Meldingen
Alles wissen

calvados probeersel


chriske
Berichten: 6
Topic starter
(@chriske)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hallo, Mijn naam is Chris en ben een noorderbuur. Ik ben net begonnen met jullie hobby. Ik heb uit eigen tuin sap van appelen geperst en een 50 liter puur laten vergisten met Kissinger champagne gist zonder toevoeging van suiker. Ongeduldig als ik ben, heb ik deze na uitgisting, weliswaar naar mijn oordeel te vroeg, nu na overhevelen al uitgestookt met mijn alambiek. Ik heb dat heel traag gedaan en heb nu iets minder dan 4 liter 40% distillaat dat ik morgen zou willen distilleren in cuts voor een 70% eindresultaat. Heeft er iemand tips voor een verder verloop ? dank, Chris

Beantwoorden
22 reacties
4 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1001

@chriske 

dat is wel erg weinig voor 50 liter appelsap.

Misschien  iet helemaal uit gegist?

Waren het zoete appels?
Zo niet had je suiker kunnen toevoegen, nu helaas niet meer mogelijk
Ik zou bij de 2 é stook wel water toevoegen zodat de ketel niet droog kan koken.

Succes,

Cheers, @ndré🥃😎

Beantwoorden
chriske
(@chriske)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@ndre ik wou het eens puur proberen, zonder suiker, appels waren beetje gemengd van verschillende rassen en inderdaad nog rond de zure kant en had bovendien vergeten pectolase toe te voegen.

Beginners nonchalance zeker ? Bedankt voor je snelle raadgeving.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 431

@chriske 

je kunt wat diksap appel toevoegen ,veel suiker maar je houdt toch de appelsmaak

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8663

@chriske wanneer je eerst even fe kook over de appels doet is pectolase niet nodig  en behoud je meer smaak .

Beantwoorden
Uridium
Berichten: 54
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

En dan een nieuw eikenhouten vaatje van een paar liter (1, 2 of 3 liter, afhankelijk van de opbrengst van de fijnstook), even een uurtje of 4 tot 5 voorweken met water. Water eruit, destillaat erin en dan een mandje of anderhalf á twee afwachten en regelmatig proeven.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Pikketanus
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Prominent Member
Berichten: 758

@uridium (zit geen vaste tijd aan het voorbewerken van eiken vatje. Elk vat is uniek en zal dus individueel behandeld moeten worden om de naden goed te dichten. Ene vat moeten ringen aangeslagen worden, ander heeft langer dan 24u nodig om te dichten terwijl een ander na 4u al dicht is)

Beantwoorden
chriske
Berichten: 6
Topic starter
(@chriske)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

dank je voor je snelle raad maar heb geen vaatjes en heb voorlopig genoeg geinvesteerd; zou dit ook lukken met die houten cubes ?

Beantwoorden
8 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1001

@chriske 

ik gebruik ook altijd houtsnippers in grote glazen flessen, werkt Prima.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1001

Of hout Cuba’s zoals jij dat noemt Chriske.

Beantwoorden
chriske
(@chriske)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@ndre heb je een idee hoeveel van die snippers (gram) je per liter gebruikt, in mijn geval hopelijk 70 % ?

 

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1001

@chriske 

Een klein handje vol op 5 liter, beetje op gevoel doen.

zelf gooi ik er ook walnoten doppen bij.

Daarna af en toe proeven totdat het op smaak is wat jij wenst en dan filteren door keukenrol.

Cheers, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2282

@ndre is indd goede keuze! Word lekker zacht drankje van.

Beantwoorden
Uridium
(@uridium)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@chriske Als je maar niet die houten cubes gebruikt die je kunt kopen voor de barbecue (om een rooksmaakje mee te geven aan je vlees etc.), want die zijn extra zwart gemaakt aan één zijde en dat leidt tot een pikzwart drankje. Dit weet ik uit ervaring: ik had een prachtige new make whisky in een pot gedaan met drie van die jongen en die werd echt pikzwart. Wat er ook niet meer uit te krijgen, met geen enkele filter. Uiteindelijk heb ik 'em opnieuw moeten destilleren. 🙄

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1001

@uridium 

Ik gebruik houtsnippers die ik bij stookwinkel heb gekocht of eikenhout dat al 2 jaar in mijn brandhouthok heeft gelegen, deze in stukjes gehakt en met de brander erover.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Uridium
(@uridium)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@ndre Die van de Stookwinkel heb ik ook; die werken prima, maar zijn ook vrij sterk qua smaakafgifte. Na een week was het al lekker 'oaky' 😉

Beantwoorden
chriske
Berichten: 6
Topic starter
(@chriske)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

prachtkerel, zoals ik al kon afleiden uit andere referenties.

Beantwoorden
2 Reacties
chriske
(@chriske)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

dank u Andre, Uridium en Murmillo. C-probeersel zit op fles, nu nog snippers bij en lang afwachten.

Volgende projectje is Probeersel Wisky. Ik ga nog effe rondsnuisteren op het forum en jullie horen later nog van mij. misschien even : wat is de ideale ph om granenmout hiervoor te laten vergisten ? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8663

@chriske mout bij maischen een ph van 5,4 - 5,6 .

Bij vergisten starten met een ph van 5,2 .

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 444
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Ik heb mijn appels ook eindelijk fijn gestookt. 

Op hoeveel procent ABV moet het in het vaatje of de snippers en walnootdoppen erin? 60% of zo? 

Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2611

@stephan Dat is afhankelijk van de smaken die je uit het hout wilt trekken, hogere percentages trekken meer tannines eruit die een wat bittere smaak geven, maar dat is ook afhankelijk van het soort hout (kunt de snippers eventueel voorbehandelen met een calciumcarbonaat oplossing of andere drank).

 

Ik lees dat er Calvados zijn van 55% cask strength zijn, die zullen iets boven de 60% inderdaad het vat in gaan. Rijpingstijd hoeft minimaal 2 jaar te zijn voor Calvados en 3 jaar voor Calvados Domfrontais. 

Beantwoorden
Stephan
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 444

@alchemist thanks. Moeten de snippers en de walnoten er dan ook twee jaar in blijven met rijpen?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2611

@stephan Dat ligt eraan wat je wilt qua smaak en de hoeveelheid ervan.

Ikzelf doe dat niet met de whisky's en wanneer het houtgehalte qua smaak net iets meer is dan dat ik wil haal ik ze eruit en laat ik het op fles rijpen. Je hebt meer contactoppervlak met snippers etc. dan met een vaatje dus het gaat sneller.

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?