Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen


Berichten: 24
Topic starter
(@bouvier)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedendag allen , ik zal me even voorstellen . Ik ben Dirk 35 jaar brood - koek en banketbakker geweest en door omstandigheden huisman geworden.

Ik wou graag aan een hobby beginnen en lees me al ruim anderhalf jaar in op diverse zelfstook onderwerpen. Het houdt me bezig en fascineert mij. Wil nu graag zelf beginnen met “ stoken” dus heb de nodige materialen besteld stookwinkel . Ik heb volgens mij alles gelezen in jullie forum maar zal vast en zeker nog wel eens met domme vragen of opmerkingen komen, neem het mij niet kwalijk. Ik zal mijn eerste ervaringen met het proces op het forum plaatsen en tevens/ eventueel problemen waar ik tegenaan liep.

Beantwoorden
71 reacties
5 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@dsanders Welkom Dirk, 

 

Wat voor drank wil je gaan maken?

 

Dat is een stevige tijd om je in te lezen, nu zijn de verwachtingen aan mijn kant hooggespannen.

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@alchemist als eerste een wash dan pruimen vergisten en proberen slivovitsj te stoken.

Beantwoorden
medemaker
(@medemaker)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@dsanders Hey dirk. Pas wel op met je echte naam gebruiken. Stoken of een ketel in bezit hebben is helaas en onterecht strafbaar

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@medemaker dank je voor de tip, heb het aangepast als het goed is😉

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1155

@dsanders

hoi Dirk,

welkom op dit forum en domme vragen bestaan niet, zo zijn we allemaal eens begonnen.

Cheers alvast,

@ndré😎🥃

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@bouvier)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

A Moi moet nog even mijn weg vinden op dit forum , had al een reactie geplaatst. Weet alleen nog niet waar die is gebleven. Ik wil graag slivovitsj gaan stoken ivm ongeveer 80 kg Kwetchen Duitse kleine zoete pruimen met hoog suikergehalte en ik zou me willen toeleggen op de Whisky en andere fruit gerelativeerde distillaten.

Beantwoorden
11 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 474

@dsanders welkom op het forum! 80 kilo pruimen, ik word jaloers...

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@mccorner ze belanden al 3 jaar in de gft kliko doodzonde toch? 
Ik wil proberen er slivovitsj van te gaan stoken . Heb een Lambiek gekocht via “ stookwinkel “ maar ben totaal onervaren dus we gaan het ondervinden

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@mccornereerst maar eens uitproberen met een wash. Pruimen zijn nog niet rijp en de ketel net binnen dus heb nog even tijd.

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@bouvier welkom op het forum en 80 kilo pruimen dat is heel wat, wens je veel stookplezier.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@bouvier hallo en welkom op dit mooie forum .

bij ons op het bedrijf hebben we Victoria en plukt pruimen .

elk jaar is er wel een paar palletbox restanten  na sorteren  die niet naar de supermarkt kunnen van deeltje maak ik slivovitsj  
voorheen brukte ik een T500 maar ondanks upgraden van het keteltje heb ik nu een nog betere meer geschiktere ketel van vengeance . 
Met mijn apfelkorn en whiskey nu  goede ervaringen  nu kan ik niet wachten op de pruimen oogst .

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@bouvier hallo en welkom op dit mooie forum .

bij ons op het bedrijf hebben we Victoria en pluot pruimen .

elk jaar is er wel een paar palletbox restanten  na sorteren  die niet naar de supermarkt kunnen van deeltje maak ik slivovitsj  
voorheen brukte ik een T500 maar ondanks upgraden van het keteltje heb ik nu een nog betere meer geschiktere ketel van vengeance . 
Met mijn apfelkorn en whiskey nu  goede ervaringen  nu kan ik niet wachten op de pruimen oogst .

Beantwoorden
Dirtbag
(@dirtbag)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@theresa

 

Met mijn apfelkorn en whiskey nu goede ervaringen nu kan ik niet wachten op de pruimen oogst .

 

Ola, hoe maak je de apfelkorn? Het enige wat ik kan vinden online is dat het appels in graan alcohol mikken is en dan weer schoon filteren.

Welnu, ik heb twee flessen daarvan staan en die gaan een dezer dagen weer de ketel in voor schoon stoken. Niet bepaaldelijk een geslaagde actie zal ik maar zeggen.

 

Heb wel interesse 🙂

 

db

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@dirtbag ik maak eerst korenbrandewijn van groene mout , tarwe en Rogge . Als dit gestookt is verdun ik het tot 45 % .  10 kilo goudrenet gaan de klokhusjes uit en met 6 citroenen dan door haksellaar . Dat gaat in vat met 10 liter korenbrandewijn na ongeveer 4 a 5 weken gaat alles in pers en door filter .

met brune kandij gaat het in een mandfles en dan na paar weken is het te drinken .

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@theresa A Moi jij bent al een ervaren stoker dus. Ik heb net mijn eerste sugarwash staan met turbogist.6 kg suiker in 3 ltr. water opgelost ,15 ltr water in de emmer afgekoelde suikermassa door de emmer geroerd en als laatste de aangelengde gist erbij. Staat nou voor de derde dag in de kamer . Volgens het volkomen stookboek zou je de emmer elke dag even moeten schudden en dan duurt het 3-4 weken? Waarom heet het dan turbogist als het zo lang duurt. Of ga ik hier al de mist in?

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@bouvier Ik denk dat er hier stokers zijn met veel meer ervaring dan mij . Ook na 8 jaar vraag ik kennis nog wel om hulp 🤗 .

Ik maak nooit suikermash . Ik gebruik alleen fruit en graan.

Maar een ton die staat te gisten moet je nooit schudden dat geeft vaak problemen .

Bij mij duurt een vergisting altijd minimaal 14 dagen  .

Ik gebruik ook nooit meer turbogist soorten dat bevalt mij slecht . Het is naar mijn ervaring slecht voor de smaakjes en het werkt nooit zo als op pakjes staat .

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@theresa dank je wel allereerst voor je reactie. Sugarwash gemaakt om een beetje bekend te raken met de werking van de installatie. Bain Marie alambieck 20ltr. Pruimen zijn nog niet rijp ja. Maar voor fruit heb ik ook inderdaad voor andere gist gekozen hoor. Vond het trouwens ook wel vreemd dat je telkens het vergisten zou moeten verstoren. Op een gegeven moment gaat de rek uit gist en doet het haast niks meer ondanks dat er nog veel suikers zijn om om te zetten in alcohol. 
Dat is tenminste wel hoe het in de bakkerswereld werkt.

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@bouvier)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Geplaatst door: @dsanders

Moi moet nog even mijn weg vinden op dit forum , had al een reactie geplaatst. Weet alleen nog niet waar die is gebleven. Ik wil graag slivovitsj gaan stoken ivm ongeveer 80 kg Kwetchen Duitse kleine zoete pruimen met hoog suikergehalte en ik zou me willen toeleggen op de Whisky en andere fruit gerelativeerde distillaten.

 

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 138
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

welkom dirk

domme vragen zijn er niet he, vragen waar je geen antwoord op hebt en die niet gesteld zijn , das dom 😊 

je zult hier zeker een leuke en leerzame tijd hebben , men wil je hier graag met vanalles helpen, dat heb ik zelf ondervonden.

groeten en we horen het wel 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@ruud1zal zeker nog wel met vragen komen

Zal zeker nog met vragen komen maar zeker ook resultaten ven bevindingen melden van mijn kant
Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2686
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom! welke ketel  heb je? 

Beantwoorden
24 Reacties
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@baukrrhh a Moi , ik heb een 20 ltr alambiek aangeschaft. Een “bain Marie”.

Ik wil met name vruchtenpulp verwerken en een whiskey op vat zetten.

En uiteraard zal er nog wel eens geëxperimenteerd worden.

maar straks eerst 80 kg pruimen veranderen in slivovitsj 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@bouvierdas een prachtige ketel. Kun je goed uit de voeten met je pulp.have fun

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@baukrrhhdank je wel, ga mijn best doen.

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@baukrrhh eerst moeten de pruimen rijp zijn😉

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@baukrrhh

1626766978-E9CD101B-F08C-4F8D-A79C-CAB08AD8EBD0.jpeg
Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

Mijn opstelling😉 

suikerwash gestookt , uit 20 ltr 4 liter alcohol van 67% kunnen halen.

Nou deze afzwakken naar 45% en nog een keer finestoken?

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@bouvier zo das een mooie ketel stookse 👍

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@nolletje dank je wel.Ben er ook content mee. Net voor de eerste keer sugarwash gestookt.

3,4 ltr. a 67% alcohol uit 21 liter. 
weet niet of dat normaal is . 2e keer overhalen blijft er nog minder over? Maar hoger in alcohol gehalte?

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@baukrrhh

1626790526-124E6EC0-9A71-4567-9480-41FF140DFC17.jpeg
Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@baukrrhh

1626790557-124E6EC0-9A71-4567-9480-41FF140DFC17.jpeg
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@bouvier echt een heel mooie ketel! Hoe heb je de koeling geregeld? Zie nergens in en uitlaat van het koelwater... ben nieuwsgierig

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@bouvier echt een heel mooie ketel! Hoe heb je de koeling geregeld? Zie nergens in en uitlaat van het koelwater... ben nieuwsgierig

Beantwoorden
(@dewinschoter)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8
  • @baukrrhh slangen zitten aan de achterkant en lopen langszij in een grote ton met water met een kleine aquarium pompje erin die voor doorstroming in de condensatieketel zorgt. Werkt perfect. Als ik klaar ben met stoken deksel op de ton en ik zet hem weer naar buiten. Volgende keer stoken even de slangen aansluiten en weer gaan met die banaan. Scheelt een hoop water👍
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@dewinschoter lekker bezig. Ik vroeg het me af ivm je opbrengst en dat ik ze niet zag. Wat robbert ookal zegt, al die hoge % hoeft niet maar een goede flow maakt wel dat je opbrengst goed is.

Beantwoorden
(@dewinschoter)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@baukrrhh ik heb de mash in 2en gedeeld en het was voor mij de eerste keer stoken ik denk dat ik de eerste helft veel te vroeg ben gestopt. Opbrengst 2e helft was veel meer. Het moet allemaal nog even wennen.

zal volgende keer trouwens even foto maken met de koelslangen en vat bij de installatie 😉

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@dewinschoter al doende leert men. In 2019 heb ik pas kennis gemaakt deze hobby en verbaas me soms nog met wat ik al kan... leuk gwn.

Beantwoorden
(@dewinschoter)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@baukrrhh Ik heb in mijn leven al héél wat gist verwerkt😂😂alleen toen werd het brood. Kan door versleten rug en andere medische perikelen niet meer werken. Schijnbaar zit het vergisten in de genen alleen nou niet bakken maar stoken. Leek me altijd al leuk en heb er nou alle tijd voor.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@dewinschoter lekker van genieten! En iedereen helpt elkaar hier dus komt goed! En gist opzichzelf is al interessant.

Beantwoorden
(@dewinschoter)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@baukrrhhik heb trouwens essences besteld om de alcohol af te werken tot limoncello, Black Sambuca , whiskey en mangolikeur. Gewoon even om de smaken uit te proberen. Als de pruimen rijp zijn wil ik een fruitmachines maken voor slivovitsj. Werkt het een beetje met die essence of krijg je dan  een beetje een nep drankje🥴

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@dewinschoter ik heb nooit met essences gewerkt. Ik probeer zoveel als mogelijk de oude ambachten na te streven. Neemt niet weg dat ik wel eens met suikeralcohol heb gewerkt. Vooral om mijn alquitara te leren kennen en mee om te gaan. 

Op dit moment heb ik een ton pruimen aan het vergisten. Deze gaat geheel met pulp in de koperen ketel en zal ik 2 keer stoken.  Is voor mij de eerste keer sligovitch maar kan niet anders als goed komen. 

Als je straks je ketel een beetje kent zul je hopelijk op zoek gaan naar oude ambacht recepten. Daar zit veel meer plezier in.. althans vind ik. 

Jouw ketel zou met het komende fruit en pulp een super apparaat kunnen zijn.

Veel plezier 

Beantwoorden
(@dewinschoter)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@baukrrhh voor pruimen -appels en ander overtollig fruit heb ik de alambiek eigenlijk ook gekocht. Ik heb een 20 ltr ketel. Maar ben net begonnen met deze leuke hobby dus eerst maar suikerwash . Heb verder nog niet echt onderzoek gedaan hoe dit verder te verwerken maar ik begrijp wel dat je met 2,5 ltr alcohol van 78% niet door kunt stoken in een 20 ltr.  ketel😉. Vandaar even snel op smaak brengen met de essences.

voor de lekkerste ambachtelijke drankjes en likeurtjes is die veel te groot. Zit er ook aan te denken om er een kleine Spaanse of een kleine Alambiek bij te kopen 2-3 ltr ofzo. Mocht je nog iets tegenkomen ik hou me aanbevolen.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@dewinschoter jan vragen voor een alquitara 2.5 liter. Prachtig ding.

 

Even snel... is al snel inleveren op smaak en kwaliteit. En essences meende ik dat je alc. Op drinksterkte moet brengen en dan roeren maar. 

Je ketel kan goed met fruit omgaan.

Beantwoorden
(@dewinschoter)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@baukrrhhHee dank je wel voor je snelle reactie. 2,5 ltr is een mooi firmaatje voor ambachtelijk doorstoken inderdaad. Jan heeft nou vakantie maar zal hem zeker benaderen als ie terug is. Is dat een nieuwe of een occasion.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@dewinschoter een nieuwe en de koperprijs is rampzalig hoog dus als je hem kan betalen is dat fijn maar er is gewoon niet aan te komen op het moment.

Beantwoorden
Berichten: 61
(@nolletje)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben nog net zo groen als jou maar voor hogere alcohol percentages moet je een hogere kolom hebben. Maar voor smaak en whisky e.d. is dit een mooie ketel.

Beantwoorden
17 Reacties
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@nolletje A mooi hoor, stook jij ook met sugarwash? Voor 2e keer overhalen alcohol van 1e keer terugbrengen naar 43% en dan langzaam weer beginnen met 2e keer stoken? Dit is mijn eerste keer😀

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@bouvier als het goed is krijg ik van de week mijn nieuwe ketel. En dan ga ik idd mijn alcohol voor de 2e keer overhalen en misschien wel een 3e keer dit schijnt beter voor de smaak te zijn. 

 

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@nolletjeheb je nieuwe besteld bij stookwinkel? Wat voor ketel krijg je en wat wil je uiteindelijk van je alcohol gaan maken.

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@bouvier hee moos ik heb een alquitara besteld in spanje aangezien ze in nl uitverkocht zijn. Ik ga beginnen met ouzo maken.

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@nolletje A Moi Nolletje, heb ook even in Espania gekeken maar zijn daar ook aanzienlijk goedkoper🥴 . Wat voor ketelinhoud krijg je?

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@bouvier ik heb voor 5 liter gekozen. En wil ook de fijnstook met deze ketel doen. 2 augustus komt ie binnen. Ik heb dan wel 6 weken moeten wachten. Hopenlijk was het het waard.

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@nolletje ik hoop ook voor jou dat ie niet tegen valt en dat jij met heul veul plezier er mee kan stoken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bouvier je moet altijd een 2e overhaal doen  met stookwijn uit suiker .

Is wel aan te bevelen om percentage onder 48b% te brengen .

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@robbert dank je wel voor de tip. Had gisteren een runstrip gedaan en had 3,4 ltr van 67% . Teruggebracht naar 43% en de fine stook gedaan net. Mooi rustig aan en 2,5 ltr van 79%. Mocht je nog advies of tips hebben ik hoor het gráág. En heul erg bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bouvier geen dank .we zijn hier om elkaar te helpen. .Dus als je vragen hebt  . ( Er zijn ook mensen die per prive of whatsappen. Vragen stellen ook dat is geen probleem .

Heb je 2 of Eventueel 3 x overgehaald  dan 79% is een heel mooi percentage en is prima mee te werken .

als de smaak maar goed is . Wanneer je rustig stookt em op een niet te hoge temperatuur. ( 78,3 - 81 gr op de brug ) krijg je weinig ongewenste stoffen mee . Als alles goed verloopt .

Het is ook onzin dat je perce 92 of meer % alcohol moet hebben .

Wanneer je met fruit , granen , knollen o.i.d. gaat werken en de scheiding die het apparaat aankan en ook de voor en naloop scheidingen zijn goed gedaan kan zelfs 68 % prima als basis alcohol gebruikt. . iets eigen katakter mag een alcohol hebben en kan zelfs de smaak van de drank te goede komen .

Er zijn huis vrouwen drankjes die gemaakt worden door schillen e.d. te trekken in uit suiker gestookte 95% alcohol .( Denk aan bijv het krulspelden en steunkousen viva en libelle  drankje recept  limonchello ) je kunt dit naar een hogere smaak level brengen door een uit druiven of citrus vergisting gekregen alcohol zelfs bij 68% . 

Beantwoorden
(@dewinschoter)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert Ik kan de temperatuur in de brug niet meten, meter zit onder op de helm. Met stoken begint hij te lopen bij 70 graden en voor een constante stroom geef ik iets meer gas staat de meter op 85graden

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@dewinschoter dat klopt dat daar de themp iets hoger ligt dan op de brug. . als de stroom inderdaard een klein aaneenschakeling van druppen is tot net een straaltje zit je on goede richting .al maar niet over de 95 gaat

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@dewinschoter dat klopt dat daar de themp iets hoger ligt dan op de brug. . als de stroom inderdaard een klein aaneenschakeling van druppen is tot net een straaltje zit je on goede richting .al maar niet over de 95 gaat.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@dewinschoter dat klopt dat daar de themp iets hoger ligt dan op de brug. . als de stroom inderdaard een klein aaneenschakeling van druppen is tot net een straaltje zit je on goede richting .al maar niet over de 95 gaat. .

Beantwoorden
(@dewinschoter)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert Hee Robbert, vraagje ik snap dat je langzaam moet stoken met beheersbare temperatuur. Alcohol opbrengst wisselend kan zijn. Waar bij mij de vraag ligt is de gemiddelde stooktijd van zeg maar 12,5 ltr sugarwash in een 20 ltr.ketel. Ik heb daar 2 uur over gedaan, is dat een beetje in de lijn der verwachting?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

2 uur is een prima tijd bij 12,5 liter over halen .  

De snelheid zal per ketel zeker wel  verschillen.   Inhoud. , Oppervlakte van vloeistof , temperatuur ,. Terug condensatie en condenstatie oppervlakte. ,  De inhoud/ grote van helm en kolom . Flow in ketel en eventueel de druk opgebouwd in ketel . 

probeer zo constant mogelijk temperatuur te houden . Wanneer de inhoud minder wordt loopt temperatuur iets op . Beter is dan ook iets te temperatuur maar de uitstroom dan ook proberen continu te houden .

Een goede uitstroom snelheid is dat druppels zo opeen komen dat het net overgang naar een straaltje is .  

 

Beantwoorden
(@bouvier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@robbert dank je voor je Feedback. Had ik even nodig, beetje zelfvertrouwen versterken 😉

Beantwoorden
Berichten: 6
(@mechkoek)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

goedemorgen, ik ben john uit Affligem, net de T500 aangeschaft.

Beantwoorden
4 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@mechkoek Welkom John. Ik heb de T500 met de RVS kolom, de koperen helm met koeler nu iets meer dan een jaar en ik kan je enkel maar heel veel stookplezier garanderen. Een prima toestel, zeker met wat extra's, waarmee je alle kanten uit kan.

Beantwoorden
(@mechkoek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@odevie ?Leuk, zou willen weten of je ook de naloop er moet afhouden ? voorloop sowieso

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@mechkoek Er is ALTIJD voor en naloop wat gescheiden moet worden in de finale overhaal.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@mechkoek wanneer je een gewone suikerwash destilleert kan je veiligheidshalve een 50 a 80 ml voorloop nemen (kan je gebruiken als brandalcohol of zo). Met de kolom hou je de temperatuur rond de 52 gr, dan heb je makkelijk alcohol van een 92%. De uitloop zit dan tussen druppelen en een fijn straaltje, da's prima. Naarmate het distillatieproces vordert kan je de temperatuur wat opvoeren maar dan vermindert ook het % . Zo kan je cuts maken van 92% , 88 % , ... tot wanneer het de moeite niet meer loont. De laatste druppel alcohol kan je nooit uit je wash destilleren. Om de temperatuur te regelen gebruik ik een flow control om fluctuaties in de waterleiding op te vangen. Die kan je ook zelf maken met een platic doos, een mechanisme uit een wc spoelbak en een aquariumpomp.

Bij het stoken van vergist fruit of granen met de helm is het een ander verhaal. Dan doe je eerst een ruwstook waarbij je quasi alles opvangt en daarna een tweede stook. Na de voorloop ga je cuts maken, dus je destillaat opvangen in flesjes van bvb 250 ml. Naderhand ga je dan echt op smaak gaan beoordelen welke je behoudt en bij mekaar voegt. Op de koeler meet je de temperatuur op de 'brug'. Je zal zien dat het begint te stromen bij 65 - 68 gr. Pas vanaf 75 - 80 gr begint het echt te lopen. Hier heb je echt een vermogensregellaar nodig. Ik draai die terug tot zelfs 80 of 100 V ipv 230. Tijdens het proces zal de temperatuur verder oplopen en krijg je meer andere toffen en verontreinigingen mee. Stook nooit boven de 92 gr, dan krijg je gegarandeerd meer 'rommel' in je stooksel. Regelmatig proven, een druppeltje op de tong, blijft de beste methode om uit te maken wanner je kan stoppen.

Laat je alcohol enkele dagen 'luchten' om de smaken beter te laten ontwikkelen voordat je je cuts gaat beoordelen en samenvoegen.

Beantwoorden
Berichten: 6
(@mechkoek)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

vanaf welke temperatuur doe je dit dan, op de site staat dat je enkel de voorloop er moet afhouden, als je tussen de 50  en 60 graden blijft

Beantwoorden
2 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@mechkoek 50 a 60°C is gemeten reflux temp, welke je stabiel moet houden, maar zegt niet zoveel over de damptemperatuur... voorloop neem je altijd op basis van geur, helderheid en smaak, naloop ook.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@mechkoek bij een goed werkende ketel zal het percentage heel lang op zelfde hoogte blijven . 

Zodra percentage begint te zakken ga je kijken naar helderheid , geur en smaak. .

Zodra de smaak keert stop je met opvang . 

De rest is naloop.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?