@geronimo Gebroken scheelt wat bij het schroten als je niet beschikt over een schrootmolen. Maar je hebt nu drie soorten graan die stijf staan van het zetmeel en geen enzymen bevatten die de zetmeel kunnen omzetten, dat wordt pas gevormd na een paar dagen tijdens het ontkiemen wat onderdeel van het moutproces is.
Verder kun je de gebroken versies ook niet gebruiken om te mouten, je hebt veel kans dat het mis gaat.
Je mist dus de benodigde enzymen om de zetmeel om te zetten en bij de maïs in ieder geval zit je zetmeel nog omkapseld met eiwitten die pas bij een hogere temperatuur ontbinden waardoor het zetmeel maar deels in oplossing komt. In de granen zit het zetmeel eigenlijk in ongelijk gevormde eiwitzakjes waarbij de graansoort en voorbewerking (bijvoorbeeld mouten of voorkoken) op verschillende temperaturen vrijkomt.
Je kunt of graan kopen om te mouten maar dan ben je een week verder, je kunt gemoute rogge of tarwe kopen en de graan variant door de gemoute variant vervangen, sommigen gebruiken nog enzymen in poedervorm maar daar heb ik slechts een keer mee gewerkt.
Anders heb je na het brouwen een zetmeeloplossing die maar deels vergist en waarschijnlijk niet geschikt is om te destilleren omdat allerlei ongewenste componenten gevormd worden.