Meldingen
Alles wissen

Een goedendag


Berichten: 21
Topic starter
(@wervince)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo,

mijn naam is Wervince en ben nieuw op het forum. Al jaren ben ik gefascineerd door fermentatie, en heb de afgelopen jaren een aantal dingen proberen te leren: van zuurkool en kimchi tot gemberbier en kombucha. Na afgelopen jaar een paar stapjes te maken in het bierbrouwen leek het me voor dit jaar leuk om in het destilleren te duiken.

Omdat mijn favoriete drankjes op gerst gebaseerd zijn heb ik een 10l whisky alembiek van stookwinkel aangeschaft. Vorige week begonnen met een simpele suikervergisting om de eerste keer dat deel simpel te houden, inmiddels lijkt het uitgegist en een percentage van rond de 10 procent te hebben. Tijd om de ketel schoon te maken voor eerste gebruik. Vanavond na een sopwasje een azijn+citroenzuurstook gedaan. Daar kwamen vooral wat zwarte vlokjes uit. Na het opnieuw wassen viel mij een soort gele kleiachtige substantie aan de binnenkant van de ketel bij de handvatten op, moet ik dat verwijderen, of is dat een structureel onderdeel van de ketel?

Groet,

Wervince

Beantwoorden
38 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince Welkom Wervince,

 

Als het klei-achtig is en verwijderd kan worden dan raad ik zeker aan om het weg te halen, ik heb dezelfde ketel en kan me niet herinneren zoiets gezien te hebben.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@wervince welkom op het forum. Volgens mij maak je een goed begin met je nieuwe hobby. De kleiachtige substantie is waarschijnlijk gebruikt bij de productie van de ketel. Probeer dit zoveel mogelijk te verwijderen maar het kan volgens mij niet heel veel kwaad.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@wervince)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dank voor de hulp.

Inmiddels is het me gelukt het grootste deel van de klei te verwijderen. Nog wel wat sporen helaas, maar wil ook niet aan de gang gaan met schuursponsen. 

Tijdens het proeffitten van wat slangen aan de koeler kwam ik er achter dat het bovenste aansluitpunt (de uitlaat) een grotere diameter heeft dan de inlaat. De siliconenslang past daar niet op. Oeps.

Beantwoorden
10 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@wervince Je kan wanneer het verschil in diameter niet te groot is het uiteinde even in heet water houden zodat de slang zachter wordt en dan nogmaals proberen.

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@mccorner de buitendiameter van de slang is kleiner dan de binnendiameter van de uitlaat, dat gaat het niet worden. 

Overigens kreeg ik zelfs met die tip de slang ook niet op de inlaat. De slang wil wel wat bewegen, maar ik ben super onhandig en de koeler is vrij licht, dus schuift weg. Stoken zit er voorlopig niet in totdat ik iets vind waarmee ik het wel kan bevestigen.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince  Ik heb op die ketel een tuinslang met slangenklemmen gebruikt, gardena koppeling richting de kraan.

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@alchemist kijk dat helpt. Ik woon al jaren in een appartement, heb niet eens een balkon, dus het concept tuinslang kwam niet in me op. o_o 

Welke diameter werkt goed? Dan ga ik morgenochtend even langs een bouwmarkt.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince diameter wat ik toen gepakt heb weet ik even niet, was net iets kleiner dan de grootste aansluiting op t koelvat.

 

Meen dat ik de goedkoopste bij de Praxis mee had genomen als proef, dat werkte dusdanig goed dat ie er bijna 2 jaar later nog op zit.

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@Alchemist dank voor de tip. Vandaag de goedkoopste van de karwei gehaald. Met een beetje rekken en strekken paste dat.

Bij het testen van het koelen liep het ding over, blijkbaar is het niet handig om dezelfde diameter slang op in en uit te hebben. o-o
Vervolgens andersom aangesloten, weet dat dit niet optimaal is, maar het stroomt er nu wel lekker door.

De eerste grofstook staat aan, eerste druppels gezien. Lijkt voorlopig een succes!

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince  ik knijp de waterkraan bewust, dan heb je dat probleem niet. Ik voel met de vinger bovenin of t maximaal lauw is, wordt t warmer dan gaat de kraan iets verder open.

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@alchemist dat was mijn idee eerst ook, maar ik heb nog niets gevonden om op m'n keukenkraan aan te sluiten. Heb het nu even werken met een aquariumpompje in de keukenwasbak. Klaarblijkelijk is het pompje wat the enthousiast 🙂

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince je hebt dit soort kraankoppelingen, dan schroef je kop van de kraan los en bevestig je dit. Zo doe ik het ook.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@wervince je kunt opvoerhoogte groter maken, dan pompt het wat minder hard 👍 

Zelf gebruik ik de koeler iets anders dan gebruikelijk is vanwege waterdruk. Mijn aquariumpompje heeft te weinig kracht om al dat water dat in koelvat komt terug te drukken. Ik heb dus het onderste pijpje (koelwater inlaat) dicht gemaakt en de bovenste gebruik ik als uitstroom. De pomp ligt in een reservoir en de slang vd pomp, de aanvoer dus, hangt gewoon in het koelvat zelf. Het koele water zakt, en bovenin verzameld het warme water wat afgevoerd wordt naar m'n reservoir, waar het mengt met het koelere water en dus weer retour gaat.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@wervince)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Een update aangaande de eerste stook. 

Ruwstook gedaan van 8.3 liter van m'n suikervergisting. Ketel op een klein pitje vol aan gezet, heeft 3h15 geduurd voordat de refractometer (wat n tof ding!) 10% aangaf. Opbrengst is ongeveer anderhalve liter a 40% (wederom volgens de refractometer).

Nu is de vraag of ik voor de andere twee batches ruwstook het wederom op het kleine pitje doe, of dat ik de wokpit van mn fornuis pak. De middelpitten achter gaan vanwege de hoogte niet passen. Voor de fijnstook lijkt dit kleine pitje in ieder geval prima. Hoe lang zou een ruwstook met een dergelijke opstelling ongeveer moeten duren?

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@wervince tijd is moeilijk te zeggen.  Het verschild van ketel tot ketel. Van opstelling tot opstelling  . Ook hoe is brander verhouding.

Zelf doe ik een eerste overhaal met 50 liter inhoud ook in 3en half uur .  

 

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert Dan voor dat. Het duurt dus bij mij zo lang voor 8 liter. Uitstroom is ongeveer 4 druppels per seconde.

Nu bezig met de tweede ruwstook, ook op dezelfde manier. Best een relaxte bezigheid zo.

Zijn er anderen met een zelfde ketel? Hoe snel gaat de ruwstook?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince Ik heb eenzelfde ketel en de snelheid is niet iets waar ik op let, het hangt af van hetgeen wat ik aan het destilleren ben.

 

Als het een suikervergisting is kun je met een 2 a 2,5 uur makkelijk klaar zijn, de uitstroom moet tussen druppelen en een straaltje inzitten, met name voor de ruwstook is dat prima.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince Ik heb eenzelfde ketel en de snelheid is niet iets waar ik op let, het hangt af van hetgeen wat ik aan het destilleren ben.

 

Als het een suikervergisting is kun je met een 2 a 2,5 uur makkelijk klaar zijn, de uitstroom moet tussen druppelen en een straaltje inzitten, met name voor de ruwstook is dat prima.

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@alchemist ok, dan gaat het bij mij dus wel langzaam. Ik ga de laatste ruwstook van deze batch dan op de grotere pit doen, kijken hoe dat gaat. 

De tweede ruwstook inmiddels klaar, duurde deze keer 3h45. 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince Bij een suikervergisting heb je geen last van eiwitten zoals bij een granenvergisting, indien je de ketel niet meer dan 2/3e vult, kun je met redelijk groot vuur beginnen totdat je aan een graad of 60 zit op de thermometer. Daarna kun je gaan knijpen.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom!

 

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@wervince)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

De laatste ruwstook  heb ik op de grotere pit gedaan. Dat ging een stuk vlotter (2 uur) en had inderdaad net geen straaltje. Grappig dat er meer water mee kwam: theorie werkt!

Nu heb ik drie flessen met ruwstook. Vooral nummer 1 is een beetje minder transparant. Lijkt een heel lichtblauw tintje aan te zitten. In alledrie de flessen lijken ook zwarte vlokjes te zweven na schudden. Zijn dit dingen die kwaad kunnen?

Moet ik voor de fijnstook een koffiefilter of iets dergelijks gebruiken voordat ik het opvang in een fles?

Beantwoorden
11 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince dat moet normaal niet nodig zijn, lichtblauw komt meestal door teveel voeding, bij turbogisten met extra voeding heb ik hier vaker zien langskomen. Zwarte stukjes kan aanslag door de eerdere stoken zijn die mee kwam.

 

Doe de fijnstook erg delicaat met rustig t gas. Voordat je proeft even een foto delen. De waas komt vaker bij een ruwstook, dan komen higere alcoholen / foezels mee 

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@alchemist de blauwe waas van te veel voeding wordt meer gedurende stook, helaas zelf al eens gehad. Omdat het blauw begint maar minder is in de 2e fles denk ik aan wat oxidatie

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@alchemist dank. De fijnstook zal ik erg rustig doen. Heb na drie keer draaien de wisselwerking tussen vermogen van de brander en de koeling een beetje door. Langzaam leren we 🙂

Geen idee wat een turbogist is. Wellicht is het voor de volledigheid wel handig om het geimproviseerde recept wat ik gemaakt heb te delen:

4.3 kg kristalsuiker
2 eetlepels citroenzuur
blikje van 140 gram tomatenpuree
theelepel marmite
5 zakjes van 7 gram gist van de Lidl. 2 van deze zakjes waren ver over de houdbaarheidsdatum heen (2018)

Suiker heb ik met citroenzuur en best wat water eerst gekookt voor een minuut of 25. Daarna beetje af laten koelen en in de vergister gestopt. Daarna beetje water erbij, tomatenpuree en marmite. Aangevuld tot 25 liter met koud water. Temperatuur was toen 32 graden. Even gewacht en toen de temperatuur 30 graden was de pH gemeten: was 5.2.
Daarna de zakjes gist erbij gedaan en flink lopen roeren.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wervince Waarom tomatenpuree? Ik stel die vraag maar voordat een boze Robbert langskomt. Misschien heb je met wat hard stoken de aanslag van de marmite meegekregen, of de ketel niet gereinigd?

 

Je hebt sowieso stevig voeding toegevoegd, dat kan wat minder, voor de volgende keer zie ik liever dat je de over datum gist meekookt met de suiker 😉 betere voeding zonder problemen.

 

Voor de rest ben ik quasi onder de indruk van hoe je hebt aangepakt.

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@alchemist sorry sorry. o-o

Ik heb dus wat ervaring met bier en daar met het opkweken van gist wel eens wat geëxperimenteerd met voeding voor de gist toevoegen. In dit geval wilde ik voor het stoken simpel beginnen. Een beetje rondlezen kwam ik tomatenpuree een aantal keer tegen, maar zag niet echt een recept wat me erg aanstond. Vaak erg veel suiker ten opzichte van de hoeveelheid water, en ik wilde dit gist gebruiken omdat ik het nog had liggen. Voor de hoeveelheid suiker toen uitgerekend dat ik ongeveer een SG van 1070 zou hebben. De tomatenpuree zat in die hoeveelheid in het blikje. 

Vast niet zoals het hoort, maar wel een beetje gebaseerd op een aantal verschillende informatiebronnen. Overigens had ik op dat moment nog niet goed rondgelezen op dit forum.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@wervince tomaten puree is misschien wel een bodem van voeding stoffen maar gelijk ook een vervuiler .

Ook een zweem in destilaat kan daaruit afkomstig zijn . Tomaten pureer verhoogt zuurtegraad en hoog zeer in destilaat kan oorzaak zijn voornamelijk bij koperen ketel en kolommen van een vorm van versnelde oxidatie wat meekomt en een grauwe waas geeft.

Tomaten puree is overgewaaide moonshiners kneierij.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@wervince, voor een 25 liter ketel maak ik 27 liter stookwijn, 

6 kg suiker

theelepel citroenzuur

eetlepel marmite (geen tomatenpuree 😒 )

70 gram bakkersgist

 zou de klus moeten klaren.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@wervince , je moet natuurlijk niet te hard stoken. Als je rustig stook(dus ook niet langzaam) kan je betere cut's maken. En bij die kleine cut's zijn meestal de eerst en/of de laatst niet best(door wat voor rede dan ook). Ik heb ook wel eens dat er iets in de alcohol drijft en dat is meestal iets uit de ketel of uit de koeling(of een fruitvliegje). Maar dat verwijder ik dan door de alcohol door een koffiefilter te halen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@wervince , je moet natuurlijk niet te hard stoken. Als je rustig stook(dus ook niet langzaam) kan je betere cut's maken. En bij die kleine cut's zijn meestal de eerst en/of de laatst niet best(door wat voor rede dan ook). Ik heb ook wel eens dat er iets in de alcohol drijft en dat is meestal iets uit de ketel of uit de koeling(of een fruitvliegje). Maar dat verwijder ik dan door de alcohol door een koffiefilter te halen.

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@rumo dat gaat dan neem ik aan na het mengen van de verschillende cuts?

Ik zit nog met een dingetje dat ik zeker wil weten voordat ik aan de fijnstook begin. Vanwege de hoogte van mijn fornuis is de hoogte van de uitloop van de koeler erg laag. Is het ok om een siliconen slang aan de uitloop te bevestigen en het van daaruit in een glas te laten lopen? Of kan ik contact tussen hoog percentage alcohol en siliconen beter vermijden?

Is het in dat geval beter om het koppelstuk boven de koeler er tussenuit te halen, zodat de glazen wel op mn aanrecht kunnen staan?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@wervince een silicone slang kun je prima gebruiken op de uitloop van de koeler. Siliconen is bestand tegen alcohol.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@wervince)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dank lieve mensen voor de hulp. Het is in het begin best veel om allemaal op te pakken. 

Deze avond na het antwoord van @RuMo begonnen met de fijnstook. Begin ABV was 35% eventjes door een filtertje gehaald om de wat kleine zwarte vlokjes er uit te halen.

Kleine pitje hoog gehad tot de thermometer 40 aan gaf, daarna zo zacht mogelijk gezet, De eerste 100 mililiter opgevangen in een potje, dat is voor de schoonmaak.

Vanaf dat moment elke 100 mL een nieuw bekertje onder de uitloop gezet. Wat mij opvalt is dat de refractometer eigenlijk de hele tijd boven de 80% aangeeft (hoger gaat ie niet). Inmiddels zitten we aan beker 8. Ben benieuwd wanneer dit gaat dalen. 🙂
Zie ook de smaak wat veranderen. De eerste beker is erg scherp, de tweede een beetje zurig. Daarna wordt het zachter.

Beantwoorden
4 Reacties
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

De fijnstook duurde uiteindelijk best lang. Ik denk dat het zeker wel zes uur geduurd heeft.

Omdat ik toch wat moeier werd was ik blij dat ik de cuts verzameld heb, zodat ik vandaag rustig an kiezen. Zijn er smaakjes waar ik op moet letten bij een suikervergisting?

Bijgevoegd een foto van de opbrengst, de bierviltjes er even afgehaald.

Edit: foto wordt blijkbaar niet opgeslagen. Ook maar even hier geplempt: 

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

Zo dat is moeilijk zeg. Het heeft allemaal niet erg veel smaak. Wat is lekker is dus een moeilijke vraag. Ik zou ook nog niet goed weten wat in de weg zou zitten en wat niet. 

Nummers 1 en 2 wijken het meeste af. Die gaan dus sowieso een andere fles in. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@wervince zuur. , Azijn , acetaat ,  aards , bitter.   " Muf " dat hoort er niet in. 

Het is inderdaad het beginners proefje om met glaasjes te werken. Maar let op 

Proeven kun je niet met zoveel glaasjes . Je tong en neus zijn na 2 ,3  glaasjes al " doof ".   

Je zal dus met deze methode meer tussen poos moeten  . Of met droog beschuit tussendoor. 

 

 

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert dankjewel. Het zal zeker een paar stooksessies leren worden voordat ik dat doorheb.
Het lijkt er op dat het bittere vooral aan het eind is. Van 12 en hoger vallen daarmee af voor mij. Ik proef dat in 11 dan weer niet. 
De onderkant is eigenlijk nog moelijker. 1 en 2 ruiken dermate anders, maar die  zijn ook super sterk. Ergens rond 4/5 zijn die geuren helemaal verdwenen.

Ik heb dit rustig testen over meerdere uren verspreid.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?