Meldingen
Alles wissen

complete leek


Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hoi Allemaal...
Enthousiast heb ik een gistemmer, ascorvit, zymex, hydrometer, alcolholmeter, nutivit (voedingszouten), cidergist en een product om de emmer en alles proper te maken en een destilleerketel met kolom.
nu heb ik heel veel appelen en alles klaarstaan, en toch zit ik met mijn handen in het haar.

waar begin ik he ?
moet ik nu de appelen in 4 snijden en die zymex (hoeveel? en met water ? ) erop en dan een dagje laten rusten om vervolgens de ascorvit (hoeveel en ook met water??) erop ....
dan stoken ? of eerst zeven? of...
ik had graag een stappenplan gehad dat voor een leek zoals ik een beetje verstaanbaar is 🙂
kan iemand me helpen ?

ik ga alvast opzoek in het forum hier

Groetjes,
Bob

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
5 reacties
Berichten: 134
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hey,

Leuk dat je in ieder geval al een poging wilt doen om deze hobby op te pikken. Ik weet niet wat je precies van de appels wilt maken maar er zijn meerdere wegen om te volgen. Dus bij deze even globaal:

- Je kunt beginnen met de appels verwerken:

Gebruik een appelboor (Hema) om het klokhuis en steeltje te verwijderen, deze zijn ongewenst wegens de hoge concentratie pectine, looizuren en het vrijkomende giftige blauwzuur(cyanide) als de pitten breken. 

- Vervolgens de mash klaarmaken voor vergisting:

Ga je stoken op pulp? dan kun je vrij grof de appels snijden aanvullen tot de stukken net onder water staan. Vervolgens de stukken kapot hakselen/stampen. Dit gaat vooral makkelijk nadat de mash even aan de kook is gebracht. Dan worden de stukken zachter. Tevens is koken handig doordat het de van nature aanwzige pectase, het enzym dat pectine omzet in methanol te denatureren.

Ook kun je pectinase (bij jouw de zymex), een enzym dat pectine afbreekt zonder methanol te produceren, toevoegen om meer sap uit het fruit te verkrijgen. Dit is vooral handig als je de mash wilt laten uitzakken en helder wilt afstoken. Eventueel je appels door de slowjuicer heen gooien geeft ook snel een vrij schone pulpvrije appelsap.

- Gist toevoegen:

Voordat je gist wilt toevoegen de gist even laten hydrateren op water. Als je na een paar minuutjes wat van je appelsapmash of suiker aan deze giststarter toevoegt kan hij ook alvast op gang komen en wennen aan zijn toekomstige omgeving zonder zware schok te ontvangen. 

Belangrijk is om van de appelmash even de temperatuur, sg en pH waarde te meten:

Temperatuur: zolang de mash rond de 25C is kan je de gist toevoegen. bij hele hoge temp zal de gist zwak worden of sterven

sg: soortelijk gewicht. stop wat  HELDERE vloeistof van je mash in een maatcilinder en meet de sg waarde van de dobber. Deze waarde geeft jou informatie over de geschatte hoeveelheid suiker aanwezig en daarbij het geschatte percentage alcohol dat je kunt halen. Belangrijk: noteer de sg waarde ergens. Deze kan je later gebruiken als indicator voor activiteit en alcohol %. de sg zal waarschijnlijk rond de 1050 liggen, maar dit hangt ook af van het aantal appels en of je suiker toevoegd (zonde).

pH: als je een pH meter hebt meet dan de pH. voordat je de gist toevoegd wil je dat de pH waarde rond 4.5 ligt. ligt de pH hoger dan 4.5/5? dan kan je wat van je ascorvit (wijnsteenzuur) toevoegen, roeren en weer meten. Omdat dit een zuur is zal je pH waarde dalen, voorzichtig toevoegen tot je pH 4.5 is. Mocht je geen pH meter hebben adviseer ik je ook om geen ascorvit toe te voegen. Aangezien je pH waarde eerder te laag dan te hoog zal zijn gezien je met fruitsap werkt. Ook pH waarde is handig om te noteren. mocht de vergisting halverwege stil vallen kan je de pH waarde meten en deze eventueel bijstellen wanneer nodig.

Alles gemeten? dan gist toevoegen en het vat afsluiten. Hierna niet meer roeren of openen. Een waterslot kan een indicatie zijn voor hevige activiteit maar zegt uiteindelijk niets over of de vergsiting echt klaar is. Wel mag je de eerste dagen wat gebubbel waarnemen mits de emmer goed is afgesloten.

- Stoken:

Meet voor het stoken weer met de sg meter of de vergisting klaar is (sg waarde 1005 of lager). Zorg er ook voor dat je zeker weet dat de vergisting al een paar dagen klaar is en is uitgezakt. Vervolgens je mash overhevelen naar je ketel. Hierbij ligt het volledig aan jou en je type ketel of je het pulp wel of meestookt en of je dit in een kookzak doet. Over het algemeen geeft pulp meestoken meer smaak maar ook liggend aan je ketel en gebruik van kookzak aanbrandingsgevaar. Ook kun je de mash zeven en stoken zonder pulp.

Verder weet ik niet welk type ketel je hebt en of een stripping/spirit run nodig zijn.

Mocht je nog vragen hebben hoor ik het wel. Succes!

Veel stook en drank plezier

-DrankDier

 

 

 

Beantwoorden
Haak
Berichten: 598
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kop en kont eraf , door de midden of in 4 delen,ff koken paar minuten,drijvende pitten eraf scheppen ,hup in de gist emmer wat water er bij ,wacht tot de temperatuur 30/25 graden is ,gist erbij emmer dicht , week of 3 a 4 wachten,ondertussen de beginnersgids lezen (niet lullig bedoeld ) en via de zoekbalk zoeken op appels stoken ……. De rest heb je dan al gelezen 

 

succes en hou ons op de hoogte 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

thanks allemaal.
Ik ga de appelen door de slow juicer gooien en het schuim eraf scheppen.
dus dat sap gooi ik dan in de gistingsbak met wat ascorvit in en gist en laat het gisten.

toch ?
wish me luck... ik zal ook alvast eerst ff gaan lezen zoals  @haak zegt

Bob

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 598

@bobby 

Die slower juicer maakt je pitten kapot ben ik bang ,en zal je als nog ff moeten koken
 
snelst manier is het vier delen en dan ff koken,

je kunt voor iets meer opbrengst wat flesjes appel diksap erbij doen

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

zal eerst toch eens lezen en lezen.
@drankdier weet er ook wel wat van precies.
heb ondertussen weer wat meer appels. 

ik weet alleen niet goed wat ik met die witte poedertjes moet doen zymex en ascorvit.
en moet ik het oplossen in water of gewoon zo overtrooien...
tja.... alles moet een eerste keer zijn he 🙂
dank u he

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?