Notifications
Clear all

Even voorstellen ...  


Pasjakroet
Posts: 6
Registered
Topic starter
(@pasjakroet)
Nieuw Lid
Joined: 4 maanden ago

Hoi, ik ben Christoph, een vijftiger en levensgenieter uit de regio Aalst (Oost-Vlaanderen, België) die al heel wat jaren actief is in het werleldje van het thuisbrouwen.

Bovendien mag ik een fervent Schotlandreiziger én dus whiskyliefhebber genoemd worden. Mede hierdoor, en door het feit dat de laatste jaren heel wat wordt geexperimenteerd met bieren die worden gerijpt op whisky -en andere houten vaten, is stilaan ook de interesse in het thuisstoken "an sich" bij me gegroeid.

Ik ben me momenteel nog volop aan het inlezen in deze fantastische materie en heb onlangs ook de kans gezien om eens mee te lopen tijdens het maken van een zogenaamde "stripping & spirit-run".

Ondertussen beschik ik zelf over een koperen 15L pro distilleerketel en ongeveer 2,5 L alcohol van 66%.
IK zou hiervan een liter willen terugbrengen op 40% door gebruik te maken van de app "spiritulator". Indien iemand onder jullie mij even wil briefen over de betrouwbaarheid van deze tool en/of werkwijze, ga jullie gang.

Ik heb hier ook een flesje essence "old whisky" (Lick via Stookwinkel) in huis, normaal te gebruiken met 400ml alcohol 96%, waarvoor ik echter graag een deel van mijn overgebleven restant alcohol 66% had gebruikt.

Indien er zich iemand geroepen voelt om mij, hier nieuw zijnde op dit forum, uitleg te geven over de eventuele te maken berekeningen, of mij gewoon door te verwijzen naar een reeds bestaande topic hierover, aarzel vooral niet dit te doen!

Ik ben alvast steevast van plan mij hier in deze voor mij totaal nieuwe wereld vast te bijten en hoop hier enorm veel te leren.

Tot binnenkort!

Christoph

Reply
8 Replies
1 Reply
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Joined: 4 jaar ago

Respectabel Lid
Posts: 697

@pasjakroet welkom, ik hoop dat je als fervent Schotse whisky liefhebber niet teleurgesteld wordt door je eigen drankje 😀, vooral het mengen van een essence geeft een andere smaak. Die 96% recepten zijn in opkomst gekomen toen er tankauto's met suikeralcohol uit Duitsland ingevoerd werden. Deze alcohol is echt smaakloos, dat kan jij vast beter maken. Het terug rekenen is bijna gewoon wiskunde(ben ik helaas niet zo goed in), 1 liter 66% alcohol daarbij 1/2 liter water en dan is het drinkbaar en bij 1 liter van deze drank dan een 1/2 flesje essence (als het flesje voor 1 liter is).

Maar ik gebruik deze altijd https://homedistiller.org/wiki/htm/calcs/calcs_dilute.htm

😝

Reply
Pasjakroet
Posts: 6
Registered
Topic starter
(@pasjakroet)
Nieuw Lid
Joined: 4 maanden ago

@RuMo: Goh, dank je wel voor deze simpele uitleg & link, ik ga mij hier eens deftig in verdiepen ze, want wiskunde is nu net ook mijn ding niet echt. LOL!

Wat de smaak betreft, maak ik mij echt geen illusies hoor, ik weet dat sommige van mijn persoonlijke fleskes totaal niet te evenaren zijn. Het gaat mij hier nu in de eerste plaats om de experimentjes en smaaknotities zelf. 😉

Reply
2 Replies
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Joined: 4 jaar ago

Respectabel Lid
Posts: 697

@pasjakroet, je zal merken dat als je snap waar je mee bezig bent en je weet waar de smaken vandaan komen je steeds meer smaken ga ontdekken. Je zal smaak bewuster worden. Hier zal je niet alleen  bij je eigen stooksel wat aan hebben maar ook bij commerciële drankjes.

Reply
Pasjakroet
Registered
(@pasjakroet)
Joined: 4 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 6

@rumo :en daar is het hem toch nog altijd om te doen hé, die smaak! 🙂

Reply
Pikketanus
Posts: 447
Registered
(@pikketanus)
Zeer Actief Lid
Joined: 2 jaar ago
Hoi, welkom!

Betreffende berekeningen, het is even lastig in het begin, maar het is geen hogere wiskunde of raketwetenschap hoor haha😁

Om bv naar 40% te gaan vanaf 1L van 66% reken je eerst uit hoeveel ml alcohol er in zit;

Totaalvolume in ml ÷ 100 × huidig percentage = aantal ml pure alcohol.

Wanneer je dus deelt door 100 (dit is nodig om in procenten te rekenen) en vermenigvuldigd met huidig percentage kom je het aantal ml alcohol te weten.

In dit geval;

1000 ÷ 100 × 66 = 660ml pure alcohol

Om hier een oplossing van 40% van te maken maak je gebruik van de zelfde formule, maar keert 'm iets om in volgorde, je weet immers hoeveel ml alcohol je hebt;

Aantal ml alcohol ÷ gewenst percentage × 100 = totaalvolume in ml.

Dat wordt dus;

660 ÷ 40 × 100 = 1650ml => 1,65L

Dit totaalvolume trek je hetgeen wat je hebt vanaf, en voegt dat aan ml water toe aan je distillaat om te verdunnen tot 40 Je zal dan dus 650ml water moeten toevoegen aan één liter van 66% om op 40% uit te komen in dit voorbeeld.

Voorbeeld met andere maateenheden ter verduidelijking hoe breed toepasbaar de formule is;

3,7L van 72% bv verdunnen naar 55%, 43% of 40%;

3700 ÷ 100 × 72 = 2664ml pure alcohol

•55%
2664 ÷ 55 × 100 = 4844ml => 4,844L (afgerond)

•43%
2664 ÷ 43 × 100 = 6195ml => 6,195L

•40%
2664 ÷ 40 × 100 = 6660ml => 6,66L.

Ook dè methode om likeuren op voorhand mee te berekenen, en kan zelfs ook percentage suiker berekenen op de zelfde wijze. Een likeur kun je het best berekenen omdat suikers en opgeloste stoffen als vetten, waxen of oliën een vertekend beeld geven van werkelijk percentage tijdens een meting.

Ipv dat je verdunt met water, kun je een siroop maken die je toevoegt tot gewenste zoetheid. Je kunt bv kiezen voor 15% suiker, of 20%. Dan leng je de rest weer aan met water tot je het totaalvolume van gewenst percentage hebt bereikt.

Ik raad wel aan om wat bekent te worden met de formule alvorens je aan likeuren verdunnen gaat door er een paar keer mee te stoeien en te "fact checken" door percentage na te meten. Zeker omdat het misschien complex lijkt, maar met een paar keer te doen al gauw routine wordt als je m door hebt.
Als je merkt dat je berekeningen overeenkomen met de percentages die je meet na verdunning weet je dat het klopt, en dat je goed gerekend hebt👍

 

Succes met de hoofdpijn😅

Reply
1 Reply
Pasjakroet
Registered
(@pasjakroet)
Joined: 4 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 6

@pikketanus : wow, ik heb je berichtje twee keer moeten lezen want "cijferkes" zijn niet echt mijn ding, maar bij deze ontzettend bedankt voor de toch wel duidelijke omschrijving van de formules.
Wat betreft het gebruik bij likeuren en/of suikerpercentage lijkt wat oefenen hiermee op voorhand mij echt wel aangewezen, maar zeker de moeite van het prakkiseren waard.

In ieder geval, thanks a lot voor de input, 't is geapprecieerd geworden.

Reply
Kees22
Posts: 1101
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Joined: 3 jaar ago

Wat Pikketanus zegt.

6 liter van 66 % is 6 * 0,66 = 3,96 liter absolute alcohol.

3,96 / 0,4 = 9,9 liter van 40 % alcohol

Het mengen van twee mengsels wordt wat lastiger, maar ook goed te doen.

Mengen met suikerwater wordt nog lastiger, ook al omdat suiker in gew-% en alcohol in vol-% gemeten wordt.

Maar verder een kwestie van optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Reply
1 Reply
Pasjakroet
Registered
(@pasjakroet)
Joined: 4 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 6

@kees22 : .. en laat ik daar net zo goed in zijn. HAHAHA!

Het lijkt mij echter allemaal wel de uitdaging waard. Ik besef wel dat wat betreft het maken van likeuren etc., ik mij nog heel wat verder moet inlezen en in de materie verdiepen, het is immers héél wat anders dan brouwen ...
Wss zie je mij hier kortelings wel terug met één of andere "domme" vraag ... alvast ook jij bedankt om mij nu al op weg geholpen te hebben! 😉

Reply
Share:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?