Meer dan 4 maanden volg ik regelmatig dit forum. Het wordt dus tijd om effectief te starten. De regio waar ik woon is Leuven in België. Veel plaats voor de nieuwe hobby heb ik niet want ik woon in een appartement.
Ik heb nog wat Luxemburgse alcohol staan. Hier zal ik nog wat Limoncello en Porto van maken. In onze streken zeggen we Porto maar het is eigenlijk een soort noten likeur.
Het belangrijkste materiaal had ik al, nl. een logboek en een pen. Momenteel zit ik nog in de aankoopfase want ik moet alles nog aanschaffen. De eerste bedoeling is om DE senseo te kopen, nl. de T500. Bedoeling is hiervan om een hoge percentage alcohol te maken. Deze zal voornamelijk dienen om Limoncello en andere drankjes van te maken. Eénmaal deze zijn aangevuld, staat mijn volgende aankoop al vast, een 5l Alquitara. De voornaamste reden is: heeft toch een speciale uitstraling, weinig ruimte, ik gebruik liever geen gas in een appartementsblok en ik was snel verliefd op de Tiny films van Robbert.
Maar eerst de suikerwash. Al vrij snel kwam ik tot de conclusie om geen Turbo gisten te gebruiken en de tomaten puree houd ik ook voor de spaghetti. Een belangrijke ingrediënt is tijd en geduld. De formule die ik momenteel in gedachte heb:
- 5,5 kg suiker
- 8 gram citroenzuur.
- 4 gram diammonium fosfaat. (DAB)
- 70 gram Fermentis Safspirit GR-2 gist ("high pitch" = iets meer gist gebruiken)
- 25 liter water
1) Starten om invertsuiker te maken:
4 kilo suiker, 2 l water, 2 gram cintroenzuur en dit op 80 graden zo'n 40 minuten aanhouden.
2) Daarna de resterende suiker (1,5 kg oplossen in warm water)
3) Alles in het gistingsvat doen en aanvullen met water op kamertemperatuur. Totaal dus 25 liter.
4) De resterende 6 gram citroenzuur 4 gram diammonium fosfaat toevoegen en lichtjes onder roeren.
5) 70 gram gist toevoegen als de temperatuur van het gistingsvat onder de 30 graden is. Zeer lichtjes onder roeren.
6) Voordat het deksel met eventueel het waterslot erop gaat. SG en PH meten.
7) Een tweetal weken wachten, meten ... en daarna distileren met de T500.
8) Daarna terug water toevoegen zodat men uitkomt op 40 graden en daarna een 2de keer stoken.
Helaas toch een aantal vragen:
- Mag men in invert suiker regelmatig roeren of liever niet?
- Moet men alle suiker gebruiken om invert suiker te maken?
- Ik lees ook zeer goede commentaren over Fermentis Safspirit C-70. De reden waarom ik voor Safspirit GR-2 gekozen heb, is dat ik geen vergistingskast heb waar de temperatuur constant tussen de 25 en 30 graden is. Deze gist is minder temperatuurs afhankelijk. (20 - 32 graden) Ik heb geen ruimte voor een extra koelkast met een Inkbird ITC-308 toestel. Hoe ik dat in de toekomst zal oplossen is nog een open vraag. Is een verwarmingsriem een goede oplossing te samen met een deken of oude slaapzak? Ik lees dat sommige zelfs een elektrisch deken gebruiken of een aquariumverwarming.
- De aangeschafte gist is in een pak van 500 gram. De resterende gist hermetisch afsluiten en in de koelkast plaatsen? Of is een diepvriezer beter?
- Iedereen gebruikt een waterslot. Mag men ook een neteldoek gebruiken om af te sluitenen eventueel daarboven op een deksel dat er los ligt?
- In de Tiny projects van Robbert zie ik dat hij kruiden gebruikt om te marceren in alcohol tussen de 40 en 70 graden. Kan ik met de T500 een striprun doen en deze alcohol dan gebruiken om de kruiden te marceren of moet ik altijd boven de 90 graden destileren en daarna water toevoegen.
Omdat ik eind augustus nog 2 weken op verlof ben, zal ik pas in begin september met alles kunnen starten. Dit moet lukken om dan alle materialen te hebben en nog wat kennis bij te schaven.
Alvast bedankt voor dit mooi forum!!!
Hoi Concha, ik verkoop mn T500 set (ketel, reflux en copperdome). Deze zijn maar enkele keren gebruikt (copperdome zelfs nog niet), aankoop was in mei en juni.
Geweldig materiaal maar dit weekend haal ik bij een stoker op pensioen een aantal ketels op waardoor deze weg kunnen dan. Laat maar weten als je interesse zou hebben. Gr Bram
Hello Leuvenaar
Welkom en leuk je hier te hebben
Blij dat je je goed beslagen op het ijs stapt.
Heel veel vragen, waarvan ik er een paar kan beantwoorden. Dit is echter gewoon mijn mening, gegroeid uit een 20 tal jaren distilleren in verschillende landen. Een hoop mensen op dit forum werken totaal verschillend
Ik werk ALTIJD zo eenvoudig mogelijk. Bedenk dat men 100 jaar geleden uitstekende alcohol maakte met de eenvoudigste middelen. Dus geen fosfaat etc.
1. Je suikerwash is prima. Goede verhouding suiker/water. Ik gebruik echter nooit fosfaat. Als voeding voor de wash gebruik ik gesnipperd fruit (momenteel zijn dat cassis en aalbessen, weldra pruimen en mirabellen etc)
Mag je roeren terwijl je kookt : Ja. Moet je 40 minuten koken : Neen. Ik kook max 5 minuten en gaat prima. in een warm land kookte in nooit en pruttelde de wash razend.
Moet er waterslot op : Best. Ik zou geen neteldoek gebruiken. Als je geen slot hebt : gat in het deksel in knikker op of een biljardbal, RVS kogel etc. Moet je alle suiker inverteren : NEEN (2kg van de 5 is ruim voldoende)
Distilleer NOOIT alco van meer dan 45 graden. Das gewoon gevaarlijk. Zeker op een flat. Ventileer altijd DEGELIJK ook in de winter.
Ik gebruik bakkersgist (dat eigenlijk historisch gezien brouwersgist is.) Super resistent, breed spectrum, uitstekend resultaat, goedkoop.) Bewaar je gist in een hermetisch gesloten plastic pot in de ijskast. Niet in vriesvak.
Bakkersgist is robuust en in de zomer zal je nooit problemen hebben. De lichte afkoeling in de nacht is OK. Ik gebruik nooit een verwarmingselement. In de winter staat het gewoon in de leefruimte maar das iets dat je moet bespreken met je partner. Het trekt vliegen aan in de zomer btw.
Zo, maak jezelf deze discipline eigen
- Werk Veilig
- Werk altijd veiig
- Werk clean
- Werk eenvoudig en met goede natuurlijke producten
Bedenk dat men 100 jaar geleden uitstekende alcohol maakte met de eenvoudigste middelen
Echt? Volgens mij hebben ze het filteren over kool uitgevonden om de kwaliteit te verbeteren.
Moet je alle suiker inverteren : NEEN (2kg van de 5 is ruim voldoende)
Waar komt deze info vandaan. Ik inverteer niet. Maar wil je de gist minder belasten kun je beter alles inverteren. (Tijdens vergisting zal er ook nog wel wat gesplitst worden, vermoed ik.)
Met deze tips sta ik een stapje verder, zeker met de fruitvoeding. Hoeveel doe je er dan ongeveer in? En mag je alle fruitsoorten gebruiken
Hello Concha
De mensen vergisten zowat alle fruit om alco van te maken. Peren, bananen, cashew, mango, en weet ik veel wat.
Je noemt het en het blijkt te bestaan.
Ik vergist, naarmate het seizoen vordert, alle fruit dat ik in de tuin heb. Bessen, sleedoorn, pruimen, appelen, cassis, pruimen, mirabellen, kwee, mispel abrikoos, en ook nog eens wat ik bij buren kan krijgen. (ook nog rabarber, kruiden, etc)
Maar ik werk steeds met kleinere hoeveelheden : 3kg suiker. Reden is dat het anders allemaal te zwaar en onhandelbaar is. Hoeveelheid fruit die je kan gebruiken is gewoon flexibel volgens het soort fruit en volgens hetgeen je er mee wenst te maken.
Succes ermee