Goede morgen,
Ik wil eerst iedereen bedanken voor alle info die ik op dit forum tegen ben gekomen. Ik ben Stefan en woonachtig in het westland, na lang alleen maar gelezen te hebben besloten om ook te registreren. Een grote hobby van mij is eten, en ook het zelf maken ervan. Het liefst maak ik zoveel mogelijk vers maar helaas moet er ook gewerkt worden dus soms kost dat gewoon te veel tijd. De bbq staat gemiddeld wel 1 x in de week aan het gehele jaar door.
Ik weet niet of ik gelijk mijn vragen hierbij mag zetten of dat ik dat hier mag zetten of dat ik een apart topic moet aanmaken.
Ik had een suiker mash gemaakt met black label - vodka turbo gist. Na een week was de sg rond de 1030. 2 weken later was de sg nog steeds 1030. Mijn vermoede was dat de mash te koud was geworden en daardoor niet meer verder is gaan gisten. Ik ben het gewoon gaan stoken en het resultaat vond ik niet tegen vallen voor de eerste keer.
Recepten aanhouden ben ik nooit zo van dus ik wijk graag af 😉
ik heb het volgende gedaan:
3 pakken bolletje roggebrood
2 pakken lidl granen muesli
4,5 kilo rietsuiker
1 kilo gewonen suiker.
100 gr vodka gist.
Om mijn vorige fout niet te maken heb ik een verwarmings element in de emmer gemaakt en deze op 20 graden ingesteld zodat het niet te koud kan worden. Na een week geen pruttelen meer.( ik weet ondertussen van dit forum dat dat niks hoeft te betekenen.) Ik gemeten en ik kom rond de 1030 uit. Ik heb nu een week gewacht en de mash zit nog steeds rond de 1028. Ik heb 2 zakjes (14gr) gist toegevoegd maar geen resultaat
De refractometer komt uit china, en bij gedistilleerd water geeft hij gewoon 0 aan.
Nu de vraag, wat kan ik het beste doen?
Hou er een aansteker boven als die uitgaat staat het nog te vergisten.trukje van mij gebruik geen meters.dit werkt ook je kunt ook je mash proeven als hij zuur smaakt is de suiker vergist.aansteker eerst proberen.sucses
Dank je voor je antwoord. De aansteker blijft aan dus door naar de volgende stap.
Als ik alleen de vloeistof over hevel, kan ik de dikke brei onder in de emmer hergebruiken of word beter van niet? Ik had met Odins rogge recept gelezen dat dit kon(alleen is dit ietsje anders.)
Ik weet dat je dan actief moet filteren.
Morgen NaFets,
Het gebruik van een refractometer tijdens de vergisting zal een afwijking geven op het resultaat, deze werken op basis van de brekingsindex, door onder andere het opgeloste gas zal die waarde afwijken. Het beste werkt om een hydrometer (lijkt op een thermometer) te gebruiken die geschikt is om de S.G. waarde te meten.
Een kleine toevoeging op de reactie van Robbert is dat bij recepten zoals Odin's roggebrood drank de gist hergebruikt wordt omdat de hoeveelheid suiker in het recept zorgt voor een vrij arme samenstelling van bepaalde componenten die de voorlopers zijn van geur en smaak, door het her te gebruiken neemt inderdaad wel die hoeveelheid toe en krijg je een iets "voller" smaakprofiel. Echter heeft Rob gelijk dat ook de hoeveelheid ongewenste stoffen steeds meer toeneemt wat de kwaliteit van de drank niet ten goede komt. Wat vaker ook gedaan wordt is de restanten uit de destilleerketel van de ruwstook of eerste overhaal her te gebruiken om dezelfde reden, het wordt dan ook wel een sour mash methode genoemd, daar gelden dezelfde opmerkingen bij dan hergebruik van gist wat mij betreft, beter kun je met een goed basisproduct beginnen en hiervan niks hergebruiken.
Mogelijkerwijs zijn gehele volksstammen het hier mee oneens maar degene met goed werkende smaakpapillen zullen het verschil zeker opmerken tussen een granenbeslag of een stookwijn bestaande uit voornamelijk suiker.
Welkom op het forum Stefan en vragen genoeg dus veel plezier hier.
Bedankt allemaal voor de reactie, ik heb de mash voor grotendeels overgeheveld, de rest gaat de groene bak in. Een schimmelkaas hou ik op zich wel van maar het moet geen beschimmelde kaas zijn.
Nog wat aanvulling op het eerste bericht. Ik stook momenteel op een omgebouwd expansie vat van 45L met een koperen buis van 38mm van een meter lang. Het verdient absoluut geen schoonheidsprijs als ik hier wel eens de ketels voorbij zie komen maar hij werkt wel.
Mijn eerste stook was rond de 70% de heb ik verdunt naar 40% en daarna had ik een distillaat van rond 86%. Ik ben gestopt nog boven de 75% ( ik had er meer uit kunnen halen maar im had geen zin meer en wilde naar bed, en vond het wel genoeg.) Ik vond de smaak na 3 dagen luchten nog best scherp.
Het doel was van de eerst stook was gelukt. Het resultaat had n ieder geval nog een hoop verbeterpunten.
Nu ben ik wat aan het experimenteren met het marcheren van het resultaat.
Ik heb 1 deel gebruikt met een kant en klare mix van de stookwinkel met Jagermeister, deze is goed drinkbaar hoewel ik wel wat suiker water heb toegevoegd.
Ik heb een deel weg gezet met wat appel, steranijs, kaneel, munt, kummel. Deze aangelengd met suikerwater. Deze mix ga ik goed onthouden zodat ik deze nooit meer maak. Ik probeer hem nog een paar keer maar denk dat hij de gootsteen in gaat.
1 deel weg gezet met het recept Mandrinetto van Peatsmoke. Deze s nog niet klaar maar ruikt super lekker.
1 deel met Napoleon salmiak bollen. Dit is momenteel allen maar een dikke brei onderin en of dit wat word weet ik nog niet.
Ik las al een tijdje stiekem mee op dit forum 😉
Nu het kan plaats ik ook maar gelijk een fototje van mijn ketel. Ik schaam me wel een beetje in vergelijking wat hier af en toe voorbij komt. Aan de andere kant hij werkt en hij staat bij mij in de schuur, en wie weet komt er ooit nog een mooie.