Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen


Moosdeboef
Berichten: 24
Registered
Topic starter
(@bouvier)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 weken geleden

Goedendag allen , ik zal me even voorstellen . Ik ben Dirk 35 jaar brood - koek en banketbakker geweest en door omstandigheden huisman geworden.

Ik wou graag aan een hobby beginnen en lees me al ruim anderhalf jaar in op diverse zelfstook onderwerpen. Het houdt me bezig en fascineert mij. Wil nu graag zelf beginnen met “ stoken” dus heb de nodige materialen besteld stookwinkel . Ik heb volgens mij alles gelezen in jullie forum maar zal vast en zeker nog wel eens met domme vragen of opmerkingen komen, neem het mij niet kwalijk. Ik zal mijn eerste ervaringen met het proces op het forum plaatsen en tevens/ eventueel problemen waar ik tegenaan liep.

Beantwoorden
71 reacties
5 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1877

@dsanders Welkom Dirk, 

 

Wat voor drank wil je gaan maken?

 

Dat is een stevige tijd om je in te lezen, nu zijn de verwachtingen aan mijn kant hooggespannen.

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@alchemist als eerste een wash dan pruimen vergisten en proberen slivovitsj te stoken.

Beantwoorden
medemaker
Registered
(@medemaker)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 25

@dsanders Hey dirk. Pas wel op met je echte naam gebruiken. Stoken of een ketel in bezit hebben is helaas en onterecht strafbaar

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@medemaker dank je voor de tip, heb het aangepast als het goed is😉

Beantwoorden
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 883

@dsanders

hoi Dirk,

welkom op dit forum en domme vragen bestaan niet, zo zijn we allemaal eens begonnen.

Cheers alvast,

@ndré😎🥃

Beantwoorden
Moosdeboef
Berichten: 24
Registered
Topic starter
(@bouvier)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 weken geleden

A Moi moet nog even mijn weg vinden op dit forum , had al een reactie geplaatst. Weet alleen nog niet waar die is gebleven. Ik wil graag slivovitsj gaan stoken ivm ongeveer 80 kg Kwetchen Duitse kleine zoete pruimen met hoog suikergehalte en ik zou me willen toeleggen op de Whisky en andere fruit gerelativeerde distillaten.

Beantwoorden
11 Reacties
McCorner
Registered
(@mccorner)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 266

@dsanders welkom op het forum! 80 kilo pruimen, ik word jaloers...

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@mccorner ze belanden al 3 jaar in de gft kliko doodzonde toch? 
Ik wil proberen er slivovitsj van te gaan stoken . Heb een Lambiek gekocht via “ stookwinkel “ maar ben totaal onervaren dus we gaan het ondervinden

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@mccornereerst maar eens uitproberen met een wash. Pruimen zijn nog niet rijp en de ketel net binnen dus heb nog even tijd.

Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 198

@bouvier welkom op het forum en 80 kilo pruimen dat is heel wat, wens je veel stookplezier.

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 79

@bouvier hallo en welkom op dit mooie forum .

bij ons op het bedrijf hebben we Victoria en plukt pruimen .

elk jaar is er wel een paar palletbox restanten  na sorteren  die niet naar de supermarkt kunnen van deeltje maak ik slivovitsj  
voorheen brukte ik een T500 maar ondanks upgraden van het keteltje heb ik nu een nog betere meer geschiktere ketel van vengeance . 
Met mijn apfelkorn en whiskey nu  goede ervaringen  nu kan ik niet wachten op de pruimen oogst .

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 79

@bouvier hallo en welkom op dit mooie forum .

bij ons op het bedrijf hebben we Victoria en pluot pruimen .

elk jaar is er wel een paar palletbox restanten  na sorteren  die niet naar de supermarkt kunnen van deeltje maak ik slivovitsj  
voorheen brukte ik een T500 maar ondanks upgraden van het keteltje heb ik nu een nog betere meer geschiktere ketel van vengeance . 
Met mijn apfelkorn en whiskey nu  goede ervaringen  nu kan ik niet wachten op de pruimen oogst .

Beantwoorden
Dirtbag
Registered
(@dirtbag)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 23

@theresa

 

Met mijn apfelkorn en whiskey nu goede ervaringen nu kan ik niet wachten op de pruimen oogst .

 

Ola, hoe maak je de apfelkorn? Het enige wat ik kan vinden online is dat het appels in graan alcohol mikken is en dan weer schoon filteren.

Welnu, ik heb twee flessen daarvan staan en die gaan een dezer dagen weer de ketel in voor schoon stoken. Niet bepaaldelijk een geslaagde actie zal ik maar zeggen.

 

Heb wel interesse 🙂

 

db

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 79

@dirtbag ik maak eerst korenbrandewijn van groene mout , tarwe en Rogge . Als dit gestookt is verdun ik het tot 45 % .  10 kilo goudrenet gaan de klokhusjes uit en met 6 citroenen dan door haksellaar . Dat gaat in vat met 10 liter korenbrandewijn na ongeveer 4 a 5 weken gaat alles in pers en door filter .

met brune kandij gaat het in een mandfles en dan na paar weken is het te drinken .

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@theresa A Moi jij bent al een ervaren stoker dus. Ik heb net mijn eerste sugarwash staan met turbogist.6 kg suiker in 3 ltr. water opgelost ,15 ltr water in de emmer afgekoelde suikermassa door de emmer geroerd en als laatste de aangelengde gist erbij. Staat nou voor de derde dag in de kamer . Volgens het volkomen stookboek zou je de emmer elke dag even moeten schudden en dan duurt het 3-4 weken? Waarom heet het dan turbogist als het zo lang duurt. Of ga ik hier al de mist in?

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 79

@bouvier Ik denk dat er hier stokers zijn met veel meer ervaring dan mij . Ook na 8 jaar vraag ik kennis nog wel om hulp 🤗 .

Ik maak nooit suikermash . Ik gebruik alleen fruit en graan.

Maar een ton die staat te gisten moet je nooit schudden dat geeft vaak problemen .

Bij mij duurt een vergisting altijd minimaal 14 dagen  .

Ik gebruik ook nooit meer turbogist soorten dat bevalt mij slecht . Het is naar mijn ervaring slecht voor de smaakjes en het werkt nooit zo als op pakjes staat .

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@theresa dank je wel allereerst voor je reactie. Sugarwash gemaakt om een beetje bekend te raken met de werking van de installatie. Bain Marie alambieck 20ltr. Pruimen zijn nog niet rijp ja. Maar voor fruit heb ik ook inderdaad voor andere gist gekozen hoor. Vond het trouwens ook wel vreemd dat je telkens het vergisten zou moeten verstoren. Op een gegeven moment gaat de rek uit gist en doet het haast niks meer ondanks dat er nog veel suikers zijn om om te zetten in alcohol. 
Dat is tenminste wel hoe het in de bakkerswereld werkt.

Beantwoorden
Moosdeboef
Berichten: 24
Registered
Topic starter
(@bouvier)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 weken geleden
Geplaatst door: @dsanders

Moi moet nog even mijn weg vinden op dit forum , had al een reactie geplaatst. Weet alleen nog niet waar die is gebleven. Ik wil graag slivovitsj gaan stoken ivm ongeveer 80 kg Kwetchen Duitse kleine zoete pruimen met hoog suikergehalte en ik zou me willen toeleggen op de Whisky en andere fruit gerelativeerde distillaten.

 

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 81
Registered
(@ruud1)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

welkom dirk

domme vragen zijn er niet he, vragen waar je geen antwoord op hebt en die niet gesteld zijn , das dom 😊 

je zult hier zeker een leuke en leerzame tijd hebben , men wil je hier graag met vanalles helpen, dat heb ik zelf ondervonden.

groeten en we horen het wel 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@ruud1zal zeker nog wel met vragen komen

Zal zeker nog met vragen komen maar zeker ook resultaten ven bevindingen melden van mijn kant
Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 1927
Registered
(@baukrrhh)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Welkom! welke ketel  heb je? 

Beantwoorden
24 Reacties
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@baukrrhh a Moi , ik heb een 20 ltr alambiek aangeschaft. Een “bain Marie”.

Ik wil met name vruchtenpulp verwerken en een whiskey op vat zetten.

En uiteraard zal er nog wel eens geëxperimenteerd worden.

maar straks eerst 80 kg pruimen veranderen in slivovitsj 

Beantwoorden
Murmillo
Registered
(@baukrrhh)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1927

@bouvierdas een prachtige ketel. Kun je goed uit de voeten met je pulp.have fun

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@baukrrhhdank je wel, ga mijn best doen.

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

@baukrrhh eerst moeten de pruimen rijp zijn😉

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

Mijn opstelling😉 

suikerwash gestookt , uit 20 ltr 4 liter alcohol van 67% kunnen halen.

Nou deze afzwakken naar 45% en nog een keer finestoken?

Beantwoorden
Nolletje
Registered
(@nolletje)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 34

@bouvier zo das een mooie ketel stookse 👍

Beantwoorden
Moosdeboef
Registered
(@bouvier)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24