Meldingen
Alles wissen

Beginnende hobby stoker


Berichten: 22
Topic starter
(@geronimo)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden
  • Zal me even voorstellen 
  • Ben een beginnende stoker uit België. 
  • Heb hier al veel gelezen en geleerd. 
  • Heb al fouten gemaakt met men eerste stook. 
  • Teveel suiker en verkeerde gist. 
  • Ma al doende leert men. Hoop hier nog veeeel bij te leren 😉
  • Grts 
1675167985-Screenshot_20230127_152511_comandroidchrome_edit_202608517132102.jpg
Beantwoorden
21 reacties
1 Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

Men eerste keteltje om te beginnen.

Nie de duurste, maar om te beginnen 😉

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Geronimo

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@murmillo 👍thanks

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom Geronimo, en ik wens je veel lees, leer en stookplezier.

En ook ik begon met een goedkope en simpele ketel.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@notna thanks en ja we moeten ergens beginnen e 😉

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@geronimo)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

De eerste stook zit erop, de alcohol 3 weken laten rusten. Maar vindt er nog een scherpe geur aan zitten, ruikt wat naar methanol vindt ik. Is wel te drinken maar vindt de geur niet zo fijn. 

Beantwoorden
15 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@geronimo voldoende voor loop weggenomen en optijd gestopt? 

Geur van naloop ?

Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@robbert denk dat daar het probleem zit. Voorloop ongeveer 35ml weg gekapt. Naloop denk dat ik daar te lang mee gewacht heb. Maar ja weer bij geleerd e 😉. Thanks voor je reaktie 👌

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@geronimo wel knap dat je weet hoe methanol ruik. Hoe heb je de stookwijn gemaakt?

Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@rumo stookwijn gemaakt met suikerwash en turbo gist. Ga ik dus ook niet meer gebruiken turbogist. Heb hier op het forum gelezen dat bakkersgist beter is. Duurt wel iets langer, ma smaak moet ook beter zijn. Ga volgende week een stookwijn maken van mais rogge en gerst. Met bakkersgist 😉

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@geronimo er zit ook een mout bij die diastatisch vermogen kan leveren? Alleen granen bij elkaar doet niet zo veel namelijk.

Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@alchemist ok bedankt voor de info. Daar had ik nog niet aangedacht.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@geronimo maischen is een onderdeel van het brouwen, hierbij stuur je op p.H. en temperatuur om enzymen hun werk te laten doen, een van de dingen die gebeurd is de omzetting van zetmeel naar steeds kleinere suikers totdat deze klein genoeg worden om vergist te kunnen worden.

 

Normaal graan en geroosterd mout heeft deze enzymen niet, die vormen zich tijdens het kiemproces wat onderdeel van het moutproces is. Afhankelijk van het type graan en de manier van drogen (eesten en lees met name temperatuur) blijft er meer of minder diastatisch vermogen over. 

 

Van de granen die je benoemt kunnen de gemoute variant van rogge of gerst dat verzorgen, maar zorg eigenlijk voor minimaal 20% in de stort aan goed diastatisch mout.

Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@alchemist ok bedankt voor de info daar kan ik wat mee 👍😉

Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@alchemist heb al wat gelezen over de bèta-amylase. Zou een hoger alchol percentage geven. Klopt dit? 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@geronimo Zetmeel bestaat uit twee vormen, een lange keten en een waaiervorm van glucose ketens. Die zijn veel te groot voor de gist om te kunnen vergisten, vergelijk het met jezelf die een olifant zonder bestek moet veroberen dus dat wordt m niet. Nu zijn er gisten die nog wat kunnen afbreken maar nooit genoeg (vanuit pragmatisch oogpunt).

 

Door op verschillende temperaturen te werken met diastatisch mout op bijvoorbeeld 65 graden, dan werken beta- en alfa amylase samen om de zetmeel om te zetten naar vergistbare suikers, erna op 72 graden laat de alfa amylase nog eens de overgebleven meervoudige suikers omzetten naar enkelvoudige.

 

Maar dat zijn niet de enige enzymen, als je aandeel rogge hoog wordt kan het geheel nog eens eindigen als brinta, dan zul je moeten starten op 45 graden.

 

Heb je al spul in huis gehaald of niet?

Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@alchemist gebroken rogge en gebroken tarwe. Had ergens gelezen dat je beteraf bent met gebroken?

Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

En gebroken mais 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@geronimo Gebroken scheelt wat bij het schroten als je niet beschikt over een schrootmolen. Maar je hebt nu drie soorten graan die stijf staan van het zetmeel en geen enzymen bevatten die de zetmeel kunnen omzetten, dat wordt pas gevormd na een paar dagen tijdens het ontkiemen wat onderdeel van het moutproces is. 

 

Verder kun je de gebroken versies ook niet gebruiken om te mouten, je hebt veel kans dat het mis gaat. 

 

Je mist dus de benodigde enzymen om de zetmeel om te zetten en bij de maïs in ieder geval zit je zetmeel nog omkapseld met eiwitten die pas bij een hogere temperatuur ontbinden waardoor het zetmeel maar deels in oplossing komt. In de granen zit het zetmeel eigenlijk in ongelijk gevormde eiwitzakjes waarbij de graansoort en voorbewerking (bijvoorbeeld mouten of voorkoken) op verschillende temperaturen vrijkomt. 

 

Je kunt of graan kopen om te mouten maar dan ben je een week verder, je kunt gemoute rogge of tarwe kopen en de graan variant door de gemoute variant vervangen, sommigen gebruiken nog enzymen in poedervorm maar daar heb ik slechts een keer mee gewerkt. 

 

Anders heb je na het brouwen een zetmeeloplossing die maar deels vergist en waarschijnlijk niet geschikt is om te destilleren omdat allerlei ongewenste componenten gevormd worden.

Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@alchemist ok bedankt voor de nuttige uitleg, hier kan ik mee aan de slag 👍👍👌

Beantwoorden
(@geronimo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@alchemist daar had ik nog niet aangedacht 😬. Dan ga ik maar eens opzoeken om mout te maken. Thanks voor de tip 👌👍

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?