Meldingen
Alles wissen

Beginnend hobbyjeneverstoker


Berichten: 5
Topic starter
(@bevelander)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Beste mensen,

Ben woonachtig in het Zeeuwse land. Sinds kort begonnen met hobbystoken met als doel een goede graanjenever te maken. Verwacht volgende week de moutwijn af te kunnen stoken. Bij de derde stook wil ik met de botanical basket in de grainfather  het destillaat zijn smaak geven. Heb al veel gelezen wat de hoeveelheden zouden moeten zijn en de verwarring wordt alleen maar groter!! Zelf had ik gedacht jeneverbes, citroenschil en engelwortel toe te voegen. Per liter van ca.40% alcohol lopen de adviezen uiteen van 1.5 gram tot 50 gram jeneverbessen in de botanical basket. Engelwortel 0.2 tot 8 gram per liter. Citroenschil 1-2 gram per liter.

Graag advies! 

 

Beantwoorden
8 reacties
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bevelander welkom, ik heb even gekeken in wat oude recepten die ik heb verzameld, de hoeveelheden daar zijn 1,5 a 4,5 gram per liter opbrengst voor de jeneverbessen. De overige ingrediënten zijn wat andere kruiden, hop werd vroeger gebruikt maar een ander recept vermeldt 0,1 gram kruidnagelbloem en eenzelfde hoeveelheid peenzaad per liter. 

 

Ik weet niet hoe de GF zich verhoudt met smaken overbrengen, vanwege de conische vorm vermoed ik wel redelijk goed. 

Beantwoorden
(@bevelander)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@alchemist Ik kan me voorstellen dat de vorm van de ketel invloed heeft op de hoeveelheid te gebruiken ingedienten maar 1.5 gr. tot 20 en zelfs 50gram jeneverbessen per liter kan daarmee niet verklaard worden. Als ik 4 gram jeneverbessen, 0.5 gram engelwortel en 1 gram citroenschillen per liter zou gebruiken is dat een bruikbaar recept? Heeft iemand een beter idee dan houd ik mij aanbevolen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@bevelander welkom. Hoe de commercieel jenevers gemaakt worden zal je waarschijnlijk nooit hellemaal achter komen dat zullen ze wel geheim houden. Maar jenever in de zoek opdracht hier geeft vele hits net als gin. maar wat de smaak wordt is wat lastig te bepalen dat is namelijk van heel veel factoren afhankelijk. Denk maar aan welke granen en de verhouding granen zelfde met de kruiden en gist en dan nog de ketel. Kneuzen van de bessen en/of laten wellen en zo voort. Laten rijpen, jonge of oude ook oude recepten. Te veel om op te noemen. Maar wat vind jij lekker neem 1 van de recepten die op het forum genoemd wordt en pas die aan naar eigen smaak.

Beantwoorden
(@bevelander)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@rumo Bedankt voor de info.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom veel plezier hier!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@bevelander)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@murmillo Dank u.

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bevelander, welkom op het forum en ik wens je veel lees en stookplezier.

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@bevelander)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Bedankt

.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?