Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen


Bazz
Berichten: 138
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even voorstellen ik ben Bas en woon aan de kust in het Noordelijkste puntje van ons land.

Momenteel nog niks gestookt maar bezig om 5 liter suikerriet melasse voor te bereiden voor een rum stook.

Het wil nog niet lukken na zeven dagen nog geen enkele beweging, ik volg het recept uit het boek “over drank” ik zie dat ik veel minder suikerriet melasse gebruik dan in de recepten op het forum staan, op de 5 liter iets van 1,5 kg suikerriet melasse, vandaar dat ik er vandaag maar een zak bruine suiker bijgenaamd heb en een theelepel tomaten puree.

Ga maar even afwachten wat het gaat doen.

Groet Bas.

Beantwoorden
17 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bazz welkom op forum . Het noordelijkste punt klink fris. ( Ik zit paar km zelf onder het wad boven Leeuwarden .) 

Je zegt dat het nu na 7 dagen nog niet werkt . Zijn er echt geen indicatie's te zien in het beslag van gisting . Mini belletjes aan oppervlakte en prikkelende geur in neus ? 

Wat was het start SG / brix ? 

Wat voor gist ?

Wat is PH ? 

Waarom in hemelsnaam tomaten puree ?   slecht kneierij voorbeeld uit moonshiners wereld . 

Geeft bijsmaak , verzuurt , vervuilt de drank en ook de ketels. .

 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi Robbert,

Ach ja beginner hé, had wat gelezen dat dit weer zorgde voor een beter proces, wat de PH is geen flauw idee misschien hier een PH lakmoespapiertje voor halen, het gist was speciaal voor RUM turbo yeast for molasse, met een piraat erop dat moet goed zijn 🤣 

ik lees van alles  over SG maar weet niet hoe ik dat moet meten of wegen, en van Brix nog niet eerder van gehoord, ben een echte beginner dus.

 

Groet bas 

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 95
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heel basaal misschien.

 

Op hoeveel water heb je de melasse en suiker verdunt?

 

Zoals ik nu lees probeer je pure melasse te vergisten.

 

Teven zijn goedkope gistvaten soms zo lek als een vergiet. Vooral de emmers zijn berucht. Koolzuur kan dan via de rand ontsnappen ipv via het waterslot.

 

db

Beantwoorden
5 Reacties
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@dirtbag heb de melasse verdunt met 5 liter water.

daarnaast een gistemmer gekocht en een waterslot gemonteerd

de emmer is wel groot voor de 5 liter welke ik erin heb zitten.

Groet Bas 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bazz Uit je verhaal begrijp ik dat je 5 liter melasse, 1,5 kg suiker en 5 liter water probeert te vergisten?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Misschien ook handig om eens een oude poging tot uitleg van me door te nemen;

 

Prille Begin

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@alchemist TOP enorm bedankt !!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bazz welkom. Je zou ook een van de vele rum topics kunnen lezen op dit forum, er is namelijk al heel veel over geschreven. 5 liter(7,5 kg) melasse met eventueel 2,5 kg rietsuiker aanvullen met water tot minimaal 25 liter is een beproeft recept. En de zakjes turbo gist zijn ook vaak voor 25 liter bedoeld.

Beantwoorden
Berichten: 22
(@hetisaltijdwat)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi bazz

Ben net ook begonnen, niet rum, maar met de suiker wash,maar ga dit ff volgen,, succes man 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Na de diversen berichten en het prille begin gelezen te hebben, mezelf een refractometer cadeau gedaan.

Sinds enkele dagen stijgen er wat belletjes op uit mijn gisting vat, de sg waarde is momenteel 1050 maar ik weet niet wat mijn beginwaarde was. 

Gezien het gisten eindelijk begint ben ik benieuwd waar ik uitkom, begreep dat de SG waarde normaliter bij begin 1080 zou moeten zijn maar gezien ik niks in het begin gemeten heb weet ik niet of ik goed zit.

Ik beschouw deze eerste batch als leerproces en misschien rolt er nog wat drinkbaar uit.

Beantwoorden
5 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bazz Als je het prille begin iets beter gelezen had je misschien de volgende opmerking gelezen bij het stuk over de refractometer;

 

Nadeel:

Alléén zinvol om te gebruiken voordat de vergisting start, tijdens en na de vergisting gaat het opgelost gas (koolstofdioxide) de waarde dusdanig beïnvloeden dat deze onbruikbaar is.

 

Kun je iets duidelijker verwoorden wat je bent gaan vergisten? Is het 5 liter melasse, 1,5 kg suiker en 5 liter water?

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@alchemist ik was me er van bewust dat de meting zo wie zo niet goed was gezien zaken gestart waren, het was 5 liter water 1,5 kg melasse en 1 kg bruine suiker.

Dit was het recept zonder de bruine suiker uit het boek “over drank” ik begon met experimenteren toen er geen gisting plaats vond momenteel zie ik wat bubbelen maar niet extreem dus ik denk dat er wel wat werkt, in het boek stond drie potjes melasse die bij een reformwinkel te koop zijn die heb ik dus gebruikt en kwam op 1,5 kg uit.

Het is voor mij een probeer sessie, op dit forum lees ik wat andere mengverhoudingen en zou ik meer melasse moeten gebruiken, en het beproeft recept van Jan gebruiken, voor nu zet ik maar even door en kijk wel wat eruit komt, ik weet niet goed of meer melasse toevoegen en meer gist wel gaat werken.

Hopelijk zijn zaken nog te corrigeren ik leer elke dag wat bij, 29 oktober krijg ik een cursus over distilleren ik loop met mijn probeersel wat vooruit op de muziek.

Groet Bas.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bazz, zoals ik al eerder schreef is een veel gebruikte verhouding melasse/water, 1/5, dus 1 liter melasse(is bijna 1,5 kg) en dan 5 liter water. Een recept wat ik normaal gebruik is 5 liter melasse, 2.5 kg rietsuiker en 1 kg mout en dan aanvullen tot 27 liter. Dan hou ik ongeveer 25 liter over voor in de ketel. Maar wat ik mij nog steeds afvraag hoeveel Turbo Gist heb je er in gedaan. In turbo gist zit niet alleen gist maar ook voedingen stoffen en nog een paar dingen, en die kunnen wel eens te veel zijn voor jouw 7,5 liter stookwijn. Deze zakjes zijn vaak bedoeld voor 25 liter stookwijn.

Ik ben nu een stookwijn aan het maken zonder de rietsuiker, maar de SG meten is vrij lastig in melasse dus ik kijk wel wat de opbrengst wordt.

Ik gebruik overigens nooit turbo gist(gebruik ik eigenlijk voor niets meer) bij rum maar kweek een eigen gist op uit een suikerriet stengel.

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@rumo ik heb er ongeveer een half zakje gist ingedaan, na de eerste keer 1/3 zakje maar er gebeurde niks toen er wat meer in gedaan dus 1/2 zakje uiteindelijk.

ik zie nu wat minder bubbeltjes ik wacht nog even en dan ga ik stoken, dan zit de melasse 2 weken in het gistvat.

ben benieuwd ik verwacht er niks van kan het alleen maar mee vallen.

Ik ben nog niet toe om zelf gist te maken wel al veel over gelezen, suikerriet in Nederland kweken zal niet meevallen denk ik.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bazz, de fabrikant adviseert altijd om een volledig zakje turbo gist te gebruiken. Bij een half zakje weet je nooit de verhouding gist en hulp stoffen die je gebruikt. Het is dus makkelijker om 25 liter te maken. Maar nog makkelijker is om eerst eens een gewone suiker stookwijn te maken met een turbo gist.

Wacht wel met stoken tot dat het volledig uit gegist is, 2 weken gisten is niet lang. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

SG en molasse is al een dubieus gebeuren.

Dichtheid van vloeistof, etc  geeft afwijkingen.

Maar een indicatie kan het geven.

Maar neem 1.5 kg molasse vul bij met 22 liter water en SG is X.

Vul je bij met 25 liter dan is SG lager dan X.

Belletjes en bubbelend waterslot is vergisting, wachten tot dit stopt, en geef het dan voor de zekerheid nog een paar dagen extra.

En dan kan je gaan "stoken".

Doe dat rustig aan en leer ervan, de 2e keer leer, en zo doe je ervaring op.

En ben blij met wat onvolkomenhede, en fouten, want dan leer je het meest.

We zijn allemaal begonnen als beginner .

De één een jaar geleden, de dinosaurussen 40 jaar geleden .

Je veranderd van beginneling naar meer ervaring alleen door te doen, of je moet een leermeester hebben/krijgen dan doe je ook wat ervaring op door te kijken..

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@wiliam bedankt ik leer inderdaad momenteel veel bij, vooral hier op dit forum is TOP.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?