Even voorstellen ik ben Bas en woon aan de kust in het Noordelijkste puntje van ons land.
Momenteel nog niks gestookt maar bezig om 5 liter suikerriet melasse voor te bereiden voor een rum stook.
Het wil nog niet lukken na zeven dagen nog geen enkele beweging, ik volg het recept uit het boek “over drank” ik zie dat ik veel minder suikerriet melasse gebruik dan in de recepten op het forum staan, op de 5 liter iets van 1,5 kg suikerriet melasse, vandaar dat ik er vandaag maar een zak bruine suiker bijgenaamd heb en een theelepel tomaten puree.
Ga maar even afwachten wat het gaat doen.
Groet Bas.
Hoi Robbert,
Ach ja beginner hé, had wat gelezen dat dit weer zorgde voor een beter proces, wat de PH is geen flauw idee misschien hier een PH lakmoespapiertje voor halen, het gist was speciaal voor RUM turbo yeast for molasse, met een piraat erop dat moet goed zijn 🤣
ik lees van alles over SG maar weet niet hoe ik dat moet meten of wegen, en van Brix nog niet eerder van gehoord, ben een echte beginner dus.
Groet bas
Heel basaal misschien.
Op hoeveel water heb je de melasse en suiker verdunt?
Zoals ik nu lees probeer je pure melasse te vergisten.
Teven zijn goedkope gistvaten soms zo lek als een vergiet. Vooral de emmers zijn berucht. Koolzuur kan dan via de rand ontsnappen ipv via het waterslot.
db
Hoi bazz
Ben net ook begonnen, niet rum, maar met de suiker wash,maar ga dit ff volgen,, succes man
Na de diversen berichten en het prille begin gelezen te hebben, mezelf een refractometer cadeau gedaan.
Sinds enkele dagen stijgen er wat belletjes op uit mijn gisting vat, de sg waarde is momenteel 1050 maar ik weet niet wat mijn beginwaarde was.
Gezien het gisten eindelijk begint ben ik benieuwd waar ik uitkom, begreep dat de SG waarde normaliter bij begin 1080 zou moeten zijn maar gezien ik niks in het begin gemeten heb weet ik niet of ik goed zit.
Ik beschouw deze eerste batch als leerproces en misschien rolt er nog wat drinkbaar uit.
SG en molasse is al een dubieus gebeuren.
Dichtheid van vloeistof, etc geeft afwijkingen.
Maar een indicatie kan het geven.
Maar neem 1.5 kg molasse vul bij met 22 liter water en SG is X.
Vul je bij met 25 liter dan is SG lager dan X.
Belletjes en bubbelend waterslot is vergisting, wachten tot dit stopt, en geef het dan voor de zekerheid nog een paar dagen extra.
En dan kan je gaan "stoken".
Doe dat rustig aan en leer ervan, de 2e keer leer, en zo doe je ervaring op.
En ben blij met wat onvolkomenhede, en fouten, want dan leer je het meest.
We zijn allemaal begonnen als beginner .
De één een jaar geleden, de dinosaurussen 40 jaar geleden .
Je veranderd van beginneling naar meer ervaring alleen door te doen, of je moet een leermeester hebben/krijgen dan doe je ook wat ervaring op door te kijken..