkbaar resultaat. Kan iemand mij zeggen in welk subforum deze vraag thuishoort?

Ik heb al gezien dat ik hier superveel kan leren en de mensen maken een vriendelijke indruk op me. Ik hoop dan ook dat ik op termijn ook zelf kennis en ervaring kan bijdragen aan de grote hoeveelheid kennis die hier te vinden is!

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
38 reacties
22 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bazzh Welkom Bas,

 

Buiten of het een drinkbaar resultaat wordt, is het natuurlijk wel een goede oefening om het destilleren an sich eens te oefenen. Als je iets meer informatie hebt over welke wijn het is kan iemand waarschijnlijk een beter antwoord geven, sommige wijnen bevatten wat spul wat niet ideaal is.

 

Qua het destilleren, vul de ketel voor 2/3e a 3/4e, verwarm totdat er een uitloop komt dat tussen een straaltje en druppels in zit, blijf opvangen totdat je 0% uitloop hebt (refractometer is aan te bevelen) of totdat het destillaat troebel wordt.

 

Reinig de ketel en destilleer het tweemaal waarbij je de scheidingen gaat maken, het beginpunt kies je wanneer het zure van de uitloop weg is, het eindpunt is wanneer het gaat omslaan (meestal naar iets bitters). Het eindpunt blijft moeilijk te voorspellen, ondanks dat je vaker percentages van 30 a 50% ziet staan, heeft dat meer te maken met wat er in de stookwijn zit.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@bazzh wen geoxideerde wijn geeft veel zuren . Zure  binden en geven bepaalde esters en acetaten  . Je zal eerst mieten kijken welke zuren er zijn .

Daarnaast hoeveelheid sulfiet en stabilisators bevat de wijn en eventuele kleurstoffen.

Tijd en energie steken in een onzeker producten is verloren tijd  ..Een vers gied product geeft goed resultaat.

Met bedorven troep maak je vaak ook troep.

 

 

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Dank en vandaar ook mijn vraag. Aan de andere kant vind ik het niet zo erg om het gewoon uit te proberen. Tenzij iedereen zegt dat het nooit wat wordt. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe geoxideerd die wijn is. Deze wijnhandelaar is erg kwaliteitsbewust dus zal vrij snel besluiten dat hij het niet wil verkopen. En het kost me wat tijd en (verwarmings)energie.

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@bazzh welkom op het forum en veel lees en leer plezier hier.
Wat betreft die wijn, als het kwaliteit wijn is zou ik het wel willen proberen. Eerst een litertje of vijf en wordt het niks is de gootsteen gewillig.

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@bewust Precies! Maar voorlopig nog niet aan de beurt. Eerst testrun met water en azijn, dan suikeralcohol (->limoncello) en dan gaan we aan die flessen beginnen.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@bazzh ik weet niet welke vevor jij hebt maar voor limoncello heb je 96% nodig, is mijn nooit gelukt met een vevor

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rinus55 Gaat best lukken met een suiikermash van rond de 18%. Wat ik links en rechts zie, moet 80% mogelijk zijn met dit ding. Maar we gaan het zien en ik laat het weten in posts. En anders doen we het twee keer. Of drie keer, maakti het uit. Wordt toch (als het lekker genoeg is) weggeef voor het grootste gedeelte 😄

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@bazzh hahaha okay, hier ook alles zelf opdrinken is niet gezond, maken vind ik het leuks en 2 borrels vind ik zat

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rinus55 Citroen merkt daar niks van en gaan we gewoon proberen. Als het goed is, is 90% haalbaar en ik verwacht niet dat die citroensmaak een bonnetje wil voor het percentage. Ook een kwestie van langer laten staan, pepertje erin, etc k ga voor de fun en niet voor anaal bijhouden tot op e procent nauwkeurig. Gaat namelijk ook niet lukken als ik straks een koperen ketel op hout ga stoken 😜.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@bazzh heb het zelf ook gemaakt en het gaat ook wel, alleen zit er iets verschil in dan.

Hoe ga je op hout stoken, op een kacheltje of zo?

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@bazzh nou heb ik reeds enkele malen ode of witte wijnen gestookt tot een brandy maar niet met een T500 of Vevor-equivalent.

Voor cognac gebruikt men officieel een Charentaise ketel. Heb ik niet maar wel een koperen alambiek voor de smaakoverdracht. Bij de eerste run haal je alle alcohol er uit, bij de tweede run ga je echt op smaak gaan stoken. Het eindresultaat moet dan nog enkele weken of maanden rijpen met houtsnippers.

De T500 met reflux en de Vevor gebruik ik enkel om neutrale alcohol uit suikerwash te stoken. Op de T500 heb ik ook een copper dome en botanical basket voor gin. Nou heb ik met de T500 en copperdome combinatie wel al geexperimenteerd om in de T500 een geperforeerde RVS kachelbuis met daar bovenop een opzetmand van een couscousstomer te plaatsen. Zo heb ik vers fruit zoals appel, peer, ananas edm eerst in alcohol van 40% laten macereren en vervolgens in de T500 met het fruit in de couscousmand overgehaald met de copperdome. De alcoholdampen gaan dan door het fruit en nemen behoorlijk wat extra aroma's mee. Ga ik zeker nog verder mee experimenteren...

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@odevie Ja aangezien die Thumper op de Vevor geen echte thumper is, ben ik ook zoiets van plan. Maar ik ga bij het begin beginnen 😄

 

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@bazzh welkom Bas 

Cheers alvast 

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@ndre Jij ook, fijne dagen gewenst !

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@bazzh het zelfde gewenst voor jullie.

Op het leerzame en gezellige forum is genoeg leesvoer, en vragen kan altijd.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
(@philippe)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@bazzh 

Dag Bas, ik ben ook nieuw op het forum en ik wil gerust mijn kennis mededelen, natuurlijk moet je ook rekening houden dat iedereen een eigen mening heeft . Op je vraag kan ik gemakkelijk antwoorden,afgestookte geoxideerde wijn zal nooit dezelfde smaak hebben als goeie wijn.Of het lekker zal zijn kan ik niet zeggen .Misschien is er reeds iemand op het forum die uit ervaring kan mededelen wat het resultaat was.

gr Philippe

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@philippe Nou we gaan het redelijk snel weten. Morgen water/azijnrun en dan zsm de run met een andere (niet echt geoxideerde witte wijn). Ik laat het weten wat het is geworden.

Was eerst van plan gewoon een suikerrun te doen maar gist kwam te laat binnen dus andersom. Liggen nu 5 dozen witte in mijn auto te wachten. LOL en er staat ook weer lekkere wijn in de ijskast 😄

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@bazzh het is heel simpel om te weten of een wijn geschikt is voor destilleren.

Een wijn die azijn steek heeft kan door gootsteen.

Wijnen die voor export zijn gevriesdroogd zijn niet geschikt daar zitten concerveerings middelen en stabilisators in .

Wijnen worden voor export ontdaan van water en elders word weer water toegevoegd.

Een kleine herkenning is o.a. door te kijken naar herkomst wijn  en waar deze gebotteld is. 

Franse wijnen hebben bijvoorbeeld op etiket staan "  mis en bouteille. " Staat daar landgoed , streek of bijvoorbeeld au chateau dan is die gebotteld in eigen streek en ook bruikbaar .

Appellation d'Origine Contrôlée is ook een waarborg voor kwaliteit.

Zo staat ook voor Afrikaanse wijnen en Californië wijnen op fles of deze op landgoed of in ander land zijn gebotteld.

Veel goedkope wijnen worden ontdaan van vocht om transport kosten te drukken. Immers water kan men overal weer toevoegen.Deze wijnen zijn dus niet zinvol om te destilleren. 

Te veel onaangename toevoegingen aanwezig .

 

Beantwoorden
(@philippe)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@bazzh 

Dag Bass,laat me iets weten en geniet van de feestdagen, ik wens je ook gelukkig nieuw jaar toe. met veel stookgenot 

Beantwoorden
(@chaos)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@bazzh Hallo Bas,

Ben nieuwsgierig waar je na je pensioenering gaat wonen.

 

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@chaos plan is Portugal maar niet de Algarve.

Beantwoorden
(@chaos)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@bazzh Prachtig land, wij zijn daar geweest om een boerderijtje in het binnenland te zoeken, maar voor ons was de reisafstand een bezwaar. Te ver om met de auto heen en weer te rijden. Wilden de hond wel mee op vakantie nemen.

Groetjes, Jack 

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

👍

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi @Bazzh welkom op dit forum ik ben benieuwd naar het resultaat.

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

bazz welkom en ik ben ook benieuwd naar wat het word, gewoon na de azijn stook die flessen ff doen, kan je kijken en spelen met de warmte hoe een vevor reageert 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rinus55 Ik ga het jullie laten weten, al ben ik er nog niet achter in welk topic dat dan moet 😄

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dank je voor je reactie en precies dat. Ik ben nieuwe dingen aan het ontdekken en ik ken veel theorie. Maar het uitvoeren is een art en dat vereist nog meer leren, namelijk hoe je eigen spullen zich gedragen. Voorlopig loopt postnl een beetje achter (alle begrip voor) dus gaat wel even duren maar ik ga zeker mijn ervaringen posten!

Sowieso ga ik eerst een waterrun doen, dan een water/azijnrun (hoewel dat bij RVS waarschijnlijk niet echt nodig is), dan mijn (tegen die tijd uitgegiste) suikermash. Als dat werkt ga ik pas met die wijn aan de slag.

Die wijn is biologisch dus geen nare shit erin en (mijn handelaar kennende) is hij waarschijnlijk nog steeds beter dan de gemiddelde AH wijn. Dus als ik denk dat het redelijk onder controle is, haal ik 5 dozen bij hem op, proef een half slokje en bepaal dan wat ik ga doen. Als het te zuur is, zet ik de thumpbox in als zuurverwijderaar, zeg maar. Of als smaakmaskeerder. Anyway, we shall see. Maar iets zegt mij dat die wijnen perfect zijn om er een leuke, ja wat is het, aquardente van te maken.

Fijne avond!

 

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

mijn ervaring is dat je gewoon ook rvs moet laten stomen met water azijn, ik had namelijk de eerste keer ook water gebruikt en had toen gewoon vervuiling in mijn alc, minuskul maar er zat wel zooi in

Beantwoorden
2 Reacties
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rinus55 Ja was het ook al van plan. De condensor heeft een koperen leiding dus we nemen het zekere voor het onzekere 😄

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@bazzh die heb ik vervangen voor een zelfbouw koeling in een 40 liter pan, bevalt me prima , vond de vevor koeling te snel warm blijven worden

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ah dat vermoedde ik al. In mijn geval komen de slangen uit in de gootsteen waar ook het pompje in gaat. Dus ik ga temp in de gaten houden en dan af en toe water in gootsteen vervangen. Ik heb ook een ijsmachine dus ik kan er ook 9kilo ijs in gooien 😄

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ijsmachine klinkt ideaal en binnen mag ik niet van mijn ega dus je moet wat 🙄 

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Deze heb ik. Gekocht omdat van de zomer het ijs steeds overal was uitverkocht.

https://www.bol.com/nl/nl/p/primo-pr403ib-ijsblokjesmachine-ijsblokmaker-kleine-grote-ijsblokjes-1-8l-rvs/9300000007333866/?s2a=

De blokjes zien er niet mooi uit maar hij werkt snell en is een uitkomst in de zomer!

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

OK. Het apparaat is binnen. Na overleg met de wijnhandelaar gaan we niet voor de Spaanse wijn. Niet omdat hij te zuur is, maar waarschijnlijk wel te bitter.

Gelukkig heeft hij ook een witte liggen die daar geen last van heeft. Dus die gaat na de water-azijnrun erin en onderwijl laat ik mijn suikerwash gisten.

Aangezien tante post (begrijpelijk) steeds leveringsdata opschuift, is er o.a. mijn gist nog niet binnen. Dus de volgorde verandert. Spannend allemaal 😄

Oh en door reacties hier en filmpjes kijken, heb ik een rol Teflon tape gekocht voor dat alles straks dicht is 😂. Gaat een hoop frustratie schelen 😄

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Azijnrun achter de rug. Weinig lekkage van damp behalve op die thumper-die-geen-thumper is. Die heb ik er vandaag dus tussenuit gehaald. Kan er altijd weer tussen als ik ooit iets van gin wil gaan maken. Morgen gaan we de wijn stoken!

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Vandaag de eerste stook gedaan. 5 dozen Franse witte wijn, biologisch, appellation controllee en gebotteld op het chateau. Niet geoxideerd maar met weinig smaak. Over de smaak houdbaarheid.

Als snel bleek dat mijn Vevor geen 5 gallon exemplaar is; met 3/4 vulling konden er 3 dozen (18 flessen dus 13,5 liter a 12,5%) in Die heb ik eerst verstookt, voorloop weggegooid naloop meegenomen tot 35%. Toen de laatste 2 dozen in de ketel (9 liter plus het eerste destillaat) Weer voorloop weggegooid en gestopt bij 40% omdat de smaak achteruit begon te gaan.

All met al heb ik nu ongeveer 3 liter alcohol van 64%. Beetje teleurstellend als theoretisch ongeveer 4 liter mogelijk zou moeten zijn.

Wat wel erg meevalt is de smaak. Het is een beetje grappa-achtig en behoorlijk zacht van smaak. Of Marc achtig, ergens daar tussenin.

Best een aardig begin. Volgende week ga ik suikermash maken. Ja ja, met Turbogist. En dan eens kijken hoe hoog het percentage wil worden.

Iedereen die trouwens denkt dat mensen deze hobby voor het geld doen, moeten zich na laten kijken. Ben 6 uur bezig geweest en ongeveer 8 eurie aan stroom kwijt 😄.

Heeft iemand trouwens een excelletje waarmee ik verdunning kan uitrekenen? Kan hem ook zelf maken maar ben een lui mens en neem aan dat dit buskruit al eens is uitgevonden ...

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Helemaal top! Dank en fijne jaarwisseling!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?