hallo,
ik wil met de volgende gist appels vergisten. Ik heb ongeveer 10 kilogram appels. Hoeveel suiker moet ik dan toevoegen als ik een 25 liter (totaal) wil vergisten en hoeveel alcohol kan ik dan uiteindelijk overhouden na de vergisting?
groet, Harry
PRESTIGE – FRUIT EN SCHNAPPS – TURBO GIST / YEAST – 67 G
Ik ben aan het denken om er ook peren bij te doen, iemand daar ervaring mee? Lijkt me een lekkere schnaps dan worden!!
Appels met turbo gist vergisten gaat te rap . Er komt dan ook minder smaak vrij en je krijgt een modder smaak van de gist .
steeltjes eraf , kroontjes eraf . In stukken snijden en even koken laten . Pitsies komen dan ook boven drijven . Die pak je er dan af . Dan met bakkers gist en beetje dap vergisten .
ik begrijp dus dat je nog niet begonnen bent.Wordt het dus ?
a het turbopad met nasmaak
b het rustige “bakkersgist” pad wat uitkomt in een zacht smaak
Vruchtsap van het fruit erbij, dan klopt de meting niet meer lees ik overal
Maar misschien beter
lees nog een keer de beginners gids
snij de appels en peren in stukken ,kooks een paar minuten misschien wat suiker of diksap er bij,bijvullen tot 25 liter afkoelen ,gist erbij
paar weken wachten ,beginnersgids nog een paar x lezen ,na drie weken aanstekertest,blijft hij branden ,overhevelen en stoken !
Vergisting loopt!! Moet ik zo nu en dan eens roeren of gewoon rustig staan laten?
groet, Harry
Gemidelde maar afhankelijk van soort en rijpheid kun je 150 gr suiker per kilo appels aanhouden .
Naast suikers bevatten appels nog aantal andere stoffen in appels zoals zetmeel en andere koolhydraten die ook deels vergisten .
Wanneer je een kunstof gaas op de appels legt en dit iets verzwaard met b.v. glazen knikkers of kooksteentjes kun je het drijven tegen gaan en heb je ook minder gauw koek vorming.
Wanneer je de kook even over de appels laat gaan breek je cellen waardoor ook beter vergist.