Hallo medestokers,
Omdat ik hier nieuw ben, wil ik mij graag even aan jullie voorstellen.
Mijn naam is Bas, ik ben 61, woon met mijn vrouw in 'de gezelligste buurt van Nederland' (google Croma reclame) en geef met veel plezier les bij een creatieve HBO-opleiding.
Omdat ik mij aan het voorbereiden ben op een leven buiten Nederland na mijn pensionering, wil ik naast de nieuwe taal ook een van de gebruiken in dat land leren, namelijk zelf distilleren.
De Vevor 21 liter is in bestelling, evenals een vergistingsvat, alcoholmeters etc. etc. Ik ga beginnen met een eenvoudige suikervergisting om proberen zuivere alcohol te maken die wordt gebruikt voor Limoncello en wellicht ook een gin-achtige.
Ik heb al gelijk een vraag waarvan ik niet weet in welk subforum hij thuishoort. Ik kan van een bevriende wijnhandelaar gratis 10 dozen Spaanse rode wijn krijgen die hij niet meer kan verkopen omdat hij geoxideerd is. Nou vraag ik mij af of je dat kan distilleren tot een drinkbaar resultaat. Kan iemand mij zeggen in welk subforum deze vraag thuishoort?
Ik heb al gezien dat ik hier superveel kan leren en de mensen maken een vriendelijke indruk op me. Ik hoop dan ook dat ik op termijn ook zelf kennis en ervaring kan bijdragen aan de grote hoeveelheid kennis die hier te vinden is!
👍
bazz welkom en ik ben ook benieuwd naar wat het word, gewoon na de azijn stook die flessen ff doen, kan je kijken en spelen met de warmte hoe een vevor reageert
Dank je voor je reactie en precies dat. Ik ben nieuwe dingen aan het ontdekken en ik ken veel theorie. Maar het uitvoeren is een art en dat vereist nog meer leren, namelijk hoe je eigen spullen zich gedragen. Voorlopig loopt postnl een beetje achter (alle begrip voor) dus gaat wel even duren maar ik ga zeker mijn ervaringen posten!
Sowieso ga ik eerst een waterrun doen, dan een water/azijnrun (hoewel dat bij RVS waarschijnlijk niet echt nodig is), dan mijn (tegen die tijd uitgegiste) suikermash. Als dat werkt ga ik pas met die wijn aan de slag.
Die wijn is biologisch dus geen nare shit erin en (mijn handelaar kennende) is hij waarschijnlijk nog steeds beter dan de gemiddelde AH wijn. Dus als ik denk dat het redelijk onder controle is, haal ik 5 dozen bij hem op, proef een half slokje en bepaal dan wat ik ga doen. Als het te zuur is, zet ik de thumpbox in als zuurverwijderaar, zeg maar. Of als smaakmaskeerder. Anyway, we shall see. Maar iets zegt mij dat die wijnen perfect zijn om er een leuke, ja wat is het, aquardente van te maken.
Fijne avond!
mijn ervaring is dat je gewoon ook rvs moet laten stomen met water azijn, ik had namelijk de eerste keer ook water gebruikt en had toen gewoon vervuiling in mijn alc, minuskul maar er zat wel zooi in
Ah dat vermoedde ik al. In mijn geval komen de slangen uit in de gootsteen waar ook het pompje in gaat. Dus ik ga temp in de gaten houden en dan af en toe water in gootsteen vervangen. Ik heb ook een ijsmachine dus ik kan er ook 9kilo ijs in gooien 😄
ijsmachine klinkt ideaal en binnen mag ik niet van mijn ega dus je moet wat 🙄
Deze heb ik. Gekocht omdat van de zomer het ijs steeds overal was uitverkocht.
De blokjes zien er niet mooi uit maar hij werkt snell en is een uitkomst in de zomer!
OK. Het apparaat is binnen. Na overleg met de wijnhandelaar gaan we niet voor de Spaanse wijn. Niet omdat hij te zuur is, maar waarschijnlijk wel te bitter.
Gelukkig heeft hij ook een witte liggen die daar geen last van heeft. Dus die gaat na de water-azijnrun erin en onderwijl laat ik mijn suikerwash gisten.
Aangezien tante post (begrijpelijk) steeds leveringsdata opschuift, is er o.a. mijn gist nog niet binnen. Dus de volgorde verandert. Spannend allemaal 😄
Oh en door reacties hier en filmpjes kijken, heb ik een rol Teflon tape gekocht voor dat alles straks dicht is 😂. Gaat een hoop frustratie schelen 😄
Azijnrun achter de rug. Weinig lekkage van damp behalve op die thumper-die-geen-thumper is. Die heb ik er vandaag dus tussenuit gehaald. Kan er altijd weer tussen als ik ooit iets van gin wil gaan maken. Morgen gaan we de wijn stoken!