Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen


Revalanche
Berichten: 12
Topic starter
(@revalanche)
Active Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Hoi allemaal,

Helemaal blanco in doet zelf stoken, lijkt me leuk om te doen!

ik bezit momenteel een Smartstill met regelbare temperatuur, en heb, om te proberen een kleine emmer van zo’n van 8l aangemaakt met 2 kg suikermelasse, 800 gr rietsuiker, en 30 Gr Prestige Rum gist. Volgens de dobber heeft dit een potentieel van 13%, sugar/l staat op 249. (Is dat wel goed?) De S.G staat op 1.1 en dan het 2e streepje. Is dat dan 1,14? Het staat er net een 30 minuten, en heeft nog geen activiteit. Maar dat komt goed toch?

Bedankt alvast, graag tot lezens!

Beantwoorden
4 reacties
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1844

@revalanche welkom, helemaal blanco is prima dan hoef je niets afteleren 😆 Een basis recept voor rum is voor 27liter 5 liter rietsuiker melasse(7kg) + 2.5 kg rietsuiker en dan natuurlijk gist en gistvoeding. Het valt niet mee om bij melasse het SG te meten maar een SG van 1080 a 1090 is prima. Het kan zomaar 1 a 2 dagen duren voor dat er leven in komt maar dan kan het wel een paar dagen heel hard gaan en na 3 weken komt het einde inzicht.

Beantwoorden
Revalanche
(@revalanche)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@rumo I het gisten kwam diezelfde dag nog op gang, en zo’n 2 dagen later weer minimaal. De dobber kwam zowat tot bovenaan, dus ik nam aan dat het klaar was. De regelbare smartstill ingesteld op 85C en gewacht tot 1e druppels. Die kwamen met zo’n 1 druppel per 2 minuten ofzo. Pot iets opgestookt tot 87Cen het kwam er toen aanmerkelijk sneller uit. Typisch voorloop, slechte geur. Maar wat duurde het weer lang zeg! Ik snap niet dat er bij mensen de hele pot na 4 uur leeg is? Effin, na een halve dag verder wat smakelijke druppels verzamelt, maar zeker geen 800ml. Alcohol begon al snel af te nemen, en er blijft nog zoveel vloeistof in de pot staan! Moet ik die weggooien? Want zo heb ik er niks aan. Ik doe iets verkeerd, denk ik, maar weet niet wat. Uiteindelijk een flesje van 700 ml van zo’n 42 % redelijke smaak uit 2 x 4 liter wash weten te halen, maar moest zoveel weggooien. Zucht…

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 441

@revalanche welkom en veel stook en lees plezier, zelf stoken is gewoon leuk en heel soms lekker:)

Beantwoorden
Revalanche
(@revalanche)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@rinus55 soms wel.. 🫣

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?