Hallo,
mijn naam is Wervince en ben nieuw op het forum. Al jaren ben ik gefascineerd door fermentatie, en heb de afgelopen jaren een aantal dingen proberen te leren: van zuurkool en kimchi tot gemberbier en kombucha. Na afgelopen jaar een paar stapjes te maken in het bierbrouwen leek het me voor dit jaar leuk om in het destilleren te duiken.
Omdat mijn favoriete drankjes op gerst gebaseerd zijn heb ik een 10l whisky alembiek van stookwinkel aangeschaft. Vorige week begonnen met een simpele suikervergisting om de eerste keer dat deel simpel te houden, inmiddels lijkt het uitgegist en een percentage van rond de 10 procent te hebben. Tijd om de ketel schoon te maken voor eerste gebruik. Vanavond na een sopwasje een azijn+citroenzuurstook gedaan. Daar kwamen vooral wat zwarte vlokjes uit. Na het opnieuw wassen viel mij een soort gele kleiachtige substantie aan de binnenkant van de ketel bij de handvatten op, moet ik dat verwijderen, of is dat een structureel onderdeel van de ketel?
Groet,
Wervince
Dank voor de hulp.
Inmiddels is het me gelukt het grootste deel van de klei te verwijderen. Nog wel wat sporen helaas, maar wil ook niet aan de gang gaan met schuursponsen.
Tijdens het proeffitten van wat slangen aan de koeler kwam ik er achter dat het bovenste aansluitpunt (de uitlaat) een grotere diameter heeft dan de inlaat. De siliconenslang past daar niet op. Oeps.
Een update aangaande de eerste stook.
Ruwstook gedaan van 8.3 liter van m'n suikervergisting. Ketel op een klein pitje vol aan gezet, heeft 3h15 geduurd voordat de refractometer (wat n tof ding!) 10% aangaf. Opbrengst is ongeveer anderhalve liter a 40% (wederom volgens de refractometer).
Nu is de vraag of ik voor de andere twee batches ruwstook het wederom op het kleine pitje doe, of dat ik de wokpit van mn fornuis pak. De middelpitten achter gaan vanwege de hoogte niet passen. Voor de fijnstook lijkt dit kleine pitje in ieder geval prima. Hoe lang zou een ruwstook met een dergelijke opstelling ongeveer moeten duren?
Welkom!
De laatste ruwstook heb ik op de grotere pit gedaan. Dat ging een stuk vlotter (2 uur) en had inderdaad net geen straaltje. Grappig dat er meer water mee kwam: theorie werkt!
Nu heb ik drie flessen met ruwstook. Vooral nummer 1 is een beetje minder transparant. Lijkt een heel lichtblauw tintje aan te zitten. In alledrie de flessen lijken ook zwarte vlokjes te zweven na schudden. Zijn dit dingen die kwaad kunnen?
Moet ik voor de fijnstook een koffiefilter of iets dergelijks gebruiken voordat ik het opvang in een fles?
Dank lieve mensen voor de hulp. Het is in het begin best veel om allemaal op te pakken.
Deze avond na het antwoord van @RuMo begonnen met de fijnstook. Begin ABV was 35% eventjes door een filtertje gehaald om de wat kleine zwarte vlokjes er uit te halen.
Kleine pitje hoog gehad tot de thermometer 40 aan gaf, daarna zo zacht mogelijk gezet, De eerste 100 mililiter opgevangen in een potje, dat is voor de schoonmaak.
Vanaf dat moment elke 100 mL een nieuw bekertje onder de uitloop gezet. Wat mij opvalt is dat de refractometer eigenlijk de hele tijd boven de 80% aangeeft (hoger gaat ie niet). Inmiddels zitten we aan beker 8. Ben benieuwd wanneer dit gaat dalen. 🙂
Zie ook de smaak wat veranderen. De eerste beker is erg scherp, de tweede een beetje zurig. Daarna wordt het zachter.