Hallo allemaal!
Ik ben zelf relatief nieuw in de hele wereld van brouwen / destilleren, maar ik moet zeggen dat er een enorm grote passie is ontstaan doorheen de jaren om het zelf uit te proberen. Vroeger wel ooit al eens een jenever gestookt onder begeleiding van de vader van een vriend, daar stopt mijn ervaring, maar de interesse in het onderwerp is nooit vergaan.
Intussen ben ik reeds begonnen met het vergaren van een hoop informatie (waaronder ook de beginnersgids van het stookforum). Gezien er online tig "best stills" te vinden zijn vroeg ik me af jullie op het stookforum een beginner in de juiste richting kunnen wijzen?
Mijn bedoeling is om zelf drank te beginnen stoken (voornamelijk fruit-gebaseerde likeuren), maar ook de wereld van brandy en whiskey zou ik graag willen ontdekken. Bestaat er zoiets als een "starter-still" of een "allround-still"?
Mvg,
_zhf
Zonder te solderen heb ik toch zelf een ketel gebouwd. Nou ja: ik heb iemand anders gevraagd om twee gaten in mijn ketel dicht te solderen. Maar verder kom je met slijpen en boren en schroeven een heel eind. Knelkoppelingen zijn de vrienden van de klungels.
Inmiddels kan ik wel twee stukken pijp aan elkaar solderen, maar ook nog niet veel meer.
Verder blijkt de ketel de baas te zijn: jij moet je gedrag aanpassen aan de ketel. Sommige dingen kun je met de ene ketel heel goed en met de andere alleen heel moeizaam of niet.
Welkom aan boord Zhf
idd een still die alles kan bestaat niet .het verschil zit grotendeels in de kolommen(bovenkant)
maar als je een beetje handig(ik niet) dan maak je verschillende kolommen voor 1 ketel
Welkom,
Met een alambiek kun je vele kanten uit, ik stook hier zelf ook brandy's mee, maar ook whisk(e)y, rum, basis alcoholen voor gebruik in likeurtjes. Is een vrij makkelijk te hanteren ketel met een goed gaspitje. Ik vond het zelf een makkelijke instap en heb veel opgestoken van wat de ketel doet.
Alambiek is een ketel voor aroma, maar met wat truukjes kun je ook goed smaakarme alcohol stoken. Ik vind het vaak niet nodig en kies liever een smaakvolle alcohol en maak een likeur er mee die daar dan bij past. Persoonlijk prefereer ik juist wat body in een likeur.
Als je het leuk vindt om te knutselen (en er ook iets handig in bent) kun je ook hele leuke dingen doen met boilers met verschillende wisselbare kolommen of helmen waardoor je natuurlijk heel veel flexibiliteit krijgt in wat je wilt stoken...
Zoals Alchemist ook al aangaf is de grootte vd ketel ook wel een dingetje
Welkom
Als alquitara fan, wil ik je ook eens de tip geven daar naar te kijken.