Nogmaals wil ik er op wijzen dat dit forum een vriendelijke, helpende , menselijke maar vooral professionele stoker met ongekende 'now how' ROBBERT heeft. Robbert dat is de man die me in de aanloop tot aan de streep heeft getrokken en me in twijfel elke keer weer op spoor heeft gezet maar me toch (slim) zelf af en toe doen denken.
Zo mijn eerste stook zit erop met airskill met tempartuur meting.
Eerst en vooral niet kopen het gewone standaard model is even goed en goedkoper.
Zo probeerde ik op 81 graden te stoken. De airstill ging naar de 81 graden. Ook heb de ventilator rechtstreeks aangesloten zodat hij nooit uitslaat. Niet in apparaat gestoken dus direct op lichtnet. Hij sloeg af de airstill en dacht al iets van loop te gaan zien maar niks half uur gewacht (fan bleef heel de tijd draaien)! Hij sloeg wel aan als hij de 80 graden had bereikt sloeg hij weer aan tot 81 en veel weer uit en dit keer op keer. Meer als half uur gewacht geen druppel daar de ketel 81 graden had mijn fan continu draaide? Ik verhoogde de temp pas bij 90 graden kreeg ik effect ben dus heel zachtjes na een tijd naar 91 graden gegaan en dan 92 enz tot einde 95 graden.
Zo heb ik 3 stoken gedaan.
resultaat
210 ml van 60 % Alcohol
210 ml van 50 en
+- 150 ml 40 %
Nu ik dacht das wel weinig kan aan mijn stook wijn liggen gebruikte alcotec 24 hr denk dat mijn alcohol gehalte laag lag. Deed er net voor stoken per 4 liter 40 ml glycerine ook nog bij een gebruikte invert suiker met 6 kilo suiker en 5 gr citroenzuur.
Heb er nog enkele zakjes van dus die moeten op maar daarna een recept van Robbert gebruiken.
Nu cuts maken was eigenlijk niet nodig. Ik zette hem de 4 maal op 95 graden en 25 min (wel snel) kwam hij op 90 graden en begon te lopen. 70 ml weg van de loop en dan heb ik gewoon ineens +-540 ml gestookt zonder cuts. Ik kreeg hetzelfde resultaat 540 ml van 50 % alcohol.
Toevallig als je dat in een fles doet van 750 ml en vult tot bijna boven met water heb je 38 a 40 % alcohol. Het gene ik wou van alcohol gehalte.
Nu ik haalde uit 25 liter mash 6 flessen van 750 ml met +-40% Alcohol.
Had gehoopt op 400 a 500 cc van 80 % alcohol maar lukte me niet.
Heb een vermogens schakelaar aangekocht ga die er tussen zetten. En van af hij loop het wattage verlagen.
Smaak van Alcohol is als graan vodka.
Ga proberen die smaak er nog uithalen active cool te gebruiken.
Dus jongens allemaal bedankt we hebben de eerste keer overleefd en nogmaals dankt aan Robbert.
Ik ben nu aan het genieten van een glas eigen stook zalig gewoon.
Super dat het gelukt is! Ben benieuwd of je de blanke alcohol drinkt of er nog wat aan hebt toegevoegd?
@driesv Geinig, waarom zou je de ventilator apart aan willen sturen? In het begin uit, tot de temperatuur richting 70 gaat en dan aan, dat snap ik. #snelheid. Steeds de temperatuur iets verhogen, dan slaat ie weer uit. Met constante ventilator slaat ie niet uit en loopt het soepeler? PS Hoeveel % was je mash nu , teruggerekend?
Ik heb de ventilator ook gewoon via de airstill geschakeld. Stuur de airstill aan met een externe controller. Heb wel geprobeerd met de fan rechtstreeks via het net. Maar dan draait ie constant als een malle, met bijbehorend lawaai. Ik stook de ketel ook niet volgas op maar via de regelaar op 140 volt. En als het druppelen start schroef ik hem terug tot 73 volt. En bij een 2e stook op 60 volt. De fan draait dan rustig. Maar het gaat prima zo. Ik denk dat je fan ('t lager) veel sneller zal slijten als je constant op full power draait.
P.s. ik heb dus een zg "aquastill" . zonder regelaar en 750 watt (wat??!! 🍷 )
Ik drink de borrel ook "zo" . Dus zonder toegevoegde smaakjes. Vind em echt super lekker.
Ga er een extra gist emmer bij aanschaffen zodat ik om de week een gisting in kan zetten. Kom nu steeds net niet uit en drink dan maar vodka van de slijter. Heb toch 100x liever mijn eigen suikerborreltje! Veel fijnere werking, en echt minder bijwerkingen. Drink em vaak puur , maar ook met tonic is hjet heerlijk!
Proost!