Heb mijn tuinhuis omgebouwd tot brouwerij.
zijn nu begonnen met het maken van whisky en wodka en we zijn redelijk uitgerust met spullen
Hoe scheid ik het beste de pulp uit de maisch
Je kunt na het maïschen filteren . Je kunt b.v. rijst hulzen hierbin gebruiken waardoor de vloeistof er makkelijk doorloopt
maar ook kun je ouderwets een groffe zeef of een gaas nemen daarop een laag schoone stro en daar de wort doorheen laten lopen .
Niet. Vergist op het graan en verstook op het graan. Het laatste met het sap in de ketel en de pap in een bijvat. Of de pap in een zak in de ketel.
je kunt het proef ondervindelijk nagaan uiteraard . Op smaak maar ook met gaschromatograaf kun je duidelijk verschil zien .
Het gebruik van secondair vat kan ten voordeel werken mits juiste stook principe / volgorde .
het is gewoon niet voor elke vorm hetzelfde .
( P.s . Mijn gaschromatograaf bied ik te koop aan . )
maar de maisch is een dikke brei zodat die warmte nooit door zal trekken.bdusvdasr heb ik wat anders voor bedacht.
hoy,
de gisting zelf creëert ook warmte van binnenuit, dat je de emmer moet warmhouden, is dat omdat hij niet te veel zou afkoelen.
In de zomer moet je soms opletten dat hij niet te warm wordt.
grts.
Mee eens maar dan schakelt de fohn vanzelf uit als de temperatuur verder oploopt door het gistingsproces.
het zou helemaal binnenin wel verl warmer kunnen worden. Misschien goed om in de gaten te houden en eventueel een keer meten en doorroeren.
Dan wordt er niet geroerd.
bij de laatste keer dat ik keek lag alle gerst redelijk droog bovenop. Kan dat bij het einde vanbde gisting er af scheppen.
moet ik dit dan nog uitspoelen of gelijk wegdoen
Vandaag 2 runs gedaan
de eerste van 30 liter met aardappels met wat gerst als voeding.
eerst gezeefd met de net aangeschafte fruitpers om het niet op het verwarmingelemant te laten verbranden. dit is een driefasen verwarming van 3x 2 kw.
de eerste aan uit op 2 kw en de 2e en derde (zelfbouw) 0-2kw.
bij het stoken kwan het er op neer dat er een goede balans was met ruim 3 kw. Dan kon ik fijn regelen net de dephlegmator.
in het begin zo,n 85% en gestopt bij 40 procent bij een maisch temperatuur van 94 graden. dit leverde 4 liter alcohol op van gemiddeld 65%. Dat leek me niet gek en ben daar goed of niet tevreden mee. De smaak was boven verwaching goed en je kon de gerst er bovenuit proeven.
de 2e stook was een suikerwash ook van 30 liter.
deze heb ik klaar gemaakt van 10 kilo gekookte suiker met 2 citroenen en gistnutrient. Daar heb ik 2 kilo tremoline bij gedaan om me van een snelle start te verzekeren
zuurstof voeg ik bij door het een minuut lang te mixen met een staafmixer. Of dat gebruikelijk is weet ik niet het giste als een trein bij 28 graden en was met een paar dagen klaar
bij aanang stoken kwam dit niet hoger in dezelfde installatie onder zelfde omstandigheden dan maar ruim 60 procent. Geen idee hoe dit kan. Misschien kan uemand me dat uitleggen.
echter aan het eind had ik ruim 5 liter alcohol van gemiddeld 60 procent.
Ik vind dat voor mij een super resultaat
dit gaat nu allemaal bij elkaar voor de 2e stook.
Het filteren van de aardappelmaisch met de nieuwe fruitpers viel me eigenlijk tegen.
met de krik behoorlijk druk gemaakt en na verloop van tijd blijkt het binnen in toch nog heel erg nat te zijn. Later opgehangen en dan blijft ie toch nog behoorlijk te lekken. Suggesties?
hopelijk gaat dat met een oude cetrifuge beter. Deze staat inmiddels klaar met een 2k siliconen coating.
Gewoon door een strozeef de ketel in. .
Gebruik nog steeds de strozeef wel.
Bij maïs ook perfect.
Waar kan ik meer info hierover krijgen