Sinds 5 jaar eindelijk weer naar ons jaarlijks vakantie land kunnen gaan, week John o'Groats (tent),
week Fraiserburgh (tent), twee weken Glencoe (caravan ivm midges 🙂 ).
En moet nu toch eindelijk iets in ere houden gedurende de 11 maand dat we moeten wachten,
keuzes zijn of doedelzak leren spelen, of whisky stoken.
Aangezien ik nogal a-muzikaal ben, zal het toch het laatste moeten worden, helaas maar het is zo 🙂
Ben me nog aan het inlezen/leren, maar zal toch niet al te lang duren voordat de eerste vragen komen.
Hoop dat ik hier kan leren en op den duur een steentje bij kan dragen.
Richard
Nope, heb er al veel kunnen proeven, maar niet echt een voorkeur, gewoon het schotland gevoel is voor mij al ok.
Begin van scratch af aan, dus probeer het stap voor stap te doen, niet alles in ene keer,
mocht dat lukken, dan de volgende stap, en zo verder.
Ben wel een hobby kok/bakker/pizzamaker/kruidenmenger,
ben dus niet bang voor experimenteren, maar eerst de basis, dan zien we wel verder.
Misschien nog een paar tips;
- Start met gerstemout alleen, het is de makkelijkste soort graan om mee te werken en tevens ook de vereiste voor de meeste Schotse whisky's van aanzien (Single Malt).
- Qua gerstemout, je hebt distilleer mout, pilsmout als goede startpunten. Wil je voor een Islay gaan probeer toch een 50 of 55 PPM versie te pakken (meen SBI Homebrew of Brouwmaatje als leverancier).
- Als je op het ogenblik geen graanmolen hebt kun je nog bij een webshop het graan geschroot kopen, link
- Met de gisten, aanbeveling in het begin is Safspirit M1 (bedoeld voor Schotse Whisky), Safspirit D-53 (voor florale en fruitige tonen), Mangrove Jack's West Coast (neutrale biergist), Bakkersgist.
- Bij het maischen (brouwen) hou bij pilsmout zeker maar eigenlijk in het algemeen een rust ook aan bij 50 a 55 graden, ik prefereer 52, dit breekt eiwitten verder af naar aminozuren en dat is fijner qua destilleren en smaakvorming.
- Overweeg de toevoeging van een mineralentablet om het arme kraanwater makkelijk aan te vullen.
- Veenmos kun je ook bij het brouwwater gebruiken, het doet met name je new make sneller de moutgeur en smaak laten verliezen. Idealiter laat je het een zestal dagen in warm water wat fermenteren maar het doet al genoeg als je het toevoegd aan het graan tijdens het brouwen.
- Rijpen op hout, als je gaat werken met houtsnippers of staafjes, doe het in een fles waarin een prop keukenrol in de hals zit zodat het toch kan ademen. Walnootdoppen zijn ook een leuke om een warme toegankelijke whisky te maken.
jups, from scratch, eerst iets stoken, whatever what. Ervan uitgaande wat ik al her en der lees, zie ik verhoudingen van 1/3 (effectief bruikbaar), en 2/3 (vullen ketel).
Mijn gedachte, als ik 25L stookwijn maak, doe 3 batches ruw, en dan het resultaat ervan voor
de fijn, zou een 12L ketel 'ideaal' zijn, of zitten mijn gedachten nu nog ergens in de highlands 🙂
Welkom Hier .
Whiskey is vrij simpel. Kijk anders even hier.
Of deze .
thnx, die had ik tijdens mijn speurtocht ook al gevonden 🙂
Zou gepinned moeten worden, lekker rechttoe rechtaan uitleg.
De ketel, ja, dat wordt nog een dilemma, ik ga voor de smaak, dus zal in ieder geval koper worden,
vanuitgaande mijn vorig rekenvoorbeeld een 12L (stookwinkel heeft die),
alleen wel behoorlijk wat euri.
Ben ook niet vies van zelfbouw, maar dan ben ik bang dat het nog wel even gaat duren
voordat ik kan beginnen.
Ben aan het zoeken naar oud-ijzer handelaars hier in de nabije omgeving,
maar idd, zal tijd kosten.
Minder slechte helft zou er geen problemen mee hebben, maar weet op dit
moment niet hoe het te compenseren.
Marktplaats, eerst een zooi ads, en dan een paar die niet onder doen voor
commercieel.
Vevor, jups, ook gezien, maar dan krijg ik het "mic" gevoel, cheap en als je klachten hebt,
blijven we glimlachen tot je het beu bent.
Hier vragen, idd, beste optie op dit moment. Zie vraag en aanbod 🙂