Meldingen
Alles wissen

calvados probeersel


chriske
Berichten: 6
Registered
Topic starter
(@chriske)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

Hallo, Mijn naam is Chris en ben een noorderbuur. Ik ben net begonnen met jullie hobby. Ik heb uit eigen tuin sap van appelen geperst en een 50 liter puur laten vergisten met Kissinger champagne gist zonder toevoeging van suiker. Ongeduldig als ik ben, heb ik deze na uitgisting, weliswaar naar mijn oordeel te vroeg, nu na overhevelen al uitgestookt met mijn alambiek. Ik heb dat heel traag gedaan en heb nu iets minder dan 4 liter 40% distillaat dat ik morgen zou willen distilleren in cuts voor een 70% eindresultaat. Heeft er iemand tips voor een verder verloop ? dank, Chris

Beantwoorden
18 reacties
4 Reacties
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 909

@chriske 

dat is wel erg weinig voor 50 liter appelsap.

Misschien  iet helemaal uit gegist?

Waren het zoete appels?
Zo niet had je suiker kunnen toevoegen, nu helaas niet meer mogelijk
Ik zou bij de 2 é stook wel water toevoegen zodat de ketel niet droog kan koken.

Succes,

Cheers, @ndré🥃😎

Beantwoorden
chriske
Registered
(@chriske)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@ndre ik wou het eens puur proberen, zonder suiker, appels waren beetje gemengd van verschillende rassen en inderdaad nog rond de zure kant en had bovendien vergeten pectolase toe te voegen.

Beginners nonchalance zeker ? Bedankt voor je snelle raadgeving.

Beantwoorden
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 282

@chriske 

je kunt wat diksap appel toevoegen ,veel suiker maar je houdt toch de appelsmaak

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@chriske wanneer je eerst even fe kook over de appels doet is pectolase niet nodig  en behoud je meer smaak .

Beantwoorden
Uridium
Berichten: 53
Registered
(@uridium)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

En dan een nieuw eikenhouten vaatje van een paar liter (1, 2 of 3 liter, afhankelijk van de opbrengst van de fijnstook), even een uurtje of 4 tot 5 voorweken met water. Water eruit, destillaat erin en dan een mandje of anderhalf á twee afwachten en regelmatig proeven.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 612

@uridium (zit geen vaste tijd aan het voorbewerken van eiken vatje. Elk vat is uniek en zal dus individueel behandeld moeten worden om de naden goed te dichten. Ene vat moeten ringen aangeslagen worden, ander heeft langer dan 24u nodig om te dichten terwijl een ander na 4u al dicht is)

Beantwoorden
chriske
Berichten: 6
Registered
Topic starter
(@chriske)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

dank je voor je snelle raad maar heb geen vaatjes en heb voorlopig genoeg geinvesteerd; zou dit ook lukken met die houten cubes ?

Beantwoorden
8 Reacties
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 909

@chriske 

ik gebruik ook altijd houtsnippers in grote glazen flessen, werkt Prima.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 909

Of hout Cuba’s zoals jij dat noemt Chriske.

Beantwoorden
chriske
Registered
(@chriske)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@ndre heb je een idee hoeveel van die snippers (gram) je per liter gebruikt, in mijn geval hopelijk 70 % ?

 

Beantwoorden
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 909

@chriske 

Een klein handje vol op 5 liter, beetje op gevoel doen.

zelf gooi ik er ook walnoten doppen bij.

Daarna af en toe proeven totdat het op smaak is wat jij wenst en dan filteren door keukenrol.

Cheers, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2035

@ndre is indd goede keuze! Word lekker zacht drankje van.

Beantwoorden
Uridium
Registered
(@uridium)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 53

@chriske Als je maar niet die houten cubes gebruikt die je kunt kopen voor de barbecue (om een rooksmaakje mee te geven aan je vlees etc.), want die zijn extra zwart gemaakt aan één zijde en dat leidt tot een pikzwart drankje. Dit weet ik uit ervaring: ik had een prachtige new make whisky in een pot gedaan met drie van die jongen en die werd echt pikzwart. Wat er ook niet meer uit te krijgen, met geen enkele filter. Uiteindelijk heb ik 'em opnieuw moeten destilleren. 🙄

Beantwoorden
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 909

@uridium 

Ik gebruik houtsnippers die ik bij stookwinkel heb gekocht of eikenhout dat al 2 jaar in mijn brandhouthok heeft gelegen, deze in stukjes gehakt en met de brander erover.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Uridium
Registered
(@uridium)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 53

@ndre Die van de Stookwinkel heb ik ook; die werken prima, maar zijn ook vrij sterk qua smaakafgifte. Na een week was het al lekker 'oaky' 😉

Beantwoorden
chriske
Berichten: 6
Registered
Topic starter
(@chriske)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

prachtkerel, zoals ik al kon afleiden uit andere referenties.

Beantwoorden
2 Reacties
chriske
Registered
(@chriske)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

dank u Andre, Uridium en Murmillo. C-probeersel zit op fles, nu nog snippers bij en lang afwachten.

Volgende projectje is Probeersel Wisky. Ik ga nog effe rondsnuisteren op het forum en jullie horen later nog van mij. misschien even : wat is de ideale ph om granenmout hiervoor te laten vergisten ? 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@chriske mout bij maischen een ph van 5,4 - 5,6 .

Bij vergisten starten met een ph van 5,2 .

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?