Meldingen
Alles wissen

Blaand, wijn van wei


Berichten: 35
Topic starter
(@jeert)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allen,

Mijn naam is Jeert.
Gepensioneerd, wonende in Ubon Ratchatani, Thailand.
Ik maak regelmatig kaas van 20 liter verse melk die een boerenbedrijf mij op bestelling levert.
Als je kaas maakt dan verkrijg je ook wei, van die 20 liter verse melk verkrijg ik tussen de 17 en 18 liter wei
Deze wei bevat nog steeds wat lactose. Als ik hierbij 2-3 liter water, 3 kg suiker (meestal rietsuiker) toevoeg en wat gist heb ik na een dag of 10 Melk wijn. Ook wel BLAAND genoemd. Zie hier een Youtube filmpje removed link
Het alcohol % is tussen de 10-12%
Nu is 20 liter blaand, die overigens helemaal niet naar wijn smaakt, teveel om op te drinken.
Gelukkig heb ik een mogelijkheid om de 20 liter Blaand te distilleren.
Nu heb ik van distilleren nog weinig verstand, maar wel wat filmpies bekeken en er over gelezen, maar geen ervaring.

Ik distilleer in een 30 liter vat op een inductie koopplaat waarvan ik de temperatuur goed kan afstellen
Zodra de temperatuur in de verdampingskamer ongeveer 65 C aangeeft stel ik de kookplaat in op 200 C
Het distillaat vang ik op in een 200 ml jampot
Als de verdamping temperatuur 78 C is gaat de kookplaat naar 180 C, het destillaat vang ik op in een jerrycan van 6 liter. Bij deze temperatuur is het ABV 60-65%
Na een uur of vijf is het ABV teruggelopen naar 5-10% kookplaat tempratuur is terug gedraaid naar 170 C
Bij 5% stop ik de opvang. Ik heb dan tussen de 5-5,5 liter alcohol van 38%

Als alternatief voor de Blaand wil ik het volgende doen
1. Deze alcohol van 38 % gebruiken om likeur te maken van verse vruchten zoals ananas, lychee, mango etc . 
2. houd eigenlijk direct verband met vraag 1.
Deze alcohol van 38 % graag gebruiken om met vers vruchten extract een soort wijn te maken van 12%.

Mijn vraag is 
Kan ik deze alcohol verkregen uit een natuurlijk product dat 5 uur op een hoge temperatuur heeft gekookt direct gebruiken om de producten in 1 & 2 te maken of moet ik nog een keer distilleren zodat ik bijvoorbeeld 80-95 % krijg en deze daarna verdunnen?

En beetje lang verhaal, hoop niet dat het te lang is.
Ik kijk uit naar het antwoord van storerij leermeesters.
Alvast hartelijk bedankt
Jeert.

Blaand, Melkwei, likeur, melkwijn,ananas

 

Beantwoorden
70 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom Jeert!

Je berichtje stond wegens ons spamfilter even in de wachtrij, waarschijnlijk door je Thaise ip adres 😉

Heel veel leerzaam leesplezier gewenst!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@stookforum
Vriendelijk bedankt Admin

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou, ik voel me geen stookmeester, maar kan wel wat zeggen.

Ik snap je gebruik van de inductieplaat niet, maar ik heb alleen een gasfornuis, dus dat zegt niks. Het proces lijkt verder heel normaal: gewoon een ruwstook. Dat wil zeggen de eerste stook waardoor je alcohol uit de ruwe wijn of het ruwe bier haalt.

Ik zou, zeker als je likeur wilt maken, nog een keer stoken en dan zo schoon mogelijk. Dus met scheidingen in voor-, midden- en naloop. Misschien voegt de weismaak iets toe aan de likeuren, zoals graansmaak iets toe kan voegen aan gin. Maar dat moet je zelf even proberen.

De alcohol is steriel, dus dat kan het probleem niet zijn. Wel de smaak en de sterkte. Maar die zal wel meevallen, want Blaand wordt gedronken als wijn, kennelijk.

Ik zou lekker wat gaan experimenteren, want ik vrees dat er hier weinig mensen gewerkt hebben met iets dat lijkt op blaand.

Ik ben wel benieuwd.

Beantwoorden
5 Reacties
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@kees22

Bedankt voor je antwoord Kees,

Je adviseert om twee keer te stoken en de tweede keer zo schoon mogelijk, bedoel je hiermee dat de alcohol van 35% die ik verkrijg na een keer stoken eigenlijk niet geschikt is voor consumptie?

De alcohol is steriel zeg je, geld dat pas voor de alcohol na de tweede stook, dus na 85%?

Je ziet het, ik moet nog veel leren. 

Alvast weer bedankt!

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@jeert De eerste stook heet niet voor niks de ruwstook: daarmee haal je eigenlijk alleen de alcohol uit de ruwe wijn. Nou ja: en hopelijk ook nog wat gewenste smaakstoffen.

Helaas komen er meestal ook ongewenste stoffen mee over, zoals de stinkerds aan het begin en het eind. Die gooi je dus bij voorkeur weg en in principe zou je dat bij de ruwstook ook al kunnen doen, zodat je in principe het middelste deel van de ruwstook zou kunnen drinken. (Ruwstook betekent enerzijds de eerste keer stoken en anderzijds de vloeistof die je dan krijgt!)

Je kunt het voor de lol een keer proberen: maar één keer stoken. Er zijn wel mensen die dat bij rum bijvoorbeeld doen. Als je de volgende keer een deel uit het midden van de ruwstook bewaart en de rest nog een keer stookt, kun je de smaak vergelijken. Ik heb dat wel eens gedaan en ik vond de enkelstook veel onaffer smaken dan de dubbelstook.

Juist voor likeur wil je graag schone, smaakloze alcohol of hoogstens met een smaakje dat bij de likeur past. Voor gin past bijvoorbeeld een graansmaak en voor likeur misschien een vruchtensmaak.

De ruwstook is steriel. Na het stoken is vrijwel alles steriel, ook de spoeling die in de ketel achterblijft. Alles is namelijk een behoorlijke tijd verhit geweest tot boven de 80 graden!

Alcohol van meer dan een procent of 20 bederft niet meer en blijft steriel. Voor het doden van bacteriën wordt alcohol van 70 % gebruikt, tegen het coronavirus alcohol van 80 %.

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@kees22

Bedankt voor je uitgebreide uitleg.
Ik ga in het vervolg alles blaand twee keer stoken.
Rest me nog een vraag
Al het distillaat met een ABV van 80% kan zonder gevaar voor consumptie verdund worden.
Klopt dit?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeert Ja dat kan en is zelfs aan te raden. Meestal wordt dit met water gedaan, maar suiker of vruchten of iets anders kan ook. Ik zou om te beginnen bij je 80% alcohol de zelfde hoeveelheid water doen zodat je drankje 40% wordt. Je zal merken dat je drankje na een paar weken steeds beter gaat smaken. Dus regelmatig proeven.

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumo
Weer wat geleerd, vriendelijk bedank!!!

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Welkom Jeert, ik ben nog niet gepensioneerd maar als ik dat wel ben zal je mij zeker in Thailand aantreffen. Ik zal dan waarschijnlijk rum van verse rietsuiker stengels maken. Met rietsuiker stengels of een ander product waar veel suiker in zit zal het maken van alcohol een stuk makkelijker gaan dan met wei, maar dat is misschien niet jouw smaak.

Om op 1 van je vragen terug te komen, Als je na het stoken al je alcohol van het begin tot het eind opvang(tot wel 5%) zal je een hoop stoffen in je drank hebben die je niet wil. Als je fruit of iets dergelijks stook wil je het aroma daarvan in je drank mee nemen. Ik kan mij niet voorstelen dat je een geconcentreerde wei smaak drank wil drinken(maar dat is aan jou). Ik zou dus minstens een tweede keer stoken en dan een scheiding maken van de alcohol die je wil gebruiken.

Beantwoorden
3 Reacties
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumo

Hallo Rumo, 
Bedankt voor je antwoord. Ik heb het begrepen.
Ik ga de blaand 2 keer stoken, bij de tweede stook voeg ik vruchten toe, verdun het distillaat en breng het verder op smaak met verse vruchten siroop.
Zal wel een kwestie van experimenteren worden maar dat is niet erg.
Heb er vertrouwen in!!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeert Je kan ook 1 maal stoken daar de vruchten een paar weken  inlaten weken. En dan nog eens stoken met eventueel de vruchten in de ketel. Of de eerst keer de vruchten mee stoken of of of......

Er zijn zo veel mogelijkheden,  ik denk als ik gepensioneerd zou zijn ik mijn dagen daar mee zou vullen 😀 

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumo
Je weet niet hoe druk ik het heb, kom tijd te kort!!!

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@jeert)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo Rumo.

Bedank voor je antwoord en voor de verwelkoming,

Je bent van harte welkom hier, hoop echt dat ik je daadwerkelijk hier de hand kan schudden.

Ook jij adviseert om 2 keer te stoken net zoals Kees22.

Jou reden is de stoffen die na de eerste stook nog in het distillaat zitten.

Die stoffen de er nog inzitten komen uit de melk die zouden op zich niet verkeerd zijn.
Maar misschien bedoel je andere stoffen.

Mijn hoofd reden waarom ik hier zo de klemtoon op leg is dat ik graag wil weten of de alcohol na de eerste stook van 35% die ik opvang bij een verdampingskamer temperatuur van 78 C gevaar op levert bij het consumeren van die alcohol.

Ik weet dat er geen methanol meer inzit maar van andere stoffen heb ik geen notie.

De smaak na de eerste stook is prima, lijkt een beetje ouwe jenever die ik vroeger weleens dronk uit de vierkante fles, Helaas de naam vergeten!

Maar ik wil mijzelf en zeker een ander geen onheil brengen.

Graag lees ik je reactie. 

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeert Het is terecht dat je je niet te veel zorgen over methanol maak. Maar er zijn nog meer soorten alcohol(Robbert weet ze allemaal uit zijn hoofd 😀) en die zijn niet allemaal even lekker, dat bedoelde ik met andere stoffen. In het begin van je stook zal het wat scherp smaken, in het midden wat zachter en op het laats wat sterker. Als je de alcohol in kleinere potjes opvang kun je daarna zelf bepalen welke je weg doe en welke je bewaar. Als je bijvoorbeeld een fruit stook wil je de aroma's van het fruit ook proeven je zou dan 1 keer kunnen stokken. Maar wil je een zuivere drank voor een likeur of bijvoorbeeld een rum of wodka dan kun je meerdere keren stoken. Je stook dan de eerst keer(of keren) alle alcohol er uit en de laatst keer vang je de alcohol op in kleine potjes zodat je onderscheid kunt maken wat je wil bewaren. Maar dit hoef je natuurlijk niet te doen, want volgens mij ben je al tevreden over je drankje. Ik zou zelf bij 1 keer stoken het eerst beetje wat uit de ketel komt weggooien(stinkt meestal en is niet lekker) en ook niet door stoken tot het einde(is ook niet zo lekker).

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

O ja, als je meerdere keren stook zou je een paar keer een eerst stook kunnen doen en de opbrengst van die eerste stoken bij elkaar gooien en daar je "tweede" stook mee doen. En met die tweede stook een scheiding maken welke potjes met alcohol je ga gebruiken in je drank. Ik doe dit ook zo met mijn rum. Je houd na iedere stook ongeveer maar 1/3 van je stookwijn over en je ketel zou anders bij de tweede stook wel heel weinig inhoud hebben.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@jeert Heel interessant verhaal! Ik maak zelf ook af en toe kaas, maar kende deze toepassing van wei nog niet, ga ik zeker een keer proberen. Eerst eens als blaand en misschien daarna ook dit eens destilleren...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

in landen o.a als Tibet , Mongolië ,laos maar ook peru , bolivia wordt melk en wei wel vaker gebruikt  in maken van  wijnen En dranken .

Vaak ook zonder toevoeging van gist maar natuurlijke fermentatie . Ook is wei een hele goede bodem om gisten op te kweken .

Wat hier blaand wordt genoemd zijn ook andere benamingen voor .

Je kunt een dergelijke "drank ook  gewoon destileren op potstill tot een basis drank . Ook kun al al eerder fruit toevoegen in vergisting . Je kunt ook over fruit en kruiden Stoken .

Of in hoger gestookt macereren .

Werken met dergelijke producten is eigenlijk meer in vergetelheid geraakt door de Europese en Amerikaanse "welvaart " producten en smaak makers .

werken met wei en vergistingen van dergelijke geeft vrij typerende smaakvorming die wij eerder niet meer gewend zijn dan deze onsmakelijk zijn .

 

 

Beantwoorden
4 Reacties
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert

Hi Robbert,
Je weet van Blaand meer van als ik!
IK ben nieuw in het stoken. Blaand maken doe ik al een tijdje, maar vind de smaak niet echt lekker, ook ben ik zeker niet de enige die dat vind.
Heb ook naast de suiker en gist vaak allerlei vruchten aan de wei toegevoegd, maar echt lekker word het nooit.
Omdat ik het zonde vind om 20 liter wei weg te kieperen zocht ik een oplossing en dat is distilleren.
Tot op heden heb ik geen slechte ervaringen 

Mag ik je vragen wat je hiermee bedoelt
Ik distelleer met deze ketel. Is dat een potstil?
Zie bijlage
De ketel is niet van mij. Ik mag hem wel gebruiken maar weet nog niet hoe.
Wat ik begrijp kan je in de "mesh build in" best wel wat fruit of kruiden stoppen.
Maar is dit een potstil?

1610269612-2020-11-26-18_54_31-30L_8Gal-Professional-Alcohols-Distiller-Moonshine-Still-Stainless-Steel-Boiler.png
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert . Wanneer je " blaand " gaat stoken kun je het beste vooraf natrium bicarbonaat of soda toevoegen . Enige uren laten staan en dan afstoken .

Wanneer je fruit en zoetigheid gebruikt zit je met vervelende smaakcontrasten . 

Inderdaad niet lekker of onze Europese smaak .

Daarom moet je als het ware blenden van smaken en ze bij elkaar brenken met andere smaken .

Blaand met tamerinde of papaja kan prima Wanneer je een bitter toevoegt . 

Dingen als b.v. gember , gentiaan , kruidnagel , noodmuskaat kunnen juist die aanvulling zijn om smaken bij elkaar te brengen .

Dat keteltje is een leuk keteltje beetje tussen potstil en kolom in .

Ze kosten weinig maar met beetje oefening en wat trukjes en tweaks kun je er hele mooie dingen mee doen .

 

 

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert

Goede tips, hartelijk bedankt
Ga pionieren om in het Mesh gedeelte van de ketel wat kruiden te stoppen.
Kruidnagel kennen ze hier niet maar de andere kruiden wel
Enig idee hoeveel gram voor 20 liter blaand?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert b.v. paradijs zaad 0,5 g per liter , engelwortel 1,5 a 4 gr per liter, komijn 1-3 gr /,l , kruidnagel  0,2 tot 3 gr/l  , gentiaan 0,5 tot 5 gr /l , gember 5 - 20 gr per liter .

Je zal naar eigen smaak even moeten kijken . Begin met een kleine hoeveelheid . Bijmengen is makkelijker dat wegnemen

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hello Jeert

Welkom.

Leuk iemand vanuit Thailand te hebben.  Misschien kan je ons iets vertellen over lokale alcoholstokers in Thailand ?  Is dat toegestaan ?  Hoe werken ze daar en met welke apparatuur.

Je bent dicht bij Laos en Cambodja dus misschien zijn daar leuke micro stokerijen ?

Indien je kaas maakt is de wei natuurlijk een interessant bijprodukt.  Mijns inziens kan je het beter verwerken in brood of aan de varkens geven.  Je hebt daar in Thailand zo een massale variatie van ongehoord heerlijk en vers fruit met hemelse variatie in smaak.  Het lijkt me een beetje zonde  om met wei te gaan werken als basis product

Overigens welke kaas maak je ?  🙂

Misschien beginnen met het begin en ons even een foto laten zien van je stookketel ? 

 

Shalom

 

 

Beantwoorden
35 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@psycat ben ik hellemaal met je eens, kaas maken is leuk, blaand daarbij lijkt mij ook leuk. Maar er zijn daar zoveel ander producten waar je iets lekkers van kan maken, zoals fruit en suikerriet.

Ik ben overigens ook wel benieuwd naar je kaas, apparatuur en mede stokkers. Ben ook wel benieuwd of ze het stoken gedogen net als hier in Nederland, die gevangenissen in Thailand schijnen niet zo te zijn als hier.

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumo

Heb al een foto van apparatuur geplaatst. 
Wat betreft kaas, maak meestal oud Amsterdam, of wat daarop lijkt.
Maar heb ook Danish blue, camembert en nog anders soorten gemaakt,
Daarnaast experimenteer ik met de culturen. Krijg daardoor de vreemdste smaken. 
Ook maak ik geraspe kaas en Processed Cheese.
Meestal maak ik 2 maanden lang elke week 1 x kaas van 20 liter melk.
De eerste kaas uit die reeks is dan eetbaar.
Verkopen doe ik heel weinig, maar na 2 maanden is alle kaas op.
Voor dat het op is begin ik weer op nieuw,
In de bijlage een foto van een oude kaas en de wei die te fermenteren staat.

Wat het gevang betreft, ga dat onderwerp eens bekijken.
Ik wil niets verkeerds doen, maar ik denk ook niet dat ik dat doe anders had mijn vrouw me er allang op gewezen.

1610272197-Kaas-33-OA07-Blaand01.jpg
Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

Foto van kaas vergeten.
Hier is ie dan!

1610272315-Goudse-Kaas.jpg
Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

2 flessen 2 x 20 liter links Ananas in wei.
3 de fles 1 x10 ananas overgoten met 1 x gestookte Alc35%
4 1 x 20 liter met rietsuiker gefermenteerde wei. deze wei is 9 weken out

1610272840-ananas01.jpeg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeert kijk, nu begin toch ook te watertanden 😋

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert check je wel ph .

Wei en ananas kunnen nogal variëren wat invloed heeft niet alleen op gisting maar ook op smaak vorming .

 

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert

Ik heb wel een Ph meter om het pekelzout voor de kaas te meten.
Proef inderdaad dat na drie dagen het ferment al aardig aan het verzuren is terwijl het geheel nog niet is uitgegist. Waterslot bubbelt nog flink.
Kan ik er wat meer rietsuiker bijdoen en wat moet de ph zijn?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert met suiker haal je de zuren niet weg.  Daarvoor gebruik je natrium bicarbonaat of calcium carbonaat.

Ph 4,2 tot 5,2  

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert

Grote klasse, ik leer veel van je
Heb je een aanwijzing voor de hoeveel natrium bicarbonaat of calcium carbonaat per 10 liter?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert natrium bicarbonaat 1 a 2 gr per liter .

calcium carbonaat 2 tot 4 gr per liter .

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert, mijn dank is wederom groot.
Je antwoord komt precies op het juiste moment!!!!
Ben nu op dit moment bezig met om wijn te maken van Blueberry puree van Karramelly co.ltd

300ml Alc.80%
170ml Drinkwater
40 ml Blueberry puree
Ik ga hier aan toevoegen 2 gr natrium bicarbonaat

Laat ik een week staan en dan filtreren op filtreer papier
Filtreren doe ik liever op een ander manier, maar kan geen redelijk betaalbare oplossing vinden

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert, Mijn natriumbicarbonaat is op.
Ik heb een halve theelepel bakingsoda inmijn bleuberry wijn gedaan.
Krijg ik daar spijt van?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeertnatrium bicarbonaat is zelfde als baking soda.

Blauwe bessen hebben een lage ph dus ik verwacht met een halve theelepel geen probleem .

 

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert,

Ik heb 2 vragen over verwarming

Vraag 1 is omtrent de bron verwarming
Maak de verwarmings temperatuur die je instelt om de stookketel te verhitten wat uit?
Ik gebruik een elektrische kookplaat waarvan ik de temperatuur precies kan afstellen.
Max. is 280C
Om 20 ltr Blaand te verhitten begin ik met 280.
Zodra de eerste druppels distillaat vallen gaat de temperatuur terug naar 200C
Deze temperatuur laat ik zo tot dat ik verkregen distillaat 2% is
Omdat de vloeistof in de ketel met elke druppel vermindert moet ik misschien de bron temperatuur in verhouding verminderen.
Of is dat niet nodig?

Vraag 2 is omtrent koelwatertemperatuur.
Met behulp van een fontein pomp, geplaatst in een vat van 70 liter word het koelwater gecirculeerd.
De temperatuur van dit water kan aardig oplopen. Meestal duurt het 7uur voordat ik klaar ben.
Na ongeveer 3 uur ververs ik de helft.
Voor het verversen is het water 45C.
Moet ik vaker verversen of is dat niet zo belangrijk? 

Bij voorbaat vriendelijk dank voor je eerzame antwoorden.
Jeert

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert. Zorg dat de ketel opwarming rustig gaat . 

200 gr er op is vrijhoog  .

 wanneer de ketel continu loopt in en kleinstraaltje  net niet druppen dan zit je ongeveer op de gewenste temperatuur . Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden . Zonder dat de temperatuur oploopt . 

Pas oo dat de vloeistof in de ketel niet aan de kook gaat . Blijf dus onder kookpunt . 

het koel water voor de eindkoeler moet de damp kunnen terugbrengen naar de uitstroom tot ongeveer een temperatuur van 20 graden . 

Dus het hoeft niet ijskoud te zijn maar wel voldoende koud om die uitstroom temperatuur niet te hoog te laten oplopen .

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert

Hoe weet ik of de vloeistof in de ketel niet kookt!
Het is een met klemmen afgesloten RVS pan van 30 liter
Er is geen kijkgat.

Dat kleine straaltje eigenlijk continu.

met de uitstroom bedoel je het distillaat wat uit het koelgedeelte komt en wat ik opvang als alcohol?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

als  de vloeistof kookt kun je meestal wel horen . En zeker als er kooksteentjes inzitten .maar dan zit jou brug temperatuur ook al boven de 92 gr 

 

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert
Wat is brug temperatuur?
De temperatuurvande verdampings ruimte?
Die komt bij mijn nooit boven de 90C

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert de brug is plaats waar de alcohol dam overgaat van ketel naar koeler .

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert
Bedankt voor alle goede informatie ik in korte tijd van je heb gekregen.
Voorlopig ben ik klaar met stoken.
Na 200liter melk in kaas en wei te hebben veranderd begin ik weer.
Hartelijk gegroet, Jeert

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert

Sorry dat ik blijf vragen.

Ik heb nu staan 
5 ltr. alc 83%
5 ltr. alc 80-81%
5 ltr alc 44-45%

Wat is raadzaam. Ik vraag dit ivm risico vrij consumeren.

a. Alles bij elkaar doe en opnieuw stoken zodat ik naar schatting een liter of 10 nog een meer zuivere alcohol van 90% verkrijg.
De 2 liter 30-5 % alcohol die ik overhoud meng ik met een latere stook.

b Alc 83 en 80-81 mixen en gedeeltelijk gebruiken voor verdunnen naar 12% voor wijn en gedeeltelijk voor eau de vie van 25-30%.

Eigenlijk maak ik geen wijn.
Het distillaat komt van in de meeste gevallen van blaand.
Ik meng het verdunde distillaat met een vruchten puree die ik of zelf maak of koop.
Het mengsel is gelijk drinkbaar en meestal ook nog lekker maar na een week harstikke lekker.

IK had van @Rumo al gehoord dat het veilig is om alcohol vanaf 80% veilig is om te drinken, maar hoe zit het met de smaak.
Daarom deze vraag.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert  als wat je hebt staan 1 x is overgehaald ( gestookt ) zou ik adviseren het bij elkaar te doen en nog een keer Stoken .

(Wat beteft alles veilig boven 80%  hangt echt af van wat er aan grondstoffen gedestilleerd is .maar met jou beschreven producten is het zowieso na destilatie drinkbaar  )

 

 

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert
alles water staat is het resultaat van 2 x stoken
I x blaand 
Uit 60 liter gefermenteerde wei die na fermentatie een ABV heeft van 10-12 procent, krijg ik ongeveer 18-20 liter distillaat van ongeveer 45 ABV
2 x 45% distillaat
Uit die 18 -20 ltr, krijg ik 5 liter ABV 80-83 + 5 liter ABV 30-35

Omdat je zegt dat met mijn grondstoffen wat dus blaand alles drinkbaar is zo ik in principe ook de ABV van 35 gelijk kunnen gebruiken om te mengen met mijn fruit.
Ben jij het hiermee eens?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert als de drank met een laag percentage als 35 % dusdanig van snask en kwaliteit is zou je die kunnen gebruiken .

Maar je weet dat de smaak en rijping pas na enkele dagen en langer pas goed beoordeeld baar is . 

Ik zou een stooksel van 35 % omdat daar zeker nog veel stoffen in aanwrzig zijn die als nog met zuren en oliën in fruit kunnen samengaan en het resultaat kunnen  naar beneden halen 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeert, ik ben het niet met je eens. Het lijk of je alles wat na de tweede stook uit de ketel komt wil gebruiken. Je maak toch wel een scheiding tussen voorloop, hart en naloop. Mijn naloop begint meestal ongeveer na 55%. De 5 liter van 35% noem ik naloop en zal waarschijnlijk niet lekker zijn(aanname). Als je de 5 liter van 80% verdun naar 40% zal deze niet hetzelfde smaken als de 5 liter van 35%. Ik gooi de naloop die niet lekker is weg en gooi deze niet bij een volgende stook.

De eerst stook verdun ik eventueel naar 40% en stook deze een tweede keer. De tweede stook verdun ik naar 40% met water en drink deze zo of gooi er vruchten of wat dan ook in. Ik weet dan zeker dat mijn drank niet te sterk is en mijn lever wat langer meegaat.

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumoBeginn
IK maak zeker een onderscheid tussen voorloop, hart en naloop,
Ik werk als volgt
Beginnende bij de 20 liter gefermenteerde wei (Blaand)

1ste stook
Blaand heeft ABV 1-12
Vang op bij 65 - 76C 100-150 ml Kleur troebel, dit gooi ik weg.
Als distillaat glashelder is, is temperatuur 78-80 en heeft dan een ABV beginnende met 55% 
Ik vang alles op in flessen van 700 ml en controleer ABV zodra een fles vol is.
De laatste fles heeft een ABV van 5.
Alle flessen worden geleegd in een jerrycan.
Als ik 4 jerrycans ga ik de 2de stook doen, gezamenlijk is dat tussen de 20 -22 liter met een ABV van 38

2de stook
Alles van stook 1 gaat in 30 liter ketel
Voorloop begint bij 65c en is meestal heel weinig en nooit echt troebel 
tussenfase 70-78 C 100 ml met ABV 75%
Hart 78-80 C meestal ongeveer 5 liter ABV 83-80
Naloop ook meestal 5 liter waarvan 4 ltr 20-net onder de 80% de rest 5-20

De 5 ltr met ABV 80-83 gebruik ik zonder verder te stoken.
Alles van naloop 2destook, dus de gehele 5 liter gebruik ik nooit voor het maken van dranken, ook niet de flessen met een ABV van 70 - 79
Alles gaat in een jerrycan en voeg ik toe bij de opbrengsten van de stoken 1

Hierdoor krijg ik; 20 ltr al reeds verzameld van eerste stoken + 5 ltr van een tweede stook is 25 ltr alcohol met een ABV van net boven de 50%

Zoals je kan zien, gebruik ik voor al mijn dranken altijd (Altijd? Ben net, sinds 3 maanden  begonnen) nooit alcohol met een ABV van minder dan 80%

Misschien overdreven, maar ik ga voor zekerheid, zodat ik met een gerust hart een lekker borreltje met mijn familie en kennissen kan drinken.

Als er aanvullingen zijn hoor ik dat graag.

 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeert. Ik kan je nog niet helemaal volgen. Ik denk te lezen dat je het hart van je tweede stook bij een gedeelte van je eerst stook doe. Dit wordt wel bij sommige dranken gedaan om meer aroma's mee te krijgen. Maar dan moet het wel het zuivere van je eerste stook zijn. Maar wil je echt een zuivere drank dan stook je de eerste stook door tot 20%. Deze opbrengst of meerdere van deze opbrengsten stook je een tweede(of derde) keer. Je maak dan met kleine potjes cut's. Het eerste gedeelte gooi je sowieso weg. Als je denk door te ruiken en te proeven dat het goed is kan je wat grotere potjes nemen. Op een gegeven moment gaat de smaak of reuk weer achter uit, dit is meestal (bij mij) bij 55%. Dan ga je weer over op de kleine potjes. Het promillage loop dan snel terug dus je hoef niet heel lang door te gaan. Laat de potjes een dag staan en beslis door te ruiken en proeven welke potjes je wil gebruiken. Meestal gooi ik de eerst twee en laatste paar weg. Dan gooi je al je goede potjes bij elkaar. Je zal dan een drank hebben van pak hem beet 65%, dit verdun je tot 40%. Je heb dan de kans op een zo zuiver mogelijk drankje, en dat is wat je volgens mij wil. Er zit dan wel minder smaak aan maar is wel neutraal en zacht en goed zo te drinken maar ook als basis voor andere drankjes geschikt.

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumo

Mijn eerste stook is altijd van Blaand, hier krijg een ABV uit van 35%

Voor de 2de stook gebruik ik
1. de alcohol verkregen uit de blaand 35%
2. de alcohol uit de vorige 2de stook met een ABV van onder de 80%.
Het mengsel van 1 en 2 heeft een ABV van 50-55%
Dit mengel levert dat een hart van een ABV van 83-80%

Voor het maken van al mijn dranken gebruik ik dit hart van de 2de stook.

Alles wat ik opvang bij de 2de stook onder de 80 gaat bij de volgende 2de stook.

Op die manier heb ik altijd alcohol van 83-80%

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeert. Dit een manier van stoken en je moet zelf bepalen of dit voor jou het gewenste effect heeft. Maar als je de naloop opnieuw en opnieuw blijft gebruiken zullen de ongewenste stoffen steeds meer geconcentreerder worden en ook je hart gaan vervuilen. Ik zou het hart wat ruimer nemen en als wat niet door  de keuring heen komt weggooien. Maar ook dit is 1 van de velen manieren.

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumo

Vandaag heb ik de helft van mijn ananas ferment gestookt.
Ik ben als volgt te werk gegaan
Alles kon niet ineen keer in de stookketel

Het ferment en blokjes ananas in stookketel van 30 liter
Ketel was voor 2/3 vol

Voorloop: 120 ml, opgevangen in jampot, ABV 65
Hart: opgevangen in 3 flessen van elk 700 ml, ABV 70
Naloop: 
1 fl 65 abv 
1 fl 60
1 fl 55
1 fl 45
1 fl 40
1 fl 30
1 fl 20
I/2 fl 10

Wat is wijsheid
1. Voorloop: weggooien
2. Hart verdunnen tot gewenst % en opdrinken
Naloop
3-a. vanaf 65 t/m 10 bij de het ananas ferment wat ik volgende keer (hopelijk morgen) ga verstoken
3- b. vanaf 65 t/m 10 alles in een vat verzamelen, zie wat de ABV is.
Afhankelijk van ABV verdunnen tot gewenst % en opdrinken.

Omdat ik graag wil weten welke schadelijke stoffen en de mate van schadelijkheid ga ik deze vraag ook aan @Roberts stellen.

Heel hartelijk dank voor de antwoorden.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeert, voor mijn antwoorden zie mijn vorige berichten 😉 

Ben overigens wel benieuwt naar je eind resultaat.

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumo
Sorry voor mijn late reactie.
Te druk en been nogal flink gestoten
Hopelijk Morgen ga ik een derde stook doen, vind de smaak toch niet lekker.
Wil gewoon een meer zuivere 90+ alcohol hebben
Kom hier op terug.

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert

Hallo Robbert.

Ik heb zojuist dit bericht naar Rumo gestuurd met de mededeling dat ik het ook naar jou stuur ivm een ander soort vragen die ik heb.

Hier is het bericht:

Vandaag heb ik de helft van mijn ananas ferment gestookt.
Ik ben als volgt te werk gegaan
Alles kon niet ineen keer in de stookkelel

Het ferment en blokjes ananas in stookketel van 30 liter
Ketel was voor 2/3 vol

Voorloop: 120 ml, opgevangen in jampot, ABV 65
Hart: opgevangen in 3 flessen van elk 700 ml, ABV 70
Naloop: 
1 fl 65 abv 
1 fl 60
1 fl 55
1 fl 45
1 fl 40
1 fl 30
1 fl 20
I/2 fl 10

Wat is wijsheid
1. Voorloop: weggooien
2. Hart verdunnen tot gewenst % en opdrinken
Naloop
3-a. vanaf 65 t/m 10 bij de het ananas ferment wat ik volgende keer (hopelijk morgen) ga verstoken
3-b. vanaf 65 t/m 10 alles in een vat verzamelen, zie wat de ABV is.
Afhankelijk van ABV verdunnen tot gewenst % en opdrinken.

Omdat ik graag wil weten welke schadelijke stoffen en de mate van schadelijkheid ga ik deze vraag ook aan @Roberts stellen.

Heel hartelijk dank voor de antwoorden.

Robbert.
Ik neem aan dat een verkregen alcohol met een ABV van 70% gestookt van een verse Ananas fermentatie geen problemen geeft bij consumptie als ik verdun beneden de 40%

Maar als ik 3-b doe ben ik toch een beetje bang voor eventuele schadelijke sloffen.
Als deze in het mengsel van 3-b zitten, zijn het dan andere schadelijk alcoholen of meer ondefinieerbare verontreinigingen die eigenlijk geen gevaar voor consumptie opleveren?

Ben zeer benieuwd naar je antwoord.
Ga daar rustig op wachten zonder verder iets met mijn ananas stooksel te doen

Ik ben vergeten om wat over de smaakt te vertellen
ABV van 70 is lekker, heb niet doorgeslikt, maar op de tong best goed
Onder ABV van 50 proef ik een nasmaak die mij niet bevalt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeert hetvhart gedeelte kun je op Drinksterkte brengen met water en als je dat lekker vond een suiker siroop van rietsuiker .

Voorloop zitten o.a . zuren , methyl  , alcoholische bindingen , acetaten en meer diverse ongewenste stoffen in gewoon weg gooien .

Je zegt zelf dat bij 50% in naloop de smaak onaangenaam is gekeerd dus kun je het deel ervoor bij het hart deel mengen .

De resten wat naloop zit vol met diverste esters,  foesels , oliën . Water en een kleine hoeveelheid alcohol .

Ik zie niet staan hoe groot jou flesjes zijn van wat jij als naloop heb staan .als  dat ook 700 ml zijn vind ik dat vrij groot . En is het beter om volgende keer de stook beter onder controle zien te krijgen waarbij de temperatuur niet te veel oploopt . Hierdoor hou je langer een " frisse"  hart loop . En komen de hogere ongewenste deeltjes pas later en is de naloop kleiner .

Bij een goed verlopen stook  zou ik Zelf zou ik het niet verder naloop gebruiken .

Om het te ontleden of alcohol uit Stoken is vaak de moeite niet .

Maar als bij jou inderdaad die hoeveelheid naloop 4 ,5 flessen evengroot als die zijn waar hart in is opgevangen dan zou het misschien moeite zijn om die nog eens nauwkeurig uit te stoken .

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert
Effen een andere vraag
Ik heb een 10 dagen geleden een lading van 18kg bramen binnen gekregen
Na wassen, persen heb ik het sap aangelengd met wat suiker laten fermenteren.
Het waterslot bubbelt nog steeds een beetje maar de smaak is wat zurig en ook een beetje bitter.
De zurigheid kan ik wegkrijgen op de manier zoals je me dat eerder hebt vertelt maar wat te doen aan de bittere smaak?

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In Thailand kan je blijkbaar vlot en goedkoop volgend fuit vinden

Mango (Ma-Muang)

Mangosteen (Mang-Kut)

Rambutan (NgoR)

Durian (Tu-Rian)

Pineapple (Sapparod)

Papaya (Ma-La-Kaw)

Dragonfruit (Gao Mung Gorn)

Guava (Farang)

Pomelo (Som-O)

Rose-apple (Chom-Poo)

Cashew

GRAPES

 

Met zulk een overvloed lijkt het me bijna masochisme om met wei te gaan werken.

Dit gezegd zijnde, een stukje zelfgemaakte bleu kaas met een paar schijfjes verse mango .........

Bliss

 

PS Cashew bgint spontaan te vergisten gewoon door ernaar te kijken 🙂  Daarom is die vrucht nooit in de handel in Europa

 

Beantwoorden
3 Reacties
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@psycat
Je Thai is perfect!!! beter dan het mijne.
Ken en eet alle vruchten. Cashew is mijn favoriet

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@jeert

Mijn enige kennis van Thai is sawadee en khow phat sai khai (gebakken rijst met kip en ei denki ik)

🙂

Cashew vrucht is overheerlijk en fermenteert fantastisch.  In alle (ex) Portugese kolonies kan je cashew alcohol vinden

De smaak is op zijn zachts gezegd overweldigend.  Wellicht omdat ze het gewoonlijk rauw drinken en niet laten rijpen.

Dus een onontgonnen terrein om een heerlijke eau de vie te gaan maken

Salaam

 

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@psycat

Jij bericht moedigd me aan om dat gauw te gaan proberen
Bij alleen dit "cashew wine recipe" vondik veel info.
Khap khun makh Khrap

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@jeert Hoe maak je de "Old-Amsterdam-taste-alike"? Met toevoeging van thermofiele culturen?

Beantwoorden
3 Reacties
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@mccorner

Hallo,

Als je het niet erg mijn aantekening voor de bereiding van old amsterdam zonder ze netjes bijgewerkt te hebben. 
Kaas is al na een maand goed eetbaar, maar naar 3 maanden heerlijk.

Veel plezier er mee!!
Mocht je verbeteringen hebben hou ik me aanbevolen.
Groet

 

Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

Sorry voor mijn late reactie, ik zie nu pas dat ik het antwoord nog niet verstuurd had, terwijl ik het al gelijk nadat ikje vraag las heb geschreven.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeert, ja ja je leef ook in een andere tijdzone 😉

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@jeert Grappig, ik had al zo'n vermoeden dat je ook op zelfkaasmaken zat. Dat forum ben ik ooit gestart onder het pseudoniem "webmaster", maar ik heb het beheer overgedragen omdat ik het te druk had. Ik ben ook onder mijn oude naam geen lid meer, wel lekker anoniem onder een andere naam 😉

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@mccorner
Inderdaad leuk, er zijn er wel meer daar die onder een andere naam posten.
Maar op de dagen van samen kaas maken komt toch je "ware" te voorschijn

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@jeert hetvhart gedeelte kun je op Drinksterkte brengen met water en als je dat lekker vond een suiker siroop van rietsuiker .

Voorloop zitten o.a . zuren , methyl  , alcoholische bindingen , acetaten en meer diverse ongewenste stoffen in gewoon weg gooien .

Je zegt zelf dat bij 50% in naloop de smaak onaangenaam is gekeerd dus kun je het deel ervoor bij het hart deel mengen .

De resten wat naloop zit vol met diverste esters,  foesels , oliën . Water en een kleine hoeveelheid alcohol .

Ik zie niet staan hoe groot jou flesjes zijn van wat jij als naloop heb staan .als  dat ook 700 ml zijn vind ik dat vrij groot . En is het beter om volgende keer de stook beter onder controle zien te krijgen waarbij de temperatuur niet te veel oploopt . Hierdoor hou je langer een " frisse"  hart loop . En komen de hogere ongewenste deeltjes pas later en is de naloop kleiner .

Bij een goed verlopen stook  zou ik Zelf zou ik het niet verder naloop gebruiken .

Om het te ontleden of alcohol uit Stoken is vaak de moeite niet .

Maar als bij jou inderdaad die hoeveelheid naloop 4 ,5 flessen evengroot als die zijn waar hart in is opgevangen dan zou het misschien moeite zijn om die nog eens nauwkeurig uit te stoken .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@jeert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@kees22
Zeer bedankt Kees.
Ik ga zeker het document bestuderen maar op het eerste oog kan ik nu la zeggen dat ik er veel plezier aan zal beleven
Nogmaals bedankt>

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?