Meldingen
Alles wissen

Ahoi!


_zhf
Berichten: 2
 _zhf
Registered
Topic starter
(@_zhf)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hallo allemaal!

Ik ben zelf relatief nieuw in de hele wereld van brouwen / destilleren, maar ik moet zeggen dat er een enorm grote passie is ontstaan doorheen de jaren om het zelf uit te proberen. Vroeger wel ooit al eens een jenever gestookt onder begeleiding van de vader van een vriend, daar stopt mijn ervaring, maar de interesse in het onderwerp is nooit vergaan.

Intussen ben ik reeds begonnen met het vergaren van een hoop informatie (waaronder ook de beginnersgids van het stookforum). Gezien er online tig "best stills" te vinden zijn vroeg ik me af jullie op het stookforum een beginner in de juiste richting kunnen wijzen?

Mijn bedoeling is om zelf drank te beginnen stoken (voornamelijk fruit-gebaseerde likeuren), maar ook de wereld van brandy en whiskey zou ik graag willen ontdekken. Bestaat er zoiets als een "starter-still" of een "allround-still"? 

Mvg,

_zhf

Beantwoorden
8 reacties
4 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@_zhf Welkom, die vraag voor een destilleerketel waar je alles mee kunt maken komt vaker langs en het antwoord is, die bestaat niet echt. Om het beste uit een drank te halen zijn bepaalde type ketels meer geschikt dan andere.

 

Wel wil ik het advies geven om een koperen ketel te overwegen op basis van de dranken die je wilt gaan maken, deze zullen zeer zeker bijdragen aan het eindproduct.

 

Voordat je gaat zoeken denk eerst na over de hoeveelheid eindproduct die je per keer wilt maken, je houdt ongeveer 1/9e over (vuistregel) van de hoeveelheid stookwijn waarmee je begint. Dat gaat dus een bepalende factor worden in het formaat van de ketel.

Beantwoorden
_zhf
 _zhf
Registered
(@_zhf)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 2

@alchemist bedankt voor je antwoord!

Zou je er dan voor kiezen om een ketel te kopen (bouwpakket / kant-en-klaar) of zou je, als beginnend stoker, je er ook aan kunnen wagen om het zelf te bouwen?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@_zhf Voor beide opties is wat te zeggen, zelf maken ligt eraan hoe handig je bent 😉 , als je om een schilderij op te hangen een klusjesman laat komen, dan adviseer ik niet om zelf een ketel te bouwen. Er zijn genoeg hier die zelf ketels bouwen en met wat zoekwerk op het forum zul je genoeg voorbeelden tegenkomen.

 

Ik ben meer van het theoretische dan het praktische, ik heb dus een ketel gekocht 😉 . Dat omdat ik eerst wilde leren hoe het vergisten, destilleren etc. gaat voordat ik een ketel wil maken naargelang mijn wensen. Buiten dat zou ik het hardsolderen etc. eerst moeten oefenen en dat is nog niet aan mij besteed qua tijd en ruimte. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8162

@_zhf een allround still bestaat niet. 

 Een beginners still is eigenlijk een laboratorium glas opstelling. Want daar leer je het meest op. 

Je noemt zelf de whiskey en brandy . Misschien is dan een alambiek een goed begin.  Whiskey is een simpele drank om te maken en met een alambiek kun je snel een goed drinkbare whiskey maken .

Daarnaast een grote pan  met stevige lepel om in te maischen en beetje oefenen .

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1163
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zonder te solderen heb ik toch zelf een ketel gebouwd. Nou ja: ik heb iemand anders gevraagd om twee gaten in mijn ketel dicht te solderen. Maar verder kom je met slijpen en boren en schroeven een heel eind. Knelkoppelingen zijn de vrienden van de klungels.

Inmiddels kan ik wel twee stukken pijp aan elkaar solderen, maar ook nog niet veel meer.

Verder blijkt de ketel de baas te zijn: jij moet je gedrag aanpassen aan de ketel. Sommige dingen kun je met de ene ketel heel goed en met de andere alleen heel moeizaam of niet.

Beantwoorden
Haak
Berichten: 339
 Haak
Registered
(@haak)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Welkom aan boord Zhf

idd een still die alles kan bestaat niet .het verschil zit grotendeels in de kolommen(bovenkant)

maar als je een beetje handig(ik niet) dan maak je verschillende kolommen voor 1 ketel 

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 689
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Welkom,

Met een alambiek kun je vele kanten uit, ik stook hier zelf ook brandy's mee, maar ook whisk(e)y, rum, basis alcoholen voor gebruik in likeurtjes. Is een vrij makkelijk te hanteren ketel met een goed gaspitje. Ik vond het zelf een makkelijke instap en heb veel opgestoken van wat de ketel doet.

Alambiek is een ketel voor aroma, maar met wat truukjes kun je ook goed smaakarme alcohol stoken. Ik vind het vaak niet nodig en kies liever een smaakvolle alcohol en maak een likeur er mee die daar dan bij past. Persoonlijk prefereer ik juist wat body in een likeur.

Als je het leuk vindt om te knutselen (en er ook iets handig in bent) kun je ook hele leuke dingen doen met boilers met verschillende wisselbare kolommen of helmen waardoor je natuurlijk heel veel flexibiliteit krijgt in wat je wilt stoken...

Zoals Alchemist ook al aangaf is de grootte vd ketel ook wel een dingetje

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2112
Registered
(@murmillo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom

 Als alquitara fan, wil ik je ook eens de tip geven daar naar te kijken. 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?