Meldingen
Alles wissen

Bedanken, voorstellen en gelijk vragen


NaFets
Berichten: 66
Topic starter
(@nafets)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goede morgen,

Β 

Ik wil eerst iedereen bedanken voor alle info die ik op dit forum tegen ben gekomen. Ik ben Stefan en woonachtig in het westland, na lang alleen maar gelezen te hebben besloten om ook te registreren. Een grote hobby van mij is eten, en ook het zelf maken ervan. Het liefst maak ik zoveel mogelijk vers maar helaas moet er ook gewerkt worden dus soms kost dat gewoon te veel tijd. De bbq staat gemiddeld wel 1 x in de week aan het gehele jaar door.

Ik weet niet of ik gelijk mijn vragen hierbij mag zetten of dat ik dat hier mag zetten of dat ik een apart topic moet aanmaken.Β 

Β 

Ik had een suiker mash gemaakt met black label - vodka turbo gist. Na een week was de sg rond de 1030. 2 weken later was de sg nog steeds 1030. Mijn vermoede was dat de mash te koud was geworden en daardoor niet meer verder is gaan gisten. Ik ben het gewoon gaan stoken en het resultaat vond ik niet tegen vallen voor de eerste keer.Β 

Recepten aanhouden ben ik nooit zo van dus ik wijk graag af πŸ˜‰

ik heb het volgende gedaan:

3 pakken bolletje roggebrood

2 pakken lidl granen muesli

4,5 kilo rietsuiker

1 kilo gewonen suiker.

100 gr vodka gist.

Om mijn vorige fout niet te maken heb ik een verwarmings element in de emmer gemaakt en deze op 20 graden ingesteld zodat het niet te koud kan worden. Na een week geen pruttelen meer.( ik weet ondertussen van dit forum dat dat niks hoeft te betekenen.) Ik gemeten en ik kom rond de 1030 uit. Ik heb nu een week gewacht en de mash zit nog steeds rond de 1028. Ik heb 2 zakjes (14gr) gist toegevoegd maar geen resultaat

De refractometer komt uit china, en bij gedistilleerd water geeft hij gewoon 0 aan.Β 

Nu de vraag, wat kan ik het beste doen?Β 

Β 

Β 

Β 

Beantwoorden
26 reacties
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@nafets, welkom Stefan, en je mag altijd vragen stellen.

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hou er een aansteker boven als die uitgaat staat het nog te vergisten.trukje van mij gebruik geen meters.dit werkt ook je kunt ook je mash proeven als hij zuur smaakt is de suiker vergist.aansteker eerst proberen.sucsesΒ 

Beantwoorden
NaFets
Berichten: 66
Topic starter
(@nafets)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank je voor je antwoord. De aansteker blijft aan dus door naar de volgende stap.Β 

Als ik alleen de vloeistof over hevel, kan ik de dikke brei onder in de emmer hergebruiken of word beter van niet? Ik had met Odins rogge recept gelezen dat dit kon(alleen is dit ietsje anders.)

Ik weet dat je dan actief moet filteren.

Β 

Β 

Beantwoorden
2 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@nafets

lijkt mij wel,probeer het gewoon

kost je een paar euro en een paar dagen en vergaart in ieder geval kennis

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@nafets het hergebruiken zou ik niet aanraden .

Bij vergisten komen diverse stoffen naasr ethyl vrij die vervuilend zijn . Daarnaast ook ontbindende gist resten ..

Wanneer je wel zou willen hergebruiken zal je eerst moeten steriliseren en Kijken wat je zuurtegraad is en eventueel ontzuren .Β Β 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Morgen NaFets,

Β 

Het gebruik van een refractometer tijdens de vergisting zal een afwijking geven op het resultaat, deze werken op basis van de brekingsindex, door onder andere het opgeloste gas zal die waarde afwijken. Het beste werkt om een hydrometer (lijkt op een thermometer) te gebruiken die geschikt is om de S.G. waarde te meten.

Β 

Een kleine toevoeging op de reactie van Robbert is dat bij recepten zoals Odin's roggebrood drank de gist hergebruikt wordt omdat de hoeveelheid suiker in het recept zorgt voor een vrij arme samenstelling van bepaalde componenten die de voorlopers zijn van geur en smaak, door het her te gebruiken neemt inderdaad wel die hoeveelheid toe en krijg je een iets "voller" smaakprofiel. Echter heeft Rob gelijk dat ook de hoeveelheid ongewenste stoffen steeds meer toeneemt wat de kwaliteit van de drank niet ten goede komt. Wat vaker ook gedaan wordt is de restanten uit de destilleerketel van de ruwstook of eerste overhaal her te gebruiken om dezelfde reden, het wordt dan ook wel een sour mash methode genoemd, daar gelden dezelfde opmerkingen bij dan hergebruik van gist wat mij betreft, beter kun je met een goed basisproduct beginnen en hiervan niks hergebruiken.

Β 

Mogelijkerwijs zijn gehele volksstammen het hier mee oneens maar degene met goed werkende smaakpapillen zullen het verschil zeker opmerken tussen een granenbeslag of een stookwijn bestaande uit voornamelijk suiker.Β 

Beantwoorden
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@alchemist, over smaak valt niet te twisten, de een vindt schimmelkaas lekker de ander niet. Dat hergebruiken van de gist zie je veel bij stokers die met roggebrood of soort gelijke recepten werken. En ja je ga dan wat anders of wat meer proeven. Ik heb het zelf ook gedaan, gist opnieuw gebruikt en ook gist gewassen anders zou ik er geen mening overhebben. En mijn persoonlijke mening is zorg altijd voor een schone, gezonde, actieve en voldoende gistcultuur. Dus ik gebruik mijn gist maar 1 keer.

Maar het hergebruiken van een Turbo gist is zeker niet aan te raden, in zo'n zakje zit niet alleen gist maar ook voedingsstoffen en nog wat meer en die zijn na 1 vergisting zo goed als op.

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457
Geplaatst door: @alchemist

Morgen NaFets,

Β 

Het gebruik van een refractometer tijdens de vergisting zal een afwijking geven op het resultaat, deze werken op basis van de brekingsindex, door onder andere het opgeloste gas zal die waarde afwijken. Het beste werkt om een hydrometer (lijkt op een thermometer) te gebruiken die geschikt is om de S.G. waarde te meten.

Shoot, dat verklaart wel waarom mijn refractometer een. Volstrekt andere 'tussenstand' gaf dan de dobber 😂... Morgen nog maar eens meten.Β 

Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@alchemist, bedoelt u zoiets alsΒ deze ?

Kan ik dan met de refractometer die ik momenteel bezit alleen de start meten of kan ik er nog meer mee doen? Ik zie 2 schalen als ik er door kijk brix 0-30% en SG 1000 - 1130.

Β 

Bedankt vast voor alle info.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@nafets

Β 

Inderdaad, deze is wel op voorraad;

https://www.stookwinkel.nl/product/west-kin-look-universele-hydrometer-3-schalen/

Β 

De refractometer die je hebt is eigenlijk alleen bedoeld voor aan de start te meten inderdaad, Brix en S.G. zijn beide aanduidingen van hoeveelheid opgeloste suiker.Β 

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum Stefan en vragen genoeg dus veel plezier hier.

Beantwoorden
NaFets
Berichten: 66
Topic starter
(@nafets)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt allemaal voor de reactie, ik heb de mash voor grotendeels overgeheveld, de rest gaat de groene bak in. Een schimmelkaas hou ik op zich wel van maar het moet geen beschimmelde kaas zijn.

Nog wat aanvulling op het eerste bericht. Ik stook momenteel op een omgebouwd expansie vat van 45L met een koperen buis van 38mm van een meter lang. Het verdient absoluut geen schoonheidsprijs als ik hier wel eens de ketels voorbij zie komen maar hij werkt wel.

Mijn eerste stook was rond de 70% de heb ik verdunt naar 40% en daarna had ik een distillaat van rond 86%. Ik ben gestopt nog boven de 75% ( ik had er meer uit kunnen halen maar im had geen zin meer en wilde naar bed, en vond het wel genoeg.)Β  Ik vond de smaak na 3 dagen luchten nog best scherp.Β 

Β 

Het doel was van de eerst stook was gelukt. Het resultaat had n ieder geval nog een hoop verbeterpunten.

Nu ben ik wat aan het experimenteren met het marcheren van het resultaat.

Ik heb 1 deel gebruikt met een kant en klare mix van de stookwinkel met Jagermeister, deze is goed drinkbaar hoewel ik wel wat suiker water heb toegevoegd.

Ik heb een deel weg gezet met wat appel, steranijs, kaneel, munt, kummel. Deze aangelengd met suikerwater. Deze mix ga ik goed onthouden zodat ik deze nooit meer maak. Ik probeer hem nog een paar keer maar denk dat hij de gootsteen in gaat.

Β 

1 deel weg gezet met het recept Mandrinetto van Peatsmoke. Deze s nog niet klaar maar ruikt super lekker.Β 

Β 

1 deel met Napoleon salmiak bollen. Dit is momenteel allen maar een dikke brei onderin en of dit wat word weet ik nog niet.Β 

Β 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@nafets ik stook nu een jaar of 3 vrij fanatiek maar lees me nog suf op dit forum en in boekjes. In het begin had ik weinig problemen met het stoken maar naar mate je smaak en kunde omhoog gaat probeer je meer en gaat het zelfs, bij mij dan, vaker fout. Al doende leert men, en ik ben nog steeds β€˜al doende’.Β 
succes met uitproberen en alvast proost op je volgende stook 🥃

Beantwoorden
NaFets
Berichten: 66
Topic starter
(@nafets)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik las al een tijdje stiekem mee op dit forum πŸ˜‰

Nu het kan plaats ik ook maar gelijk een fototje van mijn ketel. Ik schaam me wel een beetje in vergelijking wat hier af en toe voorbij komt. Aan de andere kant hij werkt en hij staat bij mij in de schuur, en wie weet komt er ooit nog een mooie.Β 

Beantwoorden
12 Reacties
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@nafetsΒ  Eenieder mag trots zijn op wat hij zelf maakt, en als het dan ook nog werkt is het toch goed, kan jou foto trouwens niet openen.

Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@marcel1966

Dit is de eerste keer dat ik een foto hier upload, lukt het nu wel?

Β 

1619452953-1619448694-IMG_2398_1.jpg
Beantwoorden
(@arjan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@nafets Niks mis me man. Het hoeft geen schoonheidsprijs te winnen maar het moet lekkere drank maken. 😉

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@nafets schoonheidsprijs is in veel hun ogen enkel voor eindproduct van toepassing πŸ˜‰ (ben zelf ook wel mee eens) maar keteltje zit toch mooi in mekaar als ik dat zo zie!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@nafets keurig ding . Simpel en degelijk .

Kun je mooie dingen mee doenΒ 

( De man / vrouw achter de ketel maakt de drank ! En kwaliteit . De ketel is slechte het gereedschap )

Β 

Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert

Ik ga ook zeker uw recepten proberen, ze zien er allemaal even lekker uit!

Ik had een vraagje gesteld op een ander topic waar ik verwacht dat u er ook wel antwoord op heeft.Β 

Ik heb kersen en beukenhout (beuchwood) liggen wat bedoelt is voor de bbq. Ik wil zelf ook wel wat proberen maar niet mezelf vergiftigen. Omdat het voor eten niet giftig is kan ik me niet echt voorstellen dat dat voor drank wel is.Β 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@nafets het hout voor lageren van dranken heeft na kap lang gelegen en is beter gesorteerd dan hout voor roken .Β 

Dat wil niet zeggen dat je er ziek van wordt maar mogelijk dat er meer looizuren / tannines e.d. inzitten en ook nog misschien wat meer vervuiling.

Zou je het willen gebruiken spoel het goed en probeer in paar ml een klein beetje en kijk na twee dagen hoe het is in bitterheidΒ  Β is het erg tanig van smaak en week het eventueel in water met wat calcium een aantal dagen en spoel het na . En gebruik het.

het is met kersen hout zeker wel moeite waard om de proef op de som te nemen .

Β 

Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert

Β 

dank voor je antwoord, ik ga het nu zeker proberen.Β 

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@nafetsja nu zie ik jou creatie wel, ziet er goed uit, succes met het maken van heerlijke drank.

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@nafets. Stefan, welkom! Dat keteltje ziet er goed uit hoor!! Ik heb gewoon een ketel gekocht er hier erg weinig aan gedaan. Ik gebruik ook dezelfde "oude vuilnisbak" als waterbuffer. Als ik ga stoken dan gooi ik een paar PET-flessen met water (niet helemaal vol...) in de vriezer voor het geval het buffervat te warm wordt. Gaat prima bij mij, ik stook ca 20l per keer.

Veel succes en altijd trots zijn op wat je zelf maakt!!

Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@sjonnie

Leuk dat je de zelfde waterbuffer gebruikt πŸ™‚

Ik heb een regenton ingegraven langs me huis, daarvan kan ik het water gebruiken. Mocht het lang niet regenen kan ik jouw tip gebruiken.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@nafets mooi

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?