Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen


Berichten: 3
Topic starter
(@dis-stiller)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi allemaal,

Ik lees al een tijdje mee op dit forum en heb hier een hoop info kunnen vinden 😀 

Ooit begonnen als hobbybrouwer heb ik de wereld van het destilleren ontdekt. In eerste instantie met een Grainfather met koperen helm, maar inmiddels is hier al gezinsuitbreiding bijgekomen in de vorm van een 5 liter whisky alambiek.

Nadat de eerste stooksels niet te drinken waren ligt er nu een klein vaatje te rijpen in de kelder. De smaak was eerst ook niet al te best, maar nu we een half jaar verder zijn beginnen zich interessante smaken te ontwikkelen.

Ben benieuwd wat dit gaat worden 😉 

 

 

 

 

Beantwoorden
10 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@dis-stiller welkom op dit forum . Inderdaad wanneer een drank net de ketel verlaten heeft zijn de meeste dranken niet lekker .

Ze hebben tijd nodig .

Dat is ook een van de dingen waarmee men met scheidingen maken de fout in gaat .

Men zoekt naar de whiskey , rum ,gin ,enz smaak in destilaat die komen pas na rijpen , toevoegen van hout , vat lagering   enzo. 

Scheiding maakt men op de foute toon . 

Ook de rijping binnen een paar dagen na destilatie via wissel temperaturen enz Geven altijd herkenbare tonen. Maar nooit de echte smaak van een goede rijping en dus de volkomen smaken .

Tijd is war nodig is voor een goede drank 

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

lekker opbeurend bericht weer Robbert!!🤣🤣

Nou geloof ik dat ik het nooit meer leer 

Distillaat proeven ,na een 1 a 2 jaar weer proeven en als het gelukt is herhalen ….pffff 

Nou ja we gaan weer moedig verder

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@haak het proeven , ruiken en beoordelen van de drank tijdens en na destilleren is kwestie van ervaring opdoen.  Beginners husselen met glaasjes of kopjes en kijken wat nog lekker is en wat niet .  

Maar uiteindelijk daarna gaat de smaak zich ontwikkelen.  Stoffen gaan binden , ontbinden oxideren ,het zogehete esters vormen ,. Sommige processen gaan snel andere nemen weer tijd. Daaruit komt een uiteindelijk smaak . 

Meestal als je de bekende weg en basis recepten volgt zal uiteindelijk product ( mits scheiden goed gaat ) goed resultaat geven .

Smaken proeven en /of samenstellen is dus ook tevoren al vooruit kijken  hoe je verwacht dat het zal vormen .

Het maken van een scheiding bij Destilatie op basis van milliliter / volume is te royaal of schiet te kort .  

Proeven , ruiken , kijken naar helderheid  zijn gewoon de beste leidraden . 

( Roken en koffie drinken tijdens maken van scheiding of verkouden zijn is ook direct kans op slecht oordeel ) 

Dus je schat ook een beetje in bij Destilatie hoe uiteindelijk het zal vormen .

Exacte smaak komt niet uit stil maar komt pas met rijpen 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

6 uur geen koffie en niet genieten van sigaar ….😢monniken werk

maar ik snap je verhaal we gaan er moedig mee aan de slag 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@dis-stiller welkom. Brouwen en stoken lijkt op elkaar maar is niet het zelfde. Maar je ben al aardig op weg met je materiaal, nu alleen nog wat geduld 😉

Beantwoorden
(@dis-stiller)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@rumo

En dat geduld is nu net het probleem 🤣 

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Welkom!

Mijn eerste stooksel vond ik ook niet te zuipen. Maar heb het een jaar of anderhalf laten staan en zelfs dat is nu heerlijk. 

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@dis-stiller)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heb inmiddels weer een nieuw brouwsel klaarstaan. Zal hem van het weekend eens gaan stoken. Iemand nog tips wat betreft de scheidingen? 

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@dis-stiller in het begin proef druppels, zodra t zure wegtrekt kun je beginnen met opvangen. Eindpunt is moeilijker want dat is vergistingsafhankelijk,anticiperen om een smaakomslag voor te zijn,meestal bitter.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

Zodra het zure weg is bedoel ik eigenlijk.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?