Meldingen
Alles wissen

Enthousiasteling van achter de boeken naar voor de ketel


Berichten: 4
Topic starter
(@cptredeye)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hoi!

Mijn naam is Rody en ik heb zo'n 10 jaar geleden kennis gemaakt met whisky.
Dat is van een hobby inmiddels toch wel behoorlijk uit de hand gelopen😜..

Naast whisky's proeven op proeverijen en festivals als gast, geef ik naast mijn fulltime baan in de gastronomie ook af en toe zelf een proeverij. Ik was destijds op zoek naar sommelier-achtige opleidingen in de whisky wereld. Helaas is de mooie kunst van het distilleren niet zo populair in de gastronomie dat er veel whisky-/distillaten sommeliers rondlopen, en zo zijn er dan ook niet veel cursussen te vinden. De cursussen die ik wel vond heb ik met heel veel plezier mogen volgen en ook succesvol doorlopen.

Het productieproces achter distillaten vind ik mega interessant, en hierdoor ben ik vorig jaar begonnen met een 4L elektrische Quickstill. Deze experimenten (gin, enkele bitters, shochu en een likeur) bevielen zo goed, dat ik sinds kort een 30L Alambiek heb om lekker los te kunnen gaan!

Met alle kennis die hier aanwezig is op het forum heb ik heel veel zin om te gaan beginnen met stoken!

Beantwoorden
12 reacties
8 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@cptredeye Welkom Rody,

 

Kijk aan, je kunt je creaties in ieder geval goed aanprijzen dus 😉 , ervaring leert me bij de proeverijen dat er een hoop verteld wordt waarbij je je achter de oren gaat krabben na een tijdje het zelf gemaakt te hebben 🤣 

 

De Shochu heb je ook met Koji Kin gemaakt?

 

Als er vragen zijn dan horen we het wel, je houdt van whisky dus heb je bij mij al punten gescoord.

Beantwoorden
(@cptredeye)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@alchemist Ja ik heb eerst een sake fermentatie gedaan met een Koji strain voor sake. Dit groeide op parelgort en is gefermenteerd met een wilde biergist van een lokale brouwerij. Was een super leuk project maar de sake was enorm gevoelig voor oxidatie.. Na de ruw- en fijnstook in de Quickstill bleef er wel bruikbare alcohol over gelukkig. Dit heb ik vervolgens gebruikt als basis voor een gin-achtige stook met zo'n 7 botanicals.

 

Ik lees trouwens overal dat er voor het eerste gebruik eerst een azijn stook gedaan dient te worden. In welke verhoudingen kan ik de (natuur)azijn mengen met water om te stoken, en in welke hoeveelheid? En als ik dit laat volgen door een water stook, zou de azijn smaak er dan volledig uit zijn?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@cptredeye half om half de verhouding, gewoon een paar liter er in zodat die een half uurtje kan stomen, dus zonder water in je koeling

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@cptredeye hallo en welkom op dit forum.Als u interesse heeft in whisky dan is er eind deze maand een workshop.Ik ben afgemeld want ik zit dan op skivakantie. Er is nog een plakje vrij daarom .Een van de meest ervaren mensen met whisky van deze site geeft de workshop. 

Misschien een goed idee om even te kijken daar.

 

Beantwoorden
(@cptredeye)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@theresa Dank voor de tip! Zag dat de workshop gegeven op 28 januari, dan moet ik werken helaas..

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@cptredeye kijk ook hier 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@cptredeye welkom. Ik ben zelf ook zo begonnen ik dronk whisky en dan dacht ik hoe krijgen ze die smaken daar in. En als je de drank zelf maak kom je daar voor een deel achter en voor de rest heb je gewoon geluk als je drank lekker is 🤗

Beantwoorden
(@cptredeye)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@rumo Het is een heel bijzonder om met slechts 3 ingrediënten (en heel veel tijd) een breed scala aan smaken te kunnen produceren. Enorm interessant!

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom! Whisky/whiskey, er is hier genoeg over geschreven. Alchemist schrijft er zelfs mooie leerzame stukken over. Lees zijn draadje maar eens. Veel plezier hier.

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

welkom en veel lees plezier

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Rody welkom, en veel lees maar vooral stookplezier.

Beantwoorden
Berichten: 1
(@ger-vermeulen)
New Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Vol spanning gekeken en nogmaals herhaald. Ik ben nieweling en moet nog veel experimenteren.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?