Hoi, ik ben Christoph, een vijftiger en levensgenieter uit de regio Aalst (Oost-Vlaanderen, België) die al heel wat jaren actief is in het werleldje van het thuisbrouwen.
Bovendien mag ik een fervent Schotlandreiziger én dus whiskyliefhebber genoemd worden. Mede hierdoor, en door het feit dat de laatste jaren heel wat wordt geexperimenteerd met bieren die worden gerijpt op whisky -en andere houten vaten, is stilaan ook de interesse in het thuisstoken "an sich" bij me gegroeid.
Ik ben me momenteel nog volop aan het inlezen in deze fantastische materie en heb onlangs ook de kans gezien om eens mee te lopen tijdens het maken van een zogenaamde "stripping & spirit-run".
Ondertussen beschik ik zelf over een koperen 15L pro distilleerketel en ongeveer 2,5 L alcohol van 66%.
IK zou hiervan een liter willen terugbrengen op 40% door gebruik te maken van de app "spiritulator". Indien iemand onder jullie mij even wil briefen over de betrouwbaarheid van deze tool en/of werkwijze, ga jullie gang.
Ik heb hier ook een flesje essence "old whisky" (Lick via Stookwinkel) in huis, normaal te gebruiken met 400ml alcohol 96%, waarvoor ik echter graag een deel van mijn overgebleven restant alcohol 66% had gebruikt.
Indien er zich iemand geroepen voelt om mij, hier nieuw zijnde op dit forum, uitleg te geven over de eventuele te maken berekeningen, of mij gewoon door te verwijzen naar een reeds bestaande topic hierover, aarzel vooral niet dit te doen!
Ik ben alvast steevast van plan mij hier in deze voor mij totaal nieuwe wereld vast te bijten en hoop hier enorm veel te leren.
Tot binnenkort!
Christoph
@RuMo: Goh, dank je wel voor deze simpele uitleg & link, ik ga mij hier eens deftig in verdiepen ze, want wiskunde is nu net ook mijn ding niet echt. LOL!
Wat de smaak betreft, maak ik mij echt geen illusies hoor, ik weet dat sommige van mijn persoonlijke fleskes totaal niet te evenaren zijn. Het gaat mij hier nu in de eerste plaats om de experimentjes en smaaknotities zelf. 😉
Hoi, welkom!
Betreffende berekeningen, het is even lastig in het begin, maar het is geen hogere wiskunde of raketwetenschap hoor haha😁
Om bv naar 40% te gaan vanaf 1L van 66% reken je eerst uit hoeveel ml alcohol er in zit;
Totaalvolume in ml ÷ 100 × huidig percentage = aantal ml pure alcohol.
Wanneer je dus deelt door 100 (dit is nodig om in procenten te rekenen) en vermenigvuldigd met huidig percentage kom je het aantal ml alcohol te weten.
In dit geval;
1000 ÷ 100 × 66 = 660ml pure alcohol
Om hier een oplossing van 40% van te maken maak je gebruik van de zelfde formule, maar keert 'm iets om in volgorde, je weet immers hoeveel ml alcohol je hebt;
Aantal ml alcohol ÷ gewenst percentage × 100 = totaalvolume in ml.
Dat wordt dus;
660 ÷ 40 × 100 = 1650ml => 1,65L
Dit totaalvolume trek je hetgeen wat je hebt vanaf, en voegt dat aan ml water toe aan je distillaat om te verdunnen tot 40 Je zal dan dus 650ml water moeten toevoegen aan één liter van 66% om op 40% uit te komen in dit voorbeeld.
Voorbeeld met andere maateenheden ter verduidelijking hoe breed toepasbaar de formule is;
3,7L van 72% bv verdunnen naar 55%, 43% of 40%;
3700 ÷ 100 × 72 = 2664ml pure alcohol
•55%
2664 ÷ 55 × 100 = 4844ml => 4,844L (afgerond)
•43%
2664 ÷ 43 × 100 = 6195ml => 6,195L
•40%
2664 ÷ 40 × 100 = 6660ml => 6,66L.
Ook dè methode om likeuren op voorhand mee te berekenen, en kan zelfs ook percentage suiker berekenen op de zelfde wijze. Een likeur kun je het best berekenen omdat suikers en opgeloste stoffen als vetten, waxen of oliën een vertekend beeld geven van werkelijk percentage tijdens een meting.
Ipv dat je verdunt met water, kun je een siroop maken die je toevoegt tot gewenste zoetheid. Je kunt bv kiezen voor 15% suiker, of 20%. Dan leng je de rest weer aan met water tot je het totaalvolume van gewenst percentage hebt bereikt.
Ik raad wel aan om wat bekent te worden met de formule alvorens je aan likeuren verdunnen gaat door er een paar keer mee te stoeien en te "fact checken" door percentage na te meten. Zeker omdat het misschien complex lijkt, maar met een paar keer te doen al gauw routine wordt als je m door hebt.
Als je merkt dat je berekeningen overeenkomen met de percentages die je meet na verdunning weet je dat het klopt, en dat je goed gerekend hebt👍
Succes met de hoofdpijn😅
Wat Pikketanus zegt.
6 liter van 66 % is 6 * 0,66 = 3,96 liter absolute alcohol.
3,96 / 0,4 = 9,9 liter van 40 % alcohol
Het mengen van twee mengsels wordt wat lastiger, maar ook goed te doen.
Mengen met suikerwater wordt nog lastiger, ook al omdat suiker in gew-% en alcohol in vol-% gemeten wordt.
Maar verder een kwestie van optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen.