Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen


Berichten: 4
Topic starter
(@phoenix71)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben Marcel ik heb nog nooit gestookt en/of ook maar iets met alcohol geproduceert. Ik ga dit weekend een hele berg pruimen halen bij een maatje van me. Zojuist ook een 30L fermentatievat besteld met waterslotje er op. Denk dat een nieuwe hobby geboren is..

Hoop hier veel te leren over stoken.
Nogmaals nooit gedaan.
Nooit naar gekeken.
Wel eens over nagedacht.

Ga hier denk ik een hoop domme vragen stellen dus alvast.. "Sorry" 🤣 

Beantwoorden
18 reacties
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@phoenix71 . Welkom Marcel, een hoop van die domme vragen zijn al eens gesteld want iedere beginner heeft die. Dus als je wat rond zoek op dit forum dan zal je al een hele hoop antwoorden vinden. Maar je hobby is nog maar heel pril dus het belangrijkste is dat je nu volhoud en dan ga je veel plezier aan je nieuwe hobby beleven.

Beantwoorden
(@phoenix71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@rumo Gaat wel lukken denk ik hoor. Alle begin zal moeilijk zijn maar ik ga eerst even de beginnersgids hier lezen.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@phoenix71  Domme vragen bestaan niet,alleen domme antwoorden.

Ik ben zelf ook nieuw hier.

Succes.

Beantwoorden
(@harry-n)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@phoenix71  Hi Phoenix71, welkom hier. "Domme" vragen zijn vragen die anderen graag willen stellen, maar wachten tot een ander ze stelt omdat ze zelf niet durven. Ik kan in ieder geval wel nog leren van jouw "domme vragen" . Succes hier op het forum.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

welkom... wat voor ketel denkt u aan?> 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@phoenix71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@murmillo Heb een 3 liter alambiek distilleerketeltje gekocht met kookplaat erbij.

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum Marcel. Lees je goed in, kijk dan wat je wil gaan stoken en zoek daar de juiste ketel bij.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Marcel, we hebben het allemaal moeten leren dus vragen laat maar komen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@phoenix71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@alchemist Dank je. We gaan het meemaken.. 😀

Beantwoorden
Berichten: 8
(@harry-n)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hi, ik ben Harry en ben net begonnen met het maken van Limonchello voor eigen gebruik omdat ik en mijn vrouw het lekker vinden. Ik heb een paar flesjes gemaakt met behulp van Wodka, smaakte goed maar ik wil een iets sterkere smaak en kleur. Ik hoop dat ik het hier met advies kan verbeteren.

Beantwoorden
8 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@harry-n  Hoe heb je de voorgangers gemaakt? Misschien handig voor de limoncello makers onder ons.

Beantwoorden
(@harry-n)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@alchemist  Aangezien het de eerste keer was, heb ik het volgens het boekje gedaan. 4 ltr water gekookt en 8 kg suiker opgelost. Vervolgens het gistvat schoon gemaakt en het suikerwater er in gedaan. Verder aangevuld tot 25 ltr en gewacht tot het geheel zo'n 20 graden was. Turbo-8 erin gedaan en er goed doorheen geroerd. Deksel er op met waterslot. Ik vond dat het lang duurde voordat die begon te bubbelen, maar toen die begon leek het wel een motortje. Duurde ongeveer 1 week voor die zover was dat die niet meer bubbelde.  Ik heb het sg enzo niet voor en na gecontroleerd en hoopte dat het wel goed zat. Ik heb de inhoud van het gistvat overgeheveld naar de (RVS) ketel uit China. Ik denk achteraf dat ik er meer uit had kunnen halen, maar ik vond toen dat er teveel troep inzat. Dat heb ik dus maar weggegooid. Ik heb de distilleerketel verder aangevuld met gewoon water tot 25 ltr. Om de ketel op temperatuur te krijgen heb ik een elektrisch pitje gekocht van 2 kw. Ik meen bij 80 graden begon die te druppelen en aansluitend te lopen. Ik heb van de 1e  alles in een groter glas opgevangen en gecontroleerd op het alcoholpercentage. Ik had een refractometer en meters om alcohol te meten. Maaaar.. toen wist ik nog helemaal niks en dacht dat de refractometer voor het meten van het alcohol percentage was ik had 15 procent uitgelezen en ik dacht de eerste uitloop is nooit zo hoog. Goed om het wat te verkorten bij de tweede uitloop was ik toch iets slimmer geworden eant de refrectometer gaf mij nog steeds dezelfde waarde. Dus ben ik met de gewichten gaan werken en toen bleek dat ik 75 procent van de 2e doorloop had. Nadat ik 4 flessen 75 procent had kreeg ik nog 2 flessen 60 procent. Ik ben toen gestopt want daarna zat ik op 25 procent. Ik was blij met het resultaat. Ik denk echter dat ik er veel meer uit had kunnen halen. Misschien een derde doorloop maar ik denk dat er we wat commentaar zal volgen en hopelijk positief want ik moet nog wat leren. Ik heb bv maar 10 citroenen op 2 flessen gebruikt daarom was volgens mij ook de citroensmaak niet erg sterk. Ik hoorde dat dit zo'n 15 per liter moet zijn. Ik verwacht graag commentaar want ik wil morgen opnieuw het gistvat vullen.

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@harry-n Er zijn een aantal dingen die ik zelf anders zou doen;

 

  • Gehalte suiker per 25 liter stookwijn zou ik zelf omlaag brengen naar 5,5 a 6 kilogram suiker. 
  • Ik weet niet of je bij het koken van de suikeroplossing ook nog citroenzuur of citroensap gebruikt hebt, dit gaat de suiker inverteren waardoor de vergisting net wat makkelijker verloopt.
  • Het gebruik van turbo gisten is iets wat nogal eens tot discussies leidt hier, ik heb ze zelf nog nooit gebruikt en met een lagere hoeveelheid suiker kom je weg met bakkersgist of Mangrove Jacks West Coast (beide zijn een persoonlijke voorkeur).
  • Je hebt in het begin ook een gedeelte weggegooid?  Dat lees ik even niet in je tekst, alle vergistingen vormen methanol en bijproducten zoals ethylacetaat, herkenbaar als aceton of modelbouwlijm achtige lucht. 
  • De hoeveelheid citroenen mag inderdaad omhoog, 9 a 10 per liter zou ik ook doen.
  • Je zou nog kunnen overwegen om bij de eerste overhaal wat krijt toe te voegen, op die manier krijg je een wat zachtere drank.
  • Bij de 2e overhaal wat rustiger gaan en eventueel wat glycerine (bij de kruidvat bijvoorbeeld) toevoegen om het percentage van je 2e overhaal (waarbij ik bij een 2e overhaal doel op het tweemaal overhalen van dezelfde drank, niet 2x eenmaal overhalen).
  • Je vermeldt niet hoelang de citroenen in de drank gezeten hebben, sommige recepten die ik online gezien heb gaan uit van 2 dagen, geef het sowieso een paar weken.

 

Ga je een 2e overhaal doen, zorg dat je het percentage van de te destilleren drank rond de 40 a 45% terugbrengt uit veiligheidsoverwegingen.

Beantwoorden
(@harry-n)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@alchemist  Ik heb geen citroenzuur of iets dergelijks toegevoegd en ook niets niets weggegooid bij de eerste overhaal. Ik heb gelezen dat bij water/suiker oplossing geen gevaar voor het methanol bestaat. Dus ik heb vanaf het begin alle cuts gebruikt omdat het alcoholpercentage al op 75% zat en ben doorgegaan tot 25% wat ik met de rest weggegooid heb.

Bij de 2e overhaal heb ik de temperatuur op mijn verwarming in de gaten gehouden en gewoon door laten gaan tot ik uitloop had en toen heb ik het verder verwarmen gestopt door de temperatuur verhoging te stoppen en als de uitloop stopte, zette ik de temperatuur weer iets hoger enz.

Ik was wel tevreden over de Turbo-8 gist.

Bedoel je met de 2e overhaal dit na de 2e overhaal nog eens over te halen zonder toevoeging van water?

Toevoegen van krijt lijkt me wel oké, maar waar krijg ik dat en hoeveel gebruik je daarvan.

De citroen schillen heb ik altijd 4 weken in de alcohol weggezet.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@harry-n Nu zal bij een suikervergisting de hoeveelheid methanol laag zijn, echter wordt er meer gevormd dan ethanol en co2 uit suiker, ook andere producten die ongewenste smaken geven (zoals de eerdergenoemde ethylacetaat) wil je eigenlijk niet in je eindproduct hebben zitten.

 

Het weggooien van het eerste gedeelte wat overkomt is iets wat ik beschouw als basisbeginsel, niet iedere vergisting zal hetzelfde verlopen en bijproducten zullen in verschillende mate gevormd worden. Het makkelijkste is om op de tong te vertrouwen en pas beginnen op te vangen nadat het zure verdwijnt in het destillaat wat overkomt. Je wilt immers een zo goed mogelijk eindproduct maken en veilig, of je suiker / fruit / graan / aardappelen / melasse of wat dan ook vergist, altijd een voorloop verwijderen, de hoeveelheid wisselt per vergisting, kwaliteit van de grondstoffen, scheidend vermogen van de ketel etc.

 

Het overhaal verhaal, de meeste dranken hebben baat bij tweemaal (of meer) overhalen, dit geschiedt als volgt;

 

  • Eerste overhaal, ga door totdat het percentage alcohol wat meekomt in het destillaat 0% of, of 1/3e van het beginvolume bereikt is. Je kunt alles opvangen van begin tot einde.
  • Tweede overhaal, tijd om te gaan scheiden, de voorloop met methanol en ethylacetaat etc. (nogmaals in de brede zin van destilleren en niet alleen suikervergistingen) wegnemen, en aan het einde wanneer smaakverandering (meestal bitter) gaat optreden stoppen. Het eindpunt is anticiperen en niet een percentage alcohol, de kwaliteit van de stookwijn, gebruikte grondstoffen, gist, scheidend vermogen van de ketel en de snelheid van destilleren speelt hier een rol in.

 

Wanneer je drank gaat destilleren, zorg ervoor dat hetgeen wat de ketel in gaat 45% of lager is, dit ook uit veiligheidsoogpunt.

 

Krijt krijg je online onder de naam calciumcarbonaat, bij tuinwinkels vaker ook wel. 

Beantwoorden
(@harry-n)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@alchemist Dank je voor de goede raad en tips, daar kan ik mee vooruit. Hoeveelheid krijt 1 eetlepel meer/minder? Weg te gooien voorloop +/- 150 ml?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@harry-n 40 gr kalk oo 10 liter.

Voorloop is niet te bepalen in ml ! Gaat op helderheid , geur ,kleur en smaak .

Hoeveelheid is variabel want kwaliteit , soort product , scheidende werking ketel en uiteraard de man achter de ketel heeft allemaal invloed op de drank , voorloop / ziel / naloop 

Beantwoorden
(@harry-n)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert Dank je Robbert.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?