Meldingen
Alles wissen

Eerste schreden


Alba
Berichten: 7
 Alba
Topic starter
(@alba)
Active Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Sinds 5 jaar eindelijk weer naar ons jaarlijks vakantie land kunnen gaan, week John o'Groats (tent),

week Fraiserburgh (tent), twee weken Glencoe (caravan ivm midges  🙂  ).

En moet nu toch eindelijk iets in ere houden gedurende de 11 maand dat we moeten wachten,
keuzes zijn of doedelzak leren spelen, of whisky stoken.

Aangezien ik nogal a-muzikaal ben, zal het toch het laatste moeten worden, helaas maar het is zo 🙂

Ben me nog aan het inlezen/leren, maar zal toch niet al te lang duren voordat de eerste vragen komen.

Hoop dat ik hier kan leren en op den duur een steentje bij kan dragen.

 

Richard

 

Beantwoorden
12 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@alba Welkom Richard, 

 

Voor mij was het Islay dat ervoor zorgde dat ik whisky wilde leren maken, leren kun je hier zeker en je kunt zoveel kennis opdoen als je wilt. Er zijn er hier genoeg die een whisky kunnen maken dus met je vragen kun je zeker terecht, al een idee wat voor soort whisky het gaat worden?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2692

@alba welkom hier en veel plezier. Je word al goed op weg geholpen.

Beantwoorden
Alba
Berichten: 7
 Alba
Topic starter
(@alba)
Active Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

@alchemist

Nope, heb er al veel kunnen proeven, maar  niet echt een voorkeur, gewoon het schotland gevoel is voor mij al ok.

Begin van scratch af aan, dus probeer het stap voor stap te doen, niet alles in ene keer,
mocht dat lukken, dan de volgende stap, en zo verder. 

Ben wel een hobby kok/bakker/pizzamaker/kruidenmenger,
ben dus niet bang voor experimenteren, maar eerst de basis, dan zien we wel verder.

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@alba dat is de juiste instelling, als je dus op smaak gesteld bent wordt het dus met granen werken. Whisky vergt geduld en je moet niet bang zijn om te leren.

 

Je kunt het beste even nadenken over de hoeveelheden die je wilt gaan hebben als opbrengst, vanuit je wort hoeveelheid hou je ongeveer 1/9e over, hoe kleiner je gaat hoe lager het kan worden.

 

Koperen ketel is aan te bevelen, Jan van de Stookwinkel heeft er mooie (heb er zelf ook een) of zelfbouw kan ook met een oude boiler. Brouwen kan zo makkelijk als in een soeppan of met een brouwketel (doe beide).

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Misschien nog een paar tips;

 

  • Start met gerstemout alleen, het is de makkelijkste soort graan om mee te werken en tevens ook de vereiste voor de meeste Schotse whisky's van aanzien (Single Malt).
  • Qua gerstemout, je hebt distilleer mout, pilsmout als goede startpunten. Wil je voor een Islay gaan probeer toch een 50 of 55 PPM versie te pakken (meen SBI Homebrew of Brouwmaatje als leverancier).
  • Als je op het ogenblik geen graanmolen hebt kun je nog bij een webshop het graan geschroot kopen, link
  • Met de gisten, aanbeveling in het begin is Safspirit M1 (bedoeld voor Schotse Whisky), Safspirit D-53 (voor florale en fruitige tonen), Mangrove Jack's West Coast (neutrale biergist), Bakkersgist. 
  • Bij het maischen (brouwen) hou bij pilsmout zeker maar eigenlijk in het algemeen een rust ook aan bij 50 a 55 graden, ik prefereer 52, dit breekt eiwitten verder af naar aminozuren en dat is fijner qua destilleren en smaakvorming.
  • Overweeg de toevoeging van een mineralentablet om het arme kraanwater makkelijk aan te vullen.
  • Veenmos kun je ook bij het brouwwater gebruiken, het doet met name je new make sneller de moutgeur en smaak laten verliezen. Idealiter laat je het een zestal dagen in warm water wat fermenteren maar het doet al genoeg als je het toevoegd aan het graan tijdens het brouwen.
  • Rijpen op hout, als je gaat werken met houtsnippers of staafjes, doe het in een fles waarin een prop keukenrol in de hals zit zodat het toch kan ademen. Walnootdoppen zijn ook een leuke om een warme toegankelijke whisky te maken.
Beantwoorden
Alba
Berichten: 7
 Alba
Topic starter
(@alba)
Active Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

@alchemist

jups, from scratch, eerst iets stoken, whatever what. Ervan uitgaande wat ik al her en der lees, zie ik verhoudingen van 1/3 (effectief bruikbaar), en 2/3 (vullen ketel).

Mijn gedachte, als ik 25L stookwijn maak, doe 3 batches ruw, en dan het resultaat ervan voor
de fijn, zou een 12L ketel 'ideaal' zijn, of zitten mijn gedachten nu nog ergens in de highlands 🙂

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@alba Nee dat is een prima aanname, die 3 batches van 8 liter elk zouden genoeg moeten opleveren voor een tweede ronde. 

 

En nu de brouwketel, hoe wil je dat gaan doen? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welkom  Hier  .

Whiskey is vrij simpel. Kijk anders even hier.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Of deze .

Beantwoorden
Alba
Berichten: 7
 Alba
Topic starter
(@alba)
Active Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

@robbert

thnx, die had ik tijdens mijn speurtocht ook al gevonden 🙂
Zou gepinned moeten worden, lekker rechttoe rechtaan uitleg.

@alchemist

De ketel, ja, dat wordt nog een dilemma, ik ga voor de smaak, dus zal in ieder geval koper worden,
vanuitgaande mijn vorig rekenvoorbeeld een 12L (stookwinkel heeft die),
alleen wel behoorlijk wat euri.

Ben ook niet vies van zelfbouw, maar dan ben ik bang dat het nog wel even gaat duren
voordat ik kan beginnen. 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@alba Er zijn een aantal opties;

 

  • Zelfbouw, maar dat kan even duren met uitzoekwerk en onderdelen verzamelen.
  • Betere helft lief aankijken voor een koperen model.
  • Marktplaats, komen vaker ook zelfbouw ketels langs, of tweedehands koperen ketels.
  • Een goedkoper model overwegen, Vevor komt wel eens langs waar mensen tevreden over zijn.
  • Vragen op het forum of iemand nog wat over heeft.

 

Er zijn nog kleinere modellen zoals de AirStill, ik ben er zelf mee begonnen en je kunt er zeker een goede drank mee maken (wel koper in de buik en in de damp d.m.v. kruidenzeefje) maar het aantal keer stoken liep me de spuigaten uit. Ik meen dat iets van 10 keer nodig was en met een 10 liter ketel ging dat terug naar 3 keer, ook de kwaliteit verbeterde.

Beantwoorden
Alba
Berichten: 7
 Alba
Topic starter
(@alba)
Active Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

@alchemist

Ben aan het zoeken naar oud-ijzer handelaars hier in de nabije omgeving,
maar idd, zal tijd kosten.

Minder slechte helft zou er geen problemen mee hebben, maar weet op dit
moment niet hoe het te compenseren.

Marktplaats, eerst een zooi ads, en dan een paar die niet onder doen voor
commercieel.

Vevor, jups, ook gezien, maar dan krijg ik het "mic" gevoel, cheap en als je klachten hebt,
blijven we glimlachen tot je het beu bent.

Hier vragen, idd, beste optie op dit moment. Zie vraag en aanbod 🙂

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?