Meldingen
Alles wissen

Bort0


Berichten: 12
Topic starter
(@bort0)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Heb mijn tuinhuis omgebouwd tot brouwerij.

zijn nu begonnen met het maken van whisky en wodka en we zijn redelijk uitgerust met spullen

Beantwoorden
33 reacties
Berichten: 12
Topic starter
(@bort0)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoe scheid ik het beste de pulp uit de maisch

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt na het maïschen filteren . Je kunt b.v. rijst hulzen hierbin gebruiken waardoor de vloeistof er makkelijk doorloopt 

maar ook kun je ouderwets een groffe zeef of een gaas nemen daarop een laag schoone stro en daar de wort doorheen laten lopen .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Niet. Vergist op het graan en verstook op het graan. Het laatste met het sap in de ketel en de pap in een bijvat. Of de pap in een zak in de ketel.

Beantwoorden
17 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@kees22 Whiskey kun je niet stoken met de pulp in secondair .

In secondair ga je stoffen uit de pulp toevoegen aan de damp  die je normaal in primair juist achter moet houden .

In principe zal  de eerst schone drank / alcohol damp  verontreinigen door weer over de pulp te stoken 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Ik heb nooit bewust whiskey of whisky gestookt, maar in de tweede stook kun je toch een mooie scheiding maken tussen voor-, midden- en naloop?

Ik zou het jammer vinden om de graansmaken kwijt te raken via filtering.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@kees22 door op jou manier een al hogere alcohol door de pulp te stoken ga wel smaken mee krijgen maar ook sneller   ongewenste zure binding en weer andere alcoholen die binden  die in een tweede stook moeil8jk in voor en naloop weg te krijgen zijn .

Wil je met een secondair vat werken gaat de rauwe stookwijn  (ev.t. met pulp ) in eerste ketel en een low wine in tweede ketel . (Low wine is een 1x gestookt deel )

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Oh, maar dan ben ik niet duidelijk geweest: ik neem het uitgegiste bier, hevel de bovenstaande vloeistof in een apart vat voor in de ketel en doe de onderliggende dikke prut in het bijvat. In feite bevatten beide vaten dan hetzelfde bier, alleen de ketel een dunne en het bijvat een dikke variant.

Dat is iets anders dan een ruwstook door vers bier heen stoken.

En ook heel anders dan vers bier door een low wine heen stoken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@kees22 als je zoals jij zegt uit het " bier " deel de alcohol. Stookt uit eerste vat verhoog je het percentage alcohol in een   vluchtige  " schonere " damp die je dan opnieuw door het  "  vuile" deel passeert waarbij het in die hoedanigheid makkelijker dus met de daarin aanwezige zuren zou kunnen binden tot o.a vervelende acetaten  en ook kan de ethyl zich makkelijker hechte n aan andere alcoholen die dan weer meekomen .

Deze zullen in een 2e overhaal daarom moeilijker zijn te scheiden . 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Daar heb je een punt!

Het zou de moeite waard zijn om dat eens goed te vergelijken.

Beantwoorden
(@bort0)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert

 

ik heb vandaag een vat aangemaakt volgens het recept vannstookwinkel.

in het 60 liter vat zit 30 liter water en 11 kilo geschrote gerst

bij aanvang 70 graden en staat nu af te koelen.

mijn errste gedachte was morgen bij 30 graden gist toe voegen en net een aquarium verwarming van 300 wat verwarmen en op zeg 25 graden houden.

maar de maisch is een dikke brei zodat die warmte nooit door zal trekken.bdusvdasr heb ik wat anders voor bedacht.

nu wil ik bij het stoken met voorkeur uitgaan van een heldere vloeistof dus moet ik de gerst vewijden. Met de hand in een doek wordt dat een al besmetting en een hoop gekketter.

nu zie ik fruitpersen van 14 liter. Is dat wat?

wat te denken van een ouderwetse was cenrifuge met rvs trommel en zeefzak.

die cenrifuge kan ik eerst bewerken zodat ik hem eenvoudig kan schoonmaken en ontsmetten.

dit zou na het gisten kunnen of is het beter voor die tijd.

bert

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bort0

Wanneer je de gerst alleen verwarmt op 70 graden zonder amylase enzym of mout geeft weinig vergistbare suikers . ( Of is het gerste mout wat je gebruikt   ) .

Ook zal je langdurig de temperatuur rond 67 graden moeten houden voor eenn1 stap maïschen. 

Er zijn meerdere die het uitspoelen van het maisch beslag een beetje lastig vinden en gebruik maken van omgebouwde honing slingers of centrifuges .

Tja Het werkt dus 

Beantwoorden
(@bort0)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert

het volgende 

heb 30 liter water naar 80 graden gebracht. Daar is 12 kilo geschrote gerst bijgekomen en goed gemengd. De temperatuut was toen gedaald naar 70,4 graden.

daarna niets meer gedaan en alles uit. Vanmorgen om 09:00 was de temperatuur gedaald nasr 24 graden. Heb het sg opgemeten en die gaf met de refractometer en de drijver een sg aan van 1090.

dat lijkt me niet verkeerd. Staat nu in een kist die ik aan de zijkant verwarmd met een fohn (90 graden ingesteld) deze wordt geregeld met een thermostaat die alles in de kist op 24 graden houdt.

opgestart met een giststarter en flink geroerd. Na een uur begint hij al heel flink te gisten. Dus vooralsnog lijkt dat goed.

tsja een domme vraag. Als ik nu eens een oude masr zeer goed uitziende wascentrifuge koop en deze dusdanig modificeer dat de bovenzijde er hee makkelijk afkan om hem goed schoon te kunnen maken en ontsmetten.
Is dat een redelijke oplossing of zijn er betere methoden.

ook is een rvs pers van 12 liter iets?

kosten nieuw 199,00 euro met een hydraulische krik.

de wort die ik nu vergist is voor het maken van whisky in een echte whisky lambiek.

daarnaast maak ik van aardappelen vodka met nog veel meer en veel fijnere prut er in.

als we dit zo gaan stoken brandt het geheid aan.

ik verwarm wel electrisch met max 6kw als opstart en kan het daarna vanaf 70 graden nauwkeurig regelen om het 6kw verwarmingselemen heb ik een fijngaze bus gemaakt van een hopkoker. Die past er qua diameter en lengte heel mooi omheen.

Graag een advies vooral voor wat betreft het centrifugeren

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bort0 allereerst je hebt het alleen over gerst niet of mout of toevoegen van amylase .

Als je dan alleen het meel iets hebt verwarmt en verder niets zul je weinig opbrengst hebben. 

Je hebt niet zetmeel omgezet naar vergistbare suikers.

Het sg is dan van starch  en niets suikers .

Gist heeft wel eigen enzym maar kan niet de klus klaren .

Er zal ietsjes uitkomen maar dat is zeer weinig .

 

Ook geld dat voor aardappelen als je die gebruikt moet je eerst de suikers uit de zetmeel ( polysacchariden )vrijmaken. .

Daarvoor is of enzymen nodig of je moet door wellen , koken en vriezen de cellen stuk maken .

JA wanneer je in een perszak jou product in een centrifuge doet zal zeker werken .

zelf gebruik ik een zeef en spoel uit op kaf of stro .

Je kunt dat ook doen door rijsthulzen te gebruiken .

Meestal is het of 11 of 36 kilo wat ik maisch en in een ochtend is het door alle stappen en de zeef en zit het in de ton .

Een centrifuge klaarmaken vullen verwerken , legen en misschien weer vullen zijn toch ook meer handelingen . Ik vraag mij af wat je ermee wint .  

Maar je kunt het zeker proberen .

Maar betreft aanbranden als je een goede omzetting hebt gehad zit er in de stookwijn weinig zetmeel maar grovere deeltjes .

Door onderin ketel kook stenen te gebruiken en je gebruikt een kookzak zal het niet meer aanbranden .

Je kunt ook de ketel au bain marie stoken .

Beantwoorden
(@bort0)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert

robbert geweldig dat je me wegwijs wilt maken.

is het wat door te stellen dat de vloeistof mierzoet is en dat het na een paar uur staat te gisten als een vulcaan het waterslo geeft niet eens bellen meer masr blaast.

misschien te wijten aan beginnersgeluk. De aardappelen zijn voorzie van extra voeding en uiteraard alfa amylase.

dit gaf ook een heftige gisting tot gevolg op zaterdag maar wordt nu heel veel minder.

ook hier mat ik een sg van 1070.

met vr gr bert.

ik heb een koperen whisky stookinrichting voor uiteraard de whusky en een 4 traps glazen kolom met koperen bodems voorzien van een trap met kopergaas en daarna een dephlegmator.

bert

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bort0 ook zetmeel proeft zoetig en in eerste begin lijkt het dat gist bezig is met suikers omzetten maar eerste act iviteit is knopvorming en delen . Ook daarbin is co2 maar nog steeds weinig ethyl vorming .

Als het zelfmeel niet goed is omgezet zal gist wel zijn best proberen te doen maar ze stoten dan heel veel bijproducten uit wasrdoor je ook geen smakelijke alcohol krijgt. 

Beantwoorden
(@bort0)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

Weet nog geen percentage. De temperatuur is nu constant24 graden en het gist nog enorm. 
bij de andere vaten is het bijna gestopt maar daar vul ik weer aan met suiker en dan gaat ie weer als een speer.

durf het vat wel voorzichtig te openen. Voor die tijd gaat eerst de uvlamp aan en vul ik de ruimte met ozon. Dat maakt het wat minder besmettelijk.

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bort0, is niet nodig  hoor de co2 lig als een beschermende deken over je stookwijn. Als je nu nog suiker toevoeg aan je stookwijn zal het "cola" effect ontstaan, er treed bruis op maar dit is geen alcohol productie. Maar dat kan het wel worden als het gist nog actief is. Wel jammer dat je suiker bij je mout doe.

Beantwoorden
(@bort0)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@rumo

de suiker voeg ik toe bij de aardappelmoes niet bij de gerst. Dat is inderdaad zonde.

het gisten was nagenoeg gestopt en na de toevoeging bloeit hij weer langzaam op. Ik wil het percentage zo hoog mogelijk hebben om een hoger rendement te halen bij het afstoken. Dat wordt een grove sessie waarbij ik zon 20-30 procent alcohol wil. Dat stoken we dan later met de andere voor de 2e of derde keer. Ik dacht dat dat een goede methode is  masr wie ben ik in dit land van specialisten.

 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bort0, dat je suiker bij je aardappelmoes doe daar kan ik m'n wel iets bij voorstellen. Ik heb namelijk bij mijn aardappelwodka een zeer geringe opbrengst. Maar dan wel in het begin, als eenmaal de vergisting opgang is dan voeg ik niets meer toe.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rumo extra suiker toevoegen gaat ten koste van smaak. 

Even als zo hoog mogelijk percentage willen halen . 

Kwaliteit en kwantiteit gaat in drank maken niet samen 

Aardappel vodka opbrengst hoeft niet slecht te zijn als je voldoende zetmeel omzet .

Als je suiker toevoegt dus een suiker vergistingen in een andere vergisting toepast krijg je scherper alcohol dat weer afdoet aan de eigen smaak van de eigenlijke aardappel vodka .

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

je kunt het proef ondervindelijk nagaan uiteraard . Op smaak maar ook met gaschromatograaf kun je duidelijk verschil zien .

Het gebruik van secondair vat kan ten voordeel werken mits juiste stook principe / volgorde .

het is gewoon niet voor elke vorm hetzelfde .

 

( P.s . Mijn gaschromatograaf bied ik te koop aan . ) 

 

Beantwoorden
2 Reacties
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@robbert doet u de gaschromatograaf echt weg ? Dat apparaat is toch onlangs gerefurbished ? Wat vraagt u er voor ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@axelf . Het klopt dat ik het apparaat heb laten nakijken door een  deskundig bedrijf daarin  en hij is weer tip top .

Het was ook niet goedkoop maar anders had hij nog jaren op zolder gestaan . 

Ik heb hem ook elders aangeboden omdat ik ook nu  hem te weinig zal gebruiken .

Als je echt geïnteresseerd bent kan ik je een mailtje sturen maar je begrijpt dat hij niet voor appel en ei weg gaat .

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Gepost door: @bort0

maar de maisch is een dikke brei zodat die warmte nooit door zal trekken.bdusvdasr heb ik wat anders voor bedacht.

hoy,

de gisting zelf creëert ook warmte van binnenuit, dat je de emmer moet warmhouden, is dat omdat hij niet te veel zou afkoelen.

In de zomer moet je soms opletten dat hij niet te warm wordt.

grts.

 

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@bort0)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mee eens maar dan schakelt de fohn vanzelf uit als de temperatuur verder oploopt door het gistingsproces.

het zou helemaal binnenin wel verl warmer kunnen worden. Misschien goed om in de gaten te houden en eventueel een keer meten en doorroeren.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bort0 je kunt een vat wat al enige dagen staat te gisten beter niet door roeren . 

Dan voeg je zuurstof toe aan een anearobe stadium.  Dus gist stress veel vervuiling en kans op stoppen of  mislukken van het beslag .

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@bort0)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dan wordt er niet geroerd.

bij de laatste keer dat ik keek lag alle gerst redelijk droog bovenop. Kan dat bij het einde vanbde gisting er af scheppen.

moet ik dit dan nog uitspoelen of gelijk wegdoen

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bort0 gewoon mee spoelen ..

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@bort0)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vandaag 2 runs gedaan 

de eerste van 30 liter met aardappels met wat gerst als voeding.

eerst gezeefd met de net aangeschafte fruitpers om het niet op het verwarmingelemant te laten verbranden. dit is een driefasen verwarming van 3x 2 kw.

de eerste aan uit op 2 kw en de 2e en derde (zelfbouw) 0-2kw.

bij het stoken kwan het er op neer dat er een goede balans was met ruim 3 kw. Dan kon ik fijn regelen net de dephlegmator.

in het begin zo,n 85% en gestopt bij 40 procent bij een maisch temperatuur van 94 graden. dit leverde 4 liter alcohol op van gemiddeld 65%. Dat leek me niet gek en ben daar goed of niet tevreden mee. De smaak was boven verwaching goed en je kon de gerst er bovenuit proeven.

de 2e stook was een suikerwash ook van 30 liter.

deze heb ik klaar gemaakt van 10 kilo gekookte suiker met 2 citroenen en gistnutrient. Daar heb ik 2 kilo tremoline bij gedaan om me van een snelle start te verzekeren 

zuurstof voeg ik bij door het een minuut lang  te mixen met een staafmixer. Of dat gebruikelijk is weet ik niet het giste als een trein bij 28 graden en was met een paar dagen klaar

bij aanang stoken kwam dit niet hoger in dezelfde installatie onder zelfde omstandigheden dan maar ruim 60 procent. Geen idee hoe dit kan. Misschien kan uemand me dat uitleggen.

echter aan het eind had ik ruim 5 liter alcohol van gemiddeld 60 procent. 

Ik vind dat voor mij een super resultaat 

dit gaat nu allemaal bij elkaar voor de 2e stook.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@bort0)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het filteren van de aardappelmaisch met de nieuwe fruitpers  viel me eigenlijk tegen.

met de krik behoorlijk druk gemaakt en na verloop van tijd blijkt het binnen in toch  nog heel erg nat te zijn. Later opgehangen en dan blijft ie toch nog behoorlijk te lekken. Suggesties?

hopelijk gaat dat met een oude cetrifuge beter. Deze staat inmiddels klaar met een 2k siliconen coating. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gewoon door een strozeef de ketel in. .

Gebruik nog steeds de strozeef wel.

Bij maïs ook perfect.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@bort0)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Waar kan ik meer info hierover krijgen

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bort0 bedoel je info over strofiltering ? 

Stast bij mij nog in manuala . Er zullen vast meerdere boeken ijn waar het in staat ..

een rand van staal of hout met daarin een grof rvs gaas. Daarop komt een laag schoon stro en kun je als filter gebruiken .

Ze verkopen  ook tegenwoordig rijst hulsen om ge gebruiken 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?