Meldingen
Alles wissen

Blaand, wijn van wei


Jeert
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@jeert)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hallo allen,

Mijn naam is Jeert.
Gepensioneerd, wonende in Ubon Ratchatani, Thailand.
Ik maak regelmatig kaas van 20 liter verse melk die een boerenbedrijf mij op bestelling levert.
Als je kaas maakt dan verkrijg je ook wei, van die 20 liter verse melk verkrijg ik tussen de 17 en 18 liter wei
Deze wei bevat nog steeds wat lactose. Als ik hierbij 2-3 liter water, 3 kg suiker (meestal rietsuiker) toevoeg en wat gist heb ik na een dag of 10 Melk wijn. Ook wel BLAAND genoemd. Zie hier een Youtube filmpje removed link
Het alcohol % is tussen de 10-12%
Nu is 20 liter blaand, die overigens helemaal niet naar wijn smaakt, teveel om op te drinken.
Gelukkig heb ik een mogelijkheid om de 20 liter Blaand te distilleren.
Nu heb ik van distilleren nog weinig verstand, maar wel wat filmpies bekeken en er over gelezen, maar geen ervaring.

Ik distilleer in een 30 liter vat op een inductie koopplaat waarvan ik de temperatuur goed kan afstellen
Zodra de temperatuur in de verdampingskamer ongeveer 65 C aangeeft stel ik de kookplaat in op 200 C
Het distillaat vang ik op in een 200 ml jampot
Als de verdamping temperatuur 78 C is gaat de kookplaat naar 180 C, het destillaat vang ik op in een jerrycan van 6 liter. Bij deze temperatuur is het ABV 60-65%
Na een uur of vijf is het ABV teruggelopen naar 5-10% kookplaat tempratuur is terug gedraaid naar 170 C
Bij 5% stop ik de opvang. Ik heb dan tussen de 5-5,5 liter alcohol van 38%

Als alternatief voor de Blaand wil ik het volgende doen
1. Deze alcohol van 38 % gebruiken om likeur te maken van verse vruchten zoals ananas, lychee, mango etc . 
2. houd eigenlijk direct verband met vraag 1.
Deze alcohol van 38 % graag gebruiken om met vers vruchten extract een soort wijn te maken van 12%.

Mijn vraag is 
Kan ik deze alcohol verkregen uit een natuurlijk product dat 5 uur op een hoge temperatuur heeft gekookt direct gebruiken om de producten in 1 & 2 te maken of moet ik nog een keer distilleren zodat ik bijvoorbeeld 80-95 % krijg en deze daarna verdunnen?

En beetje lang verhaal, hoop niet dat het te lang is.
Ik kijk uit naar het antwoord van storerij leermeesters.
Alvast hartelijk bedankt
Jeert.

Blaand, Melkwei, likeur, melkwijn,ananas

 

Beantwoorden
70 reacties
Stookforum
Berichten: 6597
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welkom Jeert!

Je berichtje stond wegens ons spamfilter even in de wachtrij, waarschijnlijk door je Thaise ip adres 😉

Heel veel leerzaam leesplezier gewenst!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Jeert
Registered
(@jeert)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 35

@stookforum
Vriendelijk bedankt Admin

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1154
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nou, ik voel me geen stookmeester, maar kan wel wat zeggen.

Ik snap je gebruik van de inductieplaat niet, maar ik heb alleen een gasfornuis, dus dat zegt niks. Het proces lijkt verder heel normaal: gewoon een ruwstook. Dat wil zeggen de eerste stook waardoor je alcohol uit de ruwe wijn of het ruwe bier haalt.

Ik zou, zeker als je likeur wilt maken, nog een keer stoken en dan zo schoon mogelijk. Dus met scheidingen in voor-, midden- en naloop. Misschien voegt de weismaak iets toe aan de likeuren, zoals graansmaak iets toe kan voegen aan gin. Maar dat moet je zelf even proberen.

De alcohol is steriel, dus dat kan het probleem niet zijn. Wel de smaak en de sterkte. Maar die zal wel meevallen, want Blaand wordt gedronken als wijn, kennelijk.

Ik zou lekker wat gaan experimenteren, want ik vrees dat er hier weinig mensen gewerkt hebben met iets dat lijkt op blaand.

Ik ben wel benieuwd.

Beantwoorden
5 Reacties
Jeert
Registered
(@jeert)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 35

@kees22

Bedankt voor je antwoord Kees,

Je adviseert om twee keer te stoken en de tweede keer zo schoon mogelijk, bedoel je hiermee dat de alcohol van 35% die ik verkrijg na een keer stoken eigenlijk niet geschikt is voor consumptie?

De alcohol is steriel zeg je, geld dat pas voor de alcohol na de tweede stook, dus na 85%?

Je ziet het, ik moet nog veel leren. 

Alvast weer bedankt!

Beantwoorden
Kees22
Registered
(@kees22)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1154

@jeert De eerste stook heet niet voor niks de ruwstook: daarmee haal je eigenlijk alleen de alcohol uit de ruwe wijn. Nou ja: en hopelijk ook nog wat gewenste smaakstoffen.

Helaas komen er meestal ook ongewenste stoffen mee over, zoals de stinkerds aan het begin en het eind. Die gooi je dus bij voorkeur weg en in principe zou je dat bij de ruwstook ook al kunnen doen, zodat je in principe het middelste deel van de ruwstook zou kunnen drinken. (Ruwstook betekent enerzijds de eerste keer stoken en anderzijds de vloeistof die je dan krijgt!)

Je kunt het voor de lol een keer proberen: maar één keer stoken. Er zijn wel mensen die dat bij rum bijvoorbeeld doen. Als je de volgende keer een deel uit het midden van de ruwstook bewaart en de rest nog een keer stookt, kun je de smaak vergelijken. Ik heb dat wel eens gedaan en ik vond de enkelstook veel onaffer smaken dan de dubbelstook.

Juist voor likeur wil je graag schone, smaakloze alcohol of hoogstens met een smaakje dat bij de likeur past. Voor gin past bijvoorbeeld een graansmaak en voor likeur misschien een vruchtensmaak.

De ruwstook is steriel. Na het stoken is vrijwel alles steriel, ook de spoeling die in de ketel achterblijft. Alles is namelijk een behoorlijke tijd verhit geweest tot boven de 80 graden!

Alcohol van meer dan een procent of 20 bederft niet meer en blijft steriel. Voor het doden van bacteriën wordt alcohol van 70 % gebruikt, tegen het coronavirus alcohol van 80 %.

Beantwoorden
Jeert
Registered
(@jeert)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 35

@kees22

Bedankt voor je uitgebreide uitleg.
Ik ga in het vervolg alles blaand twee keer stoken.
Rest me nog een vraag
Al het distillaat met een ABV van 80% kan zonder gevaar voor consumptie verdund worden.
Klopt dit?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1160

@jeert Ja dat kan en is zelfs aan te raden. Meestal wordt dit met water gedaan, maar suiker of vruchten of iets anders kan ook. Ik zou om te beginnen bij je 80% alcohol de zelfde hoeveelheid water doen zodat je drankje 40% wordt. Je zal merken dat je drankje na een paar weken steeds beter gaat smaken. Dus regelmatig proeven.

Beantwoorden
Jeert
Registered
(@jeert)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 35

@rumo
Weer wat geleerd, vriendelijk bedank!!!

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1160
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Jeert, ik ben nog niet gepensioneerd maar als ik dat wel ben zal je mij zeker in Thailand aantreffen. Ik zal dan waarschijnlijk rum van verse rietsuiker stengels maken. Met rietsuiker stengels of een ander product waar veel suiker in zit zal het maken van alcohol een stuk makkelijker gaan dan met wei, maar dat is misschien niet jouw smaak.

Om op 1 van je vragen terug te komen, Als je na het stoken al je alcohol van het begin tot het eind opvang(tot wel 5%) zal je een hoop stoffen in je drank hebben die je niet wil. Als je fruit of iets dergelijks stook wil je het aroma daarvan in je drank mee nemen. Ik kan mij niet voorstelen dat je een geconcentreerde wei smaak drank wil drinken(maar dat is aan jou). Ik zou dus minstens een tweede keer stoken en dan een scheiding maken van de alcohol die je wil gebruiken.

Beantwoorden
3 Reacties
Jeert
Registered
(@jeert)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 35

@rumo

Hallo Rumo, 
Bedankt voor je antwoord. Ik heb het begrepen.
Ik ga de blaand 2 keer stoken, bij de tweede stook voeg ik vruchten toe, verdun het distillaat en breng het verder op smaak met verse vruchten siroop.
Zal wel een kwestie van experimenteren worden maar dat is niet erg.
Heb er vertrouwen in!!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1160

@jeert Je kan ook 1 maal stoken daar de vruchten een paar weken  inlaten weken. En dan nog eens stoken met eventueel de vruchten in de ketel. Of de eerst keer de vruchten mee stoken of of of......

Er zijn zo veel mogelijkheden,  ik denk als ik gepensioneerd zou zijn ik mijn dagen daar mee zou vullen 😀 

Beantwoorden
Jeert
Registered
(@jeert)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 35

@rumo
Je weet niet hoe druk ik het heb, kom tijd te kort!!!

Beantwoorden
Jeert
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@jeert)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hallo Rumo.

Bedank voor je antwoord en voor de verwelkoming,

Je bent van harte welkom hier, hoop echt dat ik je daadwerkelijk hier de hand kan schudden.

Ook jij adviseert om 2 keer te stoken net zoals Kees22.

Jou reden is de stoffen die na de eerste stook nog in het distillaat zitten.

Die stoffen de er nog inzitten komen uit de melk die zouden op zich niet verkeerd zijn.
Maar misschien bedoel je andere stoffen.

Mijn hoofd reden waarom ik hier zo de klemtoon op leg is dat ik graag wil weten of de alcohol na de eerste stook van 35% die ik opvang bij een verdampingskamer temperatuur van 78 C gevaar op levert bij het consumeren van die alcohol.

Ik weet dat er geen methanol meer inzit maar van andere stoffen heb ik geen notie.

De smaak na de eerste stook is prima, lijkt een beetje ouwe jenever die ik vroeger weleens dronk uit de vierkante fles, Helaas de naam vergeten!

Maar ik wil mijzelf en zeker een ander geen onheil brengen.

Graag lees ik je reactie. 

Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1160

@jeert Het is terecht dat je je niet te veel zorgen over methanol maak. Maar er zijn nog meer soorten alcohol(Robbert weet ze allemaal uit zijn hoofd 😀) en die zijn niet allemaal even lekker, dat bedoelde ik met andere stoffen. In het begin van je stook zal het wat scherp smaken, in het midden wat zachter en op het laats wat sterker. Als je de alcohol in kleinere potjes opvang kun je daarna zelf bepalen welke je weg doe en welke je bewaar. Als je bijvoorbeeld een fruit stook wil je de aroma's van het fruit ook proeven je zou dan 1 keer kunnen stokken. Maar wil je een zuivere drank voor een likeur of bijvoorbeeld een rum of wodka dan kun je meerdere keren stoken. Je stook dan de eerst keer(of keren) alle alcohol er uit en de laatst keer vang je de alcohol op in kleine potjes zodat je onderscheid kunt maken wat je wil bewaren. Maar dit hoef je natuurlijk niet te doen, want volgens mij ben je al tevreden over je drankje. Ik zou zelf bij 1 keer stoken het eerst beetje wat uit de ketel komt weggooien(stinkt meestal en is niet lekker) en ook niet door stoken tot het einde(is ook niet zo lekker).

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1160

O ja, als je meerdere keren stook zou je een paar keer een eerst stook kunnen doen en de opbrengst van die eerste stoken bij elkaar gooien en daar je "tweede" stook mee doen. En met die tweede stook een scheiding maken welke potjes met alcohol je ga gebruiken in je drank. Ik doe dit ook zo met mijn rum. Je houd na iedere stook ongeveer maar 1/3 van je stookwijn over en je ketel zou anders bij de tweede stook wel heel weinig inhoud hebben.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 286
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@jeert Heel interessant verhaal! Ik maak zelf ook af en toe kaas, maar kende deze toepassing van wei nog niet, ga ik zeker een keer proberen. Eerst eens als blaand en misschien daarna ook dit eens destilleren...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7946
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

in landen o.a als Tibet , Mongolië ,laos maar ook peru , bolivia wordt melk en wei wel vaker gebruikt  in maken van  wijnen En dranken .

Vaak ook zonder toevoeging van gist maar natuurlijke fermentatie . Ook is wei een hele goede bodem om gisten op te kweken .

Wat hier blaand wordt genoemd zijn ook andere benamingen voor .

Je kunt een dergelijke "drank ook  gewoon destileren op potstill tot een basis drank . Ook kun al al eerder fruit toevoegen in vergisting . Je kunt ook over fruit en kruiden Stoken .

Of in hoger gestookt macereren .

Werken met dergelijke producten is eigenlijk meer in vergetelheid geraakt door de Europese en Amerikaanse "welvaart " producten en smaak makers .

werken met wei en vergistingen van dergelijke geeft vrij typerende smaakvorming die wij eerder niet meer gewend zijn dan deze onsmakelijk zijn .

 

 

Beantwoorden
4 Reacties
Jeert
Registered
(@jeert)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 35

@robbert

Hi Robbert,
Je weet van Blaand meer van als ik!
IK ben nieuw in het stoken. Blaand maken doe ik al een tijdje, maar vind de smaak niet echt lekker, ook ben ik zeker niet de enige die dat vind.
Heb ook naast de suiker en gist vaak allerlei vruchten aan de wei toegevoegd, maar echt lekker word het nooit.
Omdat ik het zonde vind om 20 liter wei weg te kieperen zocht ik een oplossing en dat is distilleren.
Tot op heden heb ik geen slechte ervaringen 

Mag ik je vragen wat je hiermee bedoelt
Ik distelleer met deze ketel. Is dat een potstil?
Zie bijlage
De ketel is niet van mij. Ik mag hem wel gebruiken maar weet nog niet hoe.
Wat ik begrijp kan je in de "mesh build in" best wel wat fruit of kruiden stoppen.
Maar is dit een potstil?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7946

@jeert . Wanneer je " blaand " gaat stoken kun je het beste vooraf natrium bicarbonaat of soda toevoegen . Enige uren laten staan en dan afstoken .

Wanneer je fruit en zoetigheid gebruikt zit je met vervelende smaakcontrasten . 

Inderdaad niet lekker of onze Europese smaak .

Daarom moet je als het ware blenden van smaken en ze bij elkaar brenken met andere smaken .

Blaand met tamerinde of papaja kan prima Wanneer je een bitter toevoegt . 

Dingen als b.v. gember , gentiaan , kruidnagel , noodmuskaat kunnen juist die aanvulling zijn om smaken bij elkaar te brengen .

Dat keteltje is een leuk keteltje beetje tussen potstil en kolom in .

Ze kosten weinig maar met beetje oefening en wat trukjes en tweaks kun je er hele mooie dingen mee doen .

 

 

Beantwoorden
Jeert
Registered
(@jeert)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 35

@robbert

Goede tips, hartelijk bedankt
Ga pionieren om in het Mesh gedeelte van de ketel wat kruiden te stoppen.
Kruidnagel kennen ze hier niet maar de andere kruiden wel
Enig idee hoeveel gram voor 20 liter blaand?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7946

@jeert b.v. paradijs zaad 0,5 g per liter , engelwortel 1,5 a 4 gr per liter, komijn 1-3 gr /,l , kruidnagel  0,2 tot 3 gr/l  , gentiaan 0,5 tot 5 gr /l , gember 5 - 20 gr per liter .

Je zal naar eigen smaak even moeten kijken . Begin met een kleine hoeveelheid . Bijmengen is makkelijker dat wegnemen

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 419
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hello Jeert

Welkom.

Leuk iemand vanuit Thailand te hebben.  Misschien kan je ons iets vertellen over lokale alcoholstokers in Thailand ?  Is dat toegestaan ?  Hoe werken ze daar en met welke apparatuur.

Je bent dicht bij Laos en Cambodja dus misschien zijn daar leuke micro stokerijen ?

Indien je kaas maakt is de wei natuurlijk een interessant bijprodukt.  Mijns inziens kan je het beter verwerken in brood of aan de varkens geven.  Je hebt daar in Thailand zo een massale variatie van ongehoord heerlijk en vers fruit met hemelse variatie in smaak.  Het lijkt me een beetje zonde  om met wei te gaan werken als basis product

Overigens welke kaas maak je ?  🙂

Misschien beginnen met het begin en ons even een foto laten zien van je stookketel ? 

 

Shalom

 

 

Beantwoorden
35 Reacties
RuMo